2008-03-08 109 views
十八蚊下午茶,雖然飽是用甜餐飽,雖然是凍的,但牛肉很淋,都有沙爹味,還不是很辣,特別一提,這裡的格局都算懷舊.
2006-12-31 28 views
上海街有好多古怪舖頭,暫時撰寫五間。鴻運同新華茶餐廳,或者金華冰廳同類,但多個蛇竇(閣樓)。晨早流流,轉數比較慢,被靚姐催多幾催,「亂叫」o左叉燒包同熱奶茶:叉燒包比本店的菠蘿包或者腿蛋包或者提子包還要大;雖然個叉燒餡側埋一邊,但量多,塞實哂麵包內的空間;雖然叉燒不多,但醬汁調得稠,又少少流沙,洋蔥粒仍帶少少爽爽稔稔的口感;加埋麵包面頭的蜜汁,sweet到爆,幸福到爆。「亂叫」的定義,係o係短促的「發定時間」內叫唔到最最最想食既野;是日最想食既,係「五香肉丁三文治」。望住牆上幾幅「翻新」過的咖啡蛋撻圖畫...「懷舊」乎?
上海街有好多古怪舖頭,暫時撰寫五間。

望住牆上幾幅「翻新」過的咖啡蛋撻圖畫...「懷舊」乎?
2006-05-28 62 views
不嬲都偏好去懷舊茶記冰室, 同朋友入到去, 好意外地發現有得坐上面, 因為好多冰室都係因為消防問題唔再比人坐上面, 聽聞呢度好雜, 但同想像之中差得遠! 環境ok wor! 淨係見到d亞叔係度食煙! 上面有個經典位! 落單有個窿仔比佢掉落去, 送d食物上黎就會甘制, 個鍾會響一響, 亞叔再開個食物櫃拎食物出黎! 好正! 好少冰室仲有呢個設備! 我點左三文治餐, 朋友們點左咸魚雞粒炒飯同乾炒牛河, 兩碟都幾好! d凍奶茶都合格!落樓梯時發現轉角位有個經典中既經典--痰罐! 係最舊個隻! 好開心! 去到間保留到咁多經典野既冰廳! 不枉此行!!
2005-07-28 94 views
同女友行金都,行到"支力支力"地,搵個地方坐下食個tea先。鴻運係一間幾古老o既冰廳,分地下同閣樓兩層。地方環境比較差,但有著懷舊的氣氛。叫了一份炸雞翼餐($18)同一份菠蘿油餐($18)。食物的質只是普通,價錢亦偏貴,不過這類冰廳係屬於聚腳地,尤其係的士大佬吹水好地方,偶一來之夠了。
2004-10-17 68 views
好多時搭車經過, 已經好想入去食野. 終於今日趕趕地, 就單身入去食個tea.入去之前已經名知入面三山五嶽, 偏偏我就係最喜愛呢類茶餐廳. 銅鑼灣"美食園林"是著名江湖人"吹雞"聚腳地, 呢間可算是太子區代表.一入去, 一望, 靚wor, 係有差人蛇王balcony果種設計, 大大個關公像好有型. 我單身女子一個, 即時遇到公主級看待, 先比一個企理靚卡位我坐, 再來waiter叔叔好好人咁介紹下午茶及任改內容, 終於我得到一個靚米粉, 以及餐包是菠蘿包. 不是特別好食, 不過呢度d人幾好睇, 幾得意ar~埋單時有埋人開門, 唔同去半島d人淨係同你假惺惺.

埋單時有埋人開門, 唔同去半島d人淨係同你假惺惺.