2021-01-08 105 views
疫情影响无法回大陆,被迫暂住尖东附近民宿,过去大都是在连锁快餐店解决<食>的问题。是日放假,住所用过简便早餐后,不愿意再刻薄自己,中午出门跨过<漆咸道>前往尖东区~觅食去。跟踪<开钣啦>做过的介绍~半岛中心1楼逛逛~见食肄都是茶餐厅格局,其中 I.Cafe 餐牌有~原条鳗鱼钣$68???价比同区日式快餐店~午间定食也吃不到~而且是切段非原条喔!再看走廊通道旁有座位,立马坐下,疫情下环境通风非常重要喔!5分钟后上菜:原条鳗鱼卖相不俗,不比日式店差,<蛋>有蛋味~少见, 米饭量十足,按成本无可能用<新泻>米的,但<米>仍有和食味,不错。即磨<咖啡>可能晨早磨豆关系,再者本人不加糖/奶之下,味觉太淡,下次要求<浓>点看看....反之<番茄什菜汤>有惊喜~有想添食之冲动也。商业区午餐如此平民化,看下单等外卖的白领人不少,上班一族应该满意吧....
商业区午餐如此平民化
,看下单等外卖的白领人不少,上班一族应该满意吧....
原条鳗鱼饭,番茄什菜汤
2021-01-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$68 (Lunch)
原条鳗鱼饭,番茄什菜汤
  • 蕃茄什菜汤
2021-01-06 127 views
黎到尖沙咀諗住食少少野傾下計,就黎左呢間靜靜地既cafe  😝煙三文魚班尼迪😝 平時出去西餐廳食eggs Benedict 都要差唔多一百蚊,呢度$68就食到喇但有d唔同既係佢唔係用英式鬆餅而係豬仔包做底,而且個蛋黃醬就唔係自己製作,但所有野食落都係夾既,蛋黃一切開都有流心效果☺️☺️☺️仲有配左d生果,都好甜好好食😝😝  😊牛油果吞拿魚藜麥墨西哥卷😊 呢個係用牛油果整成既墨西哥卷,第一次食呢🤣但牛油果味就唔係好食到,內裡包左吞拿魚同新鮮蔬菜,一份四舊,份量唔大,適合做下午茶  😌紅豆冰😌 紅豆蓉好多,夠甜,好飲😋 埋單人均55.5,因為呢度位置都唔算係好旺,所以都可以坐耐d傾下計😌😌
黎到尖沙咀諗住食少少野傾下計,就黎左呢間靜靜地既cafe

😝煙三文魚班尼迪😝

煙三文魚班尼迪
仲有配左d生果,都好甜好好食😝😝

😊牛油果吞拿魚藜麥墨西哥卷😊

呢個係用牛油果整成既墨西哥卷,第一次食呢🤣
牛油果吞拿魚藜麥墨西哥卷
牛油果吞拿魚藜麥墨西哥卷

😌紅豆冰😌

紅豆蓉好多,夠甜,好飲😋
紅豆冰

紅豆冰
黃袍原條鰻魚飯:黃袍係指炒蛋鋪滿成個飯😍鰻魚真係原條!好!大!條!仲要只係68蚊!!!平時出去食1/4條都要118..而加食成條都係68😂配埋燒汁都幾唔錯依間都真係幾抵食😂😂😂日式叉燒豬骨濃湯讚岐烏冬:份量好足!叉燒第一啖食落去口感幾特別 食食下覺得個叉燒有啲似中式感覺 幾得意🤣烏冬口感彈牙 湯底較咸 岩晒重口味既朋友🤣🤣🤣午餐仲送埋什菜蕃茄湯同埋南瓜忌廉湯🤣 唔單上湯 仲有熱飲送埋添!!
黃袍原條鰻魚飯:
黃袍係指炒蛋鋪滿成個飯😍
鰻魚真係原條!好!大!條!仲要只係68蚊!!!
平時出去食1/4條都要118..
而加食成條都係68😂
配埋燒汁都幾唔錯
依間都真係幾抵食😂😂😂

日式叉燒豬骨濃湯讚岐烏冬:
烏冬口感彈牙 湯底較咸 岩晒重口味既朋友🤣🤣🤣
日式叉燒豬骨濃湯讚岐烏冬

午餐仲送埋什菜蕃茄湯同埋南瓜忌廉湯🤣
唔單上湯 仲有熱飲送埋添!!
日式叉燒豬骨濃湯讚岐烏冬
二人限聚令再加6點後禁堂食,餐廳真係好慘,對於我哋依啲無飯夫妻更甚。唯有早啲食飽啲加個tea又慳啲蔥油雞扒撈丁-雞扒炸都個皮超脆,但仍然肉汁多,加上超多蔥油,撈麵,超愛,老公食完仲想叫多個。芝士手打牛漢堡-漢堡唔算大,勝在有漢堡手打,保留到肉汁,加上火箭菜同蕃茄對於下午茶嚟講真係夠晒有突。加錢叫左兩杯特飲-士多啤梨梳打,解渴,配撈麵,正薑餅latte -夠哂聖誕氣氛,又暖胃,好哂女孩子飲依個價錢依個地方依個質素,真係超值

加錢叫左兩杯特飲-士多啤梨梳打,解渴,配撈麵,正

薑餅latte -夠哂聖誕氣氛,又暖胃,好哂女孩子飲

依個價錢依個地方依個質素,真係超值
2020-12-12 136 views
今早特意來到尖沙咀,搵間cafe飲有拉花的即磨咖啡,但是這裏並沒有拉花,所以有點失望。但係煙黑椒牛肉芝士貝果尚算有驚喜,上碟是熱的,芝士貝果厚實,足料,食一個都非常飽肚。而另一個是煙黑椒牛肉意大利三文治,賣相是心型的,但這個不是熱上,餡料不算足,不過$32早餐價來說,是正常價錢!

鹽黑椒牛肉芝士貝果

見黑椒牛肉意大利三文治
2020-12-12
$37 (Breakfast)
鹽黑椒牛肉芝士貝果
2020-12-08 88 views
在尖東上課後,到了半島中心內的I cafe吃午餐。午市套餐選擇有10款之多,沙律🥗丶漢堡包🍔丶pizza🍕丶飯🍛丶烏冬丶意粉🍝丶全日早餐,西式丶日式應有盡有,而且價格相宜,午餐還包餐湯及飲品,在尖東可以以這價錢享受到美味可口的午餐,實屬難得。皇袍原條鰻魚飯 $68大大條的鰻魚肉質極為鮮嫩肥美,醬汁又好味,原來皇袍為扭紋漩渦蛋,實在很有心思,蛋的熟度剛好,非常滑溜鮮茄汁薄牛扒芝士焗飯 $58份量頗大,味道香濃,鮮茄汁及芝士均勻地蓋滿整碟牛扒飯,牛扒肉質嫩滑店內座位寬敞,疫情期間,也可以吃得放心。

皇袍原條鰻魚飯 $68

鮮茄汁薄牛扒芝士焗飯 $58

店內座位寬敞,疫情期間,也可以吃得放心。
尖東既上班一族都應該都知道半島中心內有乾坤,商場一樓有幾幾間當貼地嘅茶記。其中我比較推介 I Cafe 因為呢度除咗套餐,仲有 All day breakfast 我基本上每一次你都會叫,因為真係好抵只係$58,比咖啡店平足一半,而且水準一啲都唔差,材料亦相當豐富,有蘑菇炒蛋、牛角酥、煙肉、火腿、司華力腸、薯餅、茄汁焗豆、蕃茄、沙律菜等。有圖有真相,睇吓條腸花紋界得切得幾靚,加上脆卜卜口感,一定好食。這份breakfast 肉類沾了一半,又有薯餅,好飽肚。但係點飽都要吃炒滑蛋,蛋炒到半凝固加埋蘑菇,令口感更豐富。肯定是我吃過性價比極高的 all day breakfast 。同事的午餐先送上「雜菜蕃茄湯」茄膏味好濃,當隨便飲淡湯咁。龍蝦汁大蝦燴意粉$60意粉富彈性,掛汁,龍蝦汁不過份厚,吃落冇咁膩,配料系削左小小,都有大蝦、野菌、紅椒、洋蔥絲等,份量激大,男人吃都夠飽。熱奶茶,夠熱又大杯, 飲完飽晒。

因為呢度除咗套餐,仲有 All day breakfast

有圖有真相,睇吓條腸花紋界得切得幾靚,
加上脆卜卜口感,一定好食。
這份breakfast 肉類沾了一半,又有薯餅,好飽肚。

但係點飽都要吃炒滑蛋,蛋炒到半凝固加埋蘑菇,令口感更豐富。

同事的午餐先送上
「雜菜蕃茄湯」

茄膏味好濃,當隨便飲淡湯咁。

龍蝦汁大蝦燴意粉$60

熱奶茶,夠熱又大杯, 飲完飽晒。
2020-11-23
$58 (Lunch)
  • all day breakfast
2020-11-25 96 views
尖東的這個商場整體感覺是陳舊一點的,不過這裡地點便利,而且裡頭的餐廳價格比較親民,所以值得到訪。我這天品嚐了一份全日早餐。全日早餐非常豐富,共九款食品,分別是沙律、牛角包、蕃茄、火腿、煙肉、炒蛋、薯餅、香腸及蕃茄豆。雖然都是經典的早餐食品,但我吃得很高興。食物味道正正常常,而且不油膩。另外,我覺得珍寶腸的造型很不錯,讓整份早餐增色不少!我當日還品嚐了特飲-抹茶紅豆鮮奶。我覺得綠茶味道不明顯,但紅豆很多,而且很好吃。
2020-11-20 381 views
我與友人瀏覽完畢香港歷史博物館,在尖東遊走尋找食肆,終於選擇在「I Café」享用午膳。今個午餐我楝吉列大蝦沙律、薑味石榴梳打。甜甜酸酸的羅宋湯挺開胃的。吉列大蝦沙律,熱騰騰又香脆的吉列蝦,肉質爽滑。很滿意沙律菜洗得很乾爽,吃得也放心,配醬汁吃頗不錯,我更將薯蓉混入沙律菜一起吃,口感更別有一番滋味。冰凍的薑味石榴梳打,入口的薑味不突出,但喝完後薑味就在舌頭上散發開了,先冰涼後薑暖,真是奇妙的感受!朋友選擇吉列豬扒湯烏冬、凍巨峰提子梳打。我嘗試一小口香香脆脆又熱氣騰騰的吉列豬扒很有滿足感,湯烏冬配菜也十分豐富,紫菜、海帶、魚柳、芝麻、蛋.......我分享半邊蛋,蛋黃甘香可口,淺嘗湯底味道,濃郁不鹹。

今個午餐我楝吉列大蝦沙律、薑味石榴梳打。
吉列大蝦沙律

甜甜酸酸的羅宋湯挺開胃的。
羅宋湯

吉列大蝦沙律,熱騰騰又香脆的吉列蝦,肉質爽滑。

薑味石榴梳打&巨峰提子梳打

朋友選擇吉列豬扒湯烏冬、凍巨峰提子梳打。

2020-11-20
$66 (Lunch)
羅宋湯
薑味石榴梳打&巨峰提子梳打
2020-11-01 169 views
今日跟同事去尖沙咀買東西,下午茶去了半島中心裡☕️〈I cafe〉服務:侍應禮貌地帶位入坐。枱上放置了潔手液,夠方便。環境:大衆化茶餐廳,客人和職員非常熟識,估計做熟客居多,感覺相當親切。食物:大大碟,質素不錯。我和同事share了兩個下午茶餐。H及J餐湯:南瓜湯及羅宋湯味道香濃,南瓜湯還是我至愛,南瓜味濃而滑,不錯選擇。H餐:忌廉明太子大蝦燴意粉🍝超大碟,味道濃郁,散上香草及忌廉明太子令意粉每口都很滿足,大蝦爽口啖啖肉,對某些女士們應該份量過大,但對於我咁大食就很飽足。J餐:All Day Breakfast包含了司華力腸、黑松露炒蛋、煙肉、火腿、扒茄、茄汁焗豆、牛角包、薯餅及沙律菜。司華力腸用了時間弄了花款,外型非常吸引。黑松露炒蛋超吸濃味,令炒蛋升級。煙肉、火腿及扒茄,不是用水烚,而是煎香了才放上碟。牛角包鬆軟、薯餅炸成金黃脆口、茄汁焗豆雖簡單,但仍是我最愛。加上中間放了新鮮沙律菜,令這個餐非常豐富,可以值得推介。
今日跟同事去尖沙咀買東西,下午茶去了半島中心裡☕️
〈I cafe〉

服務:侍應禮貌地帶位入坐。枱上放置了潔手液,夠方便。
食物:大大碟,質素不錯。

我和同事share了兩個下午茶餐。H及J
餐湯:南瓜湯及羅宋湯
味道香濃,南瓜湯還是我至愛,南瓜味濃而滑,不錯選擇。
H餐:忌廉明太子大蝦燴意粉
H餐:忌廉明太子大蝦燴意粉🍝
J餐:All  Day  Breakfast

司華力腸用了時間弄了花款,外型非常吸引。
黑松露炒蛋超吸濃味,令炒蛋升級。
煙肉、火腿及扒茄,不是用水烚,而是煎香了才放上碟。

H餐:忌廉明太子大蝦燴意粉
J餐:All  Day  Breakfast
2020-11-01 112 views
臨近聖誕節,到星光大道走一走,吹一吹海風,感到有點餓,便去附近商場找一家餐廳用餐。進入餐廳後,選了窗口位置的座位,景觀開陽。餐廳座位濶,店員服務周到。日式鰻魚雞粒炒食40元,材料足夠,鰻魚粒香口,雞粒嫩滑,炒飯軟硬適中,配有青豆、紅蘿蔔和雞蛋,好味道。龍蝦汁海鮮燴意粉60元,賣相美觀,青口肥美鮮甜,蝦仁爽口彈牙,魷魚圈不韌,蟹柳口感佳,意粉沾滿了醬汁,得惹味。熱奶茶濃滑,熱檸蜜有很多片檸檬。總結:價廉物美。

熱奶茶濃滑,熱檸蜜有很多片檸檬。

總結:價廉物美。
2020-10-30
這是一間十分有特色的咖啡店, 對我來說裏面的氣氛更像是港式茶餐廳, 所有員工都元氣十足, 非常精神, 充滿活力, 很有節日喜洋洋的氣氛。 那天街上下大雨, 我躲進商場裏邊, 想了一想決定不如先吃個下午茶, 便挑選了這一間咖啡店。我點了一款滑蛋鰻魚三文治, 加了一杯即磨咖啡。 價錢十分相宜, 三文治有烘底, 鬆脆熱辣辣, 咬落去脆卜卜, 滑蛋依然有蛋汁, 不會過老, 鰻魚的燒汁十分惹味, 老實說, 單從外表看來, 這個三文治好像十分求其, 望上去也有點太薄, 但食完之後其實已經飽, 同埋整個感覺每一環節都做得好好, 特別係個麵包本身有搽咗牛油, 鰻魚嘅份量亦都唔少, 雖然望落去好薄, 但放入口都好足料。我下次可能會再去試下其他嘢食。

我下次可能會再去試下其他嘢食。
2020-10-27 92 views
中午出咗尖沙咀做嘢,見完客見到呢間I Cafe,同同事坐低食個lunch,先發現佢啲食物真心唔錯。我們叫了兩份set lunch香煎豬扒意粉豬扒份量很大件,口感鬆軟,煎的剛好,唔似出面茶餐廳那種韌。意粉茄汁豆,意粉算彈牙,配搭茄汁豆,這個價錢很抵食。加少少錢配凍檸茶,茶底茶味濃,很不錯。黃袍原條鰻魚飯鰻魚很大條,蛋包飯的蛋厚身,上枱夠熱,調味濃郁,飯底也大大份。加上他的飲品也是很入味,石榴味很重。位置寬躺,坐的也頗舒服,下次出尖東值得再次光顧😋

我們叫了兩份set lunch

香煎豬扒意粉

黃袍原條鰻魚飯

位置寬躺,坐的也頗舒服,下次出尖東值得再次光顧😋

2020-10-27
$130 (Lunch)
2020-10-11 128 views
估唔到尖沙咀半島中心商場竟然有如此抵食出色的小店!小店其貌不揚,看上去實在不是甚麼精品cafe之類。餐廳除了提供了一般cafe有的食物,也有一般港式茶餐廳提供的食物!也許是為了生存,也許是餐廳在旅遊旺區,想推廣港式餐飲文化。怎樣也好,今天我和女友二人點了兩個全日早餐。港幣65元一個。這個價錢來說,實在是實惠!而且食物豐富,有司華力腸,火腿、煙肉、牛角包、茄汁豆、黑松露炒蛋、沙拉和薯餅。相信有煮食經驗的朋友都知道,同時間煮出這麼多配料的全日早餐,火候和時間管理很重要,否則很容易令到某些配菜冷凍了。但在這裡,上菜時,整個早餐都是熱烘烘的。味道不錯,而且唔貴!真係值得一試👍🏻
估唔到尖沙咀半島中心商場竟然有如此抵食出色的小店!
2020-10-04 119 views
星期天相約好友在想找個cafe小聚,卻找到這間價錢相多平民又有質素的cafe,吃得相當滿足。點了兩個午餐,附送餐飲,我加配了cappuccino,友人要了杯凍柯華田。咖啡奶泡十分香滑均勻,咖啡豆香濃,不會太酸太濃,十分醒神。午餐更附送餐湯,蘑菇香濃,碎粒令湯更有口感,一下次喝光了。我點了黃袍原條鰻魚飯,份量驚人,鰻魚原條上,差點比盤子還要長,而且厚度十足,配上鰻魚汁原汁原味,十分抵食。另外雞蛋十分香滑,剛好蓋上白飯,以黃袍加身的姿態,送飯一流。友人叫了忌廉燴意粉也表示水準一流,份量適中,性價比相當高。

咖啡奶泡十分香滑均勻,咖啡豆香濃,不會太酸太濃,十分醒神。
午餐更附送餐湯,蘑菇香濃,碎粒令湯更有口感,一下次喝光了。
友人叫了忌廉燴意粉也表示水準一流,份量適中,性價比相當高。