Intro: 要數到最出名嘅雞蛋仔,一定係旺角中心嘅雞蛋仔,呢到長期都有人幫襯,咁岩假日好彩都算少人,價錢都算坊間正常價,仲有唔少口味做選擇,呢次決定試下阿華田雞蛋仔~___________________🍽 阿華田雞蛋仔💰 31 ⭐️ 9/10✍🏻 新鮮滾熱辣咁即整,大約十分鐘就有得食,都算標準份量;✍🏻 諗住搣一粒食,結果脆到搣到幾粒,仲有啲碎落左落地;✍🏻 口感好脆好出色,而雞蛋仔好厚肉,佔左大約8成,但做到咁脆真係好少有;✍🏻 美中不足嘅係阿華田味太甜,個人覺得可以減少少味粉,可以食多啲雞蛋仔嘅蛋漿味。___________________🏠 Ice puff📍 旺角彌敦道688號旺角中心一期1樓F51舖⭐️ 9/10___________________
Intro:
🍽 阿華田雞蛋仔
💰 31 ⭐️ 9/10
✍🏻 新鮮滾熱辣咁即整,大約十分鐘就有得食,都算標準份量;
✍🏻 諗住搣一粒食,結果脆到搣到幾粒,仲有啲碎落左落地;
🏠 Ice puff
📍 旺角彌敦道688號旺角中心一期1樓F51舖
⭐️ 9/10
TakeAway
🦋旺角中心雞蛋仔專門店🦋呢一間 Ice Puff專買💛雞蛋仔同埋💛格仔餅,超過10種味道,種類繁多,仲可以加意式雪糕😆,呢一款就係🦋伯爵茶雞蛋仔再加薄荷朱古力雪糕 $37🦋 : 因為即叫即整嘅關係,所以都要等一陣,新鮮出爐滾熱辣,香味濃郁😍,拎上手就已經feel到香脆嘅雞蛋仔,咬落去外脆內軟,裏面有好豐富軟綿綿嘅雞蛋仔餡料,伯爵茶都非常濃郁,之後配上差唔多有拳頭咁大嘅雪糕😋,食落特別惹味,另外仲有超厚既格仔餅可以選擇,快啲嚟試啦😍😍
🦋旺角中心雞蛋仔專門店🦋

TakeAway
超厚底醬爆朱古力味格仔餅🍫🍫🍫🧇已經食過好多次啦~每次都無令我失望朱古力醬多到咬每一啖都漏哂出嚟外面係脆脆的餅底🧇內裡散發出濃郁的朱古力香味咬落去的口感鬆脆,嚼勁十足,讓人一口接一口欲罷不能如果你都係朱古力fans,呢個真係必食吖!一定會讓你感受到朱古力的豐富滋味👍🏻👍🏻👍🏻Ice Puff 不論格仔餅同雞蛋仔都一樣咁受歡迎架!溫馨提示食物有咁好嘅水準,排隊嘅客人都一定多啦繁忙時間預等15分鐘左右啊

超厚底醬爆朱古力味格仔餅🍫🍫🍫🧇
已經食過好多次啦~每次都無令我失望

朱古力醬多到咬每一啖都漏哂出嚟

外面係脆脆的餅底🧇內裡散發出濃郁的朱古力香味

咬落去的口感鬆脆,嚼勁十足,
讓人一口接一口欲罷不能

如果你都係朱古力fans,呢個真係必食吖!
一定會讓你感受到朱古力的豐富滋味👍🏻👍🏻👍🏻
Ice Puff 不論格仔餅同雞蛋仔都一樣咁受歡迎架!

溫馨提示
食物有咁好嘅水準,排隊嘅客人都一定多啦
繁忙時間預等15分鐘左右啊
2023-07-05
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
  • 超厚朱古力格仔餅
2023-06-17 276 views
這幾天都很想吃雞蛋仔,想起以前曾在旺角中心吃過蜂蜜雞蛋仔,決定到旺角中心嘗試名店Ice Puff😆 早幾天我曾到旺角中心,卻碰了門釘,當天店鋪臨時早關門,很可惜,幸好今天再度到訪未有吃閉門羹😆叫了伯爵茶雞蛋仔加流心蜂蜜,大約等了6分鐘就有了。伯爵茶雞蛋仔加流心蜂蜜 $35一看到雞蛋仔,首先覺得每一粒都好像比平時的雞蛋仔較小。伯爵茶味很香,每粒都有伯爵茶的香和甜。但加了流心蜂蜜就像是加了甜味和少許的蜂蜜香氣,但由於伯爵茶味較濃,蜂蜜的味道被蓋過了。我本來想吃蜂蜜甜味的雞蛋仔,現在有點失望。伯爵茶和蜂蜜的關係比較像是蜂蜜是配角,襯托主角伯爵茶,但我比較想要兩者並重的那種。脆度方面,這間的雞蛋仔微脆,吃不出外脆內軟的對立口感,是只有微微的脆,另外下半部分的雞蛋仔都不脆了,不知道是否散熱未夠。如果只為吃雞蛋仔的不同口味,平日經過旺角中心又嘴饞的,可以來吃。但若為雞蛋仔愛好者,似乎不能滿足於這間的雞蛋仔。

叫了伯爵茶雞蛋仔加流心蜂蜜,大約等了6分鐘就有了。

伯爵茶雞蛋仔加流心蜂蜜 $35
一看到雞蛋仔,首先覺得每一粒都好像比平時的雞蛋仔較小。

伯爵茶雞蛋仔加流心蜂蜜
Nutella榛子醬+花生碎雞蛋仔 $28靜靜雞講小公主偏好實心雞蛋仔😋空心雞蛋仔感覺食完太空虛寂寞冷最好7分實心3分空氣感niceeeeIce puff嘅雞蛋仔口感綿密鬆軟似蛋糕唔係spongy 蜂巢狀質感๑•́ ₃ •̀๑整體來講都外脆內軟係抵讚的!!但似有脆皮嘅Nutella味嘅chiffon cake lol ❛̌˴˷❛̌⁎ 私心覺得如果係spongy 蜂巢狀質感會再好食啲同埋Nutella醬可以爆漿同再濃啲會再nice啲૮(♡⌂♡)ა下次都可以再戰但會想試阿華田味!Please follow @princessfoodiee
Nutella榛子醬+花生碎雞蛋仔 $28
靜靜雞講小公主偏好實心雞蛋仔😋
空心雞蛋仔感覺食完太空虛寂寞冷
最好7分實心3分空氣感niceeee
Ice puff嘅雞蛋仔口感綿密鬆軟似蛋糕
唔係spongy 蜂巢狀質感๑•́ ₃ •̀๑
整體來講都外脆內軟係抵讚的!!
私心覺得如果係spongy 蜂巢狀質感會再好食啲
下次都可以再戰但會想試阿華田味!

2023-05-12 385 views
記得舊址在天后,當時傳起風摩一時的雪糕雞蛋仔,試過亦覺得唔錯。因應鋪租關係,調至旺中呢度,鋪頭人流依然旺盛,但味道就每況愈下。。。原味雞蛋仔 $21 配薄荷朱古力雪糕 +$16 可能冇加到麻糬/其他餡料,單評論雞蛋仔味道一般,有啲空氣感,但唔會過淋。對個人黎講,雞蛋仔原味係靈魂同精髓,要做到出色先可創新。至於特級雪糕,mint choc味道普通,性價比略低,可以唔加。總結,調鋪後冇以前好味,應該唔會再回頭😢😢

原味雞蛋仔 $21 配薄荷朱古力雪糕 +$16

對個人黎講,雞蛋仔原味係靈魂同精髓,要做到出色先可創新。

總結,調鋪後冇以前好味,應該唔會再回頭😢😢
2023-05-04 258 views
#20230416 💛📍 Ice Puff @icepuff_icepuff旺角彌敦道688號旺角中心一期1樓F51舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#阿華田脆脆雞蛋仔 $31💭 即叫即整所以都要預返啲時間等⏳拎上手熱辣辣建議吹一陣先食,如果唔係會未夠脆,唔係太食得出阿華田味,蛋味就更加食唔出,甜到同朱古力味差唔多咁🍫同埋一路食一路懷疑脆脆係邊😅不過整體係好味既,下次試其他味先😎.#旺角美食 #旺角黃店 #🐷在旺角 #🐷_食
#20230416 💛
📍 Ice Puff @icepuff_icepuff
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#阿華田脆脆雞蛋仔 $31
#旺角美食 #旺角黃店 #🐷在旺角 #🐷_食
2023-05-03 220 views
📍ice puff (旺角)岩岩先食完野 同朋友去旺中行下 見到雞蛋仔又想食😂呢間我如果出開旺角都會想食既雞蛋仔🤪但平時自己行無人share就好少叫🥲雞蛋仔外脆內軟好好食黑朱古力同芝士味我都食過 基本上都係叫呢兩隻是但一隻味🤣芝士味好香 每啖都食到咁 好正🤪但今日朋友話想食甜口味就叫左黑朱古力雞蛋仔 $28 朱古力份量都幾多~~每次黎旺中經過都見到好幾個人等緊🤭真係好受歡迎 佢仲有好多味道比大家選擇架🤭
📍ice puff (旺角)
岩岩先食完野 同朋友去旺中行下 見到雞蛋仔又想食😂
雞蛋仔外脆內軟好好食
2023-04-24 212 views
ICE PUFF 🫶🏻伯爵茶雞蛋仔加流心蜂蜜 $35今次係我第一次食呢間咁出名的雞蛋仔!呢個配搭係店家推薦的~佢同我講流心蜂蜜配伯爵茶係最夾嘅~ 咁我就聽佢講啦!等左大約5-10分鐘就攞到呢底即叫即製嘅雞蛋仔,一攞上手熱辣辣而且感覺到佢嘅外皮好脆~一粒啪落個口到 嗰浸伯爵茶香氣已經充斥著我嘅口腔 然後食到裏面軟軟嘅流心蜂蜜 好正嘅口感 一流嘅享受大家可以見到佢啲蜂蜜其實係爆珠~有啲有爆流心 有啲就要自己咬爆自己咬爆嘅感覺都幾得意的好推薦大家食!
ICE PUFF 🫶🏻
伯爵茶雞蛋仔加流心蜂蜜 $35
今次係我第一次食呢間咁出名的雞蛋仔!
呢個配搭係店家推薦的~
佢同我講流心蜂蜜配伯爵茶係最夾嘅~
咁我就聽佢講啦!
好正嘅口感 一流嘅享受
大家可以見到佢啲蜂蜜其實係爆珠~
有啲有爆流心 有啲就要自己咬爆
自己咬爆嘅感覺都幾得意的
好推薦大家食!
2023-04-16 227 views
⌂ 旺角Ice Puff@icepuff_icepuff 旺角彌敦道688號旺角中心一期1樓F51舖星期一至六 13:00 - 22:00星期日 13:00 - 20:00·伯爵茶雞蛋仔+麻薯 $28 (+$7)𖧷 只收現金、Payme︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm旺角︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜旺中掃街必食?゜・*๑ 伯爵茶雞蛋仔+麻薯 $28 (+7)好想是晒香港所有雞蛋仔⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬抗拒唔到可以加配麻薯嘅嘢食~好香濃嘅伯爵茶味但略嫌麻薯口感偏向流質唔夠chewy 而且唔係粒粒雞蛋仔都有麻薯會話過下口癮就夠啦~#旺角美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #旺角好去處 #香港美食指南 #雞蛋仔 #旺中 #黃店推介 #黃店 #雞蛋仔關注
⌂ 旺角
Ice Puff
@icepuff_icepuff

星期一至六 13:00 - 22:00
星期日 13:00 - 20:00

·伯爵茶雞蛋仔+麻薯 $28 (+$7)

𖧷 只收現金、Payme

︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
#ewm旺角

︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
*・゜旺中掃街必食?゜・*
๑ 伯爵茶雞蛋仔+麻薯 $28 (+7)
好想是晒香港所有雞蛋仔⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬
抗拒唔到可以加配麻薯嘅嘢食~
好香濃嘅伯爵茶味
會話過下口癮就夠啦~

#旺角美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #旺角好去處 #香港美食指南 #雞蛋仔 #旺中 #黃店推介 #黃店 #雞蛋仔關注組
2023-04-15
$35 (Tea)
雞蛋仔名乎其實嘅「空虛寂寞凍」,食緊室溫空氣。麥精變維他奶,gelato變雪葩,想點樣🤬?・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🧇 原味雞蛋仔配意式雪糕  HK$52・味道:蛋味濃呀但係好甜,甜到似係蛋同糖1:1🤡個麥精gelato淨係食到奶味,極其量係維他奶味,咩麥精呀?・口感:個雞蛋仔睇落係空心實心完美比例1:1嘅,但外殼唔脆,實心嘅空氣感亦過重,輕到梳乎厘咁。咬了個寂寞。個所謂gelato連雪糕都稱唔上,肉眼可見嘅冰感,食緊雪葩?利申返,本波係嗌完就企係店面等攞雞蛋仔,冇周圍行街。唔知點解可以係室溫。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:低~🤰9衝度:不了~🤰結論:冇食一排劣咗咁多,嘥我時間同quota食到黑人問號,真係食到講粗口,冇下次。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🧇 原味雞蛋仔配意式雪糕  HK$52

🤰性價比:低~
🤰9衝度:不了~

2023-03-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$25 (Last Night Supper)
2023-04-01 191 views
行街個時成條街都充斥左香味,香港特色的選擇,每一樣入邊嘅配料都好想試吓,試咗最人氣嘅款式舖頭前面仲有張枱可以俾你坐低慢慢食,就算買完行街食都好chill阿華田脆脆麻薯雞蛋仔🤤蛋漿香氣撲鼻,外脆內軟,阿華田份量掌握得好,唔會太甜,粒粒麻薯口感,咬落煙韌十足🥳就算行街耐左,依然都有個種香脆既口感,唔會話淋晒-.環境 💖💖💖💖賣相 💖💖💖💖💖味道 💖💖💖💖💖抵食 💖💖💖💖

阿華田脆脆麻薯雞蛋仔🤤

就算行街耐左,依然都有個種香脆既口感,唔會話淋晒

環境 💖💖💖💖
賣相 💖💖💖💖💖
味道 💖💖💖💖💖
抵食 💖💖💖💖

• 阿華田脆脆雞蛋仔
2023-03-26 169 views
🟠 阿華田脆脆雞蛋仔($29)當日好多人,雞蛋仔等左15分鐘先有,所以係新鮮熱辣🤡雞蛋仔好香脆,咬開入面係好似蛋糕既口感,而且有脆脆係入面,個人認為口感好好,係想要既雞蛋仔質感👍🏻阿華田味就唔係話好濃,不過味道黎講,我同朋友都覺得甜左少少🙈份量黎講,因為都好足料,所以食完係會感覺飽肚😽
🟠 阿華田脆脆雞蛋仔($29)
最近OpenRice 搜羅8大雞蛋🥚仔/格仔餅🧇名店推介如下:👉筲箕灣人龍店:《低調高手大街小食》👉蛋味十足:《蛋香烘焙》👉炭燒鷄蛋仔:《大澳華記香脆雞蛋仔》👉北角雞蛋仔名店:《利強記北角雞蛋仔》👉阿華田脆脆口味:《 lce Puff 》👉特厚格仔餅/香芋雞蛋仔:《629 雞蛋仔》👉杭州桂花鷄蛋仔:《話在茶下》👉蠔仔鷄蛋仔:《雄館特式小廚》📌以上8間店舖排名不分先後因就時間地點關係.所以我揀咗旺角中心嘅試食😋👉🚶🏻‍♂️📌Ice Puff (旺角)旺角彌敦道688號旺角中心一期1樓F51舖
👉筲箕灣人龍店:《低調高手大街小食》
👉杭州桂花鷄蛋仔:《話在茶下》
👉蠔仔鷄蛋仔:《雄館特式小廚》
📌以上8間店舖排名不分先後
因就時間地點關係.所以我揀咗旺角中心嘅試食😋
👉🚶🏻‍♂️📌Ice Puff (旺角)
車打芝士🧀鷄蛋🥚仔
黑松露鷄蛋🥚仔
2023-03-15
Waiting Time
12 Minutes (TakeAway)
車打芝士🧀鷄蛋🥚仔
黑松露鷄蛋🥚仔
  • 車打芝士雞蛋仔
  • 黑松露熊雞蛋仔
旺角中心曾經係中學時代經常流連的地方,時隔多年,為咗雞蛋仔再踏足。阿華田脆脆雞蛋仔($29 另加麻糬$6)雞蛋仔超脆,加了錢加麻糬,差不多每粒入面都有麻糬,外脆肉軟口感好好。阿華田味道又夠。下次再來試其中口味!

阿華田脆脆雞蛋仔($29 另加麻糬$6)

下次再來試其中口味!

• 阿華田脆脆雞蛋仔