2021-06-14
坐立係觀塘apm新開嘅一汁一菜,主打日式外賣店鋪,不設堂食,只可外賣!其實都好方便而家上班一族同埋疫情底下嘅情況。餐廳都好注重衛生,每一個外賣盒都係乾淨拎出黎。花菜巴馬火腿濃湯 $39唔係單純嘅火腿濃湯,有菜嘅味道同營養,雖然係濃湯,但唔會覺得好鹹,岩曬上班族嘅OL,健康唔一定好淡味。上圖:(左)法式龍蝦濃湯,(右)濃香牛肉野菌咖喱法式龍蝦濃湯 $49龍蝦濃湯飲落就比較結身啲,呢一個就真係濃味小小,不過我都好中意飲,因為濃唔等於鹹,好鮮味。五彩野菜濃豆腐拌 $25有豆腐有雜菜,小小醬汁,健康嘅沙律,同一般沙律唔同,唔單單得菜,仲有啲豆煩,口感豐富啲,而且食落口唔係好寡,健康得黎又好食。濃香牛肉野菌咖喱飯 $59呢個牛肉飯最有驚喜,因為以為份量好小,食下又一舊牛食下又另外一舊牛,好好食。咖哩又好濃味,而且入面仲有野菌同埋小小配菜,唔會淨係得肉。Overall黎講,餐廳用左簡潔設計風格去design外賣盒,其實好岩打卡之餘,食得又健康又好食,不過相對上價錢就貴左小小。野食都好食,相對上CP值都ok。
花菜巴馬火腿濃湯 $39
上圖:(左)法式龍蝦濃湯,(右)濃香牛肉野菌咖喱
法式龍蝦濃湯 $49
五彩野菜濃豆腐拌 $25