2021-06-14 1140 views
坐立係觀塘apm新開嘅一汁一菜,主打日式外賣店鋪,不設堂食,只可外賣!其實都好方便而家上班一族同埋疫情底下嘅情況。餐廳都好注重衛生,每一個外賣盒都係乾淨拎出黎。花菜巴馬火腿濃湯 $39唔係單純嘅火腿濃湯,有菜嘅味道同營養,雖然係濃湯,但唔會覺得好鹹,岩曬上班族嘅OL,健康唔一定好淡味。上圖:(左)法式龍蝦濃湯,(右)濃香牛肉野菌咖喱法式龍蝦濃湯 $49龍蝦濃湯飲落就比較結身啲,呢一個就真係濃味小小,不過我都好中意飲,因為濃唔等於鹹,好鮮味。五彩野菜濃豆腐拌 $25有豆腐有雜菜,小小醬汁,健康嘅沙律,同一般沙律唔同,唔單單得菜,仲有啲豆煩,口感豐富啲,而且食落口唔係好寡,健康得黎又好食。濃香牛肉野菌咖喱飯 $59呢個牛肉飯最有驚喜,因為以為份量好小,食下又一舊牛食下又另外一舊牛,好好食。咖哩又好濃味,而且入面仲有野菌同埋小小配菜,唔會淨係得肉。Overall黎講,餐廳用左簡潔設計風格去design外賣盒,其實好岩打卡之餘,食得又健康又好食,不過相對上價錢就貴左小小。野食都好食,相對上CP值都ok。

花菜巴馬火腿濃湯 $39

上圖:(左)法式龍蝦濃湯,(右)濃香牛肉野菌咖喱

法式龍蝦濃湯 $49

五彩野菜濃豆腐拌 $25

濃香牛肉野菌咖喱飯 $59

2021-05-31
2021-06-13 90 views
APM多咗間日系外賣店。菜式以湯同日式咖喱為主,一份咖喱飯加一個湯賣緊$98。亦有其他小菜可供選擇。.咖喱飯嘅選擇唔多,只有「和風番茄🍅雞肉咖哩飯」同「濃香牛肉野菌咖哩飯 」。..前者酸味較重,開胃清新,後者雖然都有蕃茄,但以鹹味為主,味濃醒神。兩者味道都十分濃郁,食材嘅選擇亦都相當好。.和風番茄雞肉咖哩用上雞腿肉,雖然幾大塊但尚算嫩滑。.濃香牛肉野菌咖哩飯則用咗牛肋肉。肉類煮滿醬汁,與咖喱融為一體。.咖喱汁嘅份量頗多,兩個咖喱嘅份量大概足夠三個人食。.一汁一菜和牛羅宋湯味道酸甜濃郁,裏面有唔少切粒嘅和牛,仲有大量蔬菜。整體味道好開胃😋。
和風番茄雞肉咖哩用上雞腿肉,雖然幾大塊但尚算嫩滑。
咖喱汁嘅份量頗多,兩個咖喱嘅份量大概足夠三個人食。
2021-06-11
TakeAway
$80 (Dinner)
  • 濃香牛肉野菌咖哩飯
  • 和風番茄雞肉咖哩
  • 和牛羅宋湯
一汁一菜❤️🍱主打日式外賣便當的一汁一菜,有唔同款式健康美味既日式濃湯,概念來自日本既一汁一菜,輕便和簡約的日式洋風輕食,是日本料理最簡單既組合,一起來享受簡約健康的美食吧!◾️套餐B: 湯+一品料理+日本米飯 $89◾️櫻花蝦雞肉丸濃湯"櫻花蝦湯味道好香濃 超愛 而雞肉丸口感幾好 配飯一流"◾️油揚豆腐黑豚薑汁燒"油揚豆腐吸收左甜甜既醬汁 而黑豚傺好香口"◾️豚肉大根卷醬油燒 +$20"豚肉味突出 連埋清甜既白蘿蔔一齊食好夾"
一汁一菜❤️

◾️套餐B: 湯+一品料理+日本米飯 $89

◾️櫻花蝦雞肉丸濃湯
"櫻花蝦湯味道好香濃 超愛 而雞肉丸口感幾好 配飯一流"

◾️油揚豆腐黑豚薑汁燒
"油揚豆腐吸收左甜甜既醬汁 而黑豚傺好香口"

◾️豚肉大根卷醬油燒 +$20
"豚肉味突出 連埋清甜既白蘿蔔一齊食好夾"

2021-06-11 54 views
-🔸一汁一菜和牛羅宋湯🔸和風蕃茄雞肉咖哩飯🔸油揚豆腐黑豚薑汁燒🔸五彩野菜濃豆腐拌🔸蜜桃紅茶-有時過觀塘返工都會尋覓吓新餐廳試吓新嘢,今日就食咗依間日式嘅外賣便當。午餐嘅seasonal menu好和風好吸引,一個湯一個咖哩飯只係$89,仲可以追加小食同飲品,咁就夠晒飽喇!咖哩非常濃厚,配飯真係一流,而且味道亦不錯。羅宋湯都足料好飲,唔係好稀渣流攤嗰種,睇落份量唔多但原來都好飽肚喎!可以encore啊!
🔸一汁一菜和牛羅宋湯
🔸和風蕃茄雞肉咖哩飯
🔸油揚豆腐黑豚薑汁燒
🔸五彩野菜濃豆腐拌
🔸蜜桃紅茶

2021-06-10 49 views
最近發現左APM新開左間日式外賣店,主打日式湯品同料理🇯🇵🇯🇵食物選擇都幾多,款款都咁吸引,於是就黎試試😍😍🍱湯&咖喱飯套餐 $89✨小店有提供幾款套餐,我就試左呢個湯&咖喱飯套餐~~-📍法式龍蝦濃湯🦞呢款係期間限定黎~~一打開已聞到好香既龍蝦味,味道好濃郁😋😋裡面仲有唔少龍蝦仔肉,好足料!!口感creamy,飲完都幾飽肚🤣🤣📍和風蕃茄雞肉咖喱飯🥘係日式甜咖哩,咖喱味幾濃,仲帶點蕃茄既甜味🤤🤤雞肉份量都幾多,大大舊,肉質嫩滑~~幾鍾意佢個咖喱,好送飯!推介大家試試❤️❤️🍘豚肉大根卷醬油燒 (+$20)✨小店仲有提供幾款小食,我就試左呢個豚肉大根卷😍😍佢係用煎香左既豚肉包住白蘿蔔,賣相圓碌碌幾得意!!豚口好軟身,蘿蔔清甜,再蘸甜醬油一齊食好滋味😋😋
食物選擇都幾多,款款都咁吸引,於是就黎試試😍😍

🍱湯&咖喱飯套餐 $89✨
小店有提供幾款套餐,我就試左呢個湯&咖喱飯套餐~~
📍法式龍蝦濃湯🦞
呢款係期間限定黎~~
一打開已聞到好香既龍蝦味,味道好濃郁😋😋
裡面仲有唔少龍蝦仔肉,好足料!!
口感creamy,飲完都幾飽肚🤣🤣

📍和風蕃茄雞肉咖喱飯🥘
係日式甜咖哩,咖喱味幾濃,仲帶點蕃茄既甜味🤤🤤
雞肉份量都幾多,大大舊,肉質嫩滑~~
幾鍾意佢個咖喱,好送飯!推介大家試試❤️❤️

🍘豚肉大根卷醬油燒 (+$20)✨
小店仲有提供幾款小食,我就試左呢個豚肉大根卷😍😍
佢係用煎香左既豚肉包住白蘿蔔,賣相圓碌碌幾得意!!
豚口好軟身,蘿蔔清甜,再蘸甜醬油一齊食好滋味😋😋
2021-06-10 126 views
- 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁 -環境 : -服務: 9/10味道: 8.9/10影相: 9.1/10性價比 : 8.8/10回頭率 : 8/10➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖觀塘APM新開一間日式外賣自取店主打各種和風湯品輕食可以迎合觀塘附近嘅上班族之餘簡約唯美嘅外賣盒設計,既吸睛又實正即使攞返屋企食,都完全冇難度👍.「一汁一菜」嘅餐牌好簡單基本套餐價,湯+咖哩飯 $89另外每一款,只要以優惠價加配就得如一品料理(+$20),飲品(+$10),其他(+10).©和風蕃茄雞肉咖哩飯期間限定款黎🥳咖哩汁嘅濃郁度高日式咖哩嘅辛辣配上蕃茄嘅微酸,味濃又開胃😍最重要係入面嘅有好多配料剩係雞肉都好多舊🙈最後入口點䮕係炸蓮藕片,酥脆香口🙆‍♀️.©濃香牛肉野菌咖哩飯牛肉咖哩都相當濃厚入面有大量嘅牛肉,紅蘿蔔,薯仔等牛肉肉質嫩滑,吾會嚡口呢款仲可以轉配為石窯麵包沾住D咖哩汁食,好match😘.©黑豚肉丸柚子胡椒濃湯柚子香令整碗湯都感覺好清新入面黑豚肉丸,軟腍富肉汁仲有啖啖薯仔,配埋一齊好易入口💕.©法式龍蝦濃湯香口又Creamy每啖都係香濃嘅龍蝦湯頭仲有少龍蝦肉,口感豐富!.©蜜桃紅茶蜜桃清新怡人,
- 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁 -
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
觀塘APM新開一間日式外賣自取店
主打各種和風湯品輕食
可以迎合觀塘附近嘅上班族之餘
簡約唯美嘅外賣盒設計,既吸睛又實正
即使攞返屋企食,都完全冇難度👍

「一汁一菜」嘅餐牌好簡單
基本套餐價,湯+咖哩飯 $89
另外每一款,只要以優惠價加配就得
如一品料理(+$20),飲品(+$10),其他(+10)

©和風蕃茄雞肉咖哩飯
期間限定款黎🥳
咖哩汁嘅濃郁度高
日式咖哩嘅辛辣配上蕃茄嘅微酸,味濃又開胃😍
最重要係入面嘅有好多配料
剩係雞肉都好多舊🙈
最後入口點䮕係炸蓮藕片,酥脆香口🙆‍♀️

©濃香牛肉野菌咖哩飯
牛肉咖哩都相當濃厚
入面有大量嘅牛肉,紅蘿蔔,薯仔等
牛肉肉質嫩滑,吾會嚡口
呢款仲可以轉配為石窯麵包
沾住D咖哩汁食,好match😘

©黑豚肉丸柚子胡椒濃湯
柚子香令整碗湯都感覺好清新
入面黑豚肉丸,軟腍富肉汁
仲有啖啖薯仔,配埋一齊好易入口💕

©法式龍蝦濃湯
香口又Creamy
每啖都係香濃嘅龍蝦湯頭
仲有少龍蝦肉,口感豐富!

©蜜桃紅茶
蜜桃清新怡人,凍凍地飲落好fresh🥰
2021-06-08
Type of Meal
Dinner
2021-06-10 858 views
店舖只做外賣,鋪面簡單,整潔,光猛。望入去處理食物嘅位置都乾淨企理,幾衛生。就咁望Menu外賣黎講少貴,但食完都明白佢價值。外賣盒厚身圓筒形紙杯,配潔白外賣紙袋,感覺都好日系。食物選擇唔多,飯既款式兩個,店舖主打既濃湯就有7款。✨味道75分,環境80分,服務80分,價錢中上。.🔷湯+咖喱飯餐 ($89)🔸櫻花蝦雞肉丸濃湯($49)⭐️唔係講笑,個湯濃到望落似係一個有汁既餸。十分足料,除左有一堆櫻花蝦係後尾加,湯有面有啲雜菜,兩粒雞肉丸,湯好稠身。飲落好香,好thick,飲完都飽左一半喇。.🔸濃香牛肉野菌咖喱飯($59)微辣,牛肉咬落稔身,一啲都唔韌,薯仔,紅蘿蔔,野菌都稔哂好入味。咖喱汁好濃稠,足料,有啲肉碎。.🔸和風蕃茄雞肉咖喱飯($59)少許微辣,微酸,冇牛肉咖喱咁濃味,雞肉好大嚿,估唔到肉質都幾嫩,咖喱汁相對稀身少許。.🔸野菜沙律杯(+$10)沙律有唔同層次,唔同嘅蔬菜,紫椰菜,青瓜,紅蘿蔔,羅馬生菜,奇異果,配酸酸哋,幾開胃嘅日式沙律汁。
店舖只做外賣,鋪面簡單,整潔,光猛。
望入去處理食物嘅位置都乾淨企理,幾衛生。

就咁望Menu外賣黎講少貴,但食完都明白佢價值。
外賣盒厚身圓筒形紙杯,配潔白外賣紙袋,感覺都好日系。

食物選擇唔多,飯既款式兩個,店舖主打既濃湯就有7款。

✨味道75分,環境80分,服務80分,價錢中上。
🔷湯+咖喱飯餐 ($89)

🔸櫻花蝦雞肉丸濃湯($49)⭐️
唔係講笑,個湯濃到望落似係一個有汁既餸。
十分足料,除左有一堆櫻花蝦係後尾加,
湯有面有啲雜菜,兩粒雞肉丸,湯好稠身。
飲落好香,好thick,飲完都飽左一半喇。
櫻花蝦雞肉丸濃湯

🔸濃香牛肉野菌咖喱飯($59)
微辣,牛肉咬落稔身,一啲都唔韌,
薯仔,紅蘿蔔,野菌都稔哂好入味。
咖喱汁好濃稠,足料,有啲肉碎。

濃香牛肉野菌咖喱飯

🔸和風蕃茄雞肉咖喱飯($59)
少許微辣,微酸,冇牛肉咖喱咁濃味,
雞肉好大嚿,估唔到肉質都幾嫩,咖喱汁相對稀身少許。
和風蕃茄雞肉咖喱飯

🔸野菜沙律杯(+$10)
沙律有唔同層次,唔同嘅蔬菜,
紫椰菜,青瓜,紅蘿蔔,羅馬生菜,奇異果,
配酸酸哋,幾開胃嘅日式沙律汁。
野菜沙律杯
2021-06-09
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$80 (Dinner)
2021-06-10 50 views
❥ ICHIJUISSAI 一汁一菜✿/. 觀塘APM一間日式湯品外賣店餐牌款式都偏簡單 裝修走簡約風格湯&咖喱套餐 $89MENU共有4款常駐及3款期間限定湯可以試湯同試咖喱飯套餐包湯同飯各一款😛特別讚包裝貼心 湯 白飯 咖喱 分開包裝 😙😙唔怕味道會mix埋一齊 我地最重要羅宋湯 好多蔬菜而且味道濃郁 特別番茄味道好處出 係可以健康食蔬菜又開心嘅方法揀左柚子豬肉丸濃湯同番茄咖喱雞飯豬肉丸口感好軟熟好淋 仲有煙肉粒咖喱飯微酸 比平時嘅咖喱冇咁膩清新🤤 而且有口感香軟的米飯番茄雞肉好有蕃茄香🍅 雞肉嫩滑竟然有石窯麵包⠀⠀/✿. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $100/𝗵𝗲𝗮𝗱˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓3號舖˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
❥ ICHIJUISSAI 一汁一菜

𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $100/𝗵𝗲𝗮𝗱

☞ ☞ 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓3號舖
2021-06-10 43 views
假日時間經過發現,係新開既食店,只做外賣。望一望個menu, 有d理解不能,配黎配去。一問之下先知個湯先係膽,可以配飯,小食再加錢,係咁上下。叫左個粟米雞豆乳湯配飯,加菠菜芝士雞肉卷。個湯好濃同好大碗,味道ok la, 反而個雞肉卷推介,好食。有機會可以試埋其他湯同小食。仲有加分位係佢d packing無得輸,日式店都係注重包裝既。

叫左個粟米雞豆乳湯配飯,加菠菜芝士雞肉卷。

2021-06-06
TakeAway
$69 (Lunch)
2021-06-08 41 views
👧🏻😋👅🍽✨一汁一菜 Ichijuissai (觀塘APM) 外賣自取專門店-❣️一杯杯有埋蓋好企理好乾淨, 飯/湯/汁/小食, 全部都分開裝❣️好多款式但主要有3個set規限返, 選擇困難症都輕鬆揀! 唔同餐仲岩晒唔同budget同食量既人❣️你睇佢細細兜我仲驚唔夠飽, 叫左好多, 最後食到捧住個肚, 但好好味都係一滴都冇嘥✨-🍱套餐🍱Set A 有 湯+珍珠米飯 $49 / $59 Set B 有 湯+一品料理+珍珠米飯 $69 / $79 ✨Set C 有 湯+咖喱飯 $89 ✨Set A & B 如果揀3款貴湯就貴$10, Set C 就冇限制, 我地叫左兩個Set C所以唔執輸都揀左兩個貴湯 🤣-🥣湯🥣1️⃣一汁一菜和牛羅宋湯 (Set C包, 單價$49)✨超級濃, 個和牛好出仲有肉同蔬菜 (所以就話唔驚唔夠飽🤫)✨落左少少新鮮檸檬令佢好開胃-2️⃣法式龍蝦濃湯 - 期間限定 (Set C包, 單價$49)✨勁香同好creamy✨入面仲有龍蝦仔既肉- 🍛咖哩飯🍛1️⃣濃香牛肉野菌咖哩飯 (Set C包, 單價$59)✨咖哩味較重, 但始終係日式所以都唔辣嫁✨牛肉俾好多唔吝嗇-2️⃣和風番茄雞肉咖
👧🏻😋👅🍽✨
🍱套餐🍱
Set A 有 湯+珍珠米飯 $49 / $59
Set B 有 湯+一品料理+珍珠米飯 $69 / $79
✨Set C 有 湯+咖喱飯 $89 ✨

🥣湯🥣
1️⃣一汁一菜和牛羅宋湯 (Set C包, 單價$49)
✨落左少少新鮮檸檬令佢好開胃
✨勁香同好creamy
✨入面仲有龍蝦仔既肉

🍛咖哩飯🍛
1️⃣濃香牛肉野菌咖哩飯 (Set C包, 單價$59)
✨咖哩味較重, 但始終係日式所以都唔辣嫁
✨牛肉俾好多唔吝嗇

2️⃣和風番茄雞肉咖哩飯 (Set C包, 單價$59)
✨酸味味好開胃, 買完外賣返去開蓋仲以為呢個係羅宋湯🤣 咦但點解有肉既
✨仲咁大舊肉? 仲有埋雞皮! 哈哈原來係個咖哩汁黎; 個面仲鋪左少少蓮藕, 日式食品既細心位真係好極緻

🍢一品料理🍢
1️⃣番茄菠菜芝士雞肉卷 (Set追加 $20, 單價$25)
✨個兜底勁多番茄汁, 雞肉包住菠菜同芝士
✨一咬落去就聞到好重芝士味, 菠菜同番茄汁就令佢冇咁heavy, 雖然好飽但都好想食多幾舊呀!
2️⃣豚肉大根卷醬油燒 (Set追加 $20, 單價$25)
✨勁抵wo有五舊! 睇個樣仲有D似豬皮, 但其實係大根~
✨個醬油底好濃, 唔係死鹹味~ 吸左落大根都唔會太鹹
3️⃣油揚豆腐黑豚薑汁燒 (只係買左兩個Set, 單價買$25)
✨油揚豆腐, 即腐皮, 肥肉既黑豚同少少野菜, 呢幾樣野都係會索汁, 好rich

另外仲有野飲, 不過我office 有野飲就唔特別試喇~
外賣自取免收加一服務費
2021-06-05 1196 views
疫情關係,由當初禁堂食被迫買外賣回家,到而家已經習慣外賣。喺apm睇完戲原本想堂食但周圍都排隊等位,最後見到呢間新開嘅日式外賣店,所以一試!有幾個套餐配搭, 另外可以追加項目。我就揀咗湯+咖哩飯套餐。 法式龍蝦濃湯 橙紅色既龍蝦湯,帶有超濃厚香滑湯汁仲有d小龍蝦肉。濃香牛肉野菌咖哩飯咖哩跟飯係分開裝,飯用上田牧越光米,口感Q彈黏黏的。咖哩同樣香濃,味道辛口而且配料相當豐富。洋蔥、紅蘿蔔、黑蘑菇、香草等,牛肉粒大大件, 炆得淋透,非常入味!唔好睇佢一個杯嘅份量,只要另加多一個飯已經足夠兩個人食大根卷醬油燒 以日本豚肉包住幼條狀大根,配上味醂醬汁甜甜地 肉味幾香。蕃茄菠菜芝士雞肉卷雞肉入面帶奶香芝士粒,入口香滑。加埋蕃茄香草汁好有意式味道。
疫情關係,由當初禁堂食被迫買外賣回家,到而家已經習慣外賣。

有幾個套餐配搭, 另外可以追加項目。
我就揀咗湯+咖哩飯套餐。

法式龍蝦濃湯
橙紅色既龍蝦湯,帶有超濃厚香滑湯汁仲有d小龍蝦肉。

濃香牛肉野菌咖哩飯
咖哩跟飯係分開裝,飯用上田牧越光米,口感Q彈黏黏的。
咖哩同樣香濃,味道辛口而且配料相當豐富。

唔好睇佢一個杯嘅份量,只要另加多一個飯已經足夠兩個人食

大根卷醬油燒
以日本豚肉包住幼條狀大根,配上味醂醬汁甜甜地 肉味幾香。

蕃茄菠菜芝士雞肉卷

2021-06-05 41 views
【為食青蛙🐸:發現好飲日式湯品】仲記得係東京既湯店令人難忘有十幾款唔同既湯😋可以配飯,咖哩飯等😍估唔到apm 都有類似店鋪😍日系既一汁一菜 @餐廳只做外賣味道同係日本食到既一樣🥳🦐櫻花蝦雞肉丸濃湯濃底係非常濃郁既白湯入面有大量野菜非常健康將櫻花蝦撈埋入湯飲好鮮味呀🐮一汁一菜和牛羅宋湯同樣非常濃郁質感幾特別茄味都相堂突出帶點微辣好吸引入面有2粒和牛肉丸味道都唔錯🐣番茄菠菜芝士雞肉卷雞肉包住菠菜同芝士粒點茄汁幾新穎既配搭健康得黎味道唔錯🐷油揚豆腐黑豚薑汁燒不得不讚既一道菜黑豚好爽脆冇油膩感百吃不壓餐廳清潔度高店員細心有禮算係高質既外賣店如果有多啲分店就好啦😍
【為食青蛙🐸:發現好飲日式湯品】
仲記得係東京既湯店令人難忘
有十幾款唔同既湯😋
可以配飯,咖哩飯等😍

估唔到apm 都有類似店鋪😍

店員細心有禮
算係高質既外賣店
如果有多啲分店就好啦😍
2021-06-02 98 views
最近在觀塘APM開了一家店舖,店舖名為一汁一菜,是源於日本的概念品牌。以一碗湯一個主食的哲學理念,售賣日式洋風輕食🙈。餐牌有套餐價,也可以用優惠價加購小食。-💥意大利產蔬菜蕃茄濃湯配溫泉蛋 HKD$39,面頭的溫泉蛋在浮遊感覺特別,這個湯味道很香。蕃茄味道皇,裡面有很多材料,口感豐富惹味🤩。-💥北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 HKD$39,這個味道很香,裡面的材料豐富。每一口也吃到不同材料,健康的豆乳配著粟米湯挻配合🙈。裡面的雞肉細細粒容易咬,不會感到韌。-💥和風蕃茄雞肉咖哩飯 HKD$59,咖哩賣相紅紅的,蕃茄味道不太重。甜甜辣辣的日式咖哩很惹味,雞肉肉質腍身,吸收了咖喱很入味🙈,味道還帶點酸用來拌飯不錯。-💥油揚豆腐黑豚薑汁燒 HKD$25,這個是常見的食物,甜甜的醬汁拌著。豚肉肉質腍身入味🤤,油揚豆腐吸入醬汁味道更佳,又是一道可用來拌飯的小食。-另外點了五彩野菜濃豆腐拌和石窯麵包,這兩款味道也不錯。湯品味道濃郁不咸,而且材料豐富,所以很喜歡飲❤。

2021-06-01
$89 (Lunch)
1K
2021-06-02 30 views
最近我係觀塘上班, 下午到apm見到有間日式外賣店門面設計裝飾靚靚,而且食物吸引啊,日式外賣的一湯一飯好足料!特別喜歡其中一款:「法式龍蝦濃湯 」龍蝦味好濃,龍蝦肉咬口不錯啊!另外讚讚飯類都不錯,這個是:「和風番茄雞肉咖哩飯 」估唔到番茄🍅和咖哩都可以好夾,雞肉嫩滑,配上酸酸甜甜加上咖喱🍛獨有風味!仲有小食方面豚肉肉卷和芝士雞肉,確實送飯一流!一汁一菜 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L2-3號舖

特別喜歡其中一款:「法式龍蝦濃湯 」
龍蝦味好濃,龍蝦肉咬口不錯啊!

另外讚讚飯類都不錯,這個是:「和風番茄雞肉咖哩飯 」

一汁一菜
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L2-3號舖

2021-06-02 42 views
APM開左呢間一汁一菜,外賣日式便當,感覺係小清新感覺,全部用白色紙盒裝住,外賣黎講打卡都唔錯。今次揀左一下幾款食物:黑豚肉丸柚子胡椒濃湯,和風番茄雞肉咖哩飯($89)呢個肉丸用左黑豚肉,味道濃,濃湯加上一點柚子令整體更清新。咖哩係非常日式嘅咖哩,唔會好辣。五彩野菜濃豆腐拌($20)好健康嘅一道前菜,野菜色彩繽紛又健康,加上超濃味嘅豆腐,好開胃。豚肉大根卷醬油燒($25)呢個正,豚肉味道出,醬油無太鹹。野菜沙律杯(跟餐價$10)沙律菜清新,$10黎講好抵食啊

黑豚肉丸柚子胡椒濃湯,和風番茄雞肉咖哩飯($89)

五彩野菜濃豆腐拌($20)

豚肉大根卷醬油燒($25)
呢個正,豚肉味道出,醬油無太鹹。

野菜沙律杯(跟餐價$10)
沙律菜清新,$10黎講好抵食啊
2021-05-12