2022-10-18 182 views
不論早晚經過這家店總是會飄來一陣陣香氣誘惑我是的 它成功了 成功引我進去吃飯好吃一直吃 回訪數次的平價泰料不得不說化成路一帶超多泰式、越式慢慢攻略這地方的各國小吃店啦我第一次吃的時候 一腳踏進店內就感受到滿滿泰味 牆上掛著像是甚麼首相的照片還是全家福?收音機裡放著聽不懂的泰文放送店員跟客人泰語交談 一秒到泰國喜歡吃泰式料理這家可以放進口袋🔎吃什麼-今天帶簡簡一起去吃🐖打拋豬肉飯最喜歡吃這道啦 可以選擇辣度我通常都跟老闆說「不要辣」哈哈不然這天氣我會邊哭邊吃完 太好吃了濕潤的肉碎鋪滿白飯還有滿滿的洋蔥菜旁邊再放上一顆炸的金黃的荷包蛋這餐吃完超級滿足 🍳豬肉煎蛋飯-簡簡點的不得不說小吃店給的白飯量超多根本有兩碗了吧ww🥬炒時蔬這道很特別 因為裡面不只一種蔬菜可以滿滿一盤配超巨量白飯很可以
不論早晚經過這家店
總是會飄來一陣陣香氣誘惑我
是的 它成功了 成功引我進去吃飯
好吃一直吃 回訪數次的平價泰料
不得不說化成路一帶超多泰式、越式
慢慢攻略這地方的各國小吃店啦

我第一次吃的時候 一腳踏進店內
就感受到滿滿泰味 牆上掛著
像是甚麼首相的照片還是全家福?
收音機裡放著聽不懂的泰文放送

旁邊再放上一顆炸的金黃的荷包蛋
這餐吃完超級滿足

🍳豬肉煎蛋飯-簡簡點的
不得不說小吃店給的白飯量超多
根本有兩碗了吧ww

🥬炒時蔬
這道很特別 因為裡面不只一種蔬菜
可以滿滿一盤配超巨量白飯很可以
2022-09-09 192 views
每一種串燒都好好味,菠蘿海鮮炒飯冇得彈,蒜蓉炒椰菜苗有水準,帶有椰香味的奶茶更是一絶。下次去的時候好想試下原隻椰青海鮮焗飯,因為賣相好吸引。泰國姨姨的服務好好一。總之,在這裏食飯有一種家的感覺。很溫暖。
2022-08-12 244 views
一大班朋友唔想煮當然要嗌外賣,呢間泰國嘢第二次幫襯。同樣都係外賣自取😆因為上次有人食唔到蝦餅。。。所以今次找數😂蝦餅真係值得推介👍🏾相信係必點款之一😜諗住今次試新野嗌左魚餅。。。個人認為可以skip...其次再encore串燒...因為串燒豬有人欽點,所以今次打孖上嗌咗一打再加半打牛。。。都係我個人值得推介食物。。。期待下次再試其他🙂
因為上次有人食唔到蝦餅。。。所以今次找數😂
期待下次再試其他🙂
泰式炸蝦餅 & 泰式炸魚餅
2022-08-12
TakeAway
泰式炸蝦餅 & 泰式炸魚餅
  • 泰式炸蝦餅
  • 串燒
2022-05-29 442 views
前幾日去覓食泰式煎餅,看到這家泰國菜,看起來很正宗。沒過幾日就去試了,粉絲嚇煲有驚喜,雖然蝦不算多,但是竟然有快肉餅在煲底部!很入味。黃咖哩豬肉味道濃郁,沙爹雞肉串也不錯,但是作為小館子價格不算便宜,兩個人消費500
2022-01-30 412 views
無骨海南雞飯個樣睇落唔錯講真食落就不過不失,唔係驚喜的好味,但又唔係覺得難食,因為雞不是特別滑,飯不是特別香,反而特別有雞腎😸跟個例湯是肉骨茶,有件入晒味的蘿蔔,好味😋咖哩軟殼蟹,似有兩隻蟹的份量,好味!咖哩唔辣但就好香泰式香料的味道,用嚟撈飯和點蒜茸包一流👍🏻椰青咖哩海鮮焗飯👍🏻👍🏻👍🏻好多海鮮材料(蝦、魷魚、青口),飯好香青咖哩味,份量又多好抵食🤤細心位是把成個椰青的椰肉掘出嚟和飯一齊煮,食客就不用費力自己動手,就可以食埋啲椰肉☺️☺️芒果糯米飯個椰漿唔錯,甜度剛好只是個芒草無乜味,唔甜又唔酸😜
無骨海南雞飯個樣睇落唔錯

跟個例湯是肉骨茶,有件入晒味的蘿蔔,好味😋
咖哩軟殼蟹,似有兩隻蟹的份量,好味!
咖哩唔辣但就好香泰式香料的味道,用嚟撈飯和點蒜茸包一流👍🏻
椰青咖哩海鮮焗飯👍🏻👍🏻👍🏻

芒果糯米飯個椰漿唔錯,甜度剛好

只是個芒草無乜味,唔甜又唔酸😜
2022-01-28
TakeAway
  • 青咖哩椰青海鮮焗飯
  • 咖哩軟殼蟹
2022-01-14 263 views
• 𝕀𝕔𝕠𝕟 𝕥𝕙𝕒𝕚 ✨•推出新年盆菜啦❣️沒想至連泰國餐廳都要踩過界😳推出新年盆菜,愛嚐鮮的我,即刻預訂一盆試試吧~這個非一般的「 泰式盆菜🇹🇭 」,真的非常足料。大盆$1888·12人、中盆$1188·6人 和 細盆$888·4人享用。每個盆菜用料上乘,即日新鮮製作,保證新鮮又好食🥰。盆菜💕有大大隻海蝦🦐、紅燒鮑魚、大片花膠、滑嫩海南雞、泰式滷水鴨、厚肉帶子、滷豬手、白魚蛋、炸魚蛋、魚肚、厚肉冬菇、腐皮、西蘭花🥦、娃娃菜等等,並配有冬蔭公湯底🌶和泰式滷水湯底,一次過滿足你兩個胃口😍。當中我比較喜歡彈牙海蝦、充滿骨膠原的花膠、熬煮入味的帶子、多汁鮮美的冬菇🥳~其實每一種都很不錯,全部都超級入味,很合我胃口呀! 而且湯底好特別,有濃郁的滷水,亦有嗆辣刺激的冬蔭公,親朋好友都吃得很開心哦~大家可以📲 WhatsApp 62576811或💁🏻‍♀️親臨門市預訂呀!▫▫▫▫▫📍 廣華街2-20號翠園大樓2期地下4號舖🔹 ▫▫▫▫▫

▫▫▫▫▫
📍 廣華街2-20號翠園大樓2期地下4號舖
🔹
▫▫▫▫▫
2022-01-13
Delivery
同娘親食飯要食環境,同老竇食飯當然係惹味先行,廣華街呢間由泰國人經營嘅泰菜就最啱口味。已經唔係第一次同老豆嚟食,不過今次先醒起要寫食評(仲要食到一半先醒起),但都有啲參考價值嘅,所以照寫一寫。餐廳環境都算係咁,係枱同枱之間有少少迫,但嚟呢度食飯一啲都唔失禮。我同老公其實係呢間餐廳常客,有時中午嚟食個50蚊左右嘅雙拼湯河,同老竇食當然要認真點菜。上次同佢嚟食過泰式鳳爪、泰式烏頭等,都非常唔錯,今次就試下其他嘢。前菜係最常見嘅豬頸肉,烤得啱啱好,邊邊微微地焦更加香口,配上佢哋嘅醬料,又再惹味啲。(不過我食到一半先醒起要影)泰皇咖喱軟殼蟹。食親呢個都好驚炸得太過火,又驚炸粉好厚,但感覺呢間餐廳煮得用心,所以試一試,果然冇令我失望。炸粉唔會太厚,但又包得住隻軟殼蟹鎖住佢嘅精華,我第一下夾咗蟹箝食,啖啖肉,轉眼就俾我哋掃咗大半。本身擔心泰皇咖喱會好辣,但結果一啲都唔會,反而充滿椰香,啱晒我呢啲唔食辣又鍾意食泰菜嘅人食(人就係不停想滿足矛盾願望嘅生物)。(又係食到一半先記得影,其實啱啱上菜係好好睇嘅,都好足料)我哋仲叫咗個酥餅去點咖喱食。冬陰功海鮮椰青焗飯。食落少少甜辣,飯本身正正常常幾開胃,食落

(不過我食到一半先醒起要影)
豬頸肉

泰皇咖喱軟殼蟹
(又係食到一半先記得影,其實啱啱上菜係好好睇嘅,都好足料)
我哋仲叫咗個酥餅去點咖喱食。

冬陰功海鮮椰青焗飯。食落少少甜辣,飯本身正正常常幾開胃,食落啲仲有啲椰青肉,焗過後好嫰滑,今人驚艷,即刻加咗唔少分。
以二人分量,叫咗前面兩樣嘢食再加呢個飯就有啲太多,個飯起碼夠2個人食,蝦都好大隻,肉質亦彈牙。
另外再一人叫咗一杯嘢飲,又係完美、飽腹又唔貴嘅一餐,誠意推介大家同家中男性嚟食。

不得不提嘅係,餐廳嘅侍應都好友善,又好有耐性,但其實啲泰國侍應雖然識講廣東話,但唔識睇中文,所以如果大家畫菜單時要加啲少冰、走甜、走蔥等要求,唔使寫啦,直接同佢哋講就得。
冬蔭功海鮮椰青焗飯
2021-12-29
$235 (Lunch)
豬頸肉
泰皇咖喱軟殼蟹
冬蔭功海鮮椰青焗飯
  • 泰皇咖喱軟殼蟹、
  • 冬陰功海鮮椰青焗飯
2021-12-28 191 views
行經呢頭心血來潮想食泰菜,就撞岩呢間,係門口望下餐牌無論價錢/食物選擇都岩心水,亦都無限你用餐時間,就拉門入去食泰國菜,呢客酸辣無骨鳯爪應該都無走鷄,無骨鳯爪爽脆,配上酸辣汁加芹菜,食中辣椒位都真係幾辣,但係辣得又幾過癮喎,。除咗沙律外另一開胃之選!呢度嘅生菜包出鏡率都幾高,肉類有豬肉/鴨肉,標示選用鮮肉,豬肉就食得多,今晚試下鴨肉生菜包 鴨肉加埋檸檬葉一齊炒,多一份香味,切得幾碎,仲見到有大塊少少嘅鴨皮用生菜包住食,味道岩岩好,一啖有兩種口感,唔錯唔錯。呢客泰式燒鷄 (半隻),份量都頗對眼,上枱後未食已聞到燒香味道,有點酸辣鷄醬比你點黎食個別鷄件皮燒至焦香,鷄肉咬落都仲有汁,唔會燒到又嚡又乾,空口食都好好味。店員不繼主動加水,唔會"迫"你叫嘢飲。呢度唔收信用咭,接受現金/咩PAY!

用生菜包住食,味道岩岩好,一啖有兩種口感,唔錯唔錯。

2021-12-22 162 views
假期夜晚喺旺角行街行到肚餓,但要搵食真係唔容易,周圍都人山人海,唯有行多兩步入去廣華街,見到不用排隊便入左呢間餐廳,點知發現都非常唔錯。泰式馬拉盞炒椰菜苗 : 椰菜苗幼嫩爽脆,馬拉盞炒好入味。皇牌咖喱大虎蝦 : 真係用大虎蝦,並不是用大蝦當虎蝦,2隻開邊啖啖肉,必定要點蒜蓉飽沾咖喱汁一齊食。原隻椰青青咖喱海鮮炒飯 : 用料十足既海鮮炒飯,魷魚、青口、蝦,仲有一片片既椰青肉,青咖喱汁同椰漿令到個飯又香又惹味,忍唔住大啖大啖咁食。

泰式馬拉盞炒椰菜苗 : 椰菜苗幼嫩爽脆,馬拉盞炒好入味。
泰式馬拉盞炒椰菜苗

原隻椰青青咖喱海鮮炒飯
2021-12-19
$220 (Dinner)
泰式馬拉盞炒椰菜苗
原隻椰青青咖喱海鮮炒飯
2021-11-16 236 views
幫襯咗晚餐,我哋點咗一個泰式拚盤,講真除咗蝦餅⋯其他完全唔得魚餅好腥仲有骨又貴,唔值得!泰式柚子蝦沙律,呢個真係好食蝦同沙律夠晒味!仲有椰子油炒椰菜苗真心推介!好夠味椰菜苗好爽口真心好食!仲有泰式串燒半打,分別係牛同豬,無乜特別⋯可以試下嘅
魚餅好腥仲有骨
又貴,唔值得!泰式柚子蝦沙律,呢個真係好食
2021-10-11 258 views
夜晚八點半先到旺角,唔知食乜好所以求其入咗間泰國菜食飯🧐可惜我覺得真係麻麻地嘅一餐🥲🥲-🍤泰式生蝦刺身 ($119)生蝦刺身嘅醬汁酸辣比例幾好,而且蝦都幾爽口,蝦腸都處理得幾乾淨🍤不過呢個價錢得6隻,個人覺得CP值唔太高😅-🐂泰式青檸燒牛肉 ($125)呢碟係平時去食泰國菜必叫嘅菜式!!🥰🥰牛肉嘅牛味幾重,調味鹹淡啱啱好,份量都足而且唔算好辣🤩食落都幾開胃!!可惜有少少韌,食到最尾咬到有啲攰🥺-🥬泰式飛天炒通菜 ($75)呢個都係泰國菜必食!!但係呢間嘅炒通菜味道有啲淡,略嫌唔太夠味😕不過通菜都爽口,唔會煮得太淋,可能會比較啱口味清淡啲嘅朋友仔🤪🤪🦑泰式冬蔭功清湯(細) ($95)個冬蔭功湯就咁飲嘅話酸辣味都夠,飲落順口而且都幾足料,有齊晒蝦呀青口等等🦐但係啲海鮮食落冇乜味😢似係用清水煮完再係咁易用冬蔭功湯煮幾下,少少失望😢😢🦀泰皇咖喱軟殼蟹 ($145) 同行朋友勁期待呢個餸,但係都係冇預期中咁好味🤨首先真係幾油,炸粉同油味都真係有啲重😅咖喱汁幾濃但份量唔係好夠,同埋偏’杰‘身,而且椰奶味重但咖喱香味俾椰奶味蓋住,所以唔太出😓當然嗌咖喱都唔少得酥餅,所以我地都唔例外咁加咗個嚟食,好彩
🍤泰式生蝦刺身 ($119)
🐂泰式青檸燒牛肉 ($125)
🥬泰式飛天炒通菜 ($75)

🦑泰式冬蔭功清湯(細) ($95)

🦀泰皇咖喱軟殼蟹 ($145)
同行朋友勁期待呢個餸,但係都係冇預期中咁好味🤨首先真係幾油,炸粉同油味都真係有啲重😅咖喱汁幾濃但份量唔係好夠,同埋偏’杰‘身,而且椰奶味重但咖喱香味俾椰奶味蓋住,所以唔太出😓當然嗌咖喱都唔少得酥餅,所以我地都唔例外咁加咗個嚟食,好彩個酥餅都幾脆同香,亦唔會好黏口,俾返少少安慰我🥲🥲

🍚原隻菠蘿海鮮炒飯 ($119)
有用菠蘿殼裝住啲飯上菜,啲飯堆得都幾高🤩菠蘿味夠晒,都幾足料,有好多海鮮,不過啲海鮮同冬陰功湯嗰啲一樣都係冇乜味😅啲蝦都係唔夠爽口🥲題外話個菠蘿炒飯都容易倒瀉,食嗰陣時都食得幾論盡,如果個碟可以太少少,裝到啲跌出黎嘅飯就會好好多😙😙
可能係因為真係太鍾意食泰國菜,所以都食過好多間,九龍城啲泰國菜都比我食匀咁滯😎😎所以呢間嘅味道個人覺得相對比較遜色,同埋價錢都唔係太抵,CP值唔高🤨🤨不過值得一提嘅係啲泰國姐姐真係好熱情同好nice🤣呢間都係淨係收現金,想食嘅話記得要帶定現金喇~
2021-10-03 231 views
中秋嘅泰式盤菜🇹🇭!覺得幾特別又好好味!盤菜附送2款湯底一個係冬陰公(可揀辣度🌶)、一個係泰式滷水我哋落咗冬陰公湯食 啲材料吸哂湯汁好好味!講返個盤菜材料有厚厚花膠、鮑魚、勁吸湯嘅沙爆魚肚、海蝦泰式🇹🇭海南雞、泰式豬手、白魚蛋、魚片頭、炸魚蛋、鴨………全部都好入味 愈煮愈好食!海南雞好滑、豬手好香入味冇毛同埋冬陰公湯煮過嘅泰式魚蛋、蔬菜都好夾,好好味😋。
中秋嘅泰式盤菜🇹🇭!覺得幾特別又好好味!

盤菜附送2款湯底
一個係冬陰公(可揀辣度🌶)、一個係泰式滷水
我哋落咗冬陰公湯食 啲材料吸哂湯汁好好味!
講返個盤菜材料
有厚厚花膠、鮑魚、勁吸湯嘅沙爆魚肚、海蝦
泰式🇹🇭海南雞、泰式豬手、白魚蛋、魚片頭、炸魚蛋、鴨………
全部都好入味 愈煮愈好食!
海南雞好滑、豬手好香入味冇毛
同埋冬陰公湯煮過嘅泰式魚蛋、蔬菜都好夾,好好味😋。
Delivery
2021-09-25 197 views
🇭🇰 < <金滿象正宗泰國菜 > > 泰式夏日之選🤩💰 [ ~$200]👯 [ ~15-20mins ]📍 [ 旺角廣華街2-20號翠園大樓2期地下4號舖 ]______________________________ 見到之前試過嘅泰國餐廳新出左泰式下午茶價錢唔貴 $198就有二人份而且仲有鹹點同埋甜點所以就趁住早幾日咁熱就試左啦😁1️⃣ [ 鹹點篇 🍱 ]✍🏻 你哋一定估唔到咁多個鹹點 最正係邊個🤓🤓🤓係青咖喱呀!🤩濃郁嘅椰香 配上香茅獨特香氣加上少少辛辣味真係好想加碗白飯撈汁食🤤不過店家都好貼心 有兩件蒜茸多士可以點尼食另外柚子沙律同酸辣鳳爪都好清新對於唔食得辣嘅朋友可能會有啲辣炸物都好正 點埋酸甜醬正好中和返🌟推薦指數:9/102️⃣ [ 甜點篇 🍰]✍🏻呢間泰式下午茶好有誠意,一共有六款甜點🍮 芒果糯米飯,芒果甜汁多果肉香,椰漿甜度控制啱啱好,再配上黏得黎又唔漏糯米飯😍 食完一件仲想再食 ;椰汁西米糕,果凍不過不失好適合夏天做飯後甜品。最令小編驚喜嘅係斑蘭椰汁糕,鹹鹹甜甜,充滿斑斕葉嘅味道😍😍正🌟推薦指數:8.5/103️⃣ [ 椰子冰 🍧 ] ʜᴋᴅ58
🇭🇰 < <金滿象正宗泰國菜 > > 泰式夏日之選🤩

對於唔食得辣嘅朋友可能會有啲辣
炸物都好正 點埋酸甜醬正好中和返
🌟推薦指數:9/10

2️⃣ [ 甜點篇 🍰]
✍🏻呢間泰式下午茶好有誠意,一共有六款甜點🍮
🌟推薦指數:8.5/10

消暑一流🌬
🌟推薦指數:9/10

🥑整體嚟講🥚
食物質素同間餐廳名係match架😍
真係正宗泰國菜!小編第一次黎嘅時候,試左佢地嘅炒飯,已經覺得好正
今次再黎!試埋佢地新出嘅下午茶set!
提供左唔同種類嘅甜品同鹹點
一次過試哂,岩哂選擇困難症嘅我😍

😋好味指數:8.5/10
🏃回頭指數:8.5/10
  • 芒果糯米飯
  • 青咖喱
2021-08-15 287 views
好耐無食金滿象,對上一次黎仲係有兩個舖位,有平民版粉麵餐牌同正價版兩款餐牌…今晚再次幫襯已經得返本舖一間同埋得返正價餐牌。酸辣鳳爪係泰國菜必叫,份量好足,非常入味,唔記得叫少辣食到個嘴有啲麻。青咖喱炒米,上面蟹肉唔少,不過唔係同個米粉一齊炒,所以啲蟹肉係原味黎,即係好清淡。但個米粉一樣好入味,而且係條條米粉都掛到汁,乾爽,好好食,食得好舒服。牛油大虎蝦係呢餐既亮點!真係好正好香好爽口!雖然百幾蚊只係得兩隻蝦,但係食完之後真係覺得值呢個價!蝦身有一隻女士手掌咁長既,蝦頭同蝦身差不多係1:1。唔係好大隻但都有啖啖肉既口感,加埋上面果層牛油麵包碎,食落好豐富,不過我唔食蝦頭,評唔到個頭有幾正…。雖然當下有少少唔夠喉,但一人一隻係幾fit ,我估食多隻會有啲膩,重牛油嘛。食完呢餐之後對金滿象有重新既印象,打算再試下餐牌上面其他食品,期待有更多驚喜。當晚星期六都好爆,見唔少人walkin 要係門外乾等,大家可以多善用open rice 訂位功能。

2021-08-14
$200 (Dinner)
  • 牛油焗大蝦
旺角好味泰國菜💁‍♀️地點方便,店員有禮貌、好客💁‍♀️必試特色App魚、椰子沙冰🥥 柚子蝦沙律🦐$93非常清新,柚子肉好多🥰蝦肉爽口,唔會太濃味,用嚟開胃啱啱好💁‍♀️ 金滿象招牌Apps魚🐟$209通常食泰國菜嘅魚都好驚佢好霉或者好鞋💁‍♀️呢個魚烤得好香,面頭佈滿泰或香料配菜,肉質唔韌唔霉,軟淋淋好juicy好入味😂😂 泰皇咖哩軟殼蟹🦀$145咖哩色澤靚、蛋味香😋軟殼蟹炸得脆卜卜熱辣辣,好香口🤓 金滿象特色甜酸Mak Ame虎蝦🦐$139虎蝦好大隻,蝦肉爽口,加埋酸甜汁都幾開胃😂下面仲有洋蔥圈添🧅。 泰式椰汁雞湯(細)🐔 $89細都咁大鍋真係正😂雞肉夠滑,湯底酸酸地,加埋好重椰汁味真係好香🥥湯嘅質地濃厚幼滑🥰好味。 椰子油炒雜菜🥬$85椰香味濃🥥啲菜好入味,保持結構完整但唔會好硬😋好味。 泰式烤酥餅$28個酥餅好香口,熱辣辣,有8塊咁多😋用嚟點咖哩食一流。 龍眼冰🍹$36好冰涼好好飲🥰龍眼味濃、好清甜🤓仲有好多粒龍眼肉😋,令人好滿足。 椰子沙冰🥥$59呢個沙冰超抵飲🥥大大個椰殼,入面表層佈滿椰肉,入面係大量沙冰、椰汁味超香濃🥥仲有啲椰青水嘅味道💁‍♀️,兩個人都夠飲🥰好消暑解渴呀😋

柚子蝦沙律🦐$93

金滿象招牌Apps魚🐟$209

泰皇咖哩軟殼蟹🦀$145
咖哩色澤靚、蛋味香😋軟殼蟹炸得脆卜卜熱辣辣,好香口🤓

金滿象特色甜酸Mak Ame虎蝦🦐$139

泰式椰汁雞湯(細)🐔 $89

椰子油炒雜菜🥬$85
椰香味濃🥥啲菜好入味,保持結構完整但唔會好硬😋好味。

泰式烤酥餅$28
個酥餅好香口,熱辣辣,有8塊咁多😋用嚟點咖哩食一流。

龍眼冰🍹$36

椰子沙冰🥥$59