2019-01-28 106 views
今日黎開將軍澳,經過一間個名好特別既飲品鋪,見佢個名幾搞笑,決定買2杯野飲黎試下,飲品既種類到有好多可以簡, 珍珠鮮奶六安香茶 $22珍珠到算OK,幾有口感,六安香茶依隻茶係其他飲品鋪好少見過,所以決定試下,個茶低係淡淡清香個隻,加埋鮮奶之後會濃D但又唔係令到成杯野唔會好漏草莓玫瑰拿鐵 $28呢杯草莓漂亮值100分雖然不是用真正的草莓製成,但玫瑰味好出名,再配上冰涼的拿鐵,不錯!仲叫左杯 與體液相近雪糕杯,其實就係海鹽焦糖雪糕,入面有好多既配料,雪糕甜度剛剛好,最喜歡雪糕杯最底層的餅乾碎,配上雪糕吃好夾。

飲品既種類到有好多可以簡,

珍珠鮮奶六安香茶 $22
草莓玫瑰拿鐵 $28
呢杯草莓漂亮值100分

2019-01-22 233 views
將軍澳popcorn開咗間好特別嘅飲品店,個店名已經好搞笑,叫做:我想和你無所事事😂 我呢啲每日都無所事事嘅廢青,梗係要去會一會佢~去到popcorn,我都搵咗一輪先搵到間鋪頭,原來佢喺2期嗰邊,離遠已經見到牆上有「謝哂皮」創作嘅插圖,可惜當日都有其他客人影緊相,我就無影到了除咗店名特別,連飲品嘅名都好特別,要鼓起好大勇氣先落到單😂我同購友分別揀咗:「啱啱生完咁新鮮水果銀毛茉莉」「GG黑糖珍珠鮮奶」同埋「cupcake釀接骨木花葡萄柚梳打」三杯飲品賣相都唔錯,因為我同朋友買完飲品,一路飲一路行街嗰時有幾個店員都忍唔住問我哋喺邊到買嘅😳味道方面,水果茶好足料,飲得出佢嘅茶底好清香(我見到佢啲茶好似係嚟至同蘇記茶莊,質素應該有保證👍🏻)我都偷試咗cupcake嗰杯,呢杯真係創意無限,又有得飲又有得食,最緊要係佢個cupcake都真係幾好食吓🤤價錢嚟講大約三十幾蚊一大杯,無論打卡又好、追求味道又好,呢個價錢都值回票價!

除咗店名特別,連飲品嘅名都好特別,要鼓起好大勇氣先落到單😂

我同購友分別揀咗:
「啱啱生完咁新鮮水果銀毛茉莉」
「GG黑糖珍珠鮮奶」
同埋「cupcake釀接骨木花葡萄柚梳打」

TakeAway
由謝曬皮設計既台式飲品店,同大部份飲品店一樣只設外賣~不嬲有follow 開謝曬皮Social Media Account,所以點都要去朝聖一下,估唔到佢除左個店名盛鬼之餘,Menu D名都一樣搞笑今次就點左3杯飲品,分別係GG黑糖珍珠鮮奶、GG紅火龍果配法蘭西芝士奶蓋、好馬不吃回頭草莓玫醜拿鐵!朋友點左杯黑糖珍珠奶就要左杯熱飲,飲落去都重黑糖味,不過佢話唔記得叫少甜,失策!每杯包裝上面都印左「我想和你無所事事」,本人覺得熱飲杯個設計最靚。火龍果奶蓋,其實就係類似喜茶既咁:水果沙冰加奶蓋。真材實料用水果打成,每一啖都食到果肉,好新鮮而且甜味大部份來至火龍果本身,唔會好似其他飲品店咁落好多糖,不過真係好大杯,飲左半杯已經好飽。另一位朋友點既草莓拿鐵,草莓味酸酸甜甜,加埋鮮奶岩岩好!佢個「我想無所事事」就印左係杯蓋。如果主力打卡,力薦熱飲!店入面既茶都係用本地老字號「蘇記茶莊」嘅茶葉,係香港屹立左好多年,茶莊至今已經傳到第三代,飲珍珠奶茶同時又可以支持本地老字號,一舉兩得。個日去到都唔洗點排隊,因為店員手腳好快,又NICE!

由謝曬皮設計既台式飲品店,同大部份飲品店一樣只設外賣~

GG黑糖珍珠鮮奶(熱)

GG紅火龍果配法蘭西芝士奶蓋

好馬不吃回頭草莓玫醜拿鐵

個日去到都唔洗點排隊,因為店員手腳好快,又NICE!
2019-01-11
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
GG紅火龍果配法蘭西芝士奶蓋
2019-01-19 173 views
收工同女朋友一齊去睇戲,諗住做埋24孝男友送埋女朋友返屋企,於是近近地我哋就嚟咗將軍澳嘅Popcorn。行過見到前排網上介紹嘅茶飲店,女友又係珍奶果茶控,佢點會放過呢個機會呢😂因為我地都係選擇困難症,睇到個menu啲名咁特別,於是最後揀咗3杯唔同類型嘅飲品,當選佳麗係啱啱生完咁新鮮水果銀毛茉莉、GG藍梅配法蘭西芝士奶蓋同凍GG黑糖珍珠鮮奶😂啱啱生完咁新鮮水果銀毛茉莉“人”如其名水果真係好fresh 茶香味濃 甘甜清爽 今次無走甜 但甜味唔會蓋過水果茶嘅味道 送爆谷同主食一流 可以解油膩凍GG黑糖珍珠鮮奶黑糖珍珠鮮奶,好香滑嘅奶味,奶同珍珠嘅多少調配得好好,女友怕甜,呢杯甜度我地可以接受到,而啲就珍珠好煙韌好好咬。GG藍梅配法蘭西芝士奶蓋這一杯GG藍梅芝士奶蓋,個芝士都幾好飲,幾creamy 同有芝士味。個藍梅亦有少許果肉。不過,個味道有一點點假😂 可能我少食藍梅🙈🙈不過,越飲係越好飲既。同埋飲品唔係好甜,岩晒女仔飲👍🏼🤓

啱啱生完咁新鮮水果銀毛茉莉

凍GG黑糖珍珠鮮奶

GG藍梅配法蘭西芝士奶蓋
個藍梅亦有少許果肉。
不過,個味道有一點點假😂
可能我少食藍梅🙈🙈
不過,越飲係越好飲既。
同埋飲品唔係好甜,岩晒女仔飲👍🏼🤓
2019-01-18 165 views
終於抽到時間過嚟將軍澳幫襯呢間謝曬皮畫插畫嘅台式飲品店 🍵🍵🍵 成間鋪頭嘅設計同風格都好match,就連食物嘅名都係花過心思去設計😍😍 就連睇menu就好似睇書一樣係一種享受📖📖📖趣味100分💯💯💯與體液相近(海鹽焦糖雪糕) $48獨角獸色系靚到癲呀😍😍😍雪糕係粉藍色㗎!!! 少少咸味海鹽味雪糕上面加咗焦糖脆脆同棉花糖 💓💓 雪糕中間仲夾咗一層脆扑扑餅碎增強口感🍦🍪 仲加左橙乾同餅乾條成件事靚晒😆GG火龍果 (配法蘭西芝士奶蓋) $42清新嘅火龍果沙冰頂層加咗個好厚身嘅芝士奶蓋,原來又幾襯喎🤣🤣🤣一向都有follow開謝曬皮ig 💓💓 好鍾意佢啲畫風,就算係的生活瑣事佢都好風趣咁樣畫出嚟 😆😆😆好開心今日終於黎到幫襯支持本地畫家創作!!!

與體液相近(海鹽焦糖雪糕) $48

GG火龍果 (配法蘭西芝士奶蓋) $42

係謝曬皮呀🥰打卡打卡打卡🤣黎開tko! 就記得之前見人打卡既地方!大大個謝曬皮😳😳😳唔好br我講你唔知佢d 畫風呀hahaha真係超搞笑🤣所以lee 間野d 野飲名都好有創意😌😌😌清新選擇都多😯重有最hit 既水果茶🤔🤔🤔🤔🤔好啦!同二個朋友三人行最後決定左兩杯-岩岩生完咁新鮮水果銀毛茉莉(少甜)🤣($36)(講個全名是需要勇氣的hahahah 一口氣)生果包括蕃石榴西柚士多啤梨橙藍莓菠蘿🥳小之選☺️喜歡重可以食埋d 生果tim 🥰Gg 黑糖珍珠鮮奶($28)珍珠好😳軟林林,佢地既珍奶係偏多奶style,少少爆花紋完成打卡打卡😊
係謝曬皮呀🥰打卡打卡打卡🤣
黎開tko! 就記得之前見人打卡既地方!
大大個謝曬皮😳😳😳
唔好br我講你唔知佢d 畫風呀hahaha
真係超搞笑🤣

所以lee 間野d 野飲名都好有創意😌😌😌

清新

選擇都多😯重有最hit 既水果茶🤔🤔🤔🤔🤔

好啦!同二個朋友三人行最後決定左

兩杯-岩岩生完咁新鮮水果銀毛茉莉(少甜)🤣($36)
(講個全名是需要勇氣的hahahah 一口氣)
生果包括蕃石榴西柚士多啤梨橙藍莓菠蘿
🥳小之選☺️喜歡重可以食埋d 生果tim 🥰

Gg 黑糖珍珠鮮奶($28)
珍珠好😳軟林林,佢地既珍奶係偏多奶style,少少爆花紋

完成打卡打卡😊
1K
2019-01-14 155 views
今日同西貢友玩轉將軍澳popcorn,沒錯!!我們今天兩人大玩「我想和你無所事事」,Hea的真諦就是沒有目的,時時刻刻與好友飲飲食食。這杯“岩岩生完咁新鮮水果銀毛苿莉”,很不錯,水果十足,有西柚、橙、番石榴、士多啤梨、菠蘿、藍莓同熱情果,水果非常新鮮,茉莉花茶清香美味。西貢友叫了“cupcake 釀蝶豆花青檸梳打”,外觀好靚,cupcake好好味,牛油味剛好, 蛋糕很鬆化。 青檸梳打好夠青檸味,粒粒珠珠滿佈蝶豆花的味,仲煙煙韌韌,口感十分豐富。再來一個“ 海鹽焦糖雪糕筒”,另一個名叫「 暴力般流汗味雪糕甜筒」,真是非一般甜味軟雪糕,鹹鹹地,味道好得意,真係好食緊帶有汗味的雪糕,驚喜十足。另外帶多一杯“ 熱鐵觀音烏龍茶”, 茶是由蘇記茶莊出品,味甘回香,茶味濃度適中,杯蓋仲好貼心,簡易一推就開到,十分方便。整體上所有飲品同食物都好有驚喜,價錢十分合理,再來popcorn 我都會再嚟飲佢。

岩岩生完咁新鮮水果銀毛苿莉
cupcake釀蝶豆花青檸梳打
熱鐵觀音烏龍茶
  • 海鹽焦糖雪糕筒
2019-01-13 181 views
係我暫時飲過最難飲既一杯諗住揀杯最正常 實冇死啦點知第一啖飲落去就知伏左一個字:酸! 飲底部仲一舊舊咬唔開既嘢 好似橡膠咁樣 開頭諗係百香果 但又五係咁既味諗係芒果 但甘樣咬唔開法又唔似係唔似芒果肉都唔似百香果直說。。。只能以難飲形容 啲GG(奶蓋/芝士啲fd) 極少 又冇咩特別呢杯嘢係酸到難以形象第一啖飲我冇攪拌過 因為有芝士係上面極難飲 第三啖意會唔會唔係咁飲 攪左攪先都係甘難飲 無言...飲左幾啖酸到 完全飲唔落去。。。
係我暫時飲過最難飲既一杯
諗住揀杯最正常 實冇死啦
點知第一啖飲落去就知伏左
一個字:酸!
飲底部仲一舊舊咬唔開既嘢
好似橡膠咁樣 開頭諗係百香果 但又五係咁既味
諗係芒果 但甘樣咬唔開法又唔似係
唔似芒果肉都唔似百香果
直說。。。只能以難飲形容
啲GG(奶蓋/芝士啲fd) 極少 又冇咩特別
呢杯嘢係酸到難以形象
第一啖飲我冇攪拌過 因為有芝士係上面
極難飲
第三啖意會唔會唔係咁飲 攪左攪先
都係甘難飲 無言...

飲左幾啖酸到 完全飲唔落去。。。
GG百香芒果
2018-11-17
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2019-01-10 165 views
假如可以無所事事, 你會想和誰在一起?因為見到不少blogger 推介,所以特意去pop corn 試一下。跟很多茶飲店一樣,店面都有悉心設計,店家更是找來本地畫家謝晒皮設計招牌。不知道那沮喪的臉龐, 有沒有因為擁抱珍珠奶茶,而感到多一點幸福?雖然黑糖珍珠鮮奶在香港很流行,但本人總覺得不太對胃口。反其道而行,這次剛好跟朋友一起,來個瘋狂茶飲測試,投選「我最喜愛茶底」。我們分別點了法蘭西芝士奶蓋系列的祁門紅茶 、銀毛苿莉 、獅峰龍井綠茶和六安香茶。本人最喜歡祁門紅茶 ,清飲香濃,但混和奶蓋以後也不減茶香。朋友則喜歡,說回甘感覺重,而且比較少茶飲店有六安茶提供。如果下次有經過pop corn,還真想試一下那些充滿港味的產品,如「與體液相近雪糕」、「乜得你咁馨香芋拿鐵 」和「 暴力般流汗味雪糕」。
假如可以無所事事, 你會想和誰在一起?

• 法蘭西芝士奶蓋祁門紅茶
  • 銀毛苿莉
2019-01-09 132 views
我想和你地無所事事一齊hea......😂😂😂真係好鐘意佢個名!岩岩生完咁新鮮水果銀毛茉莉$36走凍水果茶,其他無變,始終原味係最好飲,如果可以唔走冰我都會簡正常。個茶底同水果好match,700ml杯裝,有7至8成係水果,好味。與體液相近$48睇個名你唔會知佢係雪糕黎😂 睇賣相你會被佢吸引住,好色彩繽紛,豐富...... 藍色海鹽雪糕上放左雲形蛋白糖、錦花糖、水果乾等等。如果覺得唔夠 ,可以加錢加料,我就無加,因為都幾大杯,我驚食唔哂呀🙈。今次口感相當豐富由咸到甜最後酸,我幾鐘意呢種鋪排。

岩岩生完咁新鮮水果銀毛茉莉$36

與體液相近$48
2019-01-08 145 views
連續第三日黎popcorn,試埋最尾一次嘅我想和你無所事事。今次嗌左乜得你咁馨香紫薯拿鐵。 呢杯比尋日個杯紫薯好飲,好香芋頭味,吾會話好甜,飲落去幾舒服,但都系吾夠肥雞第一次飲嘅黑糖珍奶咁正

2019-01-08
2019-01-07 100 views
肥雞一連幾日都會黎popcorn,決定左每日試一杯我想和你無所事事嘅飲品。今次就試千紅萬紫薯拿鐵,唔……嗌左少甜,本身紫薯吾系咩好甜嘅野,所以成杯野好似無咩味,但系有紫薯味嘅

2019-01-07
2019-01-07 131 views
成日行過都有人排隊,見今日無所事事又排下隊嘆杯茶。好彩都係排5 MIN左右野飲就到手。望住個MENU 又勁多選擇。 有呢排最HIT 既黑糖鮮奶茶、芝士奶蓋、水果茶&CUPCAKE釀梳打最後比張海報的季節限定吸引左 叫左杯  "GG紅火龍果 "GG紅火龍果 杯野影相好靚,用黎呃LIKE一流,好鬼少女心 >口<其實呢杯係紅火龍果沙冰加法蘭西芝士奶蓋。首先第1層係法蘭西芝士奶蓋 淡淡的芝士香, 甜度剛好, 亦感受到芝士的咸味。第2層係紅火龍果沙冰,沙冰打到好滑身同時間亦吃到打碎左既紅火龍果肉。第3層係茶底,不過我飲唔出係咩茶,好甘香,唔會苦澀同時有D清新。3個層次加剛好! 有層次得黎帶點小清新,茶底中和返成杯飲品既甜度!!係值得一試~ 季節限定WO , 過左就無~
最後比張海報的季節限定吸引左 叫左杯  "GG紅火龍果 "
其實呢杯係紅火龍果沙冰加法蘭西芝士奶蓋。
係值得一試~ 季節限定WO , 過左就無~
GG紅火龍果
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$42 (Tea)
GG紅火龍果
2019-01-06 100 views
我想和你無所事事呢間網紅奶茶鋪呢排喺香港好hit 肥雞作為站在飲食界潮流嘅尖端 梗係又要去試下同打卡啦 今次嗌咗杯黑糖珍珠鮮奶超級無敵宇宙十分之正佢嘅焦糖係等於黑糖咁濟入口係成個口腔係充滿咗黑糖嘅香氣珍珠有好遠真係超正
2019-01-06
之前見到有好多foodie 介紹 #我想和你無所事事 覺得好吸引,而且喺pop corn咁近,於是去嘗試下🤤店舖門外已經有個打卡位,非常著目。飲品選擇非常多,啲名又好吸引,好多都想試!。#GG黑糖珍珠鮮奶 ($28)第一啖飲落好甜,好重黑糖味,奶味都好突出,杯面睇得出落左好多奶,#鮮奶控必叫😳珍珠軟度岩岩好,夠甜👍好煙靭😋好味指數:😋😋😋😋光顧一杯飲品就有一個印花,儲夠8個印花就可以換一杯飲品👍要瘋狂買了!。📍將軍澳POPCORN 1樓 F96號舖 (Uniqlo後面)

#GG黑糖珍珠鮮奶 ($28)

珍珠軟度岩岩好,夠甜👍好煙靭😋

好味指數:😋😋😋😋