Hiring
$20,000-$22,000
Monthly (Negotiable)
$16,800
Monthly
2018-07-26 174 views
ikea真係我同朋友既飯堂😂😂每次諗唔到食咩,總有朋友會提議食ikea,特別係山窮水盡既時候,佢真係糧尾救星無他既,ikea既選擇多,而且每樣都唔貴,買二百蚊已經好似食自助餐咁😂先講個湯—忌廉蘑菇湯,唔會溝太多水,飲落真係有蘑菇味薯格—每次黎都必食曹格😂😂😂一杯大大份,雖然好少買到新鮮炸起既,但淋左都依然香口肉丸—呢個唔洗我講啦掛,基本上每枱都會點,2蚊一粒啖啖肉,而且唔會乾爭爭,我就鐘意點嗰個藍莓醬食既小食拼盤—呢個真係無得輸,因為有我最愛既蜜糖腸+雞翼,蜜糖腸仲係脆皮架,食落甜甜地,雞翼雖然凍左,但唔會油膩,食落有輕微辣味,肉嫩+少少汁。仲有啲蔬菜(粟米),都算健康😂最後主角出場—豬手豬手大大隻,不過就需要自己切骨,都頗費時。豬皮骨膠原滿瀉啊,超黏口,而且煮得夠火候,皮都算係入口即融。豬肉更係冇得彈,咸香,而且嫩,呈淡淡既粉紅色,證明佢會過老而且我係街都未食過咁平既原隻豬手勁食

先講個湯—忌廉蘑菇湯,唔會溝太多水,飲落真係有蘑菇味

最後主角出場—豬手
而且我係街都未食過咁平既原隻豬手
勁食
2018-07-10 171 views
今日約左個知慳識憸既朋友仔,佢話要食大件夾抵食既晚餐。我一諗就諗起宜家傢私的美食區係幾甘抵食。去到掛住傾計,都無咩點影相。每次去到一定要食個豬肉丸配薯蓉。真係好味道又抵食。我最鍾意佢加埋藍莓醬,甜甜的,豐富左成個味蕾。岩晒一家大細一齊去食,有兒童餐,款式又多款,食甜品又得,食下午茶餐或晚餐都得,甘識得配合客人的需要,抵佢甘多人去食。人流仲要滔滔不絕。所以就算品係去宜家傢私行街既我,平時都都好鍾意去宜家傢私食飯。坐又舒服,又可以吹水唔使就時間限制。推薦!!
$80 (Dinner)
2018-06-28 170 views
出九龍灣大昌維修汽車 免費換氣袋……等攞車 行去 Mega食早餐 唔太遠輕鬆漫步最低食必選 IKEA food court又可以hea 漫嘆人生 廚師真好人 提我早餐夠收啦"精選早餐"真係咁…咁低 $23 雞扒香 煙肉脆 滑旦嫩滑 煎蕃茄半件 但薯餅太油 炸得太脆口 薯肉乾咗啲紙杯1只 自助咖啡 奶糖 免費添加講真…任飲都冇本事飲得多 滾水自行取用 大集團唔孤寒兒童餐 $16 又係低 但…雞肉丸劣雞肉丸5粒 薯蓉球 + 蘋果 + 飲品 係低食嘅但雞肉丸勉強食咗2粒就放棄冇雞味 過咸 肉霉 草腥味 …… 雞肉丸瑞士牛肉丸 5粒+薯蓉 唔再係$10 加咗價 $1210粒+薯蓉 $20 舊價 最低食15粒+薯蓉 $32 ……
出九龍灣大昌維修汽車 免費換氣袋……

等攞車 行去 Mega食早餐 唔太遠輕鬆漫步

但…雞肉丸劣

雞肉丸5粒 薯蓉球 + 蘋果 + 飲品 係低食嘅
但雞肉丸
勉強食咗2粒就放棄

冇雞味 過咸 肉霉 草腥味 ……

兒童餐 雞丸粟款米薯球 + 飲品 + 蘋果

雞肉丸

雞肉丸

瑞士牛肉丸

5粒+薯蓉 唔再係$10 加咗價 $12

10粒+薯蓉 $20 舊價 最低食
15粒+薯蓉 $32 ……
2018-06-27
雞扒滑旦煙肉蕃茄薯餅 早餐 & 咖啡免費添加
  • 瑞士牛肉丸
2018-03-12 292 views
同太太行開megabox行傢俬鋪,行到有啲累,就去左ikea美食站買啲小食,啲食物都真係幾抵食,一個熱狗餐都只係十蚊仲包可樂任飲!不過今次我地叫左3款小食: 瑞士肉丸,脆皮腸同蜜糖雞翼。瑞典肉丸就一向都係我地至愛,要加大量紅果醬食,解左肉丸嘅膩。而脆皮腸都相當好食,雖然得3條不過好厚肉。而雞翼就有驚喜,估唔到都整得幾高質,塗左雞翼表面蜜糖,有少少脆身,而入面啲肉係嫩滑嘅,真係好好味,好Juicy,成餐都唔駛40蚊,CP值相當高,下次行開megabox要歇歇腳都黎ikea食個tea。

三款小食

2018-01-17
三款小食
  • 雞翼
2018-01-30 227 views
做嘢經開九龍灣 聽講宜家傢俬入面咖啡室非常之抵 所以就入去一探究竟 一入到去 真係o曬嘴 因為講緊一個熱狗餐亦都係十蚊 冇聽錯 係十蚊 佢包一個熱狗 加一杯汽水 汽水係任飲 冇錯係任飲 咁嘅價錢 咁嘅食物 仲可以喺香港邊度有呢?叫咗個熱狗同個卷包 個卷包好普通 包係幾硬 個人唔太鐘意 熱狗個包好鬆軟 唔會硬香腸亦都有水準 而醬汁係可以自己加 包括千島醬同茄汁 我比較鍾意點茄汁 食落非常之好食 而可樂由於同出面嘅可樂係一樣嘅 所以係普通料

2017-07-10 551 views
今天來到MegaBox,逛過宜家傢俬後,當然要來這個價格相宜的美食站。這次依然人頭湧湧!排隊的客人很多,等候大約十分鐘後,才來到收銀處。快快手取得美食,走到較遠的高腳枱那邊,慢慢享用。蕃茄水牛芝士餡餅 抬頭看餐牌,有本月推介,新款式,所以試試。這個薄薄的餡餅,跟手掌大小相若。表面乾身,內裡的香草蕃茄醬,加上份量很少的芝士。芝士份量不足以拉成絲!即係~味道=香草茄汁意粉。還一廂情願的,以為餡餅肉充滿水牛芝士,有<爆芝>口感。十元的餡餅,不能要求太多了。 幸好有6粒肉丸搭夠,這個下午茶,價格超值。
快快手取得美食,走到較遠的高腳枱那邊,慢慢享用。
蕃茄水牛芝士餡餅
抬頭看餐牌,有本月推介,新款式,所以試試。
這個薄薄的餡餅,跟手掌大小相若。
表面乾身,內裡的香草蕃茄醬,加上份量很少的芝士。
芝士份量不足以拉成絲!
蕃茄水牛芝士餡餅
即係~味道=香草茄汁意粉。
還一廂情願的,以為餡餅肉充滿水牛芝士,有<爆芝>口感。
十元的餡餅,不能要求太多了。
幸好有6粒肉丸搭夠,這個下午茶,價格超值。
$19 (Tea)
2017-03-27 491 views
行開呢邊megabox拎嘢, 見有啲肚餓, 就去左ikea美食站買熱狗食喇。熱狗包微熱, 腸繼續都皮脆, 一邊食熱狗, 一邊飲杯可樂。講真$10有包有飲品, 仲要可以refill飲品, 真係堅抵, 係長期糧尾嘅朋友。今期買熱狗餐用八達通俾錢仲可以加3蚊有5粒燒賣。燒賣就麻麻地, 麵粉多, 甘3蚊有5粒都唔可以要求甘多, 下次可以唔食。之後, 仲買左雞肉丸, 芝士薯波拎返屋企食呢!雞肉丸加埋啲汁有啲咸, 雞肉丸口感同瑞士肉丸都似。芝士薯波係炸好的, 所以唔脆, 聞落雖有芝士開, 但食落就差少少。下次都係食蔬菜薯餅喇。依家有紙袋可以俾人拎走, 都幾好!!
Type of Meal
Tea
1K
2017-03-25 329 views
週日去到megabox ikea,買幾個貯物箱,本來就唔打算食野,因為啱啱飲完茶,偏偏見到個雪糕,又忍唔到口。雲呢拿新地配心型窩夫伴棉花糖 $4 (原價$8)屋企附近並冇宜家,亦都唔會追住黎食,所以呢個雪糕我係第一次食,亦都out out的唔知佢已經賣緊幾耐,相信已經有一段時間 (?)4蚊雞貪得意試下。雲呢拿雪糕偏甜,溶得比較快,不過都幾滑溜。棉花糖都唔係貴野,但份量都幾多。心型窩夫簡直就係…難食,哈哈。食落質地較硬,而且有少少油膩感。不過,4蚊雞,貼地價食杯雪糕,無妨;8蚊當然唔會食,食m記好過。窩夫就…唔想嘥野不如叫「雲呢拿新地配心型窩夫伴棉花糖,走窩夫~

雲呢拿新地配心型窩夫伴棉花糖 $4 (原價$8)

4蚊雞貪得意試下。

雲呢拿雪糕偏甜,溶得比較快,不過都幾滑溜。

棉花糖都唔係貴野,但份量都幾多。

雲呢拿新地配心型窩夫伴棉花糖

2017-03-19
$4 (Tea)
2K
2017-03-22 225 views
IKEA 宜家 為慶祝 瑞典窩夫節 , 由即日至 25/3 把原本 $ 8 一杯減至 $ 4 一杯軟雪糕加片瑞典心形窩夫及幾粒棉花糖 , 細細一杯足夠一人過瘾嘆~新地配心型窩夫拌棉花糖 $ 4 : 軟雪糕有奶味,但是不是濃奶香的那種,入囗快溶,有一些碎冰口感;心形窩夫咬落是脆而偏向硬,所以沾着軟雪糕同吃,窩夫變軟一點也加多一點香甜;咀嚼棉花糖時是可以用煙韌來形容,甜味算高~縱使這杯軟雪糕在坊間的風評不太好,但是自己覺得它又不是難以入囗的品質,以 $ 4 一杯的售價來把味蕾甜甜的清涼一下也算是不錯 ~#每客人限買2杯~本篇完 ~
IKEA 宜家 為慶祝 瑞典窩夫節 ,

#每客人限買2杯~

本篇完 ~
2017-03-22 211 views
去開Megabox 就算食飽飯都會去Ikea食個熱狗餐,因為又抵又好食,今晚老婆話要試新出個朱古力雪糕窩夫,咁我又可以順便食隻熱狗啦!熱狗餐真係冇得輸,可惜要配百事而唔係可口可樂~新出嘅朱古力新地配窩夫賣相唔錯,朱古力新地都幾濃味,之但係嗰件窩夫就完全唔掂,乾爭爭仲咸嘅?乜我唔係食緊甜品咩?呢個新產品因為件窩夫而賣相加分,同時亦因為件窩夫而味道扣分,正宗嘅好睇唔好食🙈,不過$8就算啦~
熱狗餐真係冇得輸,可惜要配百事而唔係可口可樂~
2017-03-18 163 views
食熱狗係每次行完兩層之後嘅指定動作, 宜家熱狗真係食極都唔厭, 當然抵食係佢最大優點!!! 咪睇少麵包同腸仔呢個咁簡單嘅配搭, 試過其他國家麵包軟淋淋嘅熱狗之後, 原來香港哩個係咁好食! 不過人地國家嘅醬除咗茄醬同芥末醬之外, 仲有酸瓜醬可以唧~ 所以唔同國家嘅IKEA都有佢有趣獨特之處.除咗熱狗之外其他小食我係好少試, 今次唔知點解見到呢個素菜丸配小麥抓飯好想試, $8有5粒素菜丸都幾抵食, 不過有些少乾身, 一人食5粒唔係好頂到, 反而配嘅小麥抓飯又幾好食喎, 有露筍, 小麥, 番茄等材料配搭幾清新,

Type of Meal
Tea
之前在FB看見lkea推出朱古力新地,作為一個朱古力控,當然第一時間走去試,可惜上星期到銅鑼灣店已經沽清了,今日到Megabox購物,當然要一試😍去到雖然人不算多,不過見大部分人都在吃朱古力新地,即是未沽清,終於可以試到了~賣相不錯,不過朱古力味略為不足,棉花糖似是卡夫出品,但心形窩夫就真的難以下嚥,吃不出窩夫的味道與口感,而且是咸的,又乾又難食,下次再幫襯一定要走窩夫😣雖然已經吃過晚飯,但每次來到,必定要叫個熱狗餐,熱狗餐仍是$10好抵呀!
2017-03-10
$9 (Dinner)
2016-12-29 248 views
炸雞柳配紅莓子醬係好好味!*如果分開炸雞柳同個紅莓子醬試味,個味道係會好普通的…但係如果兩者撞埋一齊黎食,竟然係好好味既配搭!*個紅莓子醬係淺粉紅色,可能初頭第一次見既話會覺得好奇怪,唔敢擺落口,但配埋個雞柳係堅夾的!😍😍😍👍👍👍
係好好味!
炸雞柳配紅莓子醬
*如果分開炸雞柳同個紅莓子醬試味,
個味道係會好普通的…
但係如果兩者撞埋一齊黎食,
竟然係好好味既配搭!

*個紅莓子醬係淺粉紅色,
可能初頭第一次見既話會覺得好奇怪,
唔敢擺落口,但配埋個雞柳係堅夾的!😍😍😍👍👍👍
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$15 (Tea)
2016-12-06 200 views
上星期專登去九龍灣食ikea,貪佢夠平,食左必叫瑞典肉丸,小食拼盤,焗三文魚長通粉同甜品紅果子杏仁慕絲配鮮士多啤梨。焗三文魚長通粉好難食,不過咁平,都冇得要求咁多,因為d芝士好硬,凍凍地; 甜品既餅底幾好食,總括黎講,性價比都高。BTW,裝飾完環境都係咁舒服😁😁😁
上星期專登去九龍灣食ikea,貪佢夠平,
2016-11-03 261 views
今次黎又有新menu,成隻烤雞都唔駛一百蚊,仲好大隻。Grilled chicken 肉質好嫩滑,個sauce底有crispy garlic,記得點到底食。仲有雜菜食,健康!呢度都可以食steak,一D都冇overcook,可以試下。緊唔少得食肉丸,真係冇得輸,cp值爆燈!心形waffle 格仔餅配雪糕連朱古力漿,係新品,好食!
緊唔少得食肉丸,真係冇得輸,cp值爆燈!
心形waffle 格仔餅配雪糕連朱古力漿,係新品,好食!