Restaurant: IKEA Restaurant & Café
Info:

2019-04-09 154 views
唔好睇小宜家傢俬既餐廳,食過先知,真係怕得住西餐嫁!雖然搵位可能會難小小,不過質素真係唔差!用凍蝦做小食,加埋檸檬,做前菜絕對可以開胃,一定既數量,可以點一份兩個一齊食!再講呢個酥炸咸豬手,佢個皮真係炸到脆卜卜,而且入面係會出煙,絕對係新鮮出爐嫁!!薯蓉加肉丸,其實真係又香又入味,真係停唔到口嫁!其實行到攰一攰 係到食個飯,其實都真係幾享受!
唔好睇小宜家傢俬既餐廳,食過先知,
真係怕得住西餐嫁!
雖然搵位可能會難小小,不過質素真係唔差!
用凍蝦做小食,
加埋檸檬,做前菜絕對可以開胃,
一定既數量,可以點一份兩個一齊食!

再講呢個酥炸咸豬手,
佢個皮真係炸到脆卜卜,
而且入面係會出煙,
絕對係新鮮出爐嫁!!

薯蓉加肉丸,其實真係又香又入味,
真係停唔到口嫁!

其實行到攰一攰 係到食個飯,
其實都真係幾享受!
2019-02-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2019-04-08 191 views
我諗我都應該有年幾兩年冇食ikea啦,今日黎到沙田就梗係食下啦。但我覺得水準好似差過以前喎。肉丸都好似差左,好乾身,又鞋。呢個牛扒認真失望啦,真係唔應該嗌。切開仲有些少粉紅色,但食落就似係10成熟咁,好韌,又冇牛味,以後唔會再叫。
肉丸都好似差左,好乾身,又鞋。

2019-04-04 200 views
同friend行ikea,行行下見到ikea小食,就買左杯乳酪雪糕食。雪糕望落唔多,但其實份量好多,雪糕嘅乳酪味好濃郁,酸酸甜甜咁,而且好軟棉棉,表面仲有啲士多啤梨醬添。
乳酪雪糕
2019-04-01 215 views
在宜家選購家居用品,就順道在這裡吃晚餐,未到七點已濟滿人,等位等了很久,男友巡了一圈,説排隊點餐也很多人,那他就先排隊點餐,我繼續等位,如是者我再等了大約15分鐘就坐下,之後男友過多大約7分鐘就捧來食物。我們點了一份是復活節期間限定的焗豬肘骨伴薯蓉$63,一份三文魚柳伴蔬菜$49,再加一份蜜糖火腿蛋薯仔沙律$36。豬肘骨的份量很大,不過骨也相對很粗,肉質嫩滑,三文魚柳頗肥美,伴碟的蔬菜薯蓉做得出色,兩個餐也另附一份烚菜,有西蘭花🥦丶椰菜花丶紅蘿蔔🥕丶和青豆😋,熱騰騰的很好味。沙律則是預先做好用保鮮膜封著的,稍嫌有點冰冷,不過材料方面也算新鮮味美,尤其中間的薯仔有少許wasabi醬,很醒胃。印象中之前在宜家沒什麼好吃,想不到現在也有進步。

印象中之前在宜家沒什麼好吃,想不到現在也有進步。
2019-03-11 299 views
星期日我和老公到宜家傢俬逛街,午餐便在這間宜家傢俬餐廳吃,十分方便但星期日人多到有點恐怖,餐廳要自行找位置,等多久便看你運氣。我們等了十多分鐘便有位。瑞典肉丸 - 必食的菜,肉丸再配上肉汁和莓汁是非常夾,再加上滿滿牛油味的薯蓉是絕配酥炸咸豬手 - 豬皮非常脆口,但很痴牙,肉質比較紅,明顯是雪藏的,但這個價錢還合格吧小食拼盤 - 薯格已放涼,很難食,雞翼很乾,香腸沒有肉味,最好吃是粟米整體來說,環境很迫很嘈,食物質素不算高,只是價錢便宜和方便逛街而已

肉丸10粒

酥炸咸豬手

小食拼盤

2019-03-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
肉丸10粒
酥炸咸豬手
  • 瑞典肉丸
2019-03-08 407 views
是日同內子去IKEA添置下D屋企野,一場黎到,就食埋野先,唔食飽邊有氣力抬野,所以就食個晏順便坐下。好彩當日係平日,人唔算多,搵位都容易D。內子二話不說放下戰利品,就去買野食先喇!#凍蝦盤:份量都算OK,感覺D蝦都算新新鮮#小食拼盤:有薯角,粟米,雞翼同脆皮腸,都幾豐富!雞翼好好食!#香烤三文魚柳:熟既三文魚最怕好鞋,但呢塊魚柳又唔會,口感幾好。不過魚真要趁熱食,唔係會有D魚腥味。跟蔬菜薯餅同D配菜,感覺好健康#海蝦班戟配乳酪及龍蝦汁:個汁幾鮮味,但個班戟皮好厚,食落有D濟#藍莓紅莓芝士餅:甜品另一個胃系列,內子好鍾意呢個cake。我唔好cheese cake都試左一啖,都幾驚喜。藍莓紅莓既酸中和左芝cheese cake既膩口感覺,唔錯

#凍蝦盤:份量都算OK,感覺D蝦都算新新鮮
凍蝦盤

海蝦班戟配乳酪及龍蝦汁

2019-03-05
2019-03-07 236 views
今天有空便打算到沙田鄉市會路的宜家家居店逛一逛,因已是十二時許,所以我們先到宜家餐廳吃個午餐。*紅燒元蹄配白飯 ($66)適逢仍是農曆年的正月,餐廳特別由1 月25日至2月21日供應此菜,所以我們一定不會錯過呢!大大隻的元蹄皮滑肉淋,一點也不油膩。配菜有紅紅蘿蔔、青豆、白和綠椰菜花。這些健康的蔬菜正好和肉一起吃,纖維和骨膠原亦同時吸收。紅燒元蹄的醬汁用來送飯確實最好不過。*小食拼盤 ($43)這拼盤包括了薯菜、腸仔、雞翼和牛油粟米粒,非常豐富。雖然是炸的,但吃起來一點也不油膩。能夠一次過吃齊多樣的小食,感覺滿足。橙汁 ($13)這個冷搾橙汁是瓶裝上,堂食或外帶都非常方便。橙汁甜酸味恰到好處,飲起來還有橙渣,入口討人。
*紅燒元蹄配白飯 ($66)

*小食拼盤 ($43)

橙汁 ($13)

2019-02-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$61 (Lunch)
2019-03-05 241 views
新春限定供應的肉醬伊麵十分豐富的晚餐   每逢周六日都非常受歡迎的食肆,有點親子餐廳味道的IKEA,今次周六晚上八時前來到,已經座無虛席,要等位,食客大家都好有默契有禮,都見到人多就會快快食完讓出座位,並會自行收拾清理好桌面。我想這是在IKEA培養出來的特有氣氛,老實講我都好享受及喜歡這樣的餐廳。  講番食物,是次是新春期間,竟然IKEA都來賀一賀節日,平時的肉醬意粉,轉左做肉醬伊麵。口感上,其實就唔係好夾,食落都有D怪怪地,因為佢有D似車仔麵檔既油麵,所以撈D肉醬其實有D搞笑。不過幾欣賞佢設計呢個餐單既心思   其他食物,牛仔柳第一次食,比想像中高質,$63來講有牛味而且都好林又鬆軟,的確好抵食。   另外一個冷盤都令人有驚喜,冷蝦通心粉, 蝦仔細細粒,整體感覺好FRESH,可以中和下個牛肉及油麵既肥膩感。
肉碎伊麵和西冷牛扒

新春限定供應的肉醬伊麵
瑞典蝦通心粉

十分豐富的晚餐

2019-02-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
肉碎伊麵和西冷牛扒
瑞典蝦通心粉
2019-03-01 183 views
家中雜物越來越多😞, 今日打算去IKEA買個收納櫃回家,好好整理ㄧ下,順便食埋個 lunch。我諗大家都有同感,ㄧ行入去 IKEA 好似有魔力咁要行返一投半載先走得,行到真係好肚餓,諗諗吓不如去佢間 IKEA FOOD 食個 late lunch🍝☕。由於我太肚餓了,單拖都㸃咗鯰魚柳卷伴闊麵 & 兒童套餐〈鯰魚柳卷伴闊麵〉賣相吸引,價錢合理!!鯰魚柳卷包住兩款醬汁,分別係白汁西蘭花醬和香草番茄醬,兩者都不過不失。闊條麵有咬口,但不會太硬。碟旁還有蔬菜,再灑上焗脆的罌粟粒十分香囗。多從配搭,又小油小鹽,感覺健康!!〈兒童套餐〉有咩食,等我話你知。五粒瑞典肉丸,有小小咸。ㄧ球滑嘟嘟嘅薯蓉。一堆清甜粟米。ㄧ盒紅苺果汁。ㄧ個蘋果。係咪覺得好抵食呢😎。環境又舒適,好啱 hea嘅地方,下次ㄧ定要再來😜

〈鯰魚柳卷伴闊麵〉賣相吸引,價錢合理!!

〈兒童套餐〉有咩食,等我話你知。
五粒瑞典肉丸,有小小咸。
ㄧ球滑嘟嘟嘅薯蓉。
一堆清甜粟米。
ㄧ盒紅苺果汁。
ㄧ個蘋果。

係咪覺得好抵食呢😎。
環境又舒適,好啱 hea嘅地方,下次ㄧ定要再來😜
鯰魚卷配闊麵

兒童套餐
2019-02-28
$60 (Tea)
Tea
2019-02-27 126 views
Weekend同屋企人行ikea諗住買少少傢私 入完貨就行望黎醫下肚仔先由於Lunch食得好full嘅關係 叫左唔係好多野食一盤10粒瑞典肉丸($20),一碟小食拼盤($39)老老豆豆瑞典肉丸不嬲係ikea必點小食 10粒都只係賣$20 仲有埋薯蓉&紅莓汁 幾乎每10個客有一半都會order!!!小食拼盤方面 ,有粟米,雞翼,腸仔,薯角雞翼今次就炸得耐左少少 好乾身腸仔配埋醬汁就好好juicy~~~~薯角&粟米就保持水準~

由於Lunch食得好full嘅關係 叫左唔係好多野食
一盤10粒瑞典肉丸($20),一碟小食拼盤($39)

小食拼盤方面 ,有粟米,雞翼,腸仔,薯角
雞翼今次就炸得耐左少少 好乾身
腸仔配埋醬汁就好好juicy~~~~
薯角&粟米就保持水準~
2019-02-23 201 views
以前通常買完熱狗之後,會企旁邊立高枱食。但係其實有個地方幾好㗎,有道門出去會有個公園仔,公園仔上邊有木椅,依家天氣涼坐喺嗰度食都幾好。包熱辣辣,腸仔配搭埋啲茄汁同埋芥辣非常之好。希望下次整啲醬嘅時候可以靚啲啦。
熱狗
TakeAway
熱狗
2019-02-17 205 views
朋友和我絕對是宜家家居餐廳及咖啡室的忠實粉絲,每次去完車公廟,總會特意來這裡吃它的瑞典肉丸。而瑞典肉丸的最佳拍檔紅莓果醬為肉丸味道錦上添花,本身瑞典肉丸味道濃香,亦富肉汁,我們都愛不釋口。伴碟的薯蓉綿密細滑,口感不輸給主角。另外,我亦多點一個蔬菜薯餅及一瓶有機洛神花茶,感覺比較健康均衡飲食。蔬菜薯餅嚐到爽脆的薯粒之餘,也吃到細滑的菠菜忌廉。有機洛神花茶酸酸甜甜的,既可生津解渴,同時亦能一解飽膩感。

2019-02-02 362 views
沙田宜家想食的通常都會在這裡的餐廳用餐。今次有牛仔柳,必食的是瑞士牛丸。每次推車一大堆食品拿出來,好開胃添。一直喜歡瑞士牛丸,切粒切粒再沾醬料。有沙律汁,芥末醬都可以考慮。

每次推車一大堆食品拿出來,好開胃添。

• 瑞典肉丸
2019-02-02 290 views
一間由細到大都食開既餐廳~睇住佢既餐牌不停變, 雖然D食物既配搭變得愈黎愈少, 但係價錢總括黎講都算平~! 以前既肉丸係可以選擇配意粉又或者薯蓉,但係依加變到只可以配薯蓉,  意粉要散叫, 雖然我覺得有少少唔方便, 但係味道同價錢上都仲係滿分! 所以黎沙田既人都要試下啦~ 不過記住暉D去等位阿~!
2019-01-29 307 views
本來約了朋友去靚cafe食brunch,但他臨時有事來不到,於是便毒自來ikea試試平價早餐。要來ikea的餐廳就一定要繞過ikea,行一輪大運才到,有點麻煩。以為weekday早上少人,來到才發現餐廳坐了個七成滿,看來這裡是茶樓以外的好hea處。早餐廿幾蚊有交易,平過其他快餐店,我點了個雞扒,蛋,茄汁豆,火腿片及熱香餅。雞扒及蛋都略為油膩,味道一般;茄汁豆及金腿扒都是普通超市貨色。熱香餅是凍的,店員叫我去多士爐那邊自己加熱,前後過了三次機才熱,沒有加錢要糖漿或牛油,齋吃,有點乾,不太好吃。整個早餐唯一可取的,只剩下可以添飲的咖啡了。

整個早餐唯一可取的,只剩下可以添飲的咖啡了。