Restaurant: IKEA Restaurant & Café
Info:

2018-11-01 326 views
昨天剛巧經過沙田,想食輕西餐,所以走進IKEA碰碰運氣,平時都很難有位,勁多人,可能還早,未到午餐時候,真好彩有位,食了一餐滿足西餐,雖然是快餐,但性價比高,推如食物合胃口,還可以在他們的超市選購剛點的食物,回家自己照弄,食材都是己熟,急涷,加熱就可以,真方便,這種經營模式,香港實在罕有如買汽水,只給杯客人,客人自助,免費添飲,客人也很自律,沒有拿其他開水杯自取,讚,另外,用餐後,自己清理收盤,也有很多人願意照做
,食了一餐滿足西餐,雖然是快餐,但性價比高,推
2018-10-31
$60 (Other)
  • Chickenwings
2018-10-30 267 views
伯爵茶雪糕 $4.5IKEA 最近推出了新口味雪糕🍦— 伯爵茶味,作為伯爵茶的粉絲怎可不去試。🤣•伯爵茶味也算突出,但雪糕偏甜。多吃幾口便吃不出伯爵茶味,只剩下甜味。-🤨 相片與實物不乎,實物細杯很多。但$4.5 一杯也不奢求什麼🤷‍♀️。-😢 雪糕偏甜,多吃幾口只覺得自己正在吃一杯很甜的雪糕。•回頭指數:4/10 (試一次就夠,反而更喜歡它的乳酪雪糕😄)-
伯爵茶雪糕 $4.5
伯爵茶雪糕

😢 雪糕偏甜,多吃幾口只覺得自己正在吃一杯很甜的雪糕。

2018-10-25 261 views
Ikea餐廳向來都俾人個感覺得係抵食又多選擇既西餐之選,所以每次黎食果時都人頭湧湧,無論排隊叫野食定係搵位都需時,但絕對值得既。叫左個炸咸豬手同可樂,飲品仲可以無限添飲,隻咸豬手賣相唔錯而且好大隻,個皮好脆卜卜同埋仲係熱辣辣,外脆內暖,豬肉嫩滑又入味,啖啖肉好滋味,仲有酸菜同薯仔做配菜,酸菜食完勁開胃,薯仔就普通無乜特別。呢個餐都只係$63,完全係抵食西餐既首選,不過只係略嫌佢提供既刀太鈍,切豬手果時有點吃力。

2018-10-18
Type of Meal
Dinner
2018-10-19 291 views
今日來到沙田試新野,見到新口味雪糕,接骨木花新地筒唔知好無味呢,唔知咩味,唔知有無花味,去排隊等左3—4分鐘到,食落去有D酸味,其實唔係甘好食,味道真係好奇怪,呢個口味既雪糕試一次就夠!
接骨木花雪糕
2018-09-27
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2018-10-17 659 views
每次去沙田宜家買東西,就會想著也去幫趁它的餐廳。 但每次看見大批人等位,就有點無奈地不想等位。 今天早收工要去宜家買櫈,可能天氣不好,竟然不用等位,真的太好了。燒荷蘭牛仔柳配薯蓉$63牛仔柳肉嫩,洋蔥汁也煮得夠香。 不過伴碟什菜煮得太耐太稔。 薯蓉唔夠滑,質感有點糊口。瑞典肉丸 $20每次必食之選,一個字"抵"。小食拼盤$39煙燻蜜糖腸 - 腸粗皮脆好味酥炸黃金雞翼 - 炸到肉有點乾香辣薯角 - 唔脆唔熱,唔好食甜粟米 - 冇味香脆薯格$13仍新鮮香脆,大大份

燒荷蘭牛仔柳配薯蓉$63
燒荷蘭牛仔柳

瑞典肉丸 $20
每次必食之選,一個字"抵"。
瑞典肉丸

小食拼盤$39
煙燻蜜糖腸 - 腸粗皮脆好味
酥炸黃金雞翼 - 炸到肉有點乾
香辣薯角 - 唔脆唔熱,唔好食
甜粟米 - 冇味

香脆薯格$13
仍新鮮香脆,大大份
薯角
2018-10-12 279 views
好耐冇食ikea,對上果次已經系上年,質素大不如前專程黎食,點知豬手一早賣哂,之前試過抵食夾大件。黎ikea必食肉丸,今次非常失望,肉丸乾,冇肉汁,冇以前甘鬆軟。蔬菜薯餅,醬汁菇味濃烈,薯餅外皮不脆。
好耐冇食ikea,對上果次已經系上年,質素大不如前
2018-10-06 317 views
沙田新城市中央廣場「宜家家居餐廳及咖啡室」食晚飯!小龍蝦田園沙律嘅沙律菜都幾清甜新鮮,小龍蝦嘅肉質雖然都幾彈牙,但味道就比較鹹,而且份量亦比較少!小食拼盤:煙燻蜜糖腸係比平日食開嘅芝士腸大條粗身超多,食落口感非常豐富!脆炸黃金鷄翼係有微微辣,所以味道相當惹味!香辣薯角炸得都幾外脆內軟!至於甜粟米都幾香甜!香烤三文魚柳感覺好似烤得有啲過熟,所以肉質比較乾同實,至於醬汁嘅味道就過度濃郁,沾嚟食嘅話會完全掩蓋晒三文魚嘅味道,呢點係我們覺得比較失望!
沙田新城市中央廣場「宜家家居餐廳及咖啡室」食晚飯!
小龍蝦田園沙律嘅沙律菜都幾清甜新鮮,
小龍蝦嘅肉質雖然都幾彈牙,
但味道就比較鹹,
而且份量亦比較少!
脆炸黃金鷄翼係有微微辣,所以味道相當惹味!
香辣薯角炸得都幾外脆內軟!
至於甜粟米都幾香甜!香烤三文魚柳感覺好似烤得有啲過熟,
所以肉質比較乾同實,
至於醬汁嘅味道就過度濃郁,
小龍蝦田園沙律
香烤三文魚柳
2018-08-15
小龍蝦田園沙律
2018-10-05 298 views
沙田邊到野食又平又好食?我可以答你 ikea ikea係一個我平時諗唔到食咩就去食下既地方但每到晚餐會好難搵位 可能搵位要企下大約搵15分鐘佢d煙三文魚幾好食既 加埋個橙青色既沙律汁好食肉丸就唔洗講 一定必叫但依家冇得跟意粉 但都夠抵10蚊5粒加用薯容7蚊杯汽水都係可以任加 超級抵驚唔夠主食所以加多左個意粉薯格同kfc果d一樣味 但番茄醬。 沙律醬都可以係旁邊任加總結 除左等位之外野食質素 同環境都要比like既同埋提一提你 食完野要自己收拾番好個盤呀
沙田邊到野食又平又好食?
我可以答你 ikea

肉丸就唔洗講 一定必叫
但依家冇得跟意粉 但都夠抵10蚊5粒加用薯容

7蚊杯汽水都係可以任加 超級抵
驚唔夠主食所以加多左個意粉

薯格同kfc果d一樣味 但番茄醬。 沙律醬都可以係旁邊任加

總結 除左等位之外
野食質素 同環境都要比like既

同埋提一提你 食完野要自己收拾番好個盤呀
2018-09-25 362 views
一向都知道宜家傢私有早餐食,不過就重來都未食過。今日要黎沙田整一整野,終於都有機會黎試下。望下佢d餐牌,佢除左有西式早餐之外,原來都有中式野食。見一間西餐廳有中式早餐揀,咁當然要試下啦。諗左好耐,我最後叫左個糯米雞食,隻糯米雞好大隻😍😍,仲要好足料,入面都有雞翼同臘腸,就咁食隻雞都已經好飽了。如果加3蚊既話,可以配埋野飲,一個早餐$20都唔駛。真係好抵食😎😎下次要試埋佢既西式早餐呢!🤤🤤

下次要試埋佢既西式早餐呢!🤤🤤
2018-09-01
$16 (Breakfast)
2018-09-24 386 views
黍到沙田唔知食咩好?個人強力推薦IKEA 餐廳,有時間仲可以順便逛埋傢私用品!而且食物價錢整體黍講都算平。我見豬肋骨唔錯,$63有一份豬肋骨,仲要有埋甜薯,真係好抵食。雖然D甜薯條已經焗到軟淋淋,冇左炸果個脆口感,不過都唔差,甜薯夠香夠甜,至於個豬肋骨直頭冇得頂,又多肉,又嫩,一D都唔乾👍🏻,真係又抵又好食。凍蝦盤係我每次黍lKEA餐廳都必叫的,雖然佢係冷鮮蝦,不過出奇地又鮮又甜,再沾埋佢果個好似茄汁嘅醬,真係食幾多都唔厭😋!
嫩豬肋骨
凍蝦盤

嫩豬肋骨
凍蝦盤
2018-09-12 345 views
要去政府大樓整野,經過試下平日唔會食到嘅宜家早餐先。平日只喺食過午晚餐。佢嘅早餐menu都幾好喎,全部都可以散叫,唔駛跟餐指定左食乜咁,自由度好高。睇左一陣,我叫左焗豆,腸,烚蛋。呢個組合似足all day breakfast 咁呀。另外仲叫左炸魚。加埋先$19 呀去邊搵。如果想加咖啡或者茶都係$3 認真抵。 焗豆份量都唔少,最緊要夠淋但依然粒粒分明。炸魚值得一讚,炸粉唔厚,呢樣真係好好。食落塊魚仲保留左啲汁,又冇腥味!腸仔喺德國腸果種,幾重胡椒味,略嫌味道喊左少少。咬落質感就幾爽脆多汁嘅。烚蛋就過熟,可以再控制得好啲。有機會嘅話會再食。

焗豆份量都唔少,最緊要夠淋但依然粒粒分明。
2018-09-01 409 views
平時去宜家通常食lunch或晚餐,今次咁啱可以食到早餐~原來早餐時段嘅宜家餐廳都幾多人有餐同散叫,我今次冇叫野飲 叫左肉丸配通粉,焗豆,雞扒,烚蛋每樣都好平,幾蚊咁,仲可以自由任搭!勁like! 超牌肉丸冇得輸啦~但通粉就淋左啲同冇乜味 $10, 雞扒不過不失$7抵食 ,又唔會太乾。焗豆份量都ok,仲 只係兩蚊喳!烚蛋$3。 加咖啡或茶嘅話都係$3。仲可以refill ~咁平又多選擇嘅早餐真係冇得輸呀~總括CP值 黎講係中高嘅。
有餐同散叫,我今次冇叫野飲
叫左肉丸配通粉,焗豆,雞扒,烚蛋
每樣都好平,幾蚊咁,仲可以自由任搭!勁like!

咁平又多選擇嘅早餐真係冇得輸呀~
總括CP值 黎講係中高嘅。
2018-08-31 285 views
每次來都差不多必叫蔬菜薯餅, 入面一紫紫薯仔, 配埋個蘑菇汁, 又真是幾好食。今次試三文魚柳, 上面鋪左D 魚子, 明明係魚子, 點解個MENU寫係松露醬.... 三文魚扒煮太熟了, 不過加埋D 魚子, 咸咸地都唔錯, 個汁有D 似蘑菇同蛋黃醬溝埋, 都幾好食, 配菜係薯茸。呢個要成60蚊, 又唔算大份, 唔抵見佢有檸檬批, 檸檬夠酸甜, 不過個撻皮明顯整起好耐, 有D 怪味。呢度任飲只得汽水,. 失望, 荃灣分店多好多款呢...

呢度任飲只得汽水,. 失望, 荃灣分店多好多款呢...
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2018-08-24 323 views
陪媽咪去IKEA睇傢俬,又好耐無食IKEA嘅肉丸,就同媽咪去食啦.好彩早,一去到餐廳就有位.叫左10粒肉丸+薯蓉,都係$20,超級抵食,肉丸當然唔使講,一向有品質保證,一定唔會中伏,肉丸好軟,配埋D汁,真係好好味,薯蓉就不過不失,我習慣會加肉丸汁會更加好味.蘑菇班戟,賣相幾靚,都唔使$30,但食落感覺麻麻,個皮面粉好厚,唔覺有蛋味,個蘑菇餡有D濟,個人覺得好一般.另外加$7無限添咖啡2個人都唔使$60,真係好超值,又大滿足.
肉丸

叫左10粒肉丸+薯蓉,都係$20,超級抵食,
薯蓉就不過不失,我習慣會加肉丸汁會更加好味.
蘑菇班戟

另外加$7無限添咖啡
2個人都唔使$60,真係好超值,又大滿足.
2018-08-18
肉丸
2018-08-15 448 views
平時有時間都鍾意行下IKEA,行完就去食肉丸,今日我哋一行2人叫咗4樣野食、1個湯、1支橙汁,飽到呢!😆·👑 瑞典肉丸 x10粒($20)相信大家對IKEA肉丸都唔會覺得陌生,點紅果子醬食,好開胃!配埋薯蓉同忌廉汁,大滿足呀!❤️·👑 小食拼盤($39)想一次品賞幾款小食,拼盤一定係首選。呢個拼盤有煙燻蜜糖腸4件、炸雞翼4隻、香辣薯角、粟米粒。雞翼同蜜糖腸都好香脆,好味!薯角外脆肉軟、粟米粒好清甜!👍🏻·👑 香草醃三文魚沙律($33)3塊大大塊嘅三文魚,滴少少檸檬汁,清新嘅味道,正!·🍴 羊架($59)羊架嘅肉質比較硬,難切之餘亦難以咀嚼,試一次就夠了。
👑 瑞典肉丸 x10粒($20)
👑 小食拼盤($39)
👑 香草醃三文魚沙律($33)
3塊大大塊嘅三文魚,滴少少檸檬汁,清新嘅味道,正!
🍴 羊架($59)
羊架嘅肉質比較硬,難切之餘亦難以咀嚼,試一次就夠了。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch