2018-09-09 76 views
食物質素差及服務員態度差。上甜品時服務員說「我都唔知呢個係咩」....從來未聽過會有侍應禁樣講...無言....個雞湯既味道奇怪....而個豬手根本就係台式個款...超級失望,一定唔會再黎!!
食物質素差及服務員態度差。

甜品服務員說「我都唔知呢個係咩」....從來未聽過會有侍應禁樣講...無言....

2018-09-09 89 views
係銅鑼灣多野食好多人都知,但要又抵又好食既就要識揾啦, 今次比FD食飯比我揾到係登龍街既D間焰淑!其實我主要係比半價烏東吸引左入黎除左特價食物外, 仲有唔少泰國美食, 價錢都相宜肉碎生菜包(豬)-$88肉碎生菜包首先登場, 肉碎唔少, 而且辣度適中, 肉又唔會乾, 係有肉汁果隻, 包埋生菜D個配搭岩岩好, D個比我地用黎開胃岩晒!雜菜綠咖喱-$78D個綠咖喱好好味, 送飯係一流的, 咖喱香多於辣, 但對我地黎講岩岩好, 而入面雜菜都唔少, 比咁好食既咖喱包住真係咩都變得好味!泰式辣椒膏海鮮炒河粉-$98D個都係微辣, 但D隻辣係好開胃的, 入面有唔少海鮮, 有蝦, 青口, 而且唔會梅, 質素幾好果隻, 而河粉滲入晒海鮮同辣椒膏味係一絕也!泰式明爐檸檬烏頭魚-$84D個年代仲可以用$84蚊食到咁大隻烏頭魚, 一個字, 抵! 但D條魚唔會將貨就價, 仲係咁大條, 咁鮮甜, 而且個汁好好味, 酸酸地咁, D汁慘晒晒係D魚肉度, 好好味甜品-送的!唔算好甜, 我覺得岩岩好, 最緊要係送的!每人$200蚊唔洗食到咁多好味既野, 我覺得自己真係太幸福了!
係銅鑼灣多野食好多人都知,
但要又抵又好食既就要識揾啦, 今次比FD食飯
比我揾到係登龍街既D間焰淑!

其實我主要係比半價烏東吸引左入黎

除左特價食物外, 仲有唔少泰國美食, 價錢都相宜

肉碎生菜包(豬)-$88

雜菜綠咖喱-$78

泰式辣椒膏海鮮炒河粉-$98

泰式明爐檸檬烏頭魚-$84

甜品-送的!
唔算好甜, 我覺得岩岩好, 最緊要係送的!
2018-08-23
2018-09-07 87 views
登龍街這條拉麵街忽地進駐了好多不同的餐廳,除了拉麵外為食客們帶來多樣化的選擇。今晚先來這橦V Point大廈試一試這泰式餐廳!餐廳以簡潔大理石灰啡色為主色,一掃以往泰國餐廳金黃貴氣的單一印象,沒有任何金黃銅像擺設裝飾,餐廳整體給人一種乾淨沉實的感覺。中間有一張特大的大理石枱,一大排人來吃也不擠湧。Waiter告訴我們這是餐廳剛轉的新餐牌,難怪和網上的不一樣。簡單一個牌子上寫滿了可選擇的菜式。我們看到好像樣樣都吸引,什麼都好吃。經過一番討論,最後我們點了: 泰式生蝦刺身(7隻) $128泰式小食拼盤 $88燒扇貝 (5隻) $108鮮蝦炒金邊粉 $98軟殼蟹咖哩配法包 $188檸檬草班蘭葉汁 $28泰式生蝦刺身(7隻) $128一上場是這生蝦刺身,賣相精緻吸引,一個個小匙上盛著一隻鮮蝦,鋪滿鮮橘色的酸辣醬,味道比我想像的辣,不能吃太辣的我還算勉強接受到這辣度,不能吃辣的朋友記得走辣。酸酸甜甜辣辣的,非常惹味。作為開胃菜一流!泰式小食拼盤 $88小食拼盤誰不愛吃?一次過試哂各種小食,正適合樣樣都想試少少的我們。豬肉串牛肉串春卷蝦餅魚餅樣樣齊。最愛串燒,豬肉牛肉肉質軟腍,夠入味啖啖肉。春卷蝦

經過一番討論,最後我們點了:
泰式生蝦刺身(7隻) $128
燒扇貝 (5隻) $108
鮮蝦炒金邊粉 $98
軟殼蟹咖哩配法包 $188
檸檬草班蘭葉汁 $28

泰式生蝦刺身(7隻) $128
泰式生蝦刺身(7隻)

酸酸甜甜辣辣的,非常惹味。作為開胃菜一流!

泰式小食拼盤

。豬肉串牛肉串春卷蝦餅魚餅樣樣齊。最愛串燒,豬肉牛肉肉質軟腍,夠入味啖啖肉。春卷蝦餅魚餅就一般般不過不失。

燒扇貝 (5隻) $108
燒扇貝 (5隻)

大大隻扇貝睇見都流口水。一啖放入口非常滿足!扇貝鮮嫩不過稍嫌味道少少淡,濃味點會更perfect! 值得一試!

軟殼蟹咖哩配法包 $188

軟殼蟹咖哩配法包

這個個人大推介
,唔食走寶!😂 這是朋友點的,原本怕咖喱味太咸,但這咖哩意想不到的好吃
!足味但不會太咸,配上法色配搭一流!這蒜蓉味法包單食已很好吃!配上咖哩更有層次,令包身軟身易入口,必試
!軟殼蟹毫不吝嗇的足夠,隨便一兜都是軟殼蟹肉,滋味無窮!這碟令我們大有驚喜!

鮮蝦炒金邊粉 $98
鮮蝦炒金邊粉

最初就是在網上看到這個被這碟吸引而來的,所以想必然這個是必點的!賣相色彩繽紛又特別!最上面的蝦彈牙新鮮
,不過鋪在金邊粉上的蛋絲比想像中的厚身,原以為是又薄又香的蛋膜,挾起放入口才知道是厚身又沒什麼味道的蛋皮。
金邊粉也比想像中淡味,份量是很多一讚!一個男人吃完也會飽的份量,只是味道對我們來說淡了點點。
這碟是最後來的,吃到這碟時其實我們已飽了,是這個緣故所以我們對它特別挑剔嗎?

檸檬草班蘭葉汁 $28
說一說這看似平平無奇,但又很好喝又解膩的班蘭葉汁飲品。試一試新野,不妨試試這一杯!

埋單時經理向我們介紹這新tea set! 不是吧每位$68任食?見網上好像還未有評價,任食飽肚抵食,雀籠做賣點順便打卡哈哈,下次來試試。

泰式生蝦刺身(7隻)
泰式小食拼盤
燒扇貝 (5隻)
軟殼蟹咖哩配法包
2018-09-07 69 views
放工和朋友去了銅鑼灣行街街諗住去登龍街個邊睇下有乜食就俾我地發現有間食泰國嘢嘅餐廳環境都算幾寬闊望一望餐牌,選擇都唔少。。。。。。。。。。。。。。鮮蝦冬蔭公湯 (一人份)▸雖然話就話一人份量,但其實份量都唔算少,湯裡面有菇同埋一隻蝦,味道方面睇個色都知幾濃,不過就唔係偏酸個種,係偏向辣個種,飲完喉嚨會辣辣地😊。。。。。。。。。。。。。。海南雞飯▸睇賣相個雞幾靚仔,唔會話好肥,雞肉都算幾滑,同埋都有雞味,而個油飯都ok,唔會好淋或好乾,都幾夠味😊。。。。。。。。。。。。。。另外還吃了泰式小食拼盆和泰式煎蠔餅
放工和朋友去了銅鑼灣行街街
諗住去登龍街個邊睇下有乜食
就俾我地發現有間食泰國嘢嘅餐廳
環境都算幾寬闊
望一望餐牌,選擇都唔少
。。。。。。。。。。。。。。
鮮蝦冬蔭公湯 (一人份)
海南雞飯
另外還吃了泰式小食拼盆和泰式煎蠔餅
2018-09-07 71 views
好耐冇來登隆街呢邊,原來而家已變成一條超級食肆街,好似間間都人氣爆燈一樣要排長龍咁!今晚放工後就黎試下呢間喺登隆街同鵝頸橋口既焰淑。餐廳雖然唔算好大,但面積都幾見洗,所以擺枱都幾鬆動令客人唔會覺得要坐到好迫咁。我地好彩早到,雖然二人街都畀卡位我地坐💃🏼一睇餐牌,就驚啊佢啲價錢竟然可以咁平咁抵食!😱😱就算散叫,每樣小食都係60零、燒原條鱸魚都係138😍😱🤤 即時諗到有好多野都想叫,可惜男朋友啱啱感冒好返少少,佢唔敢食辣野、煎炸野😅咁所以我哋就索性叫左條烏頭🐟、菠蘿🍍炒飯、印度🇮🇳薄餅、同埋蟹肉奄列😋冬蔭功都係留返下次先食啦😣😫落左單先來左我杯菠蘿🍍沙冰😍幾好,菠蘿🍍味清甜又唔會太甜,有少少乳酸味,幾醒胃😋👍🍹個印度薄餅就幾香奶油味,雖然唔算好鬆脆,但個麵粉調校得幾香,個印度薄餅就幾香奶油味,雖然唔算好鬆,但都煎得好香脆,而且個麵粉調校得幾香🤤可惜我地今日唔食得辣,冇得點咖哩😣個蟹肉奄列好大份,找眼睇好似個煎蠔餅咁🤣👍 個蛋係用泰式煎法,好鬆又脆,不過如果挑剔啲嘅話,就可能會覺得佢個蟹肉味唔係好重,反而食到佢落咗小小蟹膏撈埋落啲蛋度就真!主食終於出場啦💃🏼菠蘿🍍炒飯一上枱,賣相好得喎!👏🏼

菠蘿沙冰

印度薄餅

蟹肉奄列

原個菠蘿炒飯

主食終於出場啦💃🏼菠蘿🍍炒飯一上枱,賣相好得喎!👏🏼炒飯用半個菠蘿裝起,除咗本身足料之外,上邊都落咗好多肉鬆同腰果。飯炒得好乾身,既有啲菠蘿嘅清香,配料都好足,有臘腸、蛋絲、提子乾、什豆等⋯唯一可惜就係份量唔算好大,好似好食就食哂🤣🤣
香葉燒烏頭魚

店員都好細心留意到我哋叫嘅烏頭🐟仲未黎,就主動幫我地跟一跟單。果然冇幾耐之後就消好左啦!🤣🤤條魚嘅份量果然好大好足夠,原條烏頭足足有十吋長!喺面鋪滿左鹽巴,用鹽焗去燒嘅方法果然令條魚好入味,但有鎖住啲水份所以魚肉一啲都唔乾,而且好嫩好juicy! 😍😍當然亦唔需要擔心佢會過鹹,魚肉非常鮮美,仲食到淡淡嘅河水味,魚身入面攝左香茅同紫蘇葉😲,所以焗燒起上來除左鹽味魚肉本身已調左味,連魚露、青檸等等嘅配料都唔需要落已經好鮮甜!非常有驚喜!👍🏼
甜品

食到飽一飽,店員仲送埋個飯後甜品,好貼心😍有個椰汁🥥糕同咖啡☕️啫哩😋我覺得椰汁糕好食啲,因為好香椰味但又唔會太甜,仲有少少粟米餡。咖啡味都好食既,個咖啡一層深色一層淺咁應該係有奶同冇奶🤣只係我本時好少飲咖啡唔慣個味😅🤣
2018-09-06
菠蘿沙冰
印度薄餅
蟹肉奄列
原個菠蘿炒飯
香葉燒烏頭魚
2018-09-05 72 views
大蝦蛋包炒金邊粉 $98自兩個月前遊泰後又再見到Phad Thai如果大家仲記得就會知Phad Thai係泰國一樣地道菜 當地餐廳四處可見 係香港比較少食泰國菜既我今次都叫左份試下賣相黎講加哂分 第一次見呢種蛋包粉既效果 格仔feel 唔係蛋包飯果種密封式包法 主要材料蝦蝦就放哂係上面做蝦頂 斜斜地插左條蔥 花生碎辣粉同青檸伴碟金邊粉幾夠鑊氣 撈勻花生碎辣粉既有口感又辣辣地開胃 青檸汁相對份量幾多下既粉就無咁出 蝦其實唔大隻 不過幾彈牙幾好食平凡裡見真章 係泰花款既菜單揀左呢份"普通"貨色 實在無揀錯泰式小食拼盤(小) $88食小式泰式小食 xP拼盤食材包括串燒春卷魚餅蝦 全部都好泰式 一次滿足到你3+1個願望 仲多個kinder出奇蛋質素方面就只算standard 春卷唔錯 魚餅都幾濃味 蝦餅略dry 當然全部都可以沾汁食 汁有酸辣同沙嗲兩種 而沙嗲串火喉就over左啲 豬牛都有啲韌 串燒面既沙嗲汁好睇但係唔入味除非你係太少食泰小食(又食字xd) 如果唔係可以考慮留肚食其他 餐牌有好多特式選擇馬拉盞炒通菜 $78無得輸既泰國小菜 最穩陣既泰無伏之選呢道菜要成功其實唔難 要有足夠鑊氣
大蝦蛋包炒金邊粉 $98
自兩個月前遊泰後又再見到Phad Thai
泰式小食拼盤(小) $88
食小式泰式小食 xP
馬拉盞炒通菜 $78
無得輸既泰國小菜 最穩陣既泰無伏之選
呢道菜要成功其實唔難 要有足夠鑊氣 調味夠一定濃度 然後就沒有然後了
雖然味道上係過哂關 不過真係貴左d 矛盾既係總覺得街外菜好食過屋企菜唔少
甜品
懷疑呢份喱喱杯係是日甜品 講懷疑係因為本來叫既係芒果糯米飯 不過見佢幾靚落錯單都照殺
兩個白色杯分別係椰汁啫喱同椰汁西米 兩樣都好食 西米當中咬落爽爽地 應該係加左馬蹄 藍色杯係蝶豆花啫喱 有飲過或者食過蝶豆花產品既朋友可能都知蝶豆花本身味道其實偏清淡 造成啫喱都幾夾下 又有視覺效果
最後一舊係椰汁西米糕 我至愛既泰式甜品 例牌斑蘭葉包裝 椰汁糕面西米底 同樣地西米當中都有加馬蹄增加咬口
呢份甜品迷你左少少 換句話唔使擔心好似芒果糯米飯咁食完主菜過飽食唔落 可以放膽一叫
蝶豆花青檸汁 $38
檸檬草斑蘭葉汁 $28
同友人分別叫左杯泰式飲品
藍色果種一睇都估到係蝶豆花 蝶豆花味道本身清清地 基本上梳打味出啲 鍾意甜既可以好似凍檸茶咁加糖漿 上枱會跟埋一兜仔
另一杯黃黃地係lemongrass 店員話多人叫所以又叫左杯 味道幾特別 相對重口味啲 諗唔到類似既味道去形容 有興趣都可以試下
$150 (Dinner)
  • 馬拉盞炒通菜
2018-09-05 85 views
係登龍街既 V Point 開左好多新既餐廳!今日就同朋友去食呢間泰國餐廳!店內裝修都比較新穎,空間感好大,坐得都幾舒服!鮮蝦冬蔭功湯 $68我地叫左一人份量Share, 每人都有大半碗飲! 個湯好正宗,香料味好重,仲食到椰汁既味道!!軟殼蟹咖喱配法包 $188個咖哩唔會好辣,比較甜!唔會摭住軟殼蟹既味道!炸軟殼蟹好厚肉,不過放得太耐就已經無咁脆!而個蒜茸包烤得好脆, 再點埋d咖哩汁一齊食!超正!👍🏻泰式炒雜菜 $78個菜唔會炒到好油👍🏻仲有d炸蒜係面調味泰式小食拼盤 $88有炸春卷、炸魚餅 & 串燒 配埋沙嗲醬&酸辣醬雞肉串燒燒得好好味,食落都好Juicy😋 芒果糯米飯 $48個糯米飯係鴛鴦色架! 綠色係斑斕味,都幾特別!椰汁三色冰 $38椰青 $38
係登龍街既 V Point 開左好多新既餐廳!
今日就同朋友去食呢間泰國餐廳!
店內裝修都比較新穎,空間感好大,坐得都幾舒服!
鮮蝦冬蔭功湯
鮮蝦冬蔭功湯 $68
軟殼蟹咖喱配法包
軟殼蟹咖喱配法包 $188
個咖哩唔會好辣,比較甜!唔會摭住軟殼蟹既味道!
炸軟殼蟹好厚肉,不過放得太耐就已經無咁脆!
而個蒜茸包烤得好脆, 再點埋d咖哩汁一齊食!超正!👍🏻
泰式炒雜菜
泰式炒雜菜 $78
個菜唔會炒到好油👍🏻仲有d炸蒜係面調味
泰式小食拼盤 $88
有炸春卷、炸魚餅 & 串燒 配埋沙嗲醬&酸辣醬
雞肉串燒燒得好好味,食落都好Juicy😋

芒果糯米飯 $48
個糯米飯係鴛鴦色架! 綠色係斑斕味,都幾特別!
椰汁三色冰
椰汁三色冰 $38
椰青
椰青 $38
2018-08-30
$300 (Dinner)
鮮蝦冬蔭功湯
軟殼蟹咖喱配法包
泰式炒雜菜
椰汁三色冰
椰青
2018-09-04 98 views
原來的越南餐廳已悄悄結業這泰國餐廳開張才三個多月新人事新作風環境舒適服務周到我們二人點了半隻海南雞雞肉肥美肉質尚算嫩滑炭燒豬頸肉燒得恰宜肉質軟腍伴上泰式醬汁非常惹味我們還要求侍應多加一碟呢再點了一個大的小食拼盤有蝦餅魚餠春卷及三支串燒蝦餅和春卷炸得香脆水準甚高唯串燒燒得乾肉質稍硬原條燒魷魚是令一主打菜燒得香口惹味但鮮味欠奉大蝦冬蔭公湯有驚喜泰國原汁原味蝦體型大隻甜點看得出用心之作造型美不太甜充滿特色尤以班蘭葉做的那款最出色
原來的越南餐廳已悄悄結業

炭燒豬頸肉
小食拼盤
大蝦冬蔭公湯
2018-09-04 54 views
Happy Friday 去了焰淑泰國餐廳,餐廳位置方便、食物質素唔差同價錢大眾化。餐牌上有好多選擇,一般香港人鍾意食嘅都有。另外,更加有果半價menu可以選擇 。超抵食!🤤馬拉盞炒通菜每次食泰菜必食之選!菜炒得好夠鑊氣,通菜食落爽脆同惹味。色香味俱全!🤤椰青估唔到係香港都會飲到咁高質嘅椰青!味道清甜同埋椰肉很嫩。拍得住泰國水平!🤤泰式辣汁炒蜆醬汁雖然帶點微辣但十分有風味,用黎送飯就最好不過。蜆幾新鮮而且洗得好乾淨,食唔到有沙。🤤串燒盛合即叫即燒的串燒永遠都係最正。無論係豬、牛、雞都燒得好香脆,加埋沙嗲醬更加係無得輸。🤤菠蘿炒飯用料十足,菠蘿同肉鬆都放滿了成個面頭。炒飯亦都很香口,唔會太濕或太乾。

🤤馬拉盞炒通菜

🤤椰青

🤤泰式辣汁炒蜆

🤤串燒盛合

🤤菠蘿炒飯

2018-08-31
$240 (Dinner)
  • 馬拉盞炒通菜
  • 菠蘿炒飯
2018-09-04 63 views
今日行經銅鑼灣見到V Point果度有間新開的泰國菜,外面望入去見到餐廳裝修挺特別,與其他泰國餐廳另一風格。我地進去坐低理經好有禮貌同我地推介餐廳的餐牌有咩特色美食,餐廳環境寬敞舒服。碟豆花青檸梳打,糖水自己落又可以控制甜度,由藍變紫幾特別又有淡淡的青檸味幾fresh。大蝦蛋絲炒金邊粉,蝦大大隻好爽口彈牙,金邊粉又軟熟又炒到好入味。香橙芒果沙冰淡淡的橙香味又不會太甜。泰式小食拼盆有炸蝦餅,炸魚餅,沙嗲串,特色春卷,全部熱騰騰炸蝦餅好彈牙,串燒又夠野味。燒魚用左好多香料好香又夠味道,魚肉又嫩滑又好鮮甜非常精緻的甜品又有層次感,咖啡千層糕淡淡咖啡清香,碟豆花千層糕和椰青糕以椰青水和椰青肉做成全部甜品唔會太甜
碟豆花青檸梳打
大蝦蛋絲炒金邊粉
香橙茫果沙冰
香橙芒果沙冰淡淡的橙香味又不會太甜。
泰式小食拼盆
燒盲曹
燒魚用左好多香料好香又夠味道,魚肉又嫩滑又好鮮甜

2018-08-27
$226 (Dinner)
碟豆花青檸梳打
大蝦蛋絲炒金邊粉
香橙茫果沙冰
泰式小食拼盆
燒盲曹
2018-09-04 69 views
今日嚟到焰淑泰國餐廳食泰菜,令我發現登龍街有一好去處。餐廳裝修有格調,落地玻璃望住堅拿道西,位置方便,加上侍應嘅態度殷勤,好有禮貌咁介紹餐廳嘅特色食品,一坐低已經感覺好好。餐牌菜式花都眼亂,價錢亦好合理,最後我哋揀咗炒肉碎生菜包、炸蝦餅、牛油雞翼、蛋包炒金邊粉,當然唔少得嘅就係泰式奶茶同泰式咖啡啦。咁多樣食物最好食就係個炒金邊粉同雞翼,蛋包一上枱就令人眼前一亮,包得好靚,金邊粉的炒得好乾身,一啲都唔似坊間好多泰國菜咁炒到好濕,抵讚!另外牛油雞翼亦都好脆口,雞肉入味亦好嫩滑,十分欣賞。 而泰式奶茶係泰國飲到手指公牌嗰隻味道,茶味好香好濃,但就一啲唔同泰國飲到咁甜,呢度嘅泰式奶茶係低糖口味,健康得來又好好飲,值得一試!
今日嚟到焰淑泰國餐廳食泰菜,令我發現登龍街有一好去處。
另外牛油雞翼亦都好脆口,雞肉入味亦好嫩滑,十分欣賞。
Dining Offer
Tasting Event
  • 炸蝦餅
2018-09-04 64 views
今晚同媽媽食晚餐後去上堂,黎到這間在登籠街的泰式餐廳,好方便又易找!環境好乾淨又舒適,好光亮及以竹製作的裝飾,令客人感覺好潔白亮麗!今日全場訂位了,好滿又多客人捧場,咁我估野食一定唔差!服務方面,個經理好友善又主動,推薦新的佳餚及美食!服務生都好主動添溫水及換碟,也有禮貌。餐牌好大塊,好多選擇!基本差不多所有泰國菜色都有得食,好好喔我們叫了:1. 柚子大蝦沙律 🦐好大碟好吸引,顏色好靚!好多柚子!😍大蝦好鮮又彈牙,都幾多隻、去尾殻好方便易食!🥜花生好脆口、柚子酸酸甜甜又多汁,好清新喔!還有番茄仔、炸洋蔥粒粒,口感豐富又健康美味醬汁酸酸有微微辣,開胃夏天之選!2. 泰式明爐烏頭魚🐟🐟好大條魚喔!(烏頭魚)泰國菜我的最愛之一烏頭魚肉好香滑、啖啖肉(不過要小心碎骨及魚鱗)、汁好香,配上肉碎、配菜如:莞茜、香蔥、紅蘿蔔絲、香茅等等,好香好入味;下面有蔬菜,煮到腍腍及吸收了湯汁,好正喔以3粒蠟燭燒著這個魚,令魚唔鯹又熱騰騰,另外有一碗湯汁,可以在中途加上,令魚保持魚肉的濕潤!3. 原隻椰子海鮮焗飯🦀🐚原隻椰子焗海鮮飯:好大個椰子!原來是新的菜色!好好的選擇!好多海鮮,如:蝦、魷魚、青口!好滿足好

我們叫了:
1. 柚子大蝦沙律 🦐
柚子大蝦沙律

好大碟好吸引,顏色好靚!好多柚子!😍

醬汁酸酸有微微辣,開胃夏天之選!
2. 泰式明爐烏頭魚🐟🐟

好大條魚喔!(烏頭魚)泰國菜我的最愛之一

泰式明爐烏頭魚

3. 原隻椰子海鮮焗飯🦀🐚
原隻椰青海鮮焗飯

原隻椰子焗海鮮飯:好大個椰子!
原來是新的菜色!好好的選擇!好多海鮮,如:蝦、魷魚、青口!好滿足好新鮮!口感好好!有好多粒腰果!好脆口!

椰子肉

椰子肉好腍好香椰子味,椰汁好香!焗飯好大碗!好多飯軟硬剛剛好!

4. 甜品🍮🍮🍮
3式泰式甜品

是日甜品:班蘭、豆腐、椰子

自製的特色甜品,口感好特色!豆腐好滑;班蘭的味道好香;椰子味口感好!
好特別
2018-08-29
柚子大蝦沙律
泰式明爐烏頭魚
原隻椰青海鮮焗飯
椰子肉
3式泰式甜品
2018-09-04 74 views
呢排籌備緊婚姻大事, 又要搵樓, 真係好忙好忙, 今晚真係要抖抖, 經過一間裝修得幾靚既泰國餐廳係登龍街, 望望餐牌價錢都好合理, 就決定入去醫下肚經理安排左我地坐係卡位度, 環境幾舒服, 約會同傾下偈都幾好~餐具都好靚啊!!  我地首先叫左個泰式小食拼盤黎醫下肚先, 全部即整熱辣辣~ 入面有炸蝦餅, 炸魚餅, 春卷, 同串燒,  好好味!跟住點既就係呢個柚子大蝦沙律, 幾粒大蝦已經好吸引, 柚子仲要幾清甜唔酸, 好開胃主菜係炒芥蘭同大蝦蛋包炒金邊粉, 見到賣相都知個廚師有幾好功力, 真係做得好靚好用心, 呢度已經加晒分, 食落味道唔錯最後經理請我地食左佢地個精選甜品, 一個係咖啡一個係碟豆花, 咖啡正常香濃味, 我至愛, 碟豆花淡淡的, 加埋D椰香, 作為今餐飯既完結, 真係好滿足~  亦都多謝呢位經理有好好既服務.

餐具都好靚啊!!

2018-08-28
$180 (Dinner)
  • 大蝦蛋包炒金邊粉
2018-09-04 81 views
上次聽朋友講Time Square後面多左條好多好野食既街👅一向鐘意食泰式既我地見到焰淑有抵食二人餐就毫不猶豫就入去試試😈HKD438就已經有四道菜 加多HKD50就可以要埋個大大碟既炒飯😛前菜我地揀左泰式生蝦 每人兩隻岩岩好😚最重要既係佢既辣醬好好味 凍冰冰岩岩好😍椰汁雞湯係另一個必點菜式 酸酸地好開胃佢仲要好足料 細細碗已經有五六舊🐔🐔用泥配飯真係一流🤓🤓👅而加HKD50要既呢個泰式蝦醬炒飯真係超值😳😳好大碟 兩個人食都夠曬飽 配上酸芒果絲 炸蠟腸等配料 真係好特別😋如果你地叫呢個二人餐 一定要加埋HKD10要埋個芒果糯米飯🙈🙈甜甜既芒果配上濃郁既椰汁 令我地忍唔住一啖接一啖☺️👅

前菜我地揀左泰式生蝦 每人兩隻岩岩好😚

椰汁雞湯
泰式蝦醬炒飯
泰式辣椒膏炒大蜆
馬拉盞炒通菜
地點極方便又超級就腳嘅泰國菜,最啱喺銅鑼灣行到攰,又想搵一個地方食下野嘅我地。入到去就會見到個環境都幾舒服,因為裏面嘅裝修有啲似平時去泰國做Spa嗰啲地方。裝飾同埋用色都令人幾舒服,幾relaxing. 啲員工都幾貼心,因為每次目到我就嚟飲完水嘅時候,佢哋都9秒9咁幫我浸返. 啲水好特別,有一陣淡淡嘅香葉味,飲落去又真係幾清新.🍸🤩呢間餐廳每日都會推出一啲優惠嘅嘢食。我去嗰日係星期四,泰式燒牛肉同埋泰式炒蜆都係半價。🤑🤑所以我哋就叫左一個泰式燒牛肉。另外我哋就叫咗個比較熱門嘅軟殼蟹咖喱同埋泰式菠蘿炒飯。🥘本身個燒牛肉就有啲生生地(4-50成熟左右) 之後個員工就好主動問我地會唔會想整返熟少少。👍🏻好好彩佢哋咁問因為我唔係好鍾意太生嘅肉,之後再煮完嘅牛肉啱啱好。有一陣好香嘅BBQ牛肉香味,重點係佢總保持到肉汁。再加上佢哋嘅醃制料,將個牛肉提鮮左,同埋個醬汁係酸酸辣辣咁,所以都好開胃。😍🥩個軟殼蟹咖喱非常之嘢味,再配上呢個香脆蒜蓉包簡直係一流。 啲蒜蓉包上面鋪滿左厚厚嘅蒜蓉醬,非常之香口。就算唔配咖喱就咁食都好正!🥘🥖 但蒜蓉包配上個咖喱醬同軟殼蟹,啲咖喱汁一齊食嘅時候,個口感非常之豐富,

軟殼蟹咖喱非常之嘢味,再配上呢個香脆蒜蓉包簡直係一流。 啲蒜蓉包上面鋪滿左厚厚嘅蒜蓉醬,非常之香口。就算唔配咖喱就咁食都好正!🥘🥖 但蒜蓉包配上個咖喱醬同軟殼蟹,啲咖喱汁一齊食嘅時候,個口感非常之豐富,鬆鬆脆脆禁,成個口都充滿住香濃嘅咖喱味同軟殼蟹嘅鮮味,超強!❤

菠蘿炒飯絕對冇介紹錯,最特別嘅係佢哋用咗一啲臘腸做配料,出奇地同個炒飯非常配合。因為個菠蘿酸酸甜甜,仲有啲鬆脆嘅肉鬆同腰果喺面,超級豐富,好正!  呢個亦都係一個比較開胃嘅菜式食極都唔會覺得膩,好上癮!🍍🥓

每日都推出唔同優惠嘅菜式都係比較有驚喜嘅,仲要全部都係半價,😸會每次黎都會有唔同嘅驚喜。最後兩個人食咁多野,三百頭,食到啲好食嘅嘢,真係值得!🤤😻
2018-08-30