2024-07-02 69 views
今晚要加班, 同事相約收工后一起晚飯, 佢話想食牛腩, 咁就去食灣仔附近都好出名嘅潮牛腩 .到埗好彩有位直入. 叫左個蘿蔔炆牛腩撈米 蘿蔔炆牛腩,米粉分開上正,邊食邊撈最好. 個牛腩大大件 , 炆得好入味, 又夠淰, 牛味好香濃! 更正係舊蘿蔔, 鮮甜入曬味又無渣, 真係想添食. 手工韮菜餃麵 - 韮菜餃D餡好新鮮又多粒. 個餡用料足. 秘製辣魚蛋 - 呢個係佢地新調制嘅辣醬, 好惹味攞黎撈面食都好正. 呢個辣汁真係一定要試, 超好味. 勁百搭 ! 個魚蛋又爽彈. 必食! 菜心- 都好大份!爽嫩菜心鮮甜唔老. 今晚好滿足 又滿意 ! 潮牛腩📍灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖
到埗好彩有位直入.
叫左個蘿蔔炆牛腩撈米
更正係舊蘿蔔, 鮮甜入曬味又無渣, 真係想添食.

手工韮菜餃麵 - 韮菜餃D餡好新鮮又多粒. 個餡用料足.

菜心- 都好大份!爽嫩菜心鮮甜唔老.

今晚好滿足 又滿意 !

潮牛腩
📍灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖
2024-06-28
$80 (Dinner)
👨🏻‍🍳潮牛腩 (灣仔)📍灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖 「被地理位置耽誤的粉麵店👾」 收工食飯,行遠小小,食牛腩河,發掘左好食既👍🏻🍽️豬蹄筋麵😆湯底每日熬製18小時 無味精‼️的確好清、好甜😋飲左好多啖都吾太口渴。 👍🏻🍽️清湯豬蹄筋麵 (轉河粉) $70平時食牛腩河,好少留意豬蹄筋,豬蹄筋,一食就愛上🥹煙韌Q彈有咬口,有肉有筋仲好大舊,個人覺得比牛筋仲好食!!而且好入味,重肉味🥹河粉綿而不斷,超讚!!湯底夠味清甜,呢碗真系會encore‼️ 🍽️牛三寶(牛腩、牛筋、牛脷)河粉(轉撈河) $72以為系撈粗,原來系湯另上🙈蘸清湯,不過都好食😆牛脷超厚😻夠味又有口感👍🏻👍🏻 👍🏻🍽️蘿蔔凈食 $30必食超甜蘿蔔!!每次食到超甜蘿蔔,仲要無乜渣,就好滿足🥹而且$30份量都幾多,又大舊😋 👍🏻🍽️豉油王雞翼尖 $18必試😆😆$18好抵食!!甜豉油,夠味不咸,仲好惹味🥹⚠️會食吾停⚠️ 👍🏻🍹凍檸茶、凍奶茶 $18正宗港式,凍奶茶仲要多奶😆 呢間已收藏😆系會encore的店!!店員、老闆都好親切!!❤️店舖既設計可以睇得出老闆細心🫶🏻加左吊風扇系冷氣機下,平均分布風力👍🏻❤️吾使特登講「走青」,「青
👨🏻‍🍳潮牛腩 (灣仔)
📍灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖

「被地理位置耽誤的粉麵店👾」

收工食飯,行遠小小,食牛腩河,
發掘左好食既👍🏻🍽️豬蹄筋麵😆
湯底每日熬製18小時 無味精‼️
的確好清、好甜😋
飲左好多啖都吾太口渴。

👍🏻🍽️清湯豬蹄筋麵 (轉河粉) $70
平時食牛腩河,好少留意豬蹄筋,
豬蹄筋,一食就愛上🥹
煙韌Q彈有咬口,有肉有筋仲好大舊,個人覺得比牛筋仲好食!!
而且好入味,重肉味🥹
河粉綿而不斷,超讚!!
湯底夠味清甜,呢碗真系會encore‼️

🍽️牛三寶(牛腩、牛筋、牛脷)河粉(轉撈河) $72
以為系撈粗,原來系湯另上🙈
蘸清湯,不過都好食😆
牛脷超厚😻夠味又有口感👍🏻👍🏻

👍🏻🍽️蘿蔔凈食 $30
必食超甜蘿蔔!!
每次食到超甜蘿蔔,仲要無乜渣,
就好滿足🥹
而且$30份量都幾多,又大舊😋
豉油王雞翼尖

👍🏻🍽️豉油王雞翼尖 $18
必試😆😆
$18好抵食!!
甜豉油,夠味不咸,仲好惹味🥹
⚠️會食吾停⚠️
凍奶茶

👍🏻🍹凍檸茶、凍奶茶 $18
正宗港式,凍奶茶仲要多奶😆

呢間已收藏😆
系會encore的店!!
店員、老闆都好親切!!
❤️店舖既設計可以睇得出老闆細心🫶🏻
加左吊風扇系冷氣機下,
平均分布風力👍🏻
❤️吾使特登講「走青」,
「青」系另上的😆
❤️主動比碗仔,方便客人食🥹
雖然偏遠少少,但系7點左右就客坐半席,
真的不錯!!

#潮牛腩 #inbeef #香港粉麵專家 #香港粉麵 #清湯豬蹄筋麵 #豬蹄筋麵 #蘿蔔凈食 #豉油王雞翼尖
豉油王雞翼尖
凍奶茶
2024-06-22 636 views
清湯腩係香港真係百花齊放…新既舊既。而家香港絕對可以叫自己做清湯腩之都…落大雨…最好就係食清湯腩 (唔好問典解😌)坐低望下餐牌…呢度出名騸牯牛…不過見價位都高高。所以點左崩沙腩河試下乜料先…加多個咖哩牛腩飯…清湯蘿蔔同埋咖哩牛丸崩沙腩靚仔喎…肥瘦啱啱好…肉質鬆化無渣…牛腩份量都好慷慨🤩。河粉好滑。湯頭唔太甜唔錯…咖哩汁味道唔錯…唔會太辣…薯仔份量好多…牛腩正常發揮啦…蘿蔔有揀過無渣微甜…都唔錯加多個小食咖哩牛丸…點完先發現我自己食緊咖哩腩…個汁duplicated左…不過牛丸又幾好味…係咁霸道既咖哩汁之下…依然食到牛丸香味同油香。食後感: 下次可以試下佢地既騸牯牛#相機先食 #cameraeatfirst #foodporn #foodlover #yum #eating #instagood #foodgram #foods #foodstagram #foodies #foodphotography #fooddiary #food #foodblogger #hkfoodie #香港好去處 #潮牛腩 #清湯腩 #崩沙腩 #坑腩 #騸牯牛 #咖哩牛腩 #灣仔

落大雨…最好就係食清湯腩 (唔好問典解😌)

咖哩汁味道唔錯…唔會太辣…薯仔份量好多…牛腩正常發揮啦…

蘿蔔有揀過無渣微甜…都唔錯

食後感: 下次可以試下佢地既騸牯牛

• 崩沙腩
2024-06-19 38 views
位於灣仔依間有名氣專打牛腩的店舖,不過地點就需要喺灣仔行大概10分鐘🙌🏻聽老闆講每日嘅牛骨清湯都熬足18小時以上,食材新鮮又好食😋真係值得一試✅餐廳座位闊落,一入門口貼有很多明星與老闆嘅合照,幾出名🙌🏻咖哩牛腩撈粗麵 $70咖喱牛腩及撈麵分開上,咖喱汁好濃郁配搭牛腩大大件,食落口感鮮嫩又軟滑😚薯仔又大粒又軟熟適中,味道惹味👍🏻粗麵份量多性價比高清湯豬蹄筋麵 $70另一個招牌菜✅ 湯底好清甜,豬蹄筋食落好特別超多膠原蛋白,嚼勁十足口感彈牙,蘿蔔非常清甜,幼麵份量適中香而不膩咖喱魚蛋 $42蘿蔔淨食 $30📍潮牛腩灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖潮牛腩 | 灣仔

咖哩牛腩撈粗麵 $70

清湯豬蹄筋麵 $70

咖喱魚蛋 $42
蘿蔔淨食 $30

📍潮牛腩
灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖
潮牛腩 | 灣仔
位於灣仔謝斐道一間港式粉麵專門店—潮牛腩,餐廳出名主打以幾十斤牛骨熬製18小時而成既牛骨清湯,湯底無加任何味精調料,令味道更清甜,令牛味更入味🥢 牛腩方面,肉質細嫩軟綿,肥瘦恰到好處,每件牛腩配合牛筋令口感更豐富,牛肉味香濃特出。另外,小食所點選既咖喱魚蛋,以秘製咖喱醬汁配上彈牙爽口既魚蛋,口感同味道相當不錯。下次再到訪會想試下餐廳既咖哩牛腩,配飯一定好好味,鍾意食牛腩配飯、麵嘅朋友,經過灣仔可以去灣仔試試💫
今日喺灣仔接個朋友收工一齊食飯,佢就出名係牛魔王嚟嘅,對於食牛肉非常有要求,咁我就帶咗佢嚟呢一間叫潮牛腩嘅餐廳,呢間餐廳主打新鮮騸牯牛肉同埋每日熬制18小時嘅湯底,絕對係真材實料,我朋友食到讚不絕口😋🍜牛坑腩河粉 $88 坑腩嘅牛味最濃,肥瘦相間,肉質腍中帶爽,佢係牛肋骨之間嘅肉,牛腩去掉肋骨就會出現一條條坑,所以叫坑腩,牛肉味濃嘅牛坑腩叫清湯就可以食到最原汁原味嘅肉味,配埋又甜又冇渣嘅白蘿蔔,令到呢碗河粉食得非常享受🍛咖喱崩沙腩飯 $98 崩沙腩係牛腩中最矜貴嘅部位,表面一層橫膈膜連著腩肉,筋膜連少少肉,軟腍味香,肥瘦剛好,用黎整咖喱簡直一流,崩沙腩炆得好腍,完全吸收晒咖喱嘅香味🐮咖喱牛丸 $42 真材實料嘅牛丸,粒粒都非常彈牙,入邊仲要係爆汁嘅,牛肉味濃就不在話下,配埋咖喱汁一齊食,味道昇華唔少🐥豉油王雞翼尖 $18 原本諗住只係得幾隻嘅雞翼尖,冇諗過份量有咁多,性價比極高,而且味道亦都恰到好處,醃得好入味,作為餐前小食,非常一流📍 灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖 - 潮牛腩

2024-06-15 72 views
聴個店名就知呢間餐廳主打食牛腩😋,不過原來仲有好多晤同款色嘅粉麵飯、小食等供應🥰,牆上除左掛滿招牌美食外,仲見到好多明星嚟幫襯及同老闆嘅合照,可想而知,食物質素有一定水準👍🍜牛坑腩河粉($88)大大碗,賣相已好吸引,牛坑腩即係去左骨嘅牛肋骨,變成一條條坑嘅位置,入口腍中帶爽,牛香噗鼻,好有口感,湯底入味清甜,好好食👏🏻👏🏻👏🏻🍛咖喱崩沙腩飯($98)崩沙腩即係牛的橫格膜連小小腩肉,入口軟腍,用咖喱汁嚟煮,好惹味,而且配搭咖喱薯仔一齊食,好滿足🥰👍🐟炸魚皮連湯($28)炸魚皮大大塊,就咁食脆卜卜,浸一、兩下落D熱湯度,又有另一番風味😋🥕淨清湯蘿蔔($30)白蘿蔔清甜冇渣,正👍飲品:🍹凍檸茶(+$8)🥤可樂(+$8)潮牛腩🐂📮灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖☎️27863168#潮牛腩#灣仔美食#牛坑腩#崩沙腩#騸牯牛 #炸魚皮好脆 #foodies #hkiger #香港美食

🍜牛坑腩河粉($88)

🍛咖喱崩沙腩飯($98)

🐟炸魚皮連湯($28)

🥕淨清湯蘿蔔($30)
白蘿蔔清甜冇渣,正👍

飲品:
🍹凍檸茶(+$8)
🥤可樂(+$8)

潮牛腩🐂
📮灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖
☎️27863168

2024-06-14 44 views
又到星期五,天氣又落雨,呢個時候好想簡簡單單食d地道香港美食,剛好經過灣仔呢間小店,就入左去,果然有驚喜,好好味啊!呢度主打所有湯底每日熬製18小時無添加味精,相當吸引,我哋今日叫咗一碗牛坑腩河粉同一碗崩沙腩伊麵。全部都好入味,又夠腍,超級正,我特別鍾意就係個蘿蔔,超級無敵清甜!小食方面,我哋就要咗咖喱魚蛋同本地芥蘭。咖喱辣到好足夠,魚蛋亦都好彈牙,再加埋幾舊薯仔,真係冇得頂!呢到採用新鮮騸牯牛,但係有限發售,所以下次一定要lunch過來食!

2024-06-13 27 views
突然好想食港式牛腩麵, 呢間見佢款式好多選擇, 湯底每日18小時熬製牛骨湯, 同自家製咖喱汁, 夠港式岩曬香港人味道。♡清湯牛腩拼脆骨牛喉伊麵 $83今日勁好生意, 本身想嗌河粉賣曬,俾機會我轉左伊麵, 又幾好食。脆骨牛喉亦唔係間間有, 其實係連接喉部以及肺部的氣管,由軟骨環組成,含有豐富的膠原蛋白,爽脆無肉, 口感好特別。♡ 清湯崩沙腩飯 $88湯腩同白飯分開上,崩沙腩是牛腩中嘅極品,表面有一層橫膈膜連著腩肉,層次豐富,軟腍味香,肥瘦剛好。牛骨湯亦配左清甜蘿白, 配飯一絕~♡咖哩牛丸 $42聽老闆推薦自家製咖哩汁,估唔到成碗咁多咖哩,又可以添碗白飯, 牛丸亦好重牛味, 爽口彈牙,咖哩汁偏辣,吊出牛丸嘅鮮味。♡蠔油芥蘭 $18♡檸檬茶 $8♡夏枯草 $10

♡清湯牛腩拼脆骨牛喉伊麵 $83

牛腩
清湯崩沙腩飯
崩沙腩
2024-06-11 20 views
🐮知道豬生中意食牛腩, 今次我哋專程黎到灣仔食呢間明星都推薦嘅潮牛腩!!! 店外貼滿名人合照超誇張, 我哋呢個lunch嗌咗牛坑腩河粉, 牛筋腩河粉, 清湯蘿蔔淨食同2杯餐飲~ .店舖標榜用騸牯牛, 並且用18小時熬製牛骨湯,超有誠意~牛腩一到已經急不及待要品嚐, 佢嘅牛坑腩肉質細嫩, 牛味超濃, 湯底唔油膩, 而牛筋腩嘅牛筋亦滿滿骨膠原! 河粉通透唔厚身~ 淨食蘿蔔超清甜, 完全冇筋!!!.📌 潮牛腩灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖.#hkig #hkfoodie #foodporn #foodphotography #likesforlike #instalike #followforfollowback #wanchai #牛腩 # 潮牛腩 #牛坑腩 #牛筋腩 #灣仔
🐮
📌 潮牛腩
灣仔謝斐道307-311號快添大廈地下2號舖
跟住港島朋友搵食,今次佢帶我去左間好多明星去過既粉麵店,一入門口已經將貼了各位明星與老闆的合照,可想言之有幾出名。  ⦁咖喱牛筋腩飯🍛 $66咖喱醬汁濃郁醇厚,帶有一絲微辣,牛筋腩肉質綿軟,口感入口即化。白飯與咖喱交織在一起,清甜和濃郁完美平衡,讓人回味無窮。  ⦁牛坑腩河粉🍜 $88河粉細滑Q彈,牛坑腩肥瘦適中,煮至軟嫩多汁。湯頭濃味,帶有一絲牛肉的清香。  ⦁濃汁貢丸拼墨魚丸 $52貢丸和墨魚丸都很彈牙爽口,搭配清湯腩汁,非常入味。  ⦁芥蘭🥬 $28芥蘭葉色澤翠綠,爽脆可口,中和其他菜式的濃味。 ⦁餐飲(凍) $8/杯

⦁咖喱牛筋腩飯🍛 $66

⦁牛坑腩河粉🍜 $88

⦁濃汁貢丸拼墨魚丸 $52
貢丸和墨魚丸都很彈牙爽口,搭配清湯腩汁,非常入味。

⦁芥蘭🥬 $28
芥蘭葉色澤翠綠,爽脆可口,中和其他菜式的濃味。

⦁餐飲(凍) $8/杯

2024-06-08
$125 (Lunch)
早兩日因為搵個cassette deck,於是去左灣仔298商場,可惜無貨買唔到,唯有同為食仔去搵野食,行下行下去左呢間係謝菲道既「潮牛腩」。#咖哩牛腩撈粗麵-咖哩香濃,比較辣,店員介紹咖哩撈落粗麵既話會有化學反應,麵會慢慢變粉紅再轉變成紅色,屬正常情況。牛腩幾厚身,大大舊有豐富牛味,幾腍身。 #牛坑腩河粉-店員介紹牛坑腩會比較瘦,比較爽口,牛腩湯食得出無味精,煲足12個鐘,好甜,如果有埋蘿蔔應該會更加正,牛坑腩切成細細舊,一啖一舊好爽口。#咖哩牛丸-牛丸食到牛肉既纖維,比較貼近牛肉既質感,佢同勝利牛丸唔同,唔會食完成口味精同無肉既感覺。而且好多肉汁😋😋好味

接朋友收工喺附近開餐,估唔到呢間餐廳都幾好食,而且性價比都唔錯!文末會貼埋餐牌可以碌落最底參考~叫咗崩沙腩湯河及牛坑腩湯河,腩肉炆得非常軟腍,湯底係每日熬製18小時冇味精,飲落幾清甜唔涸口,的確係冇味精!除咗牛要炆得好食,必定要試埋佢嘅蘿蔔!口感好軟又無渣,非常清甜到!建議另外叫一碟咖喱牛丸,可以撈咖喱汁變兩食~呢個咖喱牛丸係台灣溫體牛肉丸,口感幾爽,而且多汁!另外都好多人叫炸魚皮,份量幾多,魚皮好大塊,推介!環境乾淨企理舒適,樓面同事服務態度亦好及時~餐牌參考:⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8/10服務: 9/10環境: 8/10CP值: 8/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾俾個心心+分享給愛吃嘅朋友仔啦( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛

呢個咖喱牛丸係台灣溫體牛肉丸,口感幾爽,而且多汁!

另外都好多人叫炸魚皮,份量幾多,魚皮好大塊,推介!

環境乾淨企理舒適,樓面同事服務態度亦好及時~

餐牌參考:

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

味道: 8/10
服務: 9/10
環境: 8/10
CP值: 8/10

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

$128 (Dinner)
  • 炸魚皮
  • 牛坑腩
  • 蘿蔔
平時都有食牛腩麵,不過聽朋友咁啱講起呢一間有限量牯牛坑腩提供的麵店,所以就諗住去試吓,結果佢已經賣晒🥲唯有試住其他先牛坑腩河粉 $88推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟牛坑腩食落好入味,但又唔會蓋過本身牛肉嘅味道,而且肉質腍中帶爽,而且唔會太肥,食完都唔會覺得好油膩鮮蝦雲吞麵拼牛丸 $48+$10推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟雖然雲吞唔係好大粒,但粒粒都好飽滿,而且有滿滿嘅蝦肉,好爽口,而牛丸食落超級彈牙爽口,而且有輕微爆汁,所以食嘅時候都要小心啲豉油皇雞翼尖 $18推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟平時食豉油皇雞翼就多,但雞翼尖同樣都咁好食,雖然對比之下冇雞翼咁多肉,但又別有一番風味;煮得非常入味,而且我覺得好下飯,如果可以的話,可以叫外賣賣返屋企做餸生菜 $28推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟去食粉麵點樣都會想叫份菜食,雖然佢哋有生菜或者菜心,不過我個人都係比較鍾意食生菜,份量都幾多,而且都好新鮮,食落爽脆凍鴛鴦 +$8推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟拍得住出面茶記,唔會太甜,而且夠滑身✨整體來講,雖然價錢比一般牛腩麵貴,但係質素完全值得,份量都唔少

牛坑腩河粉 $88

鮮蝦雲吞麵拼牛丸 $48+$10

豉油皇雞翼尖 $18
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟

生菜 $28

凍鴛鴦 +$8
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

拍得住出面茶記,唔會太甜,而且夠滑身

2024-05-26 26 views
今天專程到灣仔吃出名的牛腩河。果然名不虛傳,牛腩實在很好味,絕對值得推介。咖哩牛腩飯:牛腩炆得剛好,非常入味,還有花椒八角等調味料等濃濃香味。飯亦出奇的好味,軟糯綿滑,入口即溶。牛腩充分吸收了咖哩的濃郁香味,雖然有點辣,但咖哩汁和撈在飯一起吃,整體口感很棒。牛三寶河粉:牛腩炆得很入味,鮮嫩可口。牛筋夠彈性順滑。再出色的是牛脷,炆得腍而入味,咬落去軟綿綿的,十分好吃。還有那牛味濃郁的湯底,喝得出沒有味精,很鮮甜濃郁,配合着質地順滑的河粉,大大碗的河粉,非常超值好味。咖哩牛丸:牛丸很鮮香,咬落去還會「爆汁」,十分Juicy好味,牛味亦濃。與香滑濃郁的咖哩醬汁很搭配。炸魚皮分量超級多,魚皮也很大塊。炸得很脆。還附上一碗牛肉汁湯,蘸着牛肉汁湯的炸魚皮,令人吃過不停。

咖哩牛腩飯:

牛三寶河粉: