2025-01-05 33 views
諗住靜靜地行陣銅鑼灣 搵d唔多人嘅地方靜下所以嚟希慎走轉見11樓有food court 上去試吓啦見到花甲年華成個煲上 幾盞鬼又有lunch set 又可以加小食但係…原來唔可以太多期望肥牛花甲粉絲 我淨係食到好多蒜蓉味肥牛得4小片 花甲得7粒(指甲咁大粒)粉絲爛到一Pat Pat 🙈🥲沙嗲薯仔雞 薯仔多過雞個味可以接受嘅小食嘅豆腐同薯仔絲 係可以嘅但係 我唔係嚟食素架嘛如果一間餐廳 得薯仔、豆腐同白飯係比較食得落口咁我去買兩餸飯都得啦🙈🙈希望可以喺肉類方面 留意番個比例份量定係lunch set就係得咁少?正價就可以多啲?大家都係香港人 將心比心吧
諗住靜靜地行陣銅鑼灣
搵d唔多人嘅地方靜下
所以嚟希慎走轉
見11樓有food court 上去試吓啦
見到花甲年華成個煲上 幾盞鬼
又有lunch set 又可以加小食
但係…原來唔可以太多期望
肥牛花甲粉絲 我淨係食到好多蒜蓉味
肥牛得4小片 花甲得7粒(指甲咁大粒)
粉絲爛到一Pat Pat 🙈🥲
沙嗲薯仔雞 薯仔多過雞
個味可以接受嘅
小食嘅豆腐同薯仔絲 係可以嘅
但係 我唔係嚟食素架嘛
如果一間餐廳 得薯仔、豆腐同白飯
係比較食得落口
咁我去買兩餸飯都得啦🙈🙈
希望可以喺肉類方面 留意番個比例份量
定係lunch set就係得咁少?
正價就可以多啲?
大家都係香港人 將心比心吧
2025-01-05 39 views
無下次 叫咗鮮甜花甲粉 豬骨湯底花甲得幾隻 仲要超細隻 餸得幾條金菇芽菜之後乜都無 粉絲就好多湯底 一啲豬骨味都冇 以為係清湯自己煮麵都冇咁嬲$65 可以有大把選擇唔使揀呢間。
無下次 叫咗鮮甜花甲粉 豬骨湯底
湯底 一啲豬骨味都冇 以為係清湯
自己煮麵都冇咁嬲
$65 可以有大把選擇
唔使揀呢間。

2025-01-01 32 views
食得food court都係貪平貪快,都冇乜特別要求🤣🤣咁呢間喺銅鑼灣hysan裏面嘅food court嘅餐廳,我覺得都算有誠意,佢會用錫紙包住啲蜆肉啊或者係金菇等等,再放去火上面燒,然後原煱咁樣上我就幾鍾意食佢嘅鯇魚,又真係無骨喎,每一片都幾滑,我係一個追求儀式感嘅人,喺food court都做到呢個,我會加分俾佢😀😀不過依個food court長期都勁多人,🤯🤯🤯都幾難搵位,都預咗坐得唔耐
食得food court都係貪平貪快,都冇乜特別要求🤣🤣

2024-12-31 20 views
行完街唔知食乜好於是上左Hysan 11樓一到左就聞到好香蒜味又見到好多人食緊佢於是一於試吓呢間花甲粉我叫咗花甲粉絲微辣味道幾好 唔咸!花甲鮮甜無沙,如果多少少會更好粉絲份量都幾多 仲跟埋一包飲品 呢個價錢喺呢個地區,算抵啦!
行完街唔知食乜好
於是上左Hysan 11樓
一到左就聞到好香蒜味
又見到好多人食緊佢
於是一於試吓呢間花甲粉
我叫咗花甲粉絲微辣
味道幾好 唔咸!
花甲鮮甜無沙,如果多少少會更好
粉絲份量都幾多
仲跟埋一包飲品
呢個價錢喺呢個地區,算抵啦!
鮮甜花甲粉絲  微辣
2024-12-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$65 (Dinner)
鮮甜花甲粉絲  微辣
今日行過銅鑼灣咁岩去開希慎到食野9:09pm 去到呢間花甲粉叫野食收銀個阿姐已經夾住啲口音問野自己落野落錯單叫佢幫我換返仲話返我轉頭話我自己話唔要原本個餐換佢話果個我聽到黑人問號之後問佢個花甲粉係咪有茄子送佢發我老脾話頭先你話唔食茄子嘛我即刻火都黎話你無問過我囉之後仲勁大聲話宜家叫師父開爐整佢地臨收檔前問我做錯左果個有無食過唔知佢係咪會買返俾人想有機會食二手野同受阿姐氣既各位可以試下呢間花甲年華唔會有下次
今日行過銅鑼灣咁岩去開希慎到食野
想有機會食二手野同受阿姐氣既各位
可以試下呢間花甲年華
唔會有下次
2024-11-14 111 views
今日下午去買外賣,本身以為至少都有十幾隻花甲,點知最後得8隻,仲要有一隻唔開。啲粉絲又少,普通一個女仔當lunch都完全唔夠食。外賣又要加$3買個保温袋,真係唔會再食!
2024-05-24 585 views
叫左 $77 花甲鮮蠔仔,圖片望落去就有好多蠔仔,成煲嘢搵暈得三粒,仲要啲蠔仔係咁嘅樣。自己衡量,一啲都唔好食。味精湯底。就係呢粒所謂嘅蠔😂😂😂 係有三粒嘅🥹🥹而且白飯係凍嘢,飯粒偏硬身,花甲唔新鮮,蠔仔味道酸,一食就食得出係唔新鮮, food court質素嚟講,都依然係中下,唔會考慮下次幫襯。睇圖片係有10隻蠔仔,至少,觸犯咗商品說明條例😂😂😂好失望!,而且湯底得個鹹字,同埋大量粉絲。。。。

就係呢粒所謂嘅蠔😂😂😂 係有三粒嘅🥹🥹

2023-09-30 1223 views
所謂嘅胡椒湯底湯底真係好淡,除咗有少少胡椒味之外,味道冇咩層次感,簡單啲咁講,係清水煮胡椒。正宗嘅花甲粉應該有鮮味同香氣,但呢個湯底就係冇呢啲特色,真係令人失望。而家講番份量,真係好少,食得唔夠飽。我覺得餐廳嘅圖文宣傳同實際上上嚟嘅食物差距好大,嚴重圖文不符⋯而豬肉有明顯嘅雪藏味,味道唔好食,譚仔都好過佢!仲要有兩隻係唔開口死蜆,食材好唔新鮮!另外,餐廳嘅服務都好唔惦,冇順點餐順序去整,遲點先上餐,嬲!

豚肉花甲粉
2023-09-30
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
今晚打算去呢間食飯,收銀話要等半小時先有嘢食,諗住半小時都唔係好耐就照買飛等食,點知等咗半個鐘有多都仲未有,走去問佢,佢話仲未整到要繼續等,眼見有好多人都問幾時有嘢食,最後足足等咗一個半鐘先攞到其中一份,另一份餐等到同行朋友差唔多食完先可以攞到。等嘅時間耐不特止,中間仲見到餐廳員工去其他餐廳問人有冇飯多可以攞嚟用,仲見到個員工隻手執完啲雞肉落碟比客,之後隻手抓完頭又再繼續執嘢食,衛生意識有待改進。
2023-09-22
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
食得多大型連鎖店真係好悶😕連Food Court 都係來來去去個幾間…無意中搵到呢間 〈花甲年華〉分店唔多,平價一人一煲熱辣辣的花甲粉佢仲有雞煲,酸菜魚 等等,辣度都可以因個人的接受程度選擇。份量對男士來講可能會少左dd 個女仔應該會夠飽~叫多一兩個小食都差啲食唔晒😆想飽啲可能唔好配粉,跟飯應該就好啲~價錢公道唔貴~貴跟餐送飲品~🍲 酸菜魚同花甲都好足料~一個煲加兩個小食,都係$115左右~小食都唔錯~🌶️ 不過辣度無得選擇~
食得多大型連鎖店真係好悶😕
連Food Court 都係來來去去個幾間…

無意中搵到呢間 〈花甲年華〉
分店唔多,平價一人一煲熱辣辣的花甲粉
佢仲有雞煲,酸菜魚 等等,
辣度都可以因個人的接受程度選擇。

份量對男士來講可能會少左dd
個女仔應該會夠飽~
叫多一兩個小食都差啲食唔晒😆
想飽啲可能唔好配粉,跟飯應該就好啲~
價錢公道唔貴~貴跟餐送飲品~

🍲 酸菜魚同花甲都好足料~
一個煲加兩個小食,都係$115左右~

小食都唔錯~🌶️ 不過辣度無得選擇~

2023-08-04 703 views
在openrice評論一般但因為花甲粉這個菜式幾吸引就去試伏有點多此一舉用錫紙包住再用沙煲有13隻花甲,米線,酸菜魚湯底也不錯魚片爽滑驚喜份量都不算太少只是display模形太靚,令人期望太高
在openrice評論一般
但因為花甲粉這個菜式幾吸引就去試伏

有點多此一舉用錫紙包住再用沙煲
有13隻花甲,米線,酸菜魚湯底也不錯
魚片爽滑驚喜
份量都不算太少
只是display模形太靚,令人期望太高

2023-08-02 481 views
係銅鑼灣揾食,平平地嘅就周圍都勁多人,係hysan place依個food court 有好多好野食,平靚正,性價比高🤩🤩🤩一開始吸引到我嘅係好香嘅花甲味,同見到其他拎住一盤盤好精緻嘅錫紙包鍋,賣相好吸引🤩🤩🤩好,就決定試下啦!佢有幾款餸揀,無骨魚配花甲,睇落好吸引,就試依個一打開錫紙個下,好香丫再試埋個無骨魚,好好味丫好滑,好嫩,好入味!估唔到food court 有依個質素!香濃嘅花甲湯配白飯係一絕!

好,就決定試下啦!

佢有幾款餸揀,無骨魚配花甲,睇落好吸引,就試依個

一打開錫紙個下,好香丫

再試埋個無骨魚,好好味丫

好滑,好嫩,好入味!
估唔到food court 有依個質素!

香濃嘅花甲湯配白飯係一絕!

有一次經過希慎廣場food court見到好多人食呢個花甲粉,好香,我就一直想試,所以今日我就叫外賣自取,我叫咗花甲蠔仔粉絲 加娃娃菜 香辣蕃茄湯 我係叫外賣嘅 湯同粉分開咗幾好 成碗嘢,連外賣盒$92 本身好期待 開到嚟睇成碗嘢,全部都係粉絲花甲超細粒 只有10隻左右 蠔仔冇乜特別,但都係得好少,一定唔會再食,以前大陸食過又平又好食,原來香港真係兩樣嘢嚟
TakeAway
2023-07-12 199 views
去到food court, 好似執左好多間,黎到見到呢間花甲年華,好似好多人食喎,佢用錫紙包住好似好得意好正咁!今次我就叫左花甲酸菜魚,佢指明左係2隻辣椒,屬於少辣程度,一收到時覺得好似幾得意咁,感覺好似雪山丫,不過一打開就有少少失望,好似咁少咁嘅,即刻由好得意覺得錫紙係左唔洗洗碗😅一食第一啖,唔夠酸唔夠辣,不過d魚都係滑嘅,佢包嘅竹茅根,竟然係唔凍,食辣野冇凍嘅飲真係好難頂!我諗食一次都夠啦!不過可能新開真係好多人食!

我諗食一次都夠啦!不過可能新開真係好多人食!
2023-07-05 183 views
勁後悔叫左 張相勁靚勁多蜆咁星期五晚去 等都等左15分鐘 小食會比左你先黎到得個5 6隻蜆 仲要個湯底得味精味份量唔多 女仔食完都唔係好覺飽食food court隔離第間米線好過
勁後悔叫左 張相勁靚勁多蜆咁
星期五晚去 等都等左15分鐘 小食會比左你先