2021-11-19 530 views
平時外賣infinity c嘅蛋糕就多,堂食都只係試過兩三次 ,今日第一次過嚟西環依間分店,等咗大概40分鐘左右,就可以入去。依間餐廳主打生酮,係keto界相當出名,我都慕名而來。 入到去發現原來好多唔係keto嘅人都會過嚟打卡,因為餐廳入面環境真係優美,亦都有凡人可以食嘅蛋糕同埋餐點。今次我嗌咗個Pizza,佢係用楊車前子粉去做個Pizza底,食落去口感有啲唔同,不過都幾特別。飲品賣相精美,飲落去都唔會特別甜,相當滿足! 係價錢相對來說,比較偏貴少少不過一分錢一分貨,間中試吓都幾好👍🏻
平時外賣infinity c嘅蛋糕就多,
堂食都只係試過兩三次 ,
今日第一次過嚟西環依間分店,
等咗大概40分鐘左右,就可以入去。

飲品賣相精美,飲落去都唔會特別甜,相當滿足!

係價錢相對來說,比較偏貴少少
不過一分錢一分貨,間中試吓都幾好👍🏻
2021-11-18 435 views
Infiniti C cake 每次都有驚喜☺️Royal Blue Rose Cream Cake$88/件 第一眼就被奪目的寶藍色深深吸引💙不過並不是化學色素 ,而是以藍螺旋藻天然染色而成的忌廉,加上少少金箔,看起來有貴族風範,無麩質蛋糕層由有機玫瑰黑莓紅茶組成,濃郁的玫瑰香中都帶有陣陣茶香,鬆軟的蛋糕是這家店的招牌,既濕潤又鬆軟輕盈。👆🏻不過要注意這款蛋糕不屬於生酮食品,比較適合對麩質敏感的人士。Earl Grey cream cake $88伯爵茶海綿蛋糕加上綿滑伯爵茶忌廉,甜度適中,茶味清香。須知道打忌廉真的是非常考技術,更要挺身,對於甜品師傅來說,時間拿捏要非常準確。這個蛋糕用了動物性忌廉打至企身,相比起植物忌廉少了很多化學劑,而且味道亦會好食好多,而且粉藍色的賣相俘虜了我的心!生酮提拉米蘇$88這是朋友選擇的,當初都認為既然有$40的Tiramisu,為什麼要選擇這個$88的。幸好也令我感到很滿足,無論外表或味道,與一般提拉米蘇無異,餅師以杏仁粉製作生酮版咖啡海綿蛋糕,濃濃的咖啡味,配上幼滑芝士忌廉,在家了自己調配咖啡品嚐,簡直一流!
Infiniti C cake 每次都有驚喜☺️

第一眼就被奪目的寶藍色深深吸引💙

Earl Grey cream cake $88
伯爵茶海綿蛋糕加上綿滑伯爵茶忌廉,甜度適中,茶味清香。

生酮提拉米蘇$88

2021-11-08 398 views
每次去西環西邊街附近,都會去呢間cafe度飲咖啡,食件cake,係入面坐下慢活下😋今次就同朋友一齊食lunch打下卡叫左一個omelette同埋一個spaghetti share,後來朋友話想試埋個雞翼就叫埋🤣omelette好滑好好食,份量都大份,整體黎講唔會話好特別,但都係好食既一種意粉揀左墨汁大蝦,好墨汁,食到我地個嘴同埋d牙黑曬🤣味道咸左小小我覺得,但朋友就覺得岩岩好,意粉好彈牙,唔會太硬太軟,al dente~蝦就冇咩特別,但感覺未必係新鮮蝦,因為食落d肉有比較軟身。飲品叫左earl grey tea cafe latte同埋朋友飲fruit tea,正常都唔會話好特別,但賣相大部份都係好打卡,連裝潢都係,一直都有黎開食,所以試埋野食,之後都係keep住去。
今次就同朋友一齊食lunch打下卡

意粉揀左墨汁大蝦,好墨汁,食到我地個嘴同埋d牙黑曬🤣

蝦就冇咩特別,但感覺未必係新鮮蝦,因為食落d肉有比較軟身。

Type of Meal
Lunch
2021-10-28 321 views
餐廳以歐陸風格寶藍色為主調,感覺高貴優雅。內在環境以乾花作不同裝飾,絕對係美拍打卡熱點食品方面Royal Blue Rose Cream Cake : 忌廉以藍螺旋藻天然染色,包著玫瑰黑莓紅茶蛋糕,淡淡玫瑰花香,忌廉軟滑,蛋糕口感鬆軟

食品方面

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2021-09-27 383 views
Check咗官網見到佢哋星期日收9:30, 我8:30去到, 一推開門入到去, 個年輕tb店員已經用煩厭嘅眼光望過嚟, 招呼都唔打聲我:仲有冇dinner?佢:我哋已經收咗喇我:下? 你哋個網寫你哋收9:30架喎佢:唔係呀我哋收9點, 宜家得外賣蛋糕. 你係咪睇錯呀, 你係咪睇咗OpenRice呀? 定係google呀? 我:我係睇你哋official website佢:下, 唔會架wor總之個店員就死撐係我睇錯, 仲拎部電話出嚟禁, 我見到咁世界級嘅customer service真係嚇一嚇, 冇理到佢就走咗趕住收工都唔使做到咁肉酸呀? 話晒堂堂4間分店, 點解啲staff可以差到咁, 希望有管理層見到可以正視下啦
我:仲有冇dinner?
佢:我哋已經收咗喇
我:下? 你哋個網寫你哋收9:30架喎
我:我係睇你哋official website
佢:下, 唔會架wor

咁多間Infiniti C點解特別揀呢間,因為💙🤍my favourite colour💙🤍好心動💙🤍感覺好舒服。大家最近都好流行生酮飲食,所以試吓呢度嘅keto menu睇吓同平常d餐有冇分別。🐟Smoked salmon cauliflower pizza🍕個椰菜花餅底完全唔乾唔脆,做唔到餅底個效果,失望;🥞Pancake breakfast🍳係低碳之選,個pancake都ok。Infiniti C出名佢嘅keto蛋糕,所以點可以唔試吓;咁啱呢間d cakes大部分都係藍色做主題。叫咗個🍰Early grey keto cake🍰我覺得ok唔太甜,好味,個蛋糕質感都好鬆軟同平時d蛋糕差唔多👍🏻另外,飲品叫咗Mary Rose Kombucha同Rose Oolong Cheesy,賣相好靚。

Mary  Rose  Kombucha
Pancake  breakfast
Smoked  salmon  cauliflower  pizza
Pancake  breakfast
Rose  Oolong  Cheesy
2021-09-24
Type of Meal
Dinner
Mary  Rose  Kombucha
  • Keto  cake
2021-09-17 262 views
Cake set combo $348(3 cakes+2 drinks)🍫Raspberry & chocolate (7.6/10)Raspberry酸酸地幾fresh🍓~朱古力味唔算好重~忌廉幾軟滑☁️蛋糕質地比起正常嘅蛋糕粗糙但食落都鬆軟🌹Royal blue rose (7.8/10)超靚的藍色💙蛋糕有淡淡玫瑰味再夾埋玫瑰味忌廉一入口好香玫瑰味~味道啱啱好☕️Tiramisu (7.7/10)食落最濕潤嘅一款💧除左重酒味外仲帶少少奶香,完全食唔出係生酮蛋糕😎Latte☕️ (8/10)唔知點解食一啖蛋糕再飲會帶一種花香嘅味同奶味更重☺️幾得意!Americano 🥃(7.3/10)偏酸的咖啡~

🌹Royal blue rose (7.8/10)

☕️Tiramisu (7.7/10)

Latte☕️ (8/10)

Americano 🥃(7.3/10)
偏酸的咖啡~
2021-09-14 139 views
突然想去西環海濱公園行,行完之後睇吓附近有咩Cafe想坐下休息。見到依一間餐廳好多,好好彩行到去唔使等位,員工嘅防疫意識都好高。坐低咗叫左杯咖啡,跟住自己去櫥櫃睇吓食乜cake,如果你問侍應都會解釋俾你聽每一件蛋糕係乜嘢味,一眼鍾情呢一個藍色的。呢度都好好,係一個好悠閒嘅下午。
2021-08-07 394 views
這間以藍色為主調的餐廳,很有優雅的歐陸風格,亦有提供生酮飲食,中午來到時,剛好可以坐近玻璃窗的大圓枱位置,這裡下午六時前是沒有訂位服務的,在這個位置拍照很漂亮,來到這間餐廳,怎會不吃這裡漂亮的生酮純素蛋糕?藍色以花作主題的蛋糕,很像一件藝術品 😍🌿~ Royal Blue Rose除了有淡淡的玫瑰花味,還有頗濃的黑莓味,帶點酸味很好吃🌿~ Lavender Earl Grey薰衣草味非常清香,配搭伯爵茶味感覺很自然🌿這些無麩質蛋糕吃起來很軟身,味道清新微甜,吃著有如花仙子般輕盈地飛到花田裡 🍰🌿除了生酮蛋糕,這天還在這裡吃午餐:🌿~Hokkaido Scallop Beetroot Spaghetti~Squid Ink Seafood Risotto (Lunch set)🌿這裡的員工都很有禮貌,餐廳亦很講究清潔衛生,客人入坐前要在門口有消毒藥水的地墊上印印鞋底,另外,要謝謝員工幫我們拍了漂亮的合照,那盞透亮的球形吊燈讓照片增添了浪漫情懷 💐✨
~ Royal Blue Rose
除了有淡淡的玫瑰花味,還有頗濃的黑莓味,帶點酸味很好吃
~ Lavender Earl Grey
薰衣草味非常清香,配搭伯爵茶味感覺很自然
🌿
除了生酮蛋糕,這天還在這裡吃午餐:
2021-04-05
$200 (Lunch)
🍧如何食甜品食得健康又放心?💪🏻近年新興既生酮飲食或者係其一個方法🤣P.S即係攝取極低碳水化合物和適量蛋白質既飲食模式🍴——————————————————————————🍽店名:Infiniti C By October 🇭🇰位置:西環西邊街38號明德山地下A店 (西營盤地鐵站C出口右轉直行)😋食物:8/10💰價錢:✅salmon avocado salad with lemon🥗🍋 $152 大大件煙三文魚🐟新鮮沙律菜✅cappuccino (set) ☕️$30正價食品再加$30便可享用🤑✅parfait smoothies (blue ocean) 🍹$82藝術品般既芭菲🍹帶點海洋氣息既設計🌊仲有多層口感~水果、奇亞籽、乳酪、燕麥等等🤤真係飲杯野都飽哂✅korres yogurt cake 🍰 $88蛋糕濕潤有彈性🤏再帶點兒空氣感加上外觀設計夠吸睛❤️打卡一流✅keto cakes (tiramisu) 🍰$88不敗的蛋糕口味2人⭕️是次人均消費: $220—————————————————————————無論係無麩質、純素或生酮純素...都同一般蛋糕🎂感覺相約而且味道都有別於傳統素
🍧如何食甜品食得健康又放心?💪🏻
近年新興既生酮飲食或者係其一個方法🤣
P.S即係攝取極低碳水化合物和適量蛋白質既飲食模式🍴
——————————————————————————
🍽店名:Infiniti C By October
🇭🇰位置:西環西邊街38號明德山地下A店
(西營盤地鐵站C出口右轉直行)

😋食物:8/10
💰價錢:
大大件煙三文魚🐟新鮮沙律菜

✅cappuccino (set) ☕️$30
正價食品再加$30便可享用🤑

藝術品般既芭菲🍹帶點海洋氣息既設計🌊
仲有多層口感~水果、奇亞籽、乳酪、燕麥等等
🤤真係飲杯野都飽哂

✅korres yogurt cake 🍰 $88
蛋糕濕潤有彈性🤏再帶點兒空氣感
加上外觀設計夠吸睛❤️打卡一流

✅keto cakes (tiramisu) 🍰$88
不敗的蛋糕口味

2人⭕️是次人均消費: $220
—————————————————————————
無論係無麩質、純素或生酮純素...
都同一般蛋糕🎂感覺相約

而且味道都有別於傳統素食🤤
P.S店員亦好樂意推介食品同解答問題👍🏻

#infiniticbyoctober#blue#cake#drinks#tiramisu#salad#salmon#smoothie#acovado#healthylifestyle#healthyfood#foodiefoodblogger#打卡#相機食先#香港隱世小店#美食日記#美食推薦#甜品#健康飲食
2020-08-05
$220 (Tea)
2021-07-21 235 views
跟朋友去西環搵好西,食完個排骨麵,繼續周圍搵嘢食,提議去cafe 飲杯咖啡食件cake,打發下時間,搵到間環境好,食物都吸晴既cafe,原來係網上好出名,間cafe好多打卡位,未食蛋糕已經不停咁影相😄😄,蛋糕賣相好靚🍰,顏色好特別,有藍色既signature Royal Blue Rose Cake ,灰色既係vega Charcoal Hojicha cake,粉紅色既士多啤梨味,三款味道都好特別,唔會太過甜,最鍾意係藍色signature 果款,配杯cappuccino ☕️,真係一流吖

2021-07-04
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
西環的Infiniti C By October (cafe)生酮打卡cafe  他們在k11 musea 也有分店不過只有蛋糕吃蛋糕味道好好所以專程來試一下其他東西我們平日十二點到達 現場無客人所以店員安排了打卡窗邊位 真幸運因為1230之後人客開始多了 滿座餐廳的防疫措施做得很好裝很修特別走寶藍色調,十分高貴,也有很多假花裝飾和水晶吊飾絕對適合大家來打卡拍照!------------------------------1.Keto salmon pizza  HK$138。用椰菜花做餅底。上面加了煙三文魚和食用花。吃下去比較軟身。好像中式酒樓的薄罉。味道偏淡但感覺不錯2.Smoke Salmon Avocado Egg Benedict   HK$128。水煮蛋煮得剛剛好。切開蛋黃流出來十分治癒。牛油果很新鮮。調味加煙三文魚有淡淡咸味。整體味道不錯3.Iced latte with keto-friendly soy milk HK$44 & Matcha cheesy HK$58。latte加了keto-friendly soy milk。生酮不用天天黑咖啡了。加上天然代糖。感覺

生酮打卡cafe
他們在k11 musea 也有分店
不過只有蛋糕吃
蛋糕味道好好所以專程來試一下其他東西
我們平日十二點到達 現場無客人
所以店員安排了打卡窗邊位 真幸運
因為1230之後人客開始多了 滿座
餐廳的防疫措施做得很好

裝很修特別走寶藍色調,十分高貴,也有很多假花裝飾和水晶吊飾
絕對適合大家來打卡拍照!
1.Keto salmon pizza  HK$138
。用椰菜花做餅底
。上面加了煙三文魚和食用花
。吃下去比較軟身
。好像中式酒樓的薄罉
。味道偏淡但感覺不錯

Keto salmon pizza

。水煮蛋煮得剛剛好
。切開蛋黃流出來十分治癒
。牛油果很新鮮
。調味加煙三文魚有淡淡咸味
。整體味道不錯

。生酮不用天天黑咖啡了
。加上天然代糖
。感覺好像飲了平常的latte
。Matcha cheesy的奶蓋十分有奶味
。口感濃厚十分滿足
。加上綠茶味中和
。味道剛剛好

Matcha cheesy

4.Keto cake  HK$88/1
。叫了三件分別是blueberry cheese,hojicha strawberry,hazelnut chocolate
。外觀精美
。味道比一般生酮蛋糕多選擇
。味道口感和平常的蛋糕無分別
。完全不覺得是生酮蛋糕
。88元一件其實價錢不貴
。因為市面好吃的蛋糕都是差不多價錢

Keto cake
------------------------
🧁食物質素:😍😍😍😍
📸打卡指數:😍😍😍😍😍
🧹衛生指數:😍😍😍😍😍
💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍

2021-07-02
$300 (Lunch)
Matcha cheesy
Keto cake
依度以藍色同花做主題 環境非常優雅 真係好適合打卡📷依度主打既蛋糕有純素 冇麩質同埋生酮純素蛋糕🍰另外仲有適合生酮飲食既菜式 岩晒唔同口味既人黎食由於個日係平日唔駛等就有位 不過入面都已經有7,8成人一入門口staff就提醒要踩上消毒地毯幫鞋底消毒對於防疫黎講 佢地做得唔錯👍🏼-🔸Signature Royal Blue Rose Cream Cake依款係staff推介必試既 係店既招牌就咁睇佢藍色 你完全唔會想像到佢同玫瑰有關係不過一食落去就有淡淡清新既玫瑰味 同平時食開個d完全唔同令到我對佢完全唔抗拒 而個cream食落去好滑仲一d都唔漏而且佢仲係用藍螺旋藻做染色 冇添加任何人造色素 非常健康-🔸Blue Earl Grey Latte🔸Ice Drip Tea (Oolong)2杯野飲都普普通通 正正常常😂杯latte上面多左幾塊花瓣點綴下 同埋個拉花都唔錯都係好適合打卡😆-🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼7️⃣🌟
依度以藍色同花做主題 環境非常優雅 真係好適合打卡📷

不過一食落去就有淡淡清新既玫瑰味 同平時食開個d完全唔同
令到我對佢完全唔抗拒 而個cream食落去好滑仲一d都唔漏
而且佢仲係用藍螺旋藻做染色 冇添加任何人造色素 非常健康

🔸Blue Earl Grey Latte
🔸Ice Drip Tea (Oolong)

2杯野飲都普普通通 正正常常😂
杯latte上面多左幾塊花瓣點綴下 同埋個拉花都唔錯
都係好適合打卡😆
🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼7️⃣🌟
2021-06-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  到了平日鮮有踏足的西營盤,試了這間專門做無麩質有機飲食的𝐶𝑎𝑓𝑒☕️。它還有生酮和純素🌱的餐點提供,很適合追求健康飲食的人士。  藍白色的裝修很特別💙,加上白色雲石檯面🤍、金色的椅子和檯上的乾花擺設🌸,很別緻高貴。當然碗碟皆採用藍白色,總體風格統一,怎樣拍都很美☺️  這次試了它的𝑎𝑐𝑎𝑖 𝑏𝑜𝑤𝑙和兩款蛋糕,以前還未試過生酮蛋糕,意外地挺好吃👍🏻而且𝑠𝑖𝑧𝑒偏大。.◇𝑷𝒊𝒔𝒕𝒂𝒄𝒉𝒊𝒐 𝑪𝒂𝒌𝒆 (𝑲𝒆𝒕𝒐)◇$88超美的賣相🍰,看起來就很吸引☺️開心果味突出,香濃而不霸道,甜度偏低。忌廉吃得出不知是牛油果油還是椰子油的香氣不算突兀,但可能有些人會不太喜歡🤔我本人就很ok🤍🤍原來生酮也有這麼好吃的蛋糕可以吃~.◇𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 𝑺𝒕𝒓𝒂𝒘𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 𝑪𝒂𝒌𝒆 (𝑲𝒆𝒕𝒐)◇$88黑鼆鼆的蛋糕🖤也是很別緻獨特的造型😆灰色和茶色的兩層忌廉分別是兩款不同的焙茶口味一層較甘澀,一層酸味較出,一起吃味道很有深度中間薄薄的一層士多啤梨果醬帶來淡淡的甜味☺️為這個黑面的蛋糕下了一個甜美的魔法💖.◇𝑩𝒍𝒖𝒆 𝑨𝒄𝒂𝒊 𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕𝒚 𝑩𝒐𝒘𝒍◇$88超多水果的𝐴𝑐𝑎𝑖 𝐵𝑜𝑤𝑙🍓🥝下面藍色的部份有沙冰的口

◇𝑷𝒊𝒔𝒕𝒂𝒄𝒉𝒊𝒐 𝑪𝒂𝒌𝒆 (𝑲𝒆𝒕𝒐)◇$88
超美的賣相🍰,看起來就很吸引☺️
開心果味突出,香濃而不霸道,甜度偏低。
忌廉吃得出不知是牛油果油還是椰子油的香氣
不算突兀,但可能有些人會不太喜歡🤔
我本人就很ok🤍🤍
原來生酮也有這麼好吃的蛋糕可以吃~
黑鼆鼆的蛋糕🖤也是很別緻獨特的造型😆
灰色和茶色的兩層忌廉分別是兩款不同的焙茶口味
一層較甘澀,一層酸味較出,一起吃味道很有深度
中間薄薄的一層士多啤梨果醬帶來淡淡的甜味☺️
為這個黑面的蛋糕下了一個甜美的魔法💖
Hojicha Strawberry Cake
◇𝑩𝒍𝒖𝒆 𝑨𝒄𝒂𝒊 𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕𝒚 𝑩𝒐𝒘𝒍◇$88
超多水果的𝐴𝑐𝑎𝑖 𝐵𝑜𝑤𝑙🍓🥝
下面藍色的部份有沙冰的口感☺️
清甜冰涼很適合夏天當甜品吃🎐
味道不會過甜,感覺很天然養生👍🏻
Blue Acai Fruity Bowl

平日下午人流不多,可以和慢慢和友人聊聊天,整間店的氛圍以及店員的應對都絲毫沒有急促的感覺😌
  雖然價錢看似有點貴,但沒有加一,而且環境和氣氛都不錯,再加上店家對健康食材的執着和堅持值得支持,所以值得一試~
𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍

⭐ 推薦程度: 8/10
⇨味道: 8/10
⇨環境: 8.5/10
⇨性價比: 8/10
Hojicha Strawberry Cake
Blue Acai Fruity Bowl
原來係妹之前跟我提過想去的 西營盤有2間分店 一大一細 店名有少分別 (Infiniti C / Infiniti C by October) 隨意走到了近點的那家 i.e.後者 因為已是4點多 也不用等位 Café滿是藍Tone🧿 等人走了我們又換了枱 每人最低消費係點一樣食物/飲品.為了配合一下餐廳主題 於是點了 薰衣草伯爵茶蛋糕 x Blue Acai Fruit Bowl💙他家的蛋糕都是海綿底 吃到的都是伯爵茶味 大件的 純素巴西莓碗Acai Bowl是我一直想試的 不過係iHerbs買好貴🥶不划算放棄了 今次食到啦 以凍香蕉🍌打成奶昔質感 再配埋其他凍水果 (火龍果,草莓🍓…) 顏色是來自一種超級食物-藍海藻.唯一一樣我不喜歡的是這個Bowl好凍lol吃到一半已經好飽啦 Café還有好多其他選擇 也有近年很流行的生酮食物提供喔✨,趣事分享 旁邊的一枱Couple一直說好美好美我們借出了位置和食物打卡給他們打卡xd結帳人均$88 (沒有加一) 蛋糕和Acai Bowl同價 蛋糕有減價空間😆
趣事分享 旁邊的一枱Couple一直說好美好美
我們借出了位置和食物打卡給他們打卡xd