2023-12-31 34 views
寵物友善餐廳,我們到達餐廳時已經有三隻狗狗好開心咁歡迎我們🎊👏餐廳環境充滿田園風格,有戶內及戶外座位,店主種了好多植物及歡迎自帶動物親親大自然。我哋叫咗✅秘製串燒五花腩✅青口薯蓉✅F2 Pizza 。每樣食物即叫即整,有質素,廚師精心炮製食物。喺呢個舒適環境下休閒進食,真係一樂也。🥰😋✅飲品🍷有機蘋果紅菜頭汁有機蔬果茶:蘋果+紅菜頭,新鮮清甜係健康飲品之選。推薦👍✅紅棗桂圓杞子茶沖了一大茶壺,內裏足料。飲完還可以,再加熱水再沖,十分濃郁。最後我哋還揀咗🍮焦糖布丁及🍮伯爵布丁。慢慢嘆,慢慢欣賞風景。這裏真係好適合放假時,放下煩擾,親親大自然。
我哋叫咗✅秘製串燒五花腩✅青口薯蓉

✅飲品🍷有機蘋果紅菜頭汁
有機蔬果茶:蘋果+紅菜頭,新鮮清甜係健康飲品之選。推薦👍
✅紅棗桂圓杞子茶

這裏真係好適合放假時,放下煩擾,親親大自然。
2023-12-30
Type of Meal
Lunch
2023-12-17 42 views
這間位於上水蕉徑的有機餐廳,被一大片植物包圍,環境舒適。除了搭巴士可到外,還可以揸車直達,有免費泊車,非常方便。裏面種了很多有機蔬菜,除了堂食外,還可以買返屋企做沙律。有龜池,亦有三隻狗店長,可以帶埋自己的寵物到訪,因為有寵物餐單。蘋果紅蘿蔔汁味道清新天然,蘋果味清甜。檸檬薏米帶點薑辣味,非常解渴。自家製蒜茸包麵包外脆內軟,有蒜香味。雞絲胡麻烏冬烏冬爽彈,配上雞絲及麻醬,十分清爽,合夏天食用。秘製串燒五花腩串燒帶焦香,五花腩肥瘦均勻,夾著三色椒可減油膩感,另外黑醋沙律非常新鮮爽甜。

裏面種了很多有機蔬菜,除了堂食外,還可以買返屋企做沙律。

蘋果紅蘿蔔汁
味道清新天然,蘋果味清甜。

檸檬薏米
帶點薑辣味,非常解渴。

自家製蒜茸包
麵包外脆內軟,有蒜香味。

雞絲胡麻烏冬
烏冬爽彈,配上雞絲及麻醬,十分清爽,合夏天食用。

秘製串燒五花腩
2023-12-14 28 views
我今次去嘅食店,簡直係隱藏版美食寶庫!先講環境,坐落喺一片綠意盎然嘅地方,一入店就覺得心情舒暢。開始嘗味程式,油亮亮嘅燒鵝上檯,我瞓意咗-呢啲光景多得佢!鵝皮烤得金黃香脆,撻一啖就聽到啪啦聲,令人心癲過癮。肉呢?唔輸蝕,滑嘟嘟嘅鵝肉加埋秘制嘅醬汁,食落去夠哂潤而且香得嚟好唞味,絲毫唔油膩!再嚟個涼瓜雞粒飯,呢個就正!涼瓜清脆,雞粒微微帶點火侯嘅香熟得啱啱好,入口即溶,一啖一啖都覺得自己食得健康啲。佢哋仲有一款豬手餅,香脆得嚟唔肥膩,每啖都有豬手嘅彈牙同深邃嘅風味。甜點方面,馬拉糕係我嘅心頭好,試完之後,我實會再背水一戰!蓬鬆、濕潤、微甜,最正係佢嘅雞蛋香-簡直係另類嘅慰藉。依家話你知,光係睇相未必能夠感受到我食嗰陣嘅喜悅。所以,記得要去親身試!真係勁過追劇嘅滿足感,黎一趟,你就會知我講乜!emoji嘅點綴,我諗我最想加嘅係😋🍽️🥢,因為呢係我對嗰餐嘅描述,正!

2023-09-18 60 views
同朋友為左打卡而入上水,好彩都值得既🥰環境好好,親親大自然👍🏻仲見到3隻好可愛既狗狗啊🐶另外個蒜蓉包真係有驚喜~~雖然大大個,但我地竟然都食哂😅😂-兩杯野飲好清甜,本身見青瓜紅蘿蔔尼d都驚會伏,結果又幾好飲~同埋健康d-煙三文魚好香好夠味,都ok🥰滷肉麵比預期中好食,因為入味,同埋配料都多👍🏻-不過最值得提都係蒜蓉包,雖然個樣唔算太靚但真係好好食,外脆內軟,而且好夠味已經好耐冇食過咁好食既蒜蓉包,可惜位置對我黎講唔太方便下次經開上水再去食😊
同朋友為左打卡而入上水,好彩都值得既🥰
環境好好,親親大自然👍🏻
仲見到3隻好可愛既狗狗啊🐶
另外個蒜蓉包真係有驚喜~~雖然大大個,但我地竟然都食哂😅😂
煙三文魚好香好夠味,都ok🥰
滷肉麵比預期中好食,因為入味,同埋配料都多👍🏻
不過最值得提都係蒜蓉包,雖然個樣唔算太靚
但真係好好食,外脆內軟,而且好夠味
已經好耐冇食過咁好食既蒜蓉包,可惜位置對我黎講唔太方便
下次經開上水再去食😊
2023-08-27
Type of Meal
Lunch
2023-09-16 44 views
去完高爾夫球場散步之後最適合的開餐地點,入內必飲天然有機鮮果汁,飲完唔會覺得有落到糖水,然後可以嘆下菠蘿油,食下咖哩飯同滷水撈麵,店主十分友善好客,而且提供免費泊車位
2023-09-11 56 views
上水蕉徑村嘅🌟蕉徑休閒村Innolife🌟,係一家隱世嘅☕茶座!🌟Innolife🌟提供有機食品同埋農作物🥬,寵物🐶😺亦可自由穿梭於店內!唔少家長都會帶埋小朋友嚟親親大自然,同埋體驗一下香港有機農場🧺嘅生活!🥗煙三文魚沙律 $118有機嘅蔬菜🥬就係清清同埋爽脆!🐟煙三文魚份量超多,唔錯!🍕Innolife 薄餅(細) $68餅底香口🍕,充滿🧀芝香!中間又有粒粒粟米🌽同埋蕃茄🍅,帶來討好嘅果甜!🥘咖喱牛肉配法包 $98咖喱汁調得唔錯,夠惹味👍🏻!同嚟Dip法包🥖,或者Dip返Pizza🍕,都一樣咁好食!🎃香草焗南瓜片 $48原汁原味,切片之後🎃包錫紙焗!🫖有機洛神花茶 $68微酸之中,滲出🍯蜜糖嘅甜美,圓潤可口!🍹有機蘋果紅菜頭汁 $38可自選配搭嘅有機蔬果汁🍎,好睇好飲又夠健康!

🥗煙三文魚沙律 $118

有機嘅蔬菜🥬就係清清同埋爽脆!🐟煙三文魚份量超多,唔錯!

🍕Innolife 薄餅(細) $68

🥘咖喱牛肉配法包 $98

🎃香草焗南瓜片 $48

原汁原味,切片之後🎃包錫紙焗!

🫖有機洛神花茶 $68

微酸之中,滲出🍯蜜糖嘅甜美,圓潤可口!

🍹有機蘋果紅菜頭汁 $38

可自選配搭嘅有機蔬果汁🍎,好睇好飲又夠健康!
經過兩個颱風的衝擊,都無懼我去發掘隱世Café。今次就同家姐、姨甥去左上水尼間田園風情的寵物有善Café。店內有不同品種的植物,置身田園一樣。另外有三隻好得意的狗店長,好熱情咁迎接大家!主食1️⃣Innolife薄餅(細)$682️⃣有機香草蘑菇煙肉意粉 $983️⃣自家制蒜蓉法包 $48無論薄餅底、麵包都係全人手handmade,純天然無添加,有外脆內軟的口感。就連蒜蓉牛油醬都系新鮮調配,味道非常香濃!小食4️⃣香腸拼盤 $1185️⃣芝士煙肉有機菠菜薯蓉 $68香腸拼盤有多款香腸,包芝士腸、德式紐倫堡香腸等,仲搭配埋本地有機沙律菜。原來佢地仲自設有機農場!飲品6️⃣有機蔬果汁(蘋果+紅菜頭)$387️⃣陳皮有機老薑茶 $68/壺有機蔬果汁可以自由搭配蔬果口味,標榜冇額外加糖,可能有機蔬果本身飲落比較清甜,有種 refresh 的感覺。見天氣涼涼地就嗌左壺薑茶🫚同家姐share 飲,驅驅寒氣。😬😬 甜品8️⃣懷舊蛋花大菜糕 $289️⃣自家制檸檬芝士蛋糕 $48兩款甜品都系自家制,味道清新。 ✨溫馨提示🧡餐廳非常歡迎毛孩,餐牌上有為毛孩提供套餐,非常貼心!🧡烤焗食品需時20-30分鐘,所以最好最d嗌定!🧡店內無論植物

主食

7️⃣陳皮有機老薑茶 $68/壺

甜品
8️⃣懷舊蛋花大菜糕 $28
9️⃣自家制檸檬芝士蛋糕 $48
兩款甜品都系自家制,味道清新。

✨溫馨提示
🧡餐廳非常歡迎毛孩,餐牌上有為毛孩提供套餐,非常貼心!
🧡烤焗食品需時20-30分鐘,所以最好最d嗌定!
🧡店內無論植物、有機蔬菜都有提供購買!

2023-09-09
$130 (Lunch)
之前見朋友揸車去呢度食Tea, 環境好chill, 又welcome 毛孩,所以趁假日約埋好姊妹帶毛孩🐶一齊黎享受一下🌿。因為餐廳用嘅蔬菜🥬都係自家種植, 色澤都特別翠綠新鮮; 而且好多食材都是自家製,可以親身融入大自然。原來交通都算方便,喺上水火車站🚅 轉乘搭15分鐘車程的🚎 小巴57K 或 🚌巴士77, 落車只需步行2分鐘左右,見到油得好色彩繽紛外牆的,就已經到了!如果渣車還可以預先whatsapp 聯絡餐廳預留車位🚙!🩵 燒安格斯🥩肉眼沙律🥗 $118燒牛肉🐮粉嫩的七成熟,煮得剛剛好,好稔又好juicy😋配上新鮮沙律菜🥗入口好fresh💚🩵自家製蒜蓉法包🥖$68每日早上親自搓麵包粉製作,好有♥️, 怪不得特別鬆軟,值得支持👍🏻🩵本地有機碎蛋沙律焗薯仔🥔 $68外層焗到微微脆,內裡熱烘烘的,配上沙咀碎蛋,真的食完一個🥔想再食,因為小妹係薯仔🥔控🤭🩵有機香草蘑菇煙肉🥓意粉🍝$98唔知係咪因為以有機的香草煮,感覺好有鮮草味,好香😌 超級大碟,真係好夠份量,抵食!🩵有機蔬果汁:雪梨🍐x紅蘿蔔汁🥕$38 x 2杯大大杯又新鮮打出來,真係好好味😋下次想試埋佢個苦瓜汁💚🩵自家製檸檬🍋芝士蛋糕🍰

🩵 燒安格斯🥩肉眼沙律🥗 $118

🩵自家製蒜蓉法包🥖$68

🩵本地有機碎蛋沙律焗薯仔🥔 $68

🩵有機香草蘑菇煙肉🥓意粉🍝$98

🩵有機蔬果汁:雪梨🍐x紅蘿蔔汁🥕$38 x 2杯
大大杯又新鮮打出來,真係好好味😋
下次想試埋佢個苦瓜汁💚

🩵自家製檸檬🍋芝士蛋糕🍰 $48
檸檬乳酪芝士配上少許檸檬皮🍋,口感好清新👍🏻

🩵法式焦糖燉蛋🥚
鍾意食甜品既唔好錯過啊😋

🩵🐶毛孩套餐(細) $48 x 2份
好開心!其實一到埗已經有3個PR大使🐕熱情款待,餐廳仲有毛孩餐🐮可以點,唔洗淨係睇住我地食喇🤭

📍 蕉徑休閒村 (上水)
上水蕉徑村蕉徑路DD100 Lot1372
放假想離開下煩囂,同朋友決定遊車河親親大自然🌳🪴,去咗位於上水的Innolife休閒村,佔地近7,000呎,環境寬敞清幽,置身於綠油油的植物🌿之中,感受一下大自然,非常放鬆,餐廳有室內冷氣茶座和室外用餐區,室外用餐區池塘裏還有幾隻巴西龜和魚仔,好有趣~另外,也是寵物友善餐廳,店舖還有3隻可愛的狗狗店員迎接大家,好乖巧,為用餐增添了不少樂趣,洗滌平日生活忙碌和疲倦的心靈~😌1. 🐮燒安格斯牛肉眼沙律🥗 ($118)牛肉眼切成薄片,牛味濃郁,口感軟腍,用上黑椒作調味,亦有提供芥末醬可以比大家點嚟食,食落會有另一番風味,另外也有大量自家種植的新鮮沙律菜🥬、紫洋蔥🧅、青瓜片🥒和蕃茄仔🍅做成的沙律,也可以加入黑醋作調味,非常健康又美味!😋2. 🍕煙三文魚薄餅(細) ($68) Pizza用上天然發酵麵糰整成,健康美味,用上自家種植香料調味🍀,即叫即焗,每一塊薄餅都有一塊煙三文魚,分佈得好平均,薄餅上面放了大量芝士、生菜、蕃茄仔和粟米,非常足料🤩,味道鹹香惹味,成個批焗到好香脆又唔油膩👍🏻3. 🥖自家制碎蛋沙律潛水艇 ($58)餐廳的自家製麵包用上天然酵母發酵,無添加,非常天然,麵包焗到外脆內軟,

1. 🐮燒安格斯牛肉眼沙律🥗 ($118)

2. 🍕煙三文魚薄餅(細) ($68)

3. 🥖自家制碎蛋沙律潛水艇 ($58)

餐廳的自家製麵包用上天然酵母發酵,無添加,非常天然,麵包焗到外脆內軟,再加上大量碎蛋沙律,食落好滿足!☺️

4. 🥗香草有機農場沙律 ($58)

沙律入面有大量自家種植的新鮮沙律菜🥬、蘋果粒🍎、西芹粒、紫洋蔥🧅、青瓜片🥒和蕃茄仔🍅做成的沙律,也可以加入黑醋作調味,非常清新又健康!🥗

5. 🌽燒香草牛油粟米 ($38)

粟米搽上牛油一齊燒,非常香甜!😎

6. 🍮伯爵茶奶凍 ($48)

起初好有奶香味,伯爵茶味慢慢滲出,口感滑遛😋👍🏻

7. 🍋檸檬芝士蛋糕🍰 ($48)

淡淡檸檬清香味,酸酸甜甜,酸味比較重,食完唔會覺得好膩~

8. 有機蔬菜汁
🍸蘋果青瓜汁 ($38)
🍹雪梨紅菜頭汁($38)

兩杯飲品都係鮮榨果汁和加入了薄荷葉,真材實料,好大杯,而且非常清甜,健康又消暑!👍🏻

🚘交通:可以選擇77K巴士或者57K小巴;免費泊車位:開車的朋友也可把去車泊去隔離的農場
2023-08-19
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
上星期六又同朋友去左打卡😛又比我地搵左個隱世好地方出黎😆😂依家都係去市區多,已經好耐冇黎過尼類型餐廳,好舒服!😍😍有種去左後花園既感覺~(最緊要蚊香夠,入面完全冇蚊)餐廳養左3隻好乖好聰明既狗狗🐶仲幫我地帶路,超有靈性!!同埋見到好多主人帶狗狗黎🙈超多狗仔睇😂果汁好fresh!!同朋友兩個係咁話好好飲😂我係蘋果汁+青瓜🥒,朋友係蘋果+紅蘿蔔🥕冇伏!!健康又好飲超正😂滷肉麵同埋蒜蓉包,睇落平平無奇,但竟然好好食!滷肉麵入哂味。最愛個蒜蓉包,外脆內軟,可能係我食過最好味既蒜蓉包😂❤️煙三文魚大大份,好抵食,兩個人都完全夠分🫰🏻雞翼都夠味,一人3隻岩岩好~甜品唔錯,嗌左大菜糕+檸檬cheese cake,唔膩😆🫶🏻食返個甜品圓滿哂~上網睇話有小巴直到,另外揸車都好方便,因為佢地有停車場有得泊車!👍🏻
上星期六又同朋友去左打卡😛
又比我地搵左個隱世好地方出黎😆😂

餐廳養左3隻好乖好聰明既狗狗🐶仲幫我地帶路,超有靈性!!
同埋見到好多主人帶狗狗黎🙈超多狗仔睇😂

果汁好fresh!!同朋友兩個係咁話好好飲😂
我係蘋果汁+青瓜🥒,朋友係蘋果+紅蘿蔔🥕
冇伏!!健康又好飲超正😂

最愛個蒜蓉包,外脆內軟,可能係我食過最好味既蒜蓉包😂❤️

2023-08-28 24 views
佢一直都非常崇尚天然新鮮蔬菜、生果,估唔到呢間寵物友善餐廳竟然可以將咁高質嘅食材發揮到淋漓盡致!地點位於新界比較偏遠嘅地方,但沿路指示非常清晰,而且可以安排免費泊車!可以來一個慢活嘅黃昏!室內位置均由冷氣提供,炎炎夏日都可以帶毛孩嚟享受一個悠然嘅下午!而且環境充滿綠色植物感覺非常舒適,園林實景,打卡一流!店內仍有不少有機新鮮蔬果及其副產品販賣,買返啲自用或手信,都係唔錯選擇!場內仲有狗店長坐陣,見到佢哋咁悠然自得,證明店主真係非常寵愛😊有機蔬果汁:蘋果加青瓜+蘋果加紅菜頭~由於果汁都係純天然,蘋果天然嘅果甜中和青瓜同紅菜頭嘅草青味,配搭得直,清爽順喉。蔥油拌麵配滷味~所用配菜、香料及醬汁非常惹味,但可以肯定非味精所致!當中滷蛋滷豆腐都非常入味!並用上肥瘦相間嘅腩位,入口即溶!秘製瑞士雞翼~雞翼嘅口感非常紮實,外皮充滿獨特嘅瑞士汁香味之外,內裏嘅雞肉都非常入味!三文魚沙律~三文魚份量算係非常多,配上「睇得出」嘅新鮮蔬菜,真係令人食慾大增,顏色配搭亦令人胃口大開!自家製蒜蓉法包~法包嘅外皮並唔會𠝹口,質地非常溫柔軟糯,配上大量蒜蓉醬及香草!成件事都非常吸引🤩懷舊蛋花大菜糕~清爽嘅大菜糕真係

有機蔬果汁:

懷舊蛋花大菜糕~清爽嘅大菜糕真係好耐都冇食過,香滑嘅花奶更加令到成件事升上另一個層次!

自家製檸檬芝士蛋糕~芝士蛋糕口感非常特別比較清爽!微酸微甜兩者混和相融!亦係店家自家製!非常新鮮的🫶🏻
2023-08-25 28 views
💡 烤有機蕃薯唔同一般出面買日本種嘅番薯超甜嗰種,甜味自然,以烤的方式製作,溢出陣陣嘅香味,嚟到嘅時候好大碟,以為會食唔晒,點知清左碟,當然兩隻🐶🐶都有份食啦😆💡 芝士焗肉醬意粉唔似出邊食到,個醬同芝士好似融合埋一齊,成品不會像薄餅一樣,芝士味好濃,連平時唔係好食肉醬意粉嘅我,都好鍾意食👍🏻💡 自家制碎蛋沙律潛水艇蛋沙律上面加咗香草,令到蛋沙律果醬,味道豐富,好夾,加上個潛水艇包,口感煙韌,有啲似食bagel嘅感覺👍🏻💡 煙三文魚薄餅(細)配料充足,唔會食到最後邊位好乾爭爭嘅感覺,十分平均👍🏻下次去食一定要食埋innolife 招牌薄餅😍💡 懷舊蛋花大菜糕份量超大杯,配埋花奶食好夾,甜味適中。減去食完主餐後嘅油膩感。💡 自家制檸檬芝士蛋糕一定要試!從未試過食檸檬芝士蛋糕入面檸檬味極濃厚。💡苦瓜配雪梨汁&紅菜頭配蘋果汁呢兩杯飲品飲完覺得自己健康左十倍,又清甜好飲❕✅✅✅✅✅高質世外桃源餐廳❗️一定要bookmark❗️一定要再去❗️每樣食物都勁高質😍😍😍✅✅✅✅✅揸車人士注意❗️餐廳仲有一個免費停車場可以俾你泊車,唔需要擔心架車泊去邊❗️✅✅✅✅✅帶寵物去一流❗️有個好舒適又乾淨嘅環境俾你放心食嘢,
💡 烤有機蕃薯

💡 芝士焗肉醬意粉

💡 自家制碎蛋沙律潛水艇

💡 煙三文魚薄餅(細)
配料充足,唔會食到最後邊位好乾爭爭嘅感覺,十分平均👍🏻
下次去食一定要食埋innolife 招牌薄餅😍

💡 懷舊蛋花大菜糕

💡 自家制檸檬芝士蛋糕
一定要試!從未試過食檸檬芝士蛋糕入面檸檬味極濃厚。

💡苦瓜配雪梨汁&紅菜頭配蘋果汁
呢兩杯飲品飲完覺得自己健康左十倍,又清甜好飲❕

✅✅✅✅✅
帶寵物去一流❗️有個好舒適又乾淨嘅環境俾你放心食嘢,狗狗又有得食嘢又有得休息又有得周圍行❗️駐場仲有三隻狗狗😍🐶🐶🐶
2023-08-24 34 views
蕉徑休閒村地址:上水蕉徑村蕉徑路DD100 Lot1372有機蔬菜果汁系列~🍎蘋果西芹果汁$38🍐🥒雪梨青瓜果汁$38值得推介~嚴選新鮮材料,果汁甜度適中好岩夏日飲用,高身杯亦都好岩打卡。🌽燒香草牛油粟米$38🥚🥗🥔碎蛋沙律焗薯仔$68以上食材是用本地有機農作物製作,燒粟米十分香甜,粒粒飽滿粟米食落無渣。而焗薯都非常有驚喜,焗得剛好全個都熟而且食起來唔會乾加埋鋪面的碎蛋沙律口感幾正!香腸拼盤$118拼盤份量幾多,是不同味的香腸配沙律雜菜牛奶布甸$48自家製檸檬芝士蛋糕 $48布甸奶味香,甜度適中👍🏻檸檬芝士蛋糕,有淡淡檸檬香味芝士蛋糕食落清新!整體用餐舒服店內有三隻乖乖大狗狗🐶寵物有善餐廳 有毛孩餐點交通可以係粉嶺火車站下車轉乘小巴57k
蕉徑休閒村
地址:上水蕉徑村蕉徑路DD100 Lot1372

有機蔬菜果汁系列~
🍎蘋果西芹果汁$38
🍐🥒雪梨青瓜果汁$38

🌽燒香草牛油粟米$38
🥚🥗🥔碎蛋沙律焗薯仔$68

香腸拼盤$118
拼盤份量幾多,是不同味的香腸配沙律雜菜

牛奶布甸$48
自家製檸檬芝士蛋糕 $48
布甸奶味香,甜度適中👍🏻
檸檬芝士蛋糕,有淡淡檸檬香味芝士蛋糕食落清新!

整體用餐舒服
店內有三隻乖乖大狗狗🐶
寵物有善餐廳 有毛孩餐點
交通可以係粉嶺火車站下車轉乘小巴57k
環境冇得頂~你會喺度見到唔同品種嘅植物。又有龜仔、三隻狗店長。佢哋仲好鍾意迎接你,超可愛-1️⃣(F12)咖哩牛肉&自家製法包咖哩牛肉有大量香料🌿、薯仔同牛肉,味道強烈濃郁。牛肉煮好軟淋,冇咩筋位~我幾中意自家製法包。法包上枱算係烤得又脆又香,仲帶點硬的表皮,加埋有層次既內層,好夾到咖喱牛肉~我食完仲想買一個番屋企。2️⃣(F5)香腸拼盤香腸種類多有德式紐倫堡香腸、芝士腸、墨魚香腸等等…重點係佢啲本地沙律菜真係特別好食😋簡簡單單椰菜絲、生菜、青瓜、洋蔥都好滿足到我🥰沙律醬係健康既黑醋加香草~3️⃣瑞士雞翼同屋企人煮既一樣4️⃣香草焗本地有機南瓜片好大份,不過少少香料有重手~店員見到即刻話要整多個比我地🫣5️⃣自家制檸檬芝士蛋糕芝士蛋糕一般較膩,但加埋酸酸的檸檬🍋,整體會清新少少6️⃣咖啡果凍幾香幾濃7️⃣有機蔬果茶-蘋果+紅菜頭好推薦!聽材料就知係有營養既飲品,未混合之前仲飲到個底有點點甘甜同草味,但混合左之後好超好飲😋整體偏甜8️⃣蜂蜜檸檬梳打好fresh 又解渴,仲有薄荷葉😍

1️⃣(F12)咖哩牛肉&自家製法包

2️⃣(F5)香腸拼盤

3️⃣瑞士雞翼
同屋企人煮既一樣

4️⃣香草焗本地有機南瓜片
好大份,不過少少香料有重手~店員見到即刻話要整多個比我地🫣

5️⃣自家制檸檬芝士蛋糕
芝士蛋糕一般較膩,但加埋酸酸的檸檬🍋,整體會清新少少

6️⃣咖啡果凍
幾香幾濃

7️⃣有機蔬果茶-蘋果+紅菜頭
有機蔬果茶-蘋果+紅菜頭

好推薦!
8️⃣蜂蜜檸檬梳打
好fresh 又解渴,仲有薄荷葉😍
有機蔬果茶-蘋果+紅菜頭
2023-08-14 88 views
之前係openrice睇下 上水附近有咩特別餐廳,就見到呢間 蕉徑休閒村睇網上d 人既comments 都好似唔錯,由上水廣場坐77K巴士 係蕉徑站落車,行2分鐘就到首先講,1) 餐廳環境&服務態度戶外環境,outdoor連玻璃屋有10幾張枱凳 擺左好多盆栽,有個水池仔養龜, 幾可愛當日我同男友去到,係下午3點鐘,個時outdoor 同玻璃屋全部都係空枱,無其它食客滿心歡喜諗住可以係outdoor 坐 睇下個境,望下d龜龜享受下星期日既下午我地經過outdoor位置,再行入去,就係indoor 室內位,有廚房/ cashier 室內有另一枱食客,Indoor 環境無咩特別,好普通,無咩特別裝修,多雜物有個男既店員,就直接安排我地坐係indoor (完全無問無提及可唔可以坐出面) 咁我地就主動問佢:可唔可以坐出面 outdoor?(因為indoor 環境真係好一般)個男店員就話: 唔可以 出面有人坐咁都無辦法啦,入到黎都坐唔到出面但我地就覺得奇怪啦,你出面一個人都無,全部空枱講真,你間餐廳最靚既係outdoor 環境你覺得d人真係貪你d野食好食/抵食 唔理咩環境而坐巴士入黎咩?特登入黎都

首先講,1) 餐廳環境&服務態度
戶外環境,outdoor連玻璃屋有10幾張枱凳
擺左好多盆栽,有個水池仔養龜, 幾可愛

滿心歡喜諗住可以係outdoor 坐 睇下個境,望下d龜龜
享受下星期日既下午

個男店員就話: 唔可以 出面有人坐

咁都無辦法啦,入到黎都坐唔到出面

但我地就覺得奇怪啦,你出面一個人都無,全部空枱

講真,你間餐廳最靚既係outdoor 環境
特登入黎都係食你個outdoor境姐
結果我地全程就係對住個好多雜物既廚房食野

咁樣:

咁如果你真係因為出面有人book晒包場既,我完全接受。
但我由入座 3點幾 到我4點幾離開餐廳
你6點關門,全程出面仍然都係空枱,無人黎過坐出面
之後我5點仍然係出面等緊巴士,期間都係無其它人入去呢間餐廳
咁點樣出面有人坐呢?
就咁睇,根本無人坐,而係佢outdoor d位唔開放比人坐
下面張相係我離開餐廳時,仍然無人坐,我心諗:人呢?

其實你可以直接話比人知: 今日outdoor出面唔開放
而唔係話出面有人坐

我會更加接受呢個原因,而唔係求其up個原因

2) 食物
我地2個人 就叫左2杯野飲 + 3樣野食
蘋果+西芹 有機蔬菜果汁 HK$38  &   蜂蜜檸檬梳打 HK$38
2杯都好飲,味道幾新鮮

甜度剛剛好

推薦~

自家制燒牛肉沙律潛水艇 HK$68
佢係handmade既麵包,麵包算軟,配牛肉同mustard sauce 咁,味道唔錯

同埋,佢menu應該表明佢隻潛水艇既尺寸,睇個樣應該只有5寸長左右,算係small size 既潛水艇

還可以

Innolife 薄餅 (細) HK$68
Menu 完全唔寫有咩材料/尺寸
完全唔知咩pizza, 咩size
但都照叫左試下
睇個樣就幾好既,夠熱,幾cheesy 既

但食落 成個pizza可以話係無味

連cheese既味都非常淡

基本上,得個樣焗得幾好,但味道就…. 無味

唔推薦~

有機香草蘑菇煙肉意粉 HK$98
最差係呢個!!
睇個樣,整得幾好咁

但食落,d意粉好淋 (煮/擺太耐) 好食既意粉係應該少少硬既

因為個汁… 好淡,太過稀,搞到成個意粉個底好多水

講真,$98 蚊 食呢個無咩肉/無咩料既意粉,性價比好低

唔推薦~

3) 售賣既盆栽
本身網上睇知道佢有盆栽仔賣既,但食到一肚氣,都無留意Outdoor 有無賣盆栽
但indoor 有 盆栽係有label 既,有列明價錢
好多水泥盆係出自Greenology
其實佢係誠品都有得賣
但睇返佢官網, d水泥盆/ 木造盆 就唔係話好貴既
下面相中既水泥盆,官網賣緊HK$680 (唔連植物),而植物就係 “蘇鐵” 唔係咩特別植物,而佢鋪頭賣
HK$1,468
價錢都幾貴

最後都無買,自己係誠品買個盆再配植物應該仲抵。
2023-08-13
$150 (Lunch)
  • 有機蔬菜果汁