2020-01-21
我哋大約2:00去到,因為午市自助餐係11:30開始,食物已經被人食得七七八八,有部分小菜嘅架甚至係空咗,而且大部分嘅食物係凍嘅😕。我明白之前已經食完一輪,但明明佢寫住自助餐係食到3:30,我見2:00後仍有零星嘅人去食,店員最起碼應該翻熱枱上嘅食物,或整少少新鮮嘅小菜出黎,依家被我嘅感覺係食人哋食剩嘅😤。另外,全部前菜、炸物同小菜都係冇標示菜名,同素食類別。(亦因為咁,以下嘅菜名係我自己作,唔準確) 前菜:陳醋雲耳、涼拌海帶、麻辣藕片、薯仔沙律、涼拌青瓜意粉、沙律菜、酸蘿蔔、鷹嘴豆、藜麥、車厘茄小食:煎餃子、紫菜煎餅、紫菜芋絲丸、印度薄餅、田園pizza、烤南瓜、酸齋、炸春卷、薯條、薯角、炸茄子煎餃子係新鮮攞出黎,但食落都係凍嘅😑。紫菜煎餅口感煙韌,食落有少少酸辣味,紫菜嘅香味都幾突出。紫菜芋絲丸同紫菜煎餅嘅材料大致一樣,只係紫菜丸以芋絲為主。炸茄子可能擺耐咗,好淋👎🏼。小菜: 豉汁茄子、咖哩薯仔、素炒椰菜花、木耳百合炒翠玉瓜、蕃茄豆腐、炒菜心即使小菜有蓋住,但都係唔熱👎🏼,只能勉強話係暖。主食:肉絲炒米粉、肉絲炒米線、咖哩海鮮炒河、炒飯、南瓜粟米粥、紅米飯、蕃薯、素菜包 (仲有一個
前菜:
小食:
小菜:
即使小菜有蓋住,但都係唔熱👎🏼,只能勉強話係暖。
主食:
肉絲炒米粉、肉絲炒米線、咖哩海鮮炒河、炒飯、南瓜粟米粥、紅米飯、蕃薯、素菜包 (仲有一個唔知係咩包)
初初我見到炒米線,以為係炒意粉,但食落口感順滑、質地偏淋身,似係米線。味道唔錯,鹹味適中,有素肉絲、銀芽同雪菜粒。咖哩炒河擺咗係炒米嘅旁邊,初時都冇留意到。炒河入面有素蝦、素魷魚等配料,但河粉炒得太乾,同埋咖哩味唔重。
糖水/ 湯:
沙參玉竹紅蘿蔔湯、綠豆沙
質素最好嘅食物應該係中湯,因為係唯一一樣夠熱嘅食品😂。味道清甜,我見煲入面都有幾多材料。
甜品:
涼粉、斑蘭椰汁糕
水果:
橙、桔
飲料:
山楂洛神花茶、柚子檸檬水、凍豆漿、熱水
山楂洛神花茶味道似利檳納,甜甜哋帶出山楂嘅香味。
我覺得試一次就算,唔會再去食😕。如果想試嘅話最好12點左右就去食,如果唔係就會好似我咁😅。