2021-10-12 19 views
今日打風,又遇著放假,一於去試試樓下新cafe,店內裝修簡單,灰色牆配幾張啡色bar枱,再配綠色menu,大約容納到5-6人,當然唔expect你坐太耐或食heavy嘢。店員得一位,主要負責收銀,樓面,煮食,水吧,態度幾有禮貌,我叫咗杯小山園綠茶粉製成的matcha latte,熱熱地,好濃郁嘅綠茶味,50$價錢還可以,都幾大杯。另外叫左個bacon&cheese croffle,第一次見牛角包整出嚟嘅waffle,配上bacon and cheese鬆軟得來又有啲脆口,但份量較少,主要啱輕食為主。不過店舖位於偏僻橫街內,平時冇乜人幫襯,如果得閒平日可以嚟坐下。

一場短暫嘅黑色暴雨比我遇上仍然堅持營業嘅「𝙸𝚗𝚜𝚊𝚗𝚎」,當避雨又好,醫肚也罷,當附近嘅餐廳都關門,哩度仲一腳踢嘅店長真係有點狂🥴𝙲𝚊𝚏𝚎主打傳統窩夫同牛角窩夫🧇 牛角窩夫作為窩夫界嘅新寵兒,究竟兩者邊個會出色啲呢?《 𝘉𝘢𝘤𝘰𝘯 𝘢𝘯𝘥 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘊𝘳𝘰𝘧𝘧𝘭𝘦 🥐 》 $57 4 / 5Menu上唯一一款鹹的牛角窩夫🥐 窩夫香脆酥化,牛油味香濃🧈 芝士份量多,而煙肉用嘅係風乾左嘅煙肉乾🥓無左煙肉嘅油脂,但又保持到鹹香,好特別嘅材料😋👍🏻 成個配搭好開胃🤤《 𝘏𝘰𝘯𝘨 𝘒𝘰𝘯𝘨 𝘚𝘵𝘺𝘭𝘦 𝘞𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦 🧇 》 $58 4.5 / 5港式就係「格仔餅」組合,煉奶、花生醬再加上牛油🧈 換個精美嘅擺設加上可食用乾花瓣🌺 港西混合就係咁簡單🥴 望住剛出爐熱辣辣嘅窩夫熱溶面頭嘅牛油,窩夫蛋味特濃郁!最讚係整窩夫嘅火候控制得宜,外脆內鬆軟,涼左都唔會淋身,今次我揀窩夫贏🤤🤤🤤👍🏻👍🏻👍🏻《 𝘌𝘴𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘰 𝘛𝘰𝘯𝘪𝘤 》 $48 4 / 5濃縮咖啡溝湯力水呢個經典組合真係百試不厭😎咖啡自身嘅果酸與微苦,溝埋湯力水嘅刺激口感,兩者嘅比例調配得啱啱好👍🏻《 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 》

芝士份量多,而煙肉用嘅係風乾左嘅煙肉乾🥓

《 𝘌𝘴𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘰 𝘛𝘰𝘯𝘪𝘤 》 $48 4 / 5

《 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 》 $50 4.5 / 5

原本想試比較特別嘅蝶豆花拿鐵☕️ 可惜未有貨,都係飲返最基本嘅抹茶拿鐵🍵 用上小山園抹茶粉,茶味苦甘頗出,又唔會飲到結塊嘅粉,而拉花亦好持久👍🏻🥰

整體而言,哩個瘋狂嘅店長由做啡到窩夫都自己一手包辦,亦做到水準穩定,真係佩服呢種「狂」💯
$100 (Lunch)
  • Hong Kong  Style  Waffle
2021-10-05 27 views
唸著靜靜地飲杯咖啡chill 下,跟朋友第一次到北角隱世咖啡店,真係好特別而又好chill。呢度麻雀雖小,但感覺真係唔錯,帶有些藝術氣息,牆上還掛著藝術畫,可以打卡,立刻變得文青風。而這裡咖啡都係好有特色的,配咖啡的還有甜品可以點。我們都點了一杯hand drip , 呢杯真係好特別的,濃郁夠香,有顆大大顆冰塊,可以慢慢飲,隨著冰塊🧊融化,味道也會不一樣,唔講以為飲緊whisky ,靚的咖啡同酒都一樣要細味,這裡的咖啡做到我想要的效果。另外甜品有特色窩夫🧇,甜食的我們點了榛子醬杏仁窩夫,鹹食的就點了煙肉芝士窩夫🧇,我就偏愛煙肉芝士窩夫,煙肉是脆脆的粒狀,超級香,真係幾有特色,配咖啡一流。真係估唔到北角有如此正宗咖啡廳,以後下午可以過來飲杯咖啡充下電啦。
2021-09-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2021-09-28 40 views
人生中你會為咩而瘋狂?為錢?為美食?如果你鍾意咖啡同窩夫,你就一定要黎呢間叫「Insane」(i.e. 瘋狂)嘅coffee shop啦!呢間coffee shop位於北角月園街,要轉入一條巷仔先搵到。住喺北角嘅朋友帶我去先知原來呢度有間coffee shop。想食少少野,睇睇餐牌先知有窩夫!正喎!除左平時食開嘅窩夫,重有牛角包窩夫。兩款都想試就同朋友各嗌左一份share。最鍾意佢有多款配料選擇。呢度嘅窩夫即叫即整,窩夫嘅香氣充斥喺咖啡店內,好香呀!😍將啱啱烘起嘅窩夫擺入口,嗯~好鬆脆~🥰「正常」版窩夫有一款叫「港式風味」嘅配料揀。好好奇姐係咩味,問一問店員先知原來係花生醬、煉奶同牛油,覺得幾特別就嗌左。店員先在碟上唧上煉奶 ,再放上窩夫,花生醬放在窩夫旁,一大片牛油放在窩夫上。朋友最鍾意牛油,邊食邊搽吃個不停。窩夫幾大份,食完好飽🤪。牛角包窩夫加左$5揀左煙肉芝士做配料。煙肉原來係整成一粒粒,食落鹹脆。除左咖啡呢度重有其他飲品。熱Matcha Latte用上小山園抹茶粉整,唔甜,抹茶味香濃。好鍾意佢個拉花😍好靚!朋友order左杯「Special Drink- Crushed Dus

最鍾意佢有多款配料選擇。

除左咖啡呢度重有其他飲品。

朋友order左杯「Special Drink- Crushed Dusk」。真係幾特別,一般coffee shop唔會有。用左薑、蜜糖、雪碧、檸檬葉同埋檸檬草調製而成, 飲落有薑味同時有香茅和玫瑰香。
2021-09-22 33 views
⭐️ INSANE (北角) ⭐️趁著假期,小妹同k先生入到北角chill 下。行吓行吓我哋喺北角搵到一間幾有風格新開嘅咖啡店,野食整體吾錯😎⭐️煙肉芝士croffle $57⭐️小妹鍾意食煙肉同芝士,所以特登揀咗呢一個類似窩夫嘅咸食,一咬落去芝士同煙肉都好夾,煙肉粒有好多所以咬落去好趣口,口痕食下一流。😋⭐️朱古力焦糖窩夫 $58⭐️窩夫上到嚟都好大份,朱古力汁同埋cream都好豐富,如果多多少少焦糖醬就仲正😍!咬落去好脆口,入邊都好香脆👅⭐️Hand Drip Guatemala $65⭐️近排迷上左飲hand drip,呢杯hand drip飲落去有淡淡的果香同埋朱古力味,飲完一啖已經好舒服同好relax🌾⭐️Special drink- Crushed Drink$45⭐️見到個名咁特別,就想嗌番杯嚟飲下。呢杯飲品望落好似人哋嗰啲Cocktail咁,飲落去酸酸甜甜好開胃,好適合夏天尤其係近期咁熱嘅天氣飲呀🌞🕋環境指數:9/10幾有格調😋美味指數:8/10-飲品推介啊👩🏻‍🌾服務指數:8/10-職員都幾有禮貌🤑抵食指數:8/10 -價錢合理🙋🏻‍♀️推介指數:8/10 -可以試下📍地址:北角月園街10
⭐️ INSANE (北角) ⭐️

🙋🏻‍♀️推介指數:8/10
-可以試下

📍地址:北角月園街10-16號嘉運大廈地下4號舖
2021-09-21 32 views
北角又有新cafe,就係開喺月園街嘅INSANE 😍 因為cafe八月先啱啱開,暫時未有太多區外人去打卡,主要都係附近嘅打工仔同街坊幫襯居多,所以下晝去都幾好坐 😬Creamy black ($48)呢杯係咖啡師推介嘅creamy black 😙 咖啡師將咖啡打得好豐盈,即使係black coffee都做到好似cappuccino咁creamy,唔怪得知叫做creamy black 🤣 咖啡帶清新果香同甜味,aftertaste持久,口感清爽 😋Caramel flan cake ($66) 焦糖雞蛋布甸蛋糕嘅布甸嫩滑細緻,蛋味香濃,下面嘅海綿蛋糕鬆軟綿密,香甜可口 😚 淋上焦糖醬再配埋焦糖脆脆一齊食,層次豐富 🥰

Creamy black ($48)

Caramel flan cake ($66)

2021-09-19 372 views
一人之境小店 恬靜☕️難得在北角搵到間唔洗排隊既咖啡店,一進店已經感覺好寧靜,同外面煩囂既街道完全兩個世界。店員(定店主😂)一人兼顧食物、飲品、收錢,沒有一刻可以停下來,但就是隱約感受到他心中的歡愉。Croffle with maple syrup $ 52一烘熱成間店都充滿牛油香,上到店又香脆唔會油膩Caramel Flan cake $ 66食落問一問先知係 @namelessbutfamiliar 既出品,好中意底層既creme brûlée!!! 配料有焦糖脆脆加埋一齊食令口感好豐富Matcha latte 小山園 $ 55牛奶如果可以用埋明治premium 會更好更濃郁,抹茶不算有回甘/澀味White Ice latte $ 48一入店已經彌漫咖啡豆香氣,店家好有heart用靚豆,一定要試下!來自日本中目黑名店Onibus咖啡豆,帶有果香花香,aftertaste 持久馥郁回甘。—————————————————INSANE (北角)北角月園街10-16號嘉運大廈地下4號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfood
一人之境小店 恬靜☕️

Croffle with maple syrup $ 52
一烘熱成間店都充滿牛油香,上到店又香脆唔會油膩

Caramel Flan cake $ 66

Matcha latte 小山園 $ 55

White Ice latte $ 48

—————————————————

INSANE (北角)
北角月園街10-16號嘉運大廈地下4號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #相機食先 #北角美食
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2021-09-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2021-09-18 199 views
Coffee Shop位於月園街,係北角一條比較寧靜嘅小巷,位置靜中帶旺,外面仲有錶位泊車,好方便。內裏裝修走水泥風,簡約型格,座位不多,兩張吧枱,環境舒適寧靜。Menu上有多款唔同嘅咖啡,亦有Non Coffee嘅選擇;食物以輕食為主,有Waffle、Croffle、Scone同Cake。✨Bacon and Cheese Croffle $52面層大量芝士,非常惹味,煙肉香口,Croffle蛋香、牛油香突出,份量適合獨食,唔捨得同人share。✨Nutella & Almond Waffle $61窩夫外層香脆,比一般食到嘅窩夫更脆口!內層軟身,質感濕潤,好啱我口味!面頭灑上薄薄嘅糖霜,仲有脆卜卜嘅杏仁片同可可米,伴碟有Nutella & Cream。✨Hot Matcha Latte $50拉花精美,口感順滑;奶量適中,抹茶用上小山園抹茶粉,茶味甘香,味濃但唔會澀,比例拿捏得宜。✨Special Drink - Crushed Dusk $55好適合夏天嘅special drink,用上ginger/honey/sprite/lemon leaves/lemongrass,入口有

✨Bacon and Cheese Croffle $52

✨Nutella & Almond Waffle $61

✨Hot Matcha Latte $50

好適合夏天嘅special drink,用上ginger/honey/sprite/lemon leaves/lemongrass,入口有香茅同玫瑰花香,味道清新自然,加上有氣雪碧,入口好消暑好爽。
我既黑色信念就係執著…執著令我睇野睇得更細緻,人生不停係到改變緊,唔同既時間應該要有唔同既執著。點為之執著?我起身一定要飲咖啡!!飲唔到咖啡我就覺得今日硬係有D野未做!!所以我要執著!!我就要去買!!我買唔到都要搵朋友幫我買!!我要諗兩杯!!咁夠執著未!!執著就係我既動力!👇📌F-O-O-D - ▪ W A F F L E - $58▪ C R O F F L E - $52▫ 好欣賞佢地可以分開甜食就係「窩夫」,鹹食就係「牛角包窩夫」兩個categories。而兩者都有得揀一種topping,waffle我就揀左焦糖朱古力,外層食落好脆口,朱古力甜而不膩,味道好夾;而牛角包窩夫焗完再加埋煙肉芝士,芝士瞬間遇熱變成半溶狀態,食落口感豐富,croffle入口夠鬆化,認真唔錯。📌N-O-N · COFFEE -▪ ICED MATCHA · LATTE - $55 ▪ SPEICAL DRINK · CRUSHED DUSK - $42▫ 飲品今次無揀到coffee,但特飲一樣有睇頭,前者「小山園·抹茶拿鐵」,barista先將latte放底,再係預先攪拌既小山園抹茶倒落面頭,形成漸層效果

飲唔到咖啡我就覺得今日硬係有D野未做!!所以我要執著!!

我就要去買!!我買唔到都要搵朋友幫我買!!我要諗兩杯!!

咁夠執著未!!執著就係我既動力!👇

📌F-O-O-D -
W A F F L E - $58

C R O F F L E - $52
Croffle

兩個categories。而兩者都有得揀一種toppingwaffle我就揀左焦糖朱古力
Waffle

加埋煙肉芝士芝士瞬間遇熱變成半溶狀態,食落口感豐富,
croffle入口夠鬆化,認真唔錯。

📌N-O-N · COFFEE -
ICED MATCHA · LATTE - $55

Crushed Duck

barista先將latte放底,再係預先攪拌既小山園抹茶倒落面頭,形成漸層效果,
Matcha Latte

入口質感順滑,啖啖抹茶香;而後者「蜜糖薑味·香芽特飲」用上雪碧
檸檬葉香芽蜜糖調製既mocktail,感覺清新,
幾適合呢d熱辣辣天氣。
2021-09-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2021-09-16 32 views
喺繁忙人來人往嘅北角👥轉入月園街小街角裡面,有一間店面不大容納約六位客人嘅咖啡店☕️感覺慢活可以好好𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥下放空一下🌟店中當日只有一位店員都負責沖咖啡,預備𝐦𝐞𝐧𝐮上嘅輕食🥐🥯🧇☕️▫️ ᴄʀᴏғғʟᴇ牛角包窩夫$𝟓𝟐分別配料加上朱古力及煙肉芝士+𝟓𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞 就係將牛角包放入窩夫機,將佢壓制成窩夫🧇形狀,再配以唔同𝐭𝐨𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠雪糕享用😋𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞口感比傳統窩夫更酥脆鬆軟,牛油香十足‼️⚠️窩夫芯位仍保留牛角包一層層的酥軟,真的值得一試🤤🤤🤤▫️𝘿𝙞𝙧𝙩𝙮 $𝟒𝟓分層狀態,呷一口會感受到咖啡風味☕️,後續會係冷冰冰嘅奶🥛補充香甜感。▫️𝙃𝙖𝙣𝙙 𝘿𝙧𝙞𝙥 (𝙀𝙩𝙝𝙞𝙤𝙥𝙞𝙖) $𝟕𝟓豐盈的茶香與花香,令整體酸味更有層次👍🏻
喺繁忙人來人往嘅北角👥

▫️ ᴄʀᴏғғʟᴇ牛角包窩夫$𝟓𝟐
分別配料加上朱古力及煙肉芝士+𝟓
▫️𝘿𝙞𝙧𝙩𝙮 $𝟒𝟓
▫️𝙃𝙖𝙣𝙙 𝘿𝙧𝙞𝙥 (𝙀𝙩𝙝𝙞𝙤𝙥𝙞𝙖) $𝟕𝟓
豐盈的茶香與花香,令整體酸味更有層次👍🏻

2021-09-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
呢間新間嘅cafe開係北角月園街 位置旺中帶靜 都幾易搵 水泥風設計 位置唔多只有bar枱位~食物方面只提供甜輕食 包括waffle蛋糕等等當然唔少得唔同款嘅咖啡啦🥳🔺Almond and Hazelnut waffle窩夫好脆身 外層偏硬 不過入面都幾軟身蛋香味都好重 配上大大羹nutella 甜得黎岩岩好食幾啖覺得漏 可以加翻whipped cream口感就會light好多🙆🏻‍♀️🔺Bacon and Cheese croffleNew on menu🥰✨真係簡單一部窩夫機就可以將牛角包提升到另一個level🤤🤤Cheese焗到半溶 加上煙肉粒令口感多左個層次👍🏻🔺Flat White咖啡豆係偏fruity☕️奶味比較重 而且都夠滑身👍🏻🔺夏日特飲以雪碧做base 加上香茅 食用花等嘅泰式香料令特飲好清爽 而且mix埋左都無咁多氣 幾refreshing~🍃

食物方面只提供甜輕食 包括waffle蛋糕等等

🔺夏日特飲
以雪碧做base 加上香茅 食用花等嘅泰式香料
1K
2021-09-10 285 views
Insane 狂新開coffee shop, 位於北角附近. Dirty 係我最近飲過咁多新場最滿意嘅, 甜品都唔錯🙌Croffle with Maple Syrup $52牛油香味好出, 香脆又唔會好油膩. 除左maple syrup 仲灑上玫瑰花乾🌹, 一邊whipped cream 帶牛奶香好滑, 入口即溶, 夾埋好食~ 呢個定價好高CP👍🏼 更抵係佢仲有個combo set, 加杯$40以下飲品只係$86. Dirty $45用左日本Onibus Blend, Brazil Natural, Guatemala Fully Washed, Ethiopia Fully Washed. 口感順滑, 啡味香濃又唔會過苦澀, 帶回甘同甜味, 有頗長after taste. 喜歡💞Matcha Latte $50用左小山園抹茶粉, 唔係超濃甘個type. 相對係同奶甜味比balance. Caramel Flan Cake $66由同好多cafe 都有合作嘅 @namelessbutfamiliar 出品嘅雞蛋布甸蛋糕🍮 . 集布丁燒同海綿蛋糕於一身, 底層嘅布丁蛋香十足, 帶有焦糖香
Insane 狂

Croffle with Maple Syrup $52

Dirty $45

Matcha Latte $50

Caramel Flan Cake $66
由同好多cafe 都有合作嘅 @namelessbutfamiliar 出品嘅雞蛋布甸蛋糕🍮 . 集布丁燒同海綿蛋糕於一身, 底層嘅布丁蛋香十足, 帶有焦糖香口感滑溜, 蛋糕鬆軟綿密. 一邊係特調焦糖醬所以香味更rich, 配埋焦糖脆脆令口感更富層次, 卻又唔會過甜. 配埋啡就岩岩好

ps 見到店內黏住 “狂” 嘅字, 第一時間諗起Jer 嘅狂人日記😎 唔通店主都係柳柳粉?或者係店名巧合, 我想多🤣

• Maple Syrup Croffle
  • Dirty