2023-10-24 398 views
又係路過尖東要去做嘢嘅時候,所以都係決定買外賣返上去食,朋友突然間諗起好耐冇食台灣嘢,所以經過鐵牛叫我外賣。兩個人都係叫咗小時候台灣排骨便當,分別係一個叫咗滷肉飯,另外一個叫咗海苔芝麻飯。兩份豬扒份量都一樣咁足夠,都一樣咁好味,仲係有溫度仲未到嘅。飯方面平時都係食開滷肉飯,味道唔錯,今次我就想試吓轉做海苔芝麻飯,望落去以為淨係轉咗做紫菜,諗住會冇咁好味,結果啱啱相反,佢嘅芝麻海苔本身已經有調味,同埋飯下邊仲有啲汁,所以肉雖然少咗,但係味道反為覺得更加香。另外仲有兩杯嘢飲,分別係感恩珍珠奶茶同埋大甲椰椰芋香。兩杯飲品真係冇乜特別,比上不足比下有餘。

2023-10-18
Waiting Time
13 Minutes (TakeAway)
Dinner
好铁好牛!红烧牛肉面这个汤汁一口入魂🌪️,肉香浓郁中带着香甜。里面的肉肉更是精彩,绵软的瘦肉与弹牙的牛腩亲密无间,🥩层层口感层层入位,软烂到没牙都能吃鲜番茄牛肉面🐮酸甜的番茄味醇厚无添加,而吸饱了汤汁的面条巨劲道爽滑🍜,和软烂的牛肉搭配着是一软一弹,在嘴里激起层层波澜尊嘟好吃到上瘾,答应我,请吃过这家店再离开香港好吗🥺
好铁好牛!
尊嘟好吃到上瘾,答应我,请吃过这家店再离开香港好吗🥺
2023-10-04 321 views
呢間鐵牛翻新成鐵牛臭臭鍋後,第一次嚟幫襯,成間光明左好多,menu都換晒。多左好多鍋選擇。不過都係冇試,食番平時個啲。排骨肉躁麵麵比較少,排骨冇以前咁乾咁鞋,好食左,但好滯燒雞腿飯個雞腿幾香,個汁都幾好味,紫菜飯幾香,側邊啲配菜粉絲都幾好食小食台灣腸好食的只係比較少炸花枝丸幾脆,真係食到有花枝宜家啲飲品大杯左好多,仲可以成杯拎走飲。金桔檸檬蜜甜甜酸酸都ok檸檬冬瓜茶偏酸,太檸檬太酸冇乜冬瓜味,不過發現檸檬配冬瓜茶都幾奇怪
不過都係冇試,食番平時個啲。

排骨肉躁麵
麵比較少,排骨冇以前咁乾咁鞋,好食左,但好滯

燒雞腿飯

小食台灣腸
好食的只係比較少

炸花枝丸
幾脆,真係食到有花枝

宜家啲飲品大杯左好多,仲可以成杯拎走飲。
金桔檸檬蜜
甜甜酸酸都ok
檸檬冬瓜茶
偏酸,太檸檬太酸冇乜冬瓜味,不過發現檸檬配冬瓜茶都幾奇怪
2023-08-03
$100 (Tea)
2023-10-03 256 views
一直想試「鐵牛台灣牛肉麵」嘅臭臭鍋👉🏻👈🏻今次見到就即刻去食😬.鐵牛臭臭鍋配新竹米粉、安格斯牛肉片+臭豆腐(1份)+生菜+ 花枝丸(2粒)🍲本身臭臭鍋有鴨血🦆響鈴、蟹柳🦀臭豆腐、金針菇🍄芋頭貢丸🍢米血糕、蜂巢豆腐、燕餃🥟娃娃菜、蔬菜🥬粉絲、冬菇、雪枝揚😍估唔到臭豆腐食落比聞落更臭🤤安格斯牛肉片嫩滑,肉味重👍🏻加埋新竹米粉索晒啲精華😙非常滿足💯.麻辣擔擔夜市小香腸拌麵🍜將滷肉🐖青瓜絲、蔥花、麻辣汁同麵條拌勻🥄唔會太辣又清新😉小香腸肥瘦適中🍖配蒜片食更惹味🧄.鹽酥小拼盤🍤有酥炸花枝丸🦑逢甲鹽酥雞🐓台農57號甘梅地瓜🍠花枝丸彈牙😝雞肉香脆🧂甜蜜地瓜條加上梅子粉更好味😗.椒麻牛肚絲🐄牛肚絲切幼後🔪椒麻味道更入味🌶️.魚酥皮蛋豆腐🍽️豆腐加上皮蛋🖤木魚、蔥花同魚酥🐬簡單加上醬汁,開胃清涼😋.木魚炸豆腐🥢豆腐沾滿木魚花後炸🐠加上秘製醬汁同青瓜🥒非常香口😆.熱大甲椰椰芋香🥤牛奶帶陣陣椰子香同芋頭香🥥仲要有幾多芋頭肉😌.熱宜蘭金桔檸檬蜜🍊🍋🍯酸酸甜甜又滋潤☺️
椒麻牛肚絲🐄牛肚絲切幼後🔪椒麻味道更入味🌶️
熱宜蘭金桔檸檬蜜🍊🍋🍯酸酸甜甜又滋潤☺️
  • 魚酥皮蛋豆腐
  • 鹽酥小拼盤
  • 黃金梅子脆薯
  • 逢甲鹽酥雞
2023-08-19 538 views
每次嚟開尖東都會經過呢間餐廳,今晚終於第一次嚟食晚飯。環境真的不錯,光光猛猛,感覺好乾淨。食物方面我哋揀咗鐵牛臭臭鍋同鐵牛台灣牛肉麵。牛肉麵湯底好味,牛肉稔得嚟有口感,麵煙煙韌韌。臭臭鍋份量很足,基本上一個人會食唔哂。跟餐半價有飲品,仲要免費升級大杯。整體我會俾佢幾高分,有機會一定再嚟幫襯。
每次嚟開尖東都會經過呢間餐廳,今晚終於第一次嚟食晚飯。

環境真的不錯,光光猛猛,感覺好乾淨。

跟餐半價有飲品,仲要免費升級大杯。

整體我會俾佢幾高分,有機會一定再嚟幫襯。
2023-08-12 388 views
響尖沙咀附近做完嘢,但係跟住好快又要過去尖東嗰邊搵人,所以一如以往都係諗住直接買外賣上去朋友嗰度食最方便,經過見到鐵牛台灣就去試吓佢啲嘢食。地點方面其實還算可以,響尖東出嚟行幾分鐘就到,雖然係叫外賣,度等咗一陣睇到入邊都好光猛,地方睇落去都好乾淨企理,應該會坐得幾舒服嘅。我叫咗個小時候排骨台灣便當配滷肉飯,再加埋一個半價飲品,大甲椰椰芋香加珍珠。個滷肉飯嘅配菜係粉絲,雞蛋,同埋炸番薯,成個飯嘅份量都幾適合,滷肉飯如果多番少少汁會更加好,而家食落去有少少乾。個炸排骨分量足夠,最主要係炸得真係好好味,肉唔會太乾又唔油膩,味道都啱啱好,真係值得一讚。至於個珍珠奶茶就都係穩穩陣陣,唔會特別印象深刻,但係都算係好飲嘅。睇吓有冇機會下次你試吓佢其他食物。

睇吓有冇機會下次你試吓佢其他食物。
2023-08-10
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Tea
2023-08-04 332 views
鐵牛台灣牛肉麵去了尖沙咀行街經過見到有臭臭鍋食,即刻去試試鴨血臭臭鍋 鴨血唔係普通鴨血,好濃味臭豆腐都有味道我朋友叫了豚肉,比較硬我叫的牛肉反而好食好多隻杯勁高級又靚😍,可惜未返屋企住唔係都拎走隻杯
鐵牛台灣牛肉麵
去了尖沙咀行街經過見到有臭臭鍋食,即刻去試試
鴨血臭臭鍋
鴨血唔係普通鴨血,好濃味
臭豆腐都有味道
我朋友叫了豚肉,比較硬
我叫的牛肉反而好食好多
隻杯勁高級又靚😍,可惜未返屋企住
唔係都拎走隻杯
2023-07-29
2023-07-21 386 views
天氣好熱,無胃口.想起呢間台灣食肆.下午茶份量少少,但好好味.麻辣擔擔麵,麻香微辣,引起食慾.木魚炸豆腐,豆腐外脆內滑.椒麻牛肚絲,微微椒香麻香,美味.滷味豬耳絲,爽,味道被椒麻味蓋過.台灣奶茶,一般般.
2023-07-21
Tea
2023-07-20 288 views
一號風球,冇雨但天氣超熱35度又乾,人都乾咗…經過尖東原本想去嗰間好耐冇去的特色小型咖啡店食小食,飲下咖啡或下午茶,hea 下,放鬆下個人,但它原來收6pm….見隔離有間台店好多吉位,環境舒適,就係咁去咗間店試新嘢!因為麻麻哋想(下午茶)食麵,先叫住杯飲品解渴先:椰香、紫米、紅豆冰少糖少冰,都有點期待,見食評話食品唔差,相信飲品應該唔差,結果…..以為自己叫咗:淡味椰香、少紫米、少紅豆多冰限定飲….$46加10%;咁啱坐近收銀位,啲歌勁大聲,個人呢…放鬆唔到,頭都快爆炸😩在街邊叫杯台飲仲抵,又多款,味道又啱口味。其實都失望,之後連小食都冇叫….直頭要即寫食評表達下失望的感覺⋯⋯
一號風球,冇雨但天氣超熱35度又乾,人都乾咗…

hea 下,放鬆下個人,但它原來收6pm….

見隔離有間台店好多吉位,環境舒適,就係咁去咗間店試新嘢!

都有點期待,見食評話食品唔差,相信飲品應該唔差,結果…..
以為自己叫咗:淡味椰香、少紫米、少紅豆多冰限定飲….
$46加10%;咁啱坐近收銀位,啲歌勁大聲,
個人呢…放鬆唔到,頭都快爆炸😩
在街邊叫杯台飲仲抵,又多款,味道又啱口味。

其實都失望,之後連小食都冇叫….

直頭要即寫食評表達下失望的感覺⋯⋯
椰香紫米紅豆冰(限定)
2023-07-15
$50 (Tea)
📍 鐵牛台灣牛肉麵 (尖沙咀)🗓️ 6 May 2023這天打算到尖沙咀嘅科學館逛一逛,享受一個下午,所以出發之前先嚟到鐵牛食個午餐。不過尖沙咀呢間地下舖的確有啲難搵,我哋兜嚟兜去好多次先搵到。大家見到向下嘅樓梯同埋銀行,就唔好猶豫,行落去啦!第一次嚟到尖沙咀分店,舖頭比我想像中大同埋闊落,亦非常光猛,比人一種好舒服嘅感覺。入到舖頭大概3:30鐘左右,興高采烈諗住叫下午茶set嘅時候先發現原來星期六日係冇午餐set同埋下午茶set嘅,好可惜。最後我哋單點叫咗兩個拌麵同一杯飲品。🍴 麻辣擔擔夜市小香腸拌麵 $76🍴 香蔥肉燥鹽酥雞乾拌麵 $75兩個拌麵比較起來,我會鍾意麻辣擔擔拌麵多啲,麻醬加上辣油,非常惹味。不過都的確有啲辣,食唔到辣嘅話就揀返普通乾拌麵會好啲。台灣小香腸同鹽酥雞都好食,香腸嘅甜味配埋新鮮蒜片味道即刻豐富好多。下次會想試下鐵牛臭臭鍋,見到幾乎每枱都有點,睇落好吸引。
📍 鐵牛台灣牛肉麵 (尖沙咀)
🗓️ 6 May 2023

最後我哋單點叫咗兩個拌麵同一杯飲品。
🍴 麻辣擔擔夜市小香腸拌麵 $76
🍴 香蔥肉燥鹽酥雞乾拌麵 $75

下次會想試下鐵牛臭臭鍋,見到幾乎每枱都有點,睇落好吸引。
2023-05-06
$76 (Lunch)
2023-06-10 238 views
相信大家一定食過鐵牛嘅牛肉麵,但原來佢哋都有臭臭鍋俾大家打邊爐!今次就嚟個二人輕打邊爐食法! 餐牌上總共有五個湯底俾大家揀,而且仲有追加配料,性價比超級高😋鐵牛臭臭鍋(微辣)$108本身都已經超足料!配西班牙豬肉片、臭豆腐、鴨血、芋頭貢丸、米血糕、蜂巢豆腐,蟹柳、燕餃、雪枝揚、響鈴、娃娃菜、金針菇、蔬菜、粉絲、冬菇主鍋可以跟白飯或新竹米粉,或者加$8白飯可轉滷肉飯/芝麻海苔飯一個人未必食但兩個人又唔夠食,所以建議大家可以追加配料:+臭豆腐1份 $20+生菜 $10+鴨血4塊 $20+芋頭貢丸2粒 $12再唔夠食仲可以加多份小食添!鹽酥雞拼夜市小香腸 $46

鐵牛臭臭鍋(微辣)$108

一個人未必食但兩個人又唔夠食,所以建議大家可以追加配料:
+臭豆腐1份 $20
+生菜 $10
+鴨血4塊 $20
+芋頭貢丸2粒 $12

再唔夠食仲可以加多份小食添!鹽酥雞拼夜市小香腸 $46
又到晚上吃晚飯的時候,途經鐵牛台灣,就想吃台式火鍋,於是就入內光顧,入到店內服務員帶位,坐了位後就開始點餐,點餐要用手機鏡頭掃描QR code,進入點餐畫面後就點餐,這次點了原味石頭小火鍋,大約十五分鐘左右餐到了,湯底用豬骨餚製而成,很清甜和不咸,火鍋料也很充足,有蟹柳,魚皮餃,生菜,娃娃菜,蘿蔔,炸豆腐,黑毛豬肉,冬菇,新竹米粉,牛丸和金菇菜等,另外可以跟餐添加火鍋料和飲料,跟餐點的飲料價錢比單點飲料的便宜一半,添加東西要找服務員跟進,這次另外點了鴨血,花枝丸和特式飲料凍屏東香水檸檬紅茶,食物和飲料到齊後就開始吃,火鍋料夠新鮮全都好吃,花枝丸夠大粒和彈牙有口感,值得推薦點花枝丸,新竹米粉夠柔軟容易入口,凍屏東香水檸檬紅茶也夠大杯,而且很好飲和夠冰凍,火鍋的份量也夠大,吃完後己經很飽,店內環境舒適整潔,冷氣夠涼,座位寬敞舒適好坐和燈光夠亮的裝潢格局,服務員的態度也很好,整體上很不錯,下次再來光臨
又到晚上吃晚飯的時候,途經鐵牛台灣,就想吃
又到晚上吃晚飯的時候,途經鐵牛台灣,就想吃牛肉麵,於是就入內光顧,入到店內服務員帶位,坐了位後就開始點餐,點餐要用手機鏡頭掃QR code,進入點餐畫面後就點餐,這次點了半牛筋和半牛肉麵,蕃茄湯底,大約十五分鐘左右餐到了,於是就開始吃,湯底有濃郁的鮮茄味,很酸甜好飲,牛肉和牛筋入口即熔有口感,麵條夠彈牙,份量適中,賣相也不錯,店內環境舒適整潔,冷氣夠涼,座位夠寬舒適好坐和燈光夠亮的裝潢格局,服務員的態度也很好,整體上很不錯,下次再來光臨
2023-04-24 159 views
📍地址:🍚食物台灣鐵牛 39+6蚊就有野飲麵條好食 食緊就好似返咗去台灣 有台灣的味道野飲叫咗杯奶茶 好彩不甜 剛好 下次一定要叫珍珠 而鹽酥雞 覺得味道𣎴太夠味 可能因為唔夠熱 出唔到鹽酥的味見佢出咗個火鍋 下次要試埋佢 唔知台灣麵放入火鍋入邊係點呢 🏠環境店舖空廣 坐得舒服 同朋友聚餐都係一個唔錯嘅選擇 尤其係下午茶的時間🌟總結推介指數:⭐️⭐️⭐️環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️服務指數:⭐️⭐️⭐️#🐳肥肥食記🐳
📍地址:

環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務指數:⭐️⭐️⭐️

#🐳肥肥食記🐳
2023-04-15 176 views
第一次試咗牛肉牛筋面同臭臭煱。牛肉麵味道普通,茶木贏佢九條街!臭臭煱食材唔太新鮮,味道又唔好。職員個個黑口黑面,想叫職員弄熄火煱的火,第一個男職員應完無人影。第二女職員叫咗兩次都唔采你,以後無下次!!😡價錢又唔係平,味道又唔算出色!個個職員都係啞嘅!差⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
臭臭煱食材唔太新鮮,味道又唔好。