Hiring
$18,000+
Monthly
See All 5 Jobs
2025-02-07 169 views
很久沒吃台灣菜,掛住台灣的味道了,所以今晚跟友人來到這間主打台式小火鍋以及牛肉麵的餐廳,入口位置在地庫又確實比較隱閉,不過店內環境好明亮整潔,卡座位好大坐得幾舒服。台灣本味麻辣鴨血鍋 $138只需一百幾十元左右就可以食到勁多配料的一人鍋其實都算幾抵,可選配西班牙豬肉片或是加$10食安格斯牛肉片,另跟白飯或新竹米粉。呢款麻辣鴨血鍋其實唔算太辣,湯頭好麻香好惹味,配料當然係鴨血最好食,好嫩滑入味;真係好台灣味道的米血糕、芋頭貢丸;其他配料仲有蜂巢豆腐、魚餃、響鈴、娃娃菜等,索滿辣湯汁尤其好食。雙重芝士牛奶鍋 $148好邪惡的雙重芝士,不過食一次半次就無所謂啦!奶白色湯頭上面有大量芝士粒,車打芝士味道好香濃,火鍋配了安格斯牛肉片,牛肉肥瘦適中雪花好靚,估唔到牛肉夾芝士一齊食都幾好食,入口好嫩滑好香。其他配料包括魚豆腐、芝士丸等等,比較特別的竟然有雞蛋,有「營」又好味。鹽酥雞拼夜市小香腸 $48鹽酥雞可能炸粉有點不同,入口感覺沒有太像台灣夜市中的鹽酥雞,當是普通炸雞粒而言都算好食;至於小香腸則已切成片狀再加上蒜頭片同食,都唔錯。綜合滷味拼盤 $56拼盤有齊滷得好入味的滷蛋、軟軟糯糯的滷大腸,以

台灣本味麻辣鴨血鍋 $138

雙重芝士牛奶鍋 $148

鹽酥雞拼夜市小香腸 $48

綜合滷味拼盤 $56
拼盤有齊滷得好入味的滷蛋、軟軟糯糯的滷大腸,以及咬落彈牙的豬耳爽。

南投縣百香果QQ $46、宜蘭金桔檸檬蜜 $40
其實有見到閏蜜紅豆珍珠奶茶及大甲椰椰芋香都好想飲,但又怕已太飽,都係飲返解喝解膩的百香果及檸檬蜜就好。
2025-02-06
6 day(s) ago 0 views
呢一間餐廳讀書嘅時候已經開始食水準仍然保持到👍🏻👍🏻👍🏻尖沙咀呢一間分店裝修簡約 員工好有善我哋坐卡位 座位非常寬敞天氣都寒冷 見到好幾位食客都點臭臭鍋😋賣相十分之好 我哋都點咗一個嚟食台灣麻辣鴨血鍋 湯底屬於小辣我哋配咗安格斯牛肉片材料非常豐富 有豆腐 魚腐 芋頭貢丸 響鈴蟹柳etc同埋各類蔬菜🥬鴨血非常鮮嫩 同喺台灣食嘅味道係一樣😍鹽酥排骨肉燥拌麵每一次去台灣都鍾意食拌麵 因為嗰種面好煙靭配埋酥脆嘅排骨 口感層次豐富綜合滷味拼盤滷蛋 豬耳 大腸 - 充滿住骨膠原鹽酥雞拼小香腸每一次食台灣嘢都抵抗唔到台灣腸嘅味道好有夜市feel😎食臭臭鍋配返烏龍茶去油膩 檸檬愛玉茶 非常之清新
呢一間餐廳讀書嘅時候已經開始食

好有夜市feel😎

食臭臭鍋配返烏龍茶去油膩
檸檬愛玉茶 非常之清新

2025-02-22 0 views
🚩鐵牛台灣牛肉麵冬天就係要食暖笠笠嘅火鍋(●⁰౪⁰●)餐廳位於尖東噴水池附近估唔到呢幢大廈都有嘢食|而且裝修幾靚仔座位都幾多|坐得好闊落ლ( • ̀ω•́ )っ〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈台灣本味麻辣鴨血鍋 $148呢個價錢配咗安格斯牛肉片同埋新竹米粉(っ´ω`c)不過原來本身已經有粉絲|配料豐富貢丸仲有包裹住芋頭|非常有台灣風味佢哋嘅鴨血都係滑捋捋嘅嗰一種整體口味唔會太辣|啱晒而家呢個天氣食🌈總鋪師私房牛肉麵 $88金錢鍵|牛肚|牛筋|牛肋條一碗麵可以食齊咁多個部位|份量都幾大呢個價錢晚市算係唔錯(*´д`)牛肉非常入味|而且炆得軟爛就算蘿蔔都清甜多汁‼️🌈綜合滷味拼盤 $56一定要有兩三個朋友先好叫豬腸肉厚但係一啲都唔肥膩\(●´ϖ`●)/豬耳入味而且唔會太硬|充滿骨膠原🌈鹽酥小拼盤 $56台灣夜市點少得炸物表面炸得香脆一啲都唔會油膩一個拼盤滿足晒你三個願望(・`ω´・)
🚩鐵牛台灣牛肉麵
冬天就係要食暖笠笠嘅火鍋(●⁰౪⁰●)
餐廳位於尖東噴水池附近
估唔到呢幢大廈都有嘢食|而且裝修幾靚仔
座位都幾多|坐得好闊落ლ( • ̀ω•́ )っ
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈台灣本味麻辣鴨血鍋 $148
呢個價錢配咗安格斯牛肉片同埋新竹米粉(っ´ω`c)
不過原來本身已經有粉絲|配料豐富
貢丸仲有包裹住芋頭|非常有台灣風味
佢哋嘅鴨血都係滑捋捋嘅嗰一種
整體口味唔會太辣|啱晒而家呢個天氣食

🌈總鋪師私房牛肉麵 $88
金錢鍵|牛肚|牛筋|牛肋條
一碗麵可以食齊咁多個部位|份量都幾大
呢個價錢晚市算係唔錯(*´д`)
牛肉非常入味|而且炆得軟爛

豬耳入味而且唔會太硬|充滿骨膠原

🌈鹽酥小拼盤 $56
台灣夜市點少得炸物
表面炸得香脆一啲都唔會油膩
一個拼盤滿足晒你三個願望(・`ω´・)
今晚,我和老婆到了一間名為鐵牛台灣牛肉麵的食店享用晚餐,這裡在台灣非常有名,專注於製作美味的牛肉麵、臭臭鍋和台灣便當。食店位於尖沙咀加速威老道96號希爾煩大廈,環境舒適,讓人感受到台灣的獨特氛圍。老婆點了雙重芝士牛奶鍋,這道菜配上安格斯牛肉和新竹米粉,濃郁的芝士香氣讓人食指大動。她還選擇了一款限定飲品——冰草莓牛奶爆珠,清新的草莓味道搭配滑順的牛奶,令人陶醉。小食方面,她點了牛三寶小拼盤,包括大塊金錢腱、秘制牛腩和香滑牛筋,每一口都充滿了肉汁的鮮美。我則選擇了香濃番茄爆蔥鍋,搭配安格斯牛肉片和珍珠白飯,湯底酸甜適中,令人開胃。我的飲品是冰閨蜜紅豆珍珠奶茶,紅豆的甜香與珍珠的Q彈口感完美結合。小食方面,我選擇了鹽酥小拼盤,裡面有鹽酥雞、脆薯和花枝丸,每一種小吃都讓人回味無窮。整體而言,鐵牛台灣牛肉麵的菜品真材實料,味道地道,是一次極具滿足感的美食體驗。這裡的環境和氛圍也讓我們感受到台灣的熱情,絕對值得再來光顧!

2025-02-20 0 views
鐵牛好耐之前讀書嘅時候就已經食過,今次黎到就試下以前冇試過嘅小火鍋先。鐵牛臭臭鍋台灣小火鍋但份量一啲都唔少!當中包括左臭豆腐,鴨血,芋頭貢丸,米血糕蜂巢豆腐•蟹柳,燕餃,花枝丸,響鈴,娃娃菜,金針菇,蔬菜,粉絲,冬菇所以都幾大鍋,而且可以再加點配料。我自己一個食,就選擇左配米粉,跟安格斯牛肉片。 臭臭鍋湯底唔會好辣,帶少少臭豆腐嘅香味,幾適合用黎煮其他食材。 當中我最喜歡嘅就係蜂巢豆腐,豆腐愈煮愈索得多臭臭鍋嘅湯底,鴨血都相當彈牙。牛肉滑嫩。鹽酥小拼盤鹽酥雞花枝丸都炸得岩岩好,唔會太乾。脆薯有梅粉,食落油膩感大減,甜甜地酸酸地,岩哂想一次過試幾款小食嘅人。檸檬冬瓜茶火鍋都比較重口味,所以選擇左清新解渴嘅檸檬冬瓜茶,酸酸嘅檸檬加上冬瓜茶嘅清香,滿足!

鐵牛臭臭鍋
台灣小火鍋但份量一啲都唔少!當中包括左
臭豆腐,鴨血,芋頭貢丸,米血糕

鹽酥小拼盤

檸檬冬瓜茶
2025-02-20 0 views
今日同埋朋友去咗一間食地道台灣嘢、就係這一間鐵牛台灣牛肉麵、整間店面環境都都幾有特式、以柔和色澤坐著舒感覺適我覺得都唔錯😚、去到人流都好旺爆哂😯、同時望見都有獨立包房都幾好🤔!鐵牛台灣牛肉麵(半筋半肉面 $78呢一碗台灣牛肉麵係招牌麵之一、望見賣相都唔錯色香味都有、有不同辣度選擇🤔我簡咗麻辣湯小辣 +$6,轉台南刀削麵 +$3,尤其是佢嘅筋肉相當之正又夠腍嫩完全入哂味、沾滿湯汁都好有水準味道十足😋、同埋刀削麵啖啖口感特別!柚子蜜香雞排便當$69簡咗配配海苔芝麻飯呢一份香雞排便當賣相睇得吓、五顏六色配搭望著都好想食🤤、整件雞排金黄香脆外皮上面柚子蜜及芝蔴、食到入口啖啖香甜柚子味道、令到味道特別之餘雞肉味道唔同哂、雞肉又有口感都幾好食😋配海苔芝蔴飯別一般美味、食埋其它配菜恰恰好!酥炸花枝丸+$28台農57號甘梅地瓜 $39呢兩款都台灣地道小食、我最喜歡食入口好有風味、花枝丸外皮甘香脆口、裏面口感彈牙味道都幾好、甘梅地瓜長條形賣相、金黄賣相上面洒上甘梅花、入口咸甜口感外脆內軟、別一般的味道🤭!熱感恩珍珠奶茶 +$6宜蘭金桔檸檬蜜 +$30呢兩款飲品都係台式飲品、同時叫嘢飲跟餐仲會平啲☺️,珍珠

鐵牛台灣牛肉麵(半筋半肉
面 $78

柚子蜜香雞排便當$69

簡咗配配海苔芝麻飯
呢一份香雞排便當賣相睇得吓、
五顏六色配搭望著都好想食🤤、
配海苔芝蔴飯別一般美味、食埋其它配菜恰恰好!

酥炸花枝丸+$28
台農57號甘梅地瓜 $39

熱感恩珍珠奶茶 +$6
宜蘭金桔檸檬蜜 +$30
呢兩款飲品都係台式飲品、同時叫嘢飲跟餐仲會平啲☺️,珍珠奶茶飲到入口台式地道味道、珍珠口感煙糯配埋香滑奶茶飲至正、金桔檸檬蜜係以透明罐裝上枱、整罐色澤鮮黃色望見好似好好飲🤔、入口檸檬加埋金桔夠哂清香😚、啖啖檸香味道夠哂潤喉!

2025-02-10
Type of Meal
Lunch
2025-02-19 0 views
成日經過尖東都見到低半層的這間餐廳今日天氣凍, 咁啱行過見到裏面啲食客一窩暖笠笠打邊爐,就入去食入去之前再望多次餐牌,確認有小火鍋就入去餐廳都幾多人食,都要等一陣先有位我就好有目標決定打邊爐朋友就揀咗個肉燥鹽酥雞乾拌麵香蔥肉燥鹽酥雞乾拌麵鹽酥雞分開放, 成件雞脆身香口有肉汁, 仲配咗一碗湯, 乾拌麵撈埋肉燥很有台式風味見到鹵味拼盤有豬腸所以就叫咗個鹵味拼盤豬腸油份充足食落香口回甘, 完全冇壓味質地帶煙靭感,鹵水味濃鬱香濃蕃茄爆蔥鍋我揀咗安格斯牛肉片, 冇諗過牛肉片係咁大塊鍋底蕃茄味濃鬱,蔬菜份量多可以配飯或者米粉因為鍋入面有粉絲,所以我就揀咗配芝麻海苔飯牛肉肥肉不多,食落重牛肉味,我自己超鍾意仲要係蕃茄湯底, 食多多唔會覺得好滯蕃茄湯底係清蕃茄個種湯底,重蔬菜香味,唔會死甜朋友話鐵牛牛肉麵,點都要叫返份牛肉嚟試下就叫咗一份鹵蘿蔔牛筋牛筋好舊淋同埋好入味,食落好似即刻填補咗滿滿的骨膠原餐廳仲有好多特飲朋友要咗大甲椰椰芋香, 可以揀少甜小冰好正,飲落唔會太甜,滿滿的椰子芋頭香味我就因為想試下爆珠所以揀咗草莓牛奶爆珠, 略嫌棄唔可以揀少甜,不過味道都ok, 爆珠質地特別, 係我想要嘅味道整體
成日經過尖東都見到低半層的這間餐廳

入去之前再望多次餐牌,確認有小火鍋就入去

餐廳都幾多人食,都要等一陣先有位

我就好有目標決定打邊爐
朋友就揀咗個肉燥鹽酥雞乾拌麵

香蔥肉燥鹽酥雞乾拌麵

見到鹵味拼盤有豬腸
所以就叫咗個鹵味拼盤

豬腸油份充足食落香口回甘, 完全冇壓味
質地帶煙靭感,鹵水味濃鬱

香濃蕃茄爆蔥鍋
我揀咗安格斯牛肉片, 冇諗過牛肉片係咁大塊
鍋底蕃茄味濃鬱,蔬菜份量多
可以配飯或者米粉
因為鍋入面有粉絲,所以我就揀咗配芝麻海苔飯

牛肉肥肉不多,食落重牛肉味,我自己超鍾意
仲要係蕃茄湯底, 食多多唔會覺得好滯
蕃茄湯底係清蕃茄個種湯底,重蔬菜香味,唔會死甜

朋友話鐵牛牛肉麵,點都要叫返份牛肉嚟試下
就叫咗一份鹵蘿蔔牛筋
牛筋好舊淋同埋好入味,食落好似即刻填補咗滿滿的骨膠原

餐廳仲有好多特飲

整體餐廳環境坐得舒適, 慢慢食餐飯傾下偈,覺得好舒服

2025-02-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
  • 香濃蕃茄爆蔥鍋
  • 大甲椰椰芋香
  • 鹵蘿蔔牛筋
  • 草莓牛奶爆珠
  • 綜合滷味拼盤
  • 香蔥肉燥鹽酥雞拌麵
2025-02-17 0 views
天氣轉冷,想打下邊爐,或者食碗湯粉,便同朋友到了鐵牛,剛好滿足兩個願望😆店很大,選了張卡位坐,快快用qr code下單先。⭐台灣本味麻辣鴨血鍋點了個鴨血鍋,要了安格斯牛肉片,個鍋入面有鴨血、芋頭貢丸、米血糕、蜂巢豆腐、魚餃等,很豐富,湯底雖選了大辣,但食落都唔算好辣。麻麻鮮鮮幾好味,湯頭撈白飯正。⭐沙茶貢丸新竹米粉另外仲有貢丸米,加了隻滷蛋添😋湯頭濃郁鹹香又帶甘甜,米粉吸飽湯汁好味,貢丸爽口彈牙,正。⭐鹽酥雞配夜市小香腸食台灣野又點少得小吃,點了鹽酥雞併台灣腸,正好可試晒兩樣🤤⭐大甲椰椰芋香 & ⭐閨蜜紅豆珍珠奶茶最後就台式飲料,芋頭香甜,紅豆珍珠有咬口,奶茶香滑,兩杯都好飲。食完暖笠笠,好滿足😆
店很大,選了張卡位坐,快快用qr code下單先。
⭐台灣本味麻辣鴨血鍋
⭐沙茶貢丸新竹米粉
⭐鹽酥雞配夜市小香腸
食台灣野又點少得小吃,點了鹽酥雞併台灣腸,正好可試晒兩樣🤤
⭐大甲椰椰芋香 & ⭐閨蜜紅豆珍珠奶茶
食完暖笠笠,好滿足😆
2025-02-05
$170 (Dinner)
2025-02-04 203 views
尖沙咀鐵牛台灣牛肉麵鹽酥雞拼夜市小香腸:鹽酥雞香脆可口,啖啖肉,台灣香腸甜甜地,口感juicy。鹽酥小拼盤:有鹽酥雞、脆薯、花枝丸,鹽酥雞和脆薯炸到金黃色,花枝丸夠晒彈牙,地道台灣小吃。香濃蕃茄爆蔥鍋配安格斯牛肉片:成個火鍋上枱,配料有芋頭貢丸、米血糕、蜂巢豆腐、蟹柳、燕餃、雪枝揚、響鈴、蕃茄、雞蛋、娃娃菜、金針菇、蔬菜、粉絲、冬菇、蘿蔔等,非常豐富,蕃茄湯底酸酸甜甜,用嚟撈白飯,差D想encore,加配既安格斯牛肉片,肉質鮮嫩,火鍋唔少得。總鋪師私房牛肉麵牛肉湯:牛肉湯底好濃郁,麵食落有咬口,而且索晒D湯汁,牛肉份量十足,有齊金錢腱、牛肋條、牛筋和牛肚絲,金錢腱有嚼劲,牛肋條炆得非常軟腍,牛筋亦都唔會有太韌既感覺,牛肚爽口彈牙,全部都好入味,到店必點。閨蜜紅豆珍珠奶茶:紅豆煮得軟淋,珍珠Q彈,奶同茶比例好均勻,飲完暖笠笠。南投縣百香果QQ:果香四溢,甜度恰到好處。總結,餐廳地點方便,食物有水準,性價比高。
尖沙咀鐵牛台灣牛肉麵

南投縣百香果QQ:果香四溢,甜度恰到好處。

總結,餐廳地點方便,食物有水準,性價比高。

Type of Meal
Lunch
  • 香濃蕃茄爆蔥鍋配安格斯牛肉片
  • 總鋪師私房牛肉麵牛肉湯
  • 閨蜜紅豆珍珠奶茶
  • 南投縣百香果QQ
  • 鹽酥小拼盤
  • 鹽酥雞拼夜市小香腸
最近小編在台生活嘅好友返咗香港探親昨夜相約佢食晚飯攪笑嘅係佢起台灣日日都食台灣野但返到香港佢又唔抗拒食台灣菜因為佢覺得有港味嘅台灣菜會啱口味啲既然係咁就揀左鐵牛一齊試吓啦 因為小編都未試過呢間台菜7:15PM到而家座無虛席等左一陣店員好好人安排左卡位俾我地坐見到鐵牛最hit推介就係台式小火鍋我地諗好晒叫咩就share食人氣首選台灣本味麻辣鴨血鍋配安格斯牛肉片另加錢轉左滷肉飯一黎到賣相已經好吸引店員幫忙點火之後好快就滾起來配料好豐富有成十幾款食物起個鍋麻辣湯底果然醒胃 雖辣但有麻香 味道濃郁同火鍋最夾鴨血切得厚厚地咬落好滑有口感朋友都讚不絕口話同起台灣食的一樣芋頭貢丸好厚實爽彈米血糕、蜂巢豆腐、響玲、蟹柳、粉絲、娃娃菜同金菇好入味好正仲有燕餃、雪枝揚、冬菇同生菜…兩個女仔食都好足夠麻辣擔擔牛肉乾拌麵呢個麻辣相對火鍋果種辣又好唔同因為佢嘅芝麻醬中和了麻辣嘅味道所以食到微辣嘅朋友都可以食呢個最驚豔小編嘅係舊牛肉同牛筋雖然係厚身但炆得好入味好淋軟個拌麵亦好彈牙有𡁻勁整體好好食 難怪係推介小食分別叫左鹽酥雞拼夜市小香腸和鹽酥小拼盤(鹽酥雞、蕃薯、花枝丸)因為我地都好喜歡食香口野其中小香腸真係必食
最近小編在台生活嘅好友返咗香港探親

雖辣但有麻香 味道濃郁同火鍋最夾
鴨血切得厚厚地咬落好滑有口感
朋友都讚不絕口話同起台灣食的一樣
芋頭貢丸好厚實爽彈
米血糕、蜂巢豆腐、響玲、蟹柳、粉絲、娃娃菜同金菇好入味好正
仲有燕餃、雪枝揚、冬菇同生菜…兩個女仔食都好足夠

呢個麻辣相對火鍋果種辣又好唔同

好欣賞個枝裝蓋掩packing好衛生
兩款都好有台的甜味又好足料

黃燈木系環境好溫暖舒適
一個好好相聚分享美食的晚上

鐵牛台灣牛肉麵 (希爾頓大廈)
尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓28號舖

#鐵牛台灣牛肉麵 #香港 #尖東 #台灣菜 #台式 #牛肉麵 #鴨血鍋 #台式火鍋 #鹽酥雞 #拌麵 #hk #hkfoodie #tst #taiwanstyle #taiwanfood #beefnoodles #taiwanhotpot #taromilktea #bubblestea #duckblood #maphk2021 #chickennuggets #yummy #dinner #eateateat #CHUZZZJOUNREY #gracechuma #fattygirl #iloveeating
鹽酥雞拼夜市小香腸
台灣本味麻辣鴨血鍋
鹽酥小食拼盤
閨蜜紅豆珍珠奶茶(左)大甲椰椰芋香(右)
2025-01-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$190 (Dinner)
鹽酥雞拼夜市小香腸
台灣本味麻辣鴨血鍋
鹽酥小食拼盤
  • 鹽酥小拼盤
  • 麻辣牛肉乾拌麵
總鋪師私房牛肉麵(牛肉湯底)在總鋪師私房牛肉麵,牛肉湯底使用咗特製嘅醬油,顏色深邃,味道濃郁,適合喜歡鹹香口感的食客。牛肉麵湯底濃郁,牛腩軟嫩,麵條彈牙,搭配新鮮蔬菜,香氣四溢。每一口都讓人感受到肉汁的鮮美與湯的深厚,暖心又滿足凍柳丁椰果綠茶以清爽的綠茶為基底,搭配新鮮的柳丁片和Q彈的椰果,帶來絕佳的口感體驗。清新綠茶:茶香濃郁。柳丁酸甜味道為飲品增添了活力,令人神清氣爽。椰果Q彈:椰果的加入,為整體口感增添了一層層次,讓每一口都充滿驚喜。柚子蜜香雞排便當,雞排外酥內嫩,裹著金黃的麵衣,咬下去時肉汁四溢,香氣撲鼻。柚子蜜的醬汁甜而不膩,恰到好處地提升了雞排的風味,帶來了清新的果香。便當內還有新鮮的時蔬和白飯,讓整體搭配更加均衡,清爽又滿足。這道便當不僅美味,還讓人感受到用心的料理,值得推薦!酥炸花枝丸外酥內嫩,咬下時鮮美的花枝肉質彈牙,口感極佳。總括而言,職員服務友善,食物質素高,會再幫襯😋
總鋪師私房牛肉麵(牛肉湯底)

酥炸花枝丸外酥內嫩,咬下時鮮美的花枝肉質彈牙,口感極佳。

總括而言,職員服務友善,食物質素高,會再幫襯😋
2025-01-22 250 views
天氣凍,就想同friend打邊爐,喺尖沙咀發現咗隱世嘅台灣牛肉麵店。服務好,裝修好精緻,性價比超高。香濃蕃茄爆蔥鍋(加安格斯牛肉片) $138蕃茄湯底好濃郁,用料非常豐富,有金菇、娃娃菜、豆腐、芋頭貢丸等。份量非常足夠。可以配白飯或者新竹米粉。招牌珍珠奶茶珍珠好多又彈牙,奶茶都好大支,罐裝非常精緻。柑橘愛玉冰茶愛玉Q彈,酸酸甜甜,解膩一流。鹽酥雞拼香腸鹽酥雞外脆內軟,好juicy,肉質鮮嫩。香腸好入味,非常地道。台式花枝丸非常足料,每啖都咬到墨魚粒配埋麻辣粉,非常過癮。三寶麵有齊牛筋、牛腩、牛肚絲,十分足料,配上掛湯嘅新竹米粉,十分滋味。總括而言,一間幾好嘅台式餐廳。
香濃蕃茄爆蔥鍋(加安格斯牛肉片) $138

招牌珍珠奶茶
珍珠好多又彈牙,奶茶都好大支,罐裝非常精緻。

柑橘愛玉冰茶
愛玉Q彈,酸酸甜甜,解膩一流。

鹽酥雞拼香腸

台式花枝丸
非常足料,每啖都咬到墨魚粒配埋麻辣粉,非常過癮。

三寶麵

總括而言,一間幾好嘅台式餐廳。
2025-01-13 439 views
最近天氣開始降溫開始心思思想打邊爐,是日同細妹來到平時幫襯開既鐵牛叫左兩份一人邊爐,lunch time 唔洗加一好抵香濃番茄爆蔥鍋(加安格斯牛肉片)$138超級濃郁既番茄味加埋適中既份量👍用料豐富,有豆腐,蟹椰,娃娃菜,金茹,冬茹和台式火鍋特有的米血糕和芋頭貢丸等;主食方面可以選新竹米粉或白飯;飲品方面當然係要招牌紅豆珍珠奶茶(+$23) 珍珠奶茶都幾大枝,珍珠好有咬口唔錯細妹比較鐘意食辣,就要左小辣既招牌臭臭鍋($118)用料和番茄鍋相似但多左鴨血小食麻辣鴨血和鹽酥雞拼香腸

香濃番茄爆蔥鍋(加安格斯牛肉片)$138

小食麻辣鴨血和鹽酥雞拼香腸

2025-01-13
忽然好crave台式牛肉麵👅尤其是冬天想食暖笠笠嘅湯麵▶️ 鐵牛台灣牛肉麵 (半筋半肉麵)($78)揀咗牛肉湯湯底,味道甜甜地唔油膩😋簡單配上酸菜同香料調味牛肉份量充足,三大條,唔係平時見開一片片嘅牛𦟌肉🐂半肥瘦,啫喱同瘦肉相間👍🏻口感好正唔會好韌,而且有牛味牛筋一條,入口軟淋,比牛肉入味唔係最好食嘅牛筋但唔錯麵質煙韌彈牙🍜同時好索湯,好食▶️ 小時候排骨台灣便當 ($79)配滷肉飯,特登整成台灣地形旁邊配上三種伴菜炸排骨好大塊🐷不過相對薄身-個台灣牛肉麵的確幾好食,欣賞佢個牛肉用料環境舒服,鋪面大又多位服務唔錯,落完單2分鐘之後上菜😂不過價錢以台灣菜嚟講唔抵食,$90/人但唔係set,冇包飲品前菜等食完碗麵未係好夠飽😅
忽然好crave台式牛肉麵👅尤其是冬天想食暖笠笠嘅湯麵

▶️ 鐵牛台灣牛肉麵 (半筋半肉麵)($78)
揀咗牛肉湯湯底,味道甜甜地唔油膩😋
簡單配上酸菜同香料調味

牛肉份量充足,三大條,唔係平時見開一片片嘅牛𦟌肉🐂
半肥瘦,啫喱同瘦肉相間👍🏻口感好正
唔會好韌,而且有牛味
牛筋一條,入口軟淋,比牛肉入味
唔係最好食嘅牛筋但唔錯
麵質煙韌彈牙🍜同時好索湯,好食
鐵牛台灣牛肉麵 (半筋半肉麵)

▶️ 小時候排骨台灣便當 ($79)
配滷肉飯,特登整成台灣地形
旁邊配上三種伴菜
炸排骨好大塊🐷不過相對薄身
小時候排骨台灣便當

個台灣牛肉麵的確幾好食,欣賞佢個牛肉用料
環境舒服,鋪面大又多位
服務唔錯,落完單2分鐘之後上菜😂
食完碗麵未係好夠飽😅
$100 (Lunch)
鐵牛台灣牛肉麵 (半筋半肉麵)
2024-10-03 847 views
食物飲品尚可,但員工會用盡辦法:1) 每張卡位坐最多既人,5/6個男人都話坐得落2) 塞最多既人入VIP房,加2張凳係主席位坐都唔係無可能3) 搭檯少不了,三人幫襯一定搭多個唔識既俾你一齊坐圓凳4) 50分鐘用餐時間,人釘人食完就幫你清走,杯嘢未飲完都想你帶走飲咁款老闆真係好彩,請到班好員工,全部都行動一致,務必做到翻檯再翻檯。
食物飲品尚可,但員工會用盡辦法:

1) 每張卡位坐最多既人,5/6個男人都話坐得落
2) 塞最多既人入VIP房,加2張凳係主席位坐都唔係無可能