2023-12-30
係東京返黎一個月又開始思鄉,好掛住日本既浜燒!呢間係Sogo附郊既居酒屋,裝潢充滿日本風,食材係每日新鮮空運到港的日本海產,保證新鮮。場中更設置小型浜燒檯,即叫即燒,視覺味覺大享受! 店員仲會介紹食材的來源和食法,服務貼心值得一讚!前菜 $34由多春魚、沙甸魚、蒜頭和牛奶製成的緹魚醬,鹹香味濃郁,沾一點落沙葛、紅蘿蔔和青瓜,好清爽惹味!揀左幾款海鮮,店員放入木桶比我地影完相之後,就即刻攞去烹調,好新鮮呢!手釣池魚刺身 $688擺盤好靚! 師傅手勢好好,將池魚薄切,份量仲好多。日本池魚肉厚刺少, 脂厚油香,入口魚油甘香細膩, 口感又爽又鮮甜,沾上酸汁更加鮮! 磯燒原隻澳洲大黑邊鮑魚 $688鮑魚大過隻手掌,仲係郁緊非常新鮮,磯燒過後上碟,直接食用,保留原有鮮味,爽甜多汁。另配有柚子胡椒醬,沾上醬汁更能提昇味道!磯燒活北寄貝(原隻)$208大大隻好彈牙好爽口,非常新鮮嘅北寄貝,肉質好鮮嫩,食落口充滿鮮甜嘅味道!鐵罐酒蒸白貝(六隻) $178大鐵罐放滿清酒、昆布、白貝,滾起後再係罐上加上火焰。白貝吸收清酒精華,加上食材新鮮,食落極度鮮甜!白魚湯 ($104 兩碗)湯用上剛才刺身的手釣池魚的魚
呢間係Sogo附郊既居酒屋,裝潢充滿日本風,食材係每日新鮮空運到港的日本海產,保證新鮮。 場中更設置小型浜燒檯,即叫即燒,視覺味覺大享受! 店員仲會介紹食材的來源和食法,服務貼心值得一讚!
前菜 $34
手釣池魚刺身 $688
磯燒原隻澳洲大黑邊鮑魚 $688
磯燒活北寄貝(原隻)$208
鐵罐酒蒸白貝(六隻) $178
白魚湯 ($104 兩碗)
湯用上剛才刺身的手釣池魚的魚頭同埋鮮魚骨煮湯,完全唔需要落味精,飲出湯嘅鮮味。