2014-04-20 1798 views
在APM行到有點餓,於是去Italian Tomato Café,打算試試這家賣相精緻的蛋糕。不試還可,一試真的失望到極,蛋糕不好吃不在話下,就連Staff也零服務。話說當日入店,打算問問Staff尚有什麼蛋糕可供選擇,沒想到他居然叫我自己行出店舖的凍櫃看,這樣的服務是正常嗎?怎可能要客人坐下後又走來走去。之後要結帳,招手差不多一分鐘才有人看到,明明店面不大,而且當天也有三位Staff在上班,到底這群人有沒有在注意客人的需要!環境是頗不錯,靜靜地,和三五知己在此聊天也很好。焦糖香蕉撻,上面一層厚厚的忌廉,但奶香味欠奉,沒有忌廉應備的濃滑感。香蕉倒是頗足料,一件蛋糕有三大塊,不過內餡卻完全沒有香蕉味,只有焦糖味,兩種味道沒有交集在一起。重點是撻底很硬,硬到用叉沒辦法分開撻底,就算用刀也要非常用力,難切程度十粒星,一不小心更會令撻底彈走,情況尷尬。士多啤梨芒果夾心餅,賣相不錯,這也是選擇它的原因。還是一層超級厚的忌廉在上面,下面是朱古力海綿蛋糕、酥皮、芒果、朱古力海綿蛋糕。味道正常,不會過甜是其唯一優點,可惜蛋糕太容易成為「變型金鋼」,一下子就分開一層層,那我也只好分開來吃,總結是看起來很

環境是頗不錯,靜靜地,和三五知己在此聊天也很好。
焦糖香蕉撻
焦糖香蕉撻
士多啤梨芒果夾心餅
士多啤梨芒果夾心餅,賣相不錯,這也是選擇它的原因。
士多啤梨芒果夾心餅
味道正常,不會過甜是其唯一優點,可惜蛋糕太容易成為「變型金鋼」,一下子就分開一層層,那我也只好分開來吃,總結是看起來很有層次,吃起來沒有層次。
Other Info. : 一直被這家的甜點吸引著,但經過這次後,應該再也不會再試Italian Tomato Café。 By Stella*
2014-04-18
$40 (Last Night Supper)
話說這天Wing超想以意大利粉當作是晚餐的,所以就走到最近的Italian Tomato Cafe 晚餐~嗯.....還是先看看食評吧~餐包是點點兒暖的,有提子乾在上面,相比對其他餐包,這個餐包的水準就是不錯吧~至於餐湯就是很一般的啦~這個是「忌廉磨菇意大利飯」,還是那句,不要把想像放在實物上。飯上的那片生菜跟這個飯一點都不搭配的啦;至於飯嘛,忌廉味偏淡的,嗯....Wing覺得少了點意大利飯的質感,也許這是為了迎合港人的口味吧,感覺似是燴飯多於意大利粉似的=3=「煙豬柳配薯菜」相對比意大利飯,這個好吃多了,煙豬柳味道濃郁,配以醬汁就是味道剛好的啦,要不然就是略鹹,但這是煙豬柳應有的味道嘛;至於薯條呢,算是新鮮吧,沒有油浸的感覺,每條都是脆口的啦,Wing對這道菜的感覺算是不錯吧~到了Wing最期待的甜品時候了,Wing點了兩年蛋糕,先說說這件「宇治抹茶」吧~嗯,「一口解千愁」XD~有太誇張嗎?濃郁的抹茶味,對於抹茶控來說是必食的啦;對於怕肥的女士來說,這件蛋糕不是太甜,多吃一口也不怕耶,那清新的味道叫人一試愛上~另一件是「濃朱古力芝士撻」~這件蛋糕對相的Heavy啦,但味道確是一流的
至於餐湯就是很一般的啦~
另一件是「濃朱古力芝士撻」~這件蛋糕對相的Heavy啦,但味道確是一流的,一口就吃到濃郁的朱古力味跟芝士味,還有那個朱古力撻的邊~一口滿足幾個願望呢~
Wing初初想這兩件蛋糕只能選擇其中一,害怕兩者的味道太霸道,導致不能好好的品嚐另一件蛋糕,Wing嚐過兩件蛋糕以後,發現沒有甚麼太搶又或是太濃味、味道太霸道的味道,反而是兩者相輔相成的味道~很不錯唷~
總括而言,Wing就是覺得Italian Tomato Cafe還是用來吃蛋糕就好,主食就真的是.....太飄忽的水準了;還有的就是..............服務員待人接物的態度嘛,不是太有水準的吧.....
下次Wing再去之前會先問問自己能否接受這兩項的,要不然還是去吃蛋糕罷了,或是外買蛋糕就好了....=3=

小記:
今次是兩個餐來的~
1. 忌廉磨菇意大利飯 ($50) + 餐包, 餐湯, 餐飲, 甜品 ($54)
2. 煙豬柳配薯菜 + 餐包, 餐湯 ($82) + 餐飲, 甜品 ($28)
2014-04-03
$118 (Dinner)
  • 濃朱古力芝士撻
  • 宇治抹茶
2014-03-17 1281 views
尋日同朋友食完個團年LUNCH以為要新年後先再見,點知一日後我地又見喇我地又一齊食LUNCH LU,朋友想食意粉,所以就來LEE度喇餐包~~~微暖,味道唔錯 忌廉薯仔湯~~~夠熱,不過不失吞拿魚乜乜意粉~~~味道普通啦,試一次便夠了白汁菇菇意粉~~~味道OK喎,唔差咁啦唔會話難食,又唔會話好好食,不過不失
餐包
餐包~~~微暖,味道唔錯
忌廉薯仔湯
忌廉薯仔湯~~~夠熱,不過不失
吞拿魚乜乜意粉~~~味道普通啦,試一次便夠了
白汁菇菇意粉~~~味道OK喎,唔差咁啦

唔會話難食,又唔會話好好食,不過不失
2014-01-30
$70 (Lunch)
2014-03-15 1285 views
蛋糕一件或者一個買回家最喜歡是芝士批,栗子蛋糕這次跟男友一於試下堂食dinner雖然是星期5晚 不過都吾算多人 可能時間仲早諗左好耐 order左半熟蛋牛肉焗飯估吾到系肥牛 好耐冇打邊爐 所以見到肥牛都幾驚喜因為我都怕牛肉煮老左會un咬吾開蛋黃一黎就比我整穿左撈飯lu賣相太核突所以相都吾影lu另外仲要左個意式蕃茄雞扒意粉好似茶記d lunch咁 不過個感覺真系幾意式可能系有D件碟吾同d飲品一杯凍焦糖鮮奶咖啡 我嫌太甜之後就冇叫另一杯 我飲水就好了~
蛋糕一件或者一個買回家
最喜歡是芝士批,栗子蛋糕
這次跟男友一於試下堂食dinner

另外仲要左個意式蕃茄雞扒意粉
好似茶記d lunch咁 不過個感覺真系幾意式
可能系有D件碟吾同d
飲品一杯凍焦糖鮮奶咖啡 我嫌太甜
之後就冇叫另一杯 我飲水就好了~
2014-03-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
2013-10-04 943 views
同家姐兩個人去到APM, 想食少少野, 就去左italian tomato點知勁失望......首先未講野食, 招呼既妹妹帶位果陣望落仲迷失過我地(笑)我見個menu咁cafe, 有埋latte呀, capp等等, 就諗住睇下有冇得decaf, 因為過四點飲咖啡我會訓唔著點知個妹妹似乎聽唔明咩係decaf, 應該即係冇啦, 咁唔緊要, 始終唔係間正式cafe, 我體諒, 咁我叫朱古力啦兩個人叫左四樣野: 熱朱古力,蜜桃紅茶,檸檬芝士批,抹茶紅豆蛋糕最失望係我既熱朱古力......首先係比我想像中細杯啦, 都成$28, 冇諗住係咁細, 不過都諗住好飲就ok但就圖片所見, d泡勁粗, 口感好差, 同埋撇除d泡容量就更少, 都算.....不過最慘係杯朱古力其實似奶多d, 冇咩朱古力味徹底失望既熱朱....恕我得罪d講句, 茶餐廳都好飲過呢杯-_-然後都係我既檸檬芝士批個餡冇問題, 幾fresh, 唔會好濟既感覺但係個批皮太硬喇......硬到我幾驚成個批飛出街lol到我家姐既兩樣野, 中規中矩, 雖然唔突出, 但起碼唔會覺得浪費金錢......抹茶紅豆蛋糕冇咩味, 而且紅豆太甜, 不過好多地
點知勁失望......

首先未講野食, 招呼既妹妹帶位果陣望落仲迷失過我地(笑)

最失望係我既熱朱古力......
不過最慘係杯朱古力其實似奶多d, 冇咩朱古力味

然後都係我既檸檬芝士批
個餡冇問題, 幾fresh, 唔會好濟既感覺
但係個批皮太硬喇......硬到我幾驚成個批飛出街lol

抹茶紅豆蛋糕冇咩味, 而且紅豆太甜, 不過好多地方都係咁

蜜桃紅茶幾好飲, 幾清新, 唔算太甜

總括來說, 我唔會再去
熱朱古力,蜜桃紅茶,檸檬芝士批,抹茶紅豆蛋糕
2013-10-03
$60 (Tea)
2013-08-19 678 views
今日本來約左好友們去Fiat Cafe、朋友一年由美國返黎一次、想帶佢去一間有特色既餐廳、點知遇上風球!其中一個朋友訛稱有八号波囉!間餐廳講明一打八号就關後來先知仲係3号波、但費事話完取消又話唔取消、當時又係office一頭煙!所以最後淨係同其中一個朋友繼續出朋友呢排兼職補習、剛巧轉左黎觀塘、正!我們時日收工就搵食!openrice見到原來呢度有Italian Tomato、記得試過旺角果間唔差嫁喎、只係坐唔奈!反正打風食完走、就擇呢間啦!入到去、都有幾張空枱!八點唔洗等位、可能都係打風下覓食既優勢!打開menu見到都有幾多選擇!同埋睇d相都幾吸引下!1.忘記了名字既 Pizza 朋友簡直係pizza迷、就擇左呢個唔記得叫乜既pizza一黎到、咦!同張相差甘d喎!無乜味、個批底硬到爆、最後食淨兩件、連我個pizza迷朋友都哽唔落、不過我地好少甘“大sai鬼” 所以俾朋友打包左 2. 吞拿鱼Risotto哇!黎到見到個樣都無乜胃口  白色既!無乜餡既??!上面得幾條聰!食落去、就好像食生生底既飯加左白汁甘、無乜吞拿鱼喎!除非俾我朋友筆晒! 可能因為個pizza特別差、朋友話:我覺得個
朋友呢排兼職補習、剛巧轉左黎觀塘、正!我們時日收工就搵食!

打開menu見到都有幾多選擇!同埋睇d相都幾吸引下!

1.忘記了名字既 Pizza
朋友簡直係pizza迷、就擇左呢個唔記得叫乜既pizza
 2. 吞拿鱼Risotto
哇!黎到見到個樣都無乜胃口
 白色既!無乜餡既??!
上面得幾條聰!

可能因為個pizza特別差、朋友話:我覺得個飯好味過個pizaz!我無出聲、我覺得兩個都難食
份量一般、聽到隔離枱男人話碟意粉細碟!

3. 牛奶抹茶
加左糖都苦到喊!本來對綠茶都係一般般、可能我唔識欣賞、對於綠茶迷、可能會覺得好飲!真係好苦呀!
 服務方面都okay! 服務員介紹d餐時都有耐性!本來無俾水既、但要求既話都有俾每人一杯
如果想普通食個飯又唔想太貴、都可以黎呢度!
2013-08-13
2013-06-15 520 views
當日係星期六,所以四周圍都好多人,見呢間唔算太多人等位,就食呢間啦!!等位期間睇過openrice食評,話d份量好細,而且喊樣好多,都有些少擔心!!於是我同朋友一齊share最多人讚好食嘅忌廉蛋煙肉意粉(即卡邦尼意粉)同埋千層肉醬闊麵,忌廉蛋煙肉意粉超好味,好濃芝士白汁味,因為本人係芝士愛好者,所以有少少鹹,但係鹹味係從芝士黎,所以我鍾意!!不過份量可以多d!!講到份量千層肉醬闊麵就真係太細份,同一部samsung電話差不多大,不過味道係ok,同平時食到的差不多!!!另一朋友遲黎,所以自己叫咗芝士茄汁忌廉意粉,佢話冇芝士味,只食到茄汁味,即係茄汁意粉,佢話早知食忌廉蛋煙肉意粉!!!

2013-06-08
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
  • 忌廉蛋煙肉意粉(即卡邦尼意粉)
2012-11-27 413 views
朋友EVA話冇人同佢食呀!所以就特登過黎陪佢食囉觀塘LUNCH雖然選擇都好多,但大多都要等位囉!仲要係等好耐呢特登早少少去拎位,所以咪唔洗等囉!SET LUNCH都幾抵食,60蚊到我同朋友都係叫SET LUNCH,而且係同一款添HEHE先黎個餐湯,夠熱的,最怕D唔凍唔熱的湯呢個意粉軟硬都炒得適中埋單加埋1都係70蚊有找
朋友EVA話冇人同佢食呀!所以就特登過黎陪佢食囉

特登早少少去拎位,所以咪唔洗等囉!
MENU
SET LUNCH都幾抵食,60蚊到

我同朋友都係叫SET LUNCH,而且係同一款添HEHE
雜菜湯
先黎個餐湯,夠熱的,最怕D唔凍唔熱的湯呢
香蒜墨魚柳炒意粉
個意粉軟硬都炒得適中

埋單加埋1都係70蚊有找
2012-11-08
$65 (Lunch)
雜菜湯
香蒜墨魚柳炒意粉
2012-11-20 319 views
朋友聚餐, 與男仔FRIEND 食, 好似不適合食壽司, 所以就佢來到觀塘APM 搵食..於是揀返去這餐廳, 因為我覺得每人一個SET , 唔使煩, 又可以坐下傾下計..7:00 P.M 一去到不用等位, 又是坐近門口不過地方細, 朋友的袋要抱住食飯!!一張2人TABLE ,旁邊已經是另一PAIR 人, 不過地方唔嘈..每人叫了一個SET , 唔平, 一個意粉+湯+杯野飲, 差不多50-60元湯無影相, 羅宋湯無咩特別!!飲品, 咖啡或茶, 可以再加錢飲特飲, 之前試過飲凍朱古力, 真不錯,有CREAM 在面, 不過飲埋朱古力會好飽!!朋友食依個, 是煙三文魚XX意粉,我唔知好唔好, 朋友話幾好!!我至愛這個忌廉蛋煙肉意粉, 其實是卡邦尼意粉!!真是最愛, 其他地方食唔到....雖然細細碟,但真是好飽流, 因為個汁幾杰, 一定要熱食, 快食完一輪, 就已經好飽了!!沒有叫特飲, 普通餐飲!!我喜愛這裡,有一個原因, 因為食完飯可以食件CAKE...不過今晚食力欠奉, 我不能再吃....而且要加錢 差不多20蚊才有得食!!點知................我叫了這個蛋糕, 芝士藍莓蛋糕

7:00 P.M 一去到不用等位, 又是坐近門口

沒有叫特飲, 普通餐飲!!

點知................
我叫了這個蛋糕, 芝士藍莓蛋糕, 太過吸引了, 朋友話請食飯, 叫我食件CAKE....我行出去櫃面揀, 見到蛋糕吸引, 我決定放棄減肥叫了這個, 果然沒有浪費我QUOTA...哈哈, 很新鮮, 鬆軟, 食落不太甜, 可惜芝士好飽, 食完真是爆肚!!
朋友這個也很吸引, 下次要試佢個蛋糕先!!

有限時交枱,但我地傾得很愉快, 沒有過時, 沒有人催趕...二人聚餐不錯的選擇!!
2012-11-02
$80 (Dinner)
2012-11-03 178 views
之前一次不經意經過發現了它店子小小的,但燈光好光猛可serve 的檯子也不多,不接受book 檯,只能walk-in,人齊先有得入座Lunch set 有4款,兩個飯兩個意粉價錢$54-68 不等仲可以加$20 有多件cake 呢餐湯沒有選擇,只得羅宋湯蠻鹹蠻辣的呢小妹只喝下半碗而已餐包是鬆軟的提子包,帶點甜是日式甜醬油混上爽口意粉的作品沒有太多的材料,感覺有點寡朋友仔點了日式雞肉飯多汁的,同飯既份量配合得剛剛好不過缺點同上,作為主角的雞肉太少了一點都不夠喉糖同奶既份量是自己放的,幾細心中規中矩的一餐又不是太人多,諗唔到食咩又唔想等位既,都是一個可接受的選擇
之前一次不經意經過發現了它
店子小小的,但燈光好光猛
Lunch set 有4款,兩個飯兩個意粉
價錢$54-68 不等
仲可以加$20 有多件cake 呢
餐湯 餐包
餐湯沒有選擇,只得羅宋湯
蠻鹹蠻辣的呢
小妹只喝下半碗而已
餐包是鬆軟的提子包,帶點甜
日式磨姑意粉
是日式甜醬油混上爽口意粉的作品
沒有太多的材料,感覺有點寡
日式雞肉飯
朋友仔點了日式雞肉飯
多汁的,同飯既份量配合得剛剛好
不過缺點同上,作為主角的雞肉太少了
一點都不夠喉
凍熱咖啡
糖同奶既份量是自己放的,幾細心

中規中矩的一餐
又不是太人多,諗唔到食咩又唔想等位既,都是一個可接受的選擇
2012-10-17 112 views
中午去APM的Italian Tomato吃LUNCH都幾好環境,位置方便,但是裡面的座位比較狹窄,不過午餐可以接受,因為用餐時間不會太長!第一次在午餐單點了個三文治,非常好吃,因為有CHEESE的緣故吧,加上生菜也很新鮮,用這個法國麵包皮很煙韌,總體感覺特別好吃。不過幾十塊吃一個就太貴啦!!!這個意粉酸酸甜甜的感覺很開胃,有大蝦很爽口,可以推介一試!這次這個是套餐來的。這個蛋糕是加20元跟飲料一起的,也不錯,只是酒味太重,來自車厘子的。
三文治
番茄意粉
車厘子蛋糕
2012-08-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
三文治
番茄意粉
車厘子蛋糕
1K
2012-05-27 64 views
下午茶時間,去找一點甜食,來到這家和式西餅店,選了士多啤梨芒果夾心餅。層次分明,外型很吸引其實對士多啤梨蛋糕是有一點保留的,因為士多啤梨的味道較清淡,好吃的都只是甜一些,但仍會有一點點酸味的。與蛋糕一起吃的時候,士多啤梨的甜味很容易會被較甜的蛋糕蓋過,只剩酸味,但這裏的蛋糕則做得剛剛好。大大的士多啤梨味道清淡,易入口。而忌廉及蛋糕部份不會太甜,味道不錯。芒果的甜味也很好,沒有甜的過份的味道,很天然。
層次分明,外型很吸引
芒果的甜味也很好,沒有甜的過份的味道,很天然。
2012-05-27
$46 (Tea)
2012-05-07 58 views
午飯度度都好多人~等左一段時間先有位~我地點了1)焗牛肉飯: 太乾, 唔夠汁~所以唔係太好味2)明太子意粉: 呢個忌廉汁~配爽口的意粉, 好好味~不過略咸3)餐包: 普通4)餐湯: 飲飲下~有一團粉….而且冇乜南瓜味~5)凍朱古力: 次次都會飲凍朱古力~~因為朱古力配忌廉真係好好味~要加$8雖然飯市好忙, 不過行左幾轉都唔幫我地執野…就算先後擺低左飯、意粉都唔執…..服務麻麻地…
午飯度度都好多人~等左一段時間先有位~
我地點了
1)焗牛肉飯: 太乾, 唔夠汁~所以唔係太好味
3)餐包: 普通
4)餐湯: 飲飲下~有一團粉….而且冇乜南瓜味~

雖然飯市好忙, 不過行左幾轉都唔幫我地執野…
就算先後擺低左飯、意粉都唔執…..
服務麻麻地…
麵包普通~湯冇乜味
DRY左D
明太子意粉~
不過食多兩啖好咸
凍朱古力~但餐飲都要加$8
行左兩轉, 都唔肯執台...
2012-05-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
明太子意粉~
凍朱古力~但餐飲都要加$8
行左兩轉, 都唔肯執台...
2012-02-18 24 views
食完晚飯, 遇到久未碰面的老朋友, 便到Italian Tomato邊食邊講一行四個人, 就叫左四件cake黎試下.士多啤梨芒果夾心餅: 表面的士多啤梨冇咩甜味, 朱古力蛋糕加埋中間既吉士酥皮都okay既, 呢件cake最好就係可一次食幾款野咁肉桂蘋果撻: 呢件唔錯, 肉桂味夠濃, 蘋果肉多又甜, 批底都夠鬆化焗芝士撻: 芝士味唔多濃, 可能係比朱古力味蓋過哂 而且cream都落得太多喇櫻桃芝士餅: 櫻桃有酒味, 唔錯, 可惜芝士味依然很弱, 餅底反而充滿牛油香, 比蛋糕更吸引以$3x價錢黎講, 呢度既餅叫做不過不失啦

一行四個人, 就叫左四件cake黎試下.

焗芝士撻: 芝士味唔多濃, 可能係比朱古力味蓋過哂
而且cream都落得太多喇
以$3x價錢黎講, 呢度既餅叫做不過不失啦
2012-02-04
$40 (Last Night Supper)
1K
2012-02-14 16 views
想吃西式的食品,於是走到這間日式意大利餐廳,希望尋找精緻的滋味,然而真的有一點失望。過去曾經吃過這裡的意粉,都算不錯,但今次的龍脷飯就點失色。龍脷柳腍得太出奇,也沒有鮮味。而汁的味道也一般,不能帶出其它食物的味道。如果要到這裡進食,都是選擇意粉或蛋糕較穏妥。

過去曾經吃過這裡的意粉,都算不錯,但今次的龍脷飯就點失色。
如果要到這裡進食,都是選擇意粉或蛋糕較穏妥。
2012-02-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$64 (Lunch)