2019-02-25 182 views
餐湯一睇就知係南瓜湯,飲落仲有一絲絲南瓜蓉,真材實料又好味豆腐沙律味道比較淡,不過喺外面較少食到,而且感覺幾健康意式雲吞淋上芝士,增加風味同味道層次,食落唔會好漏但又不失惹味不過我最鍾意餐包,不但係比較少有嘅乾果麵包,更係特意烘熱上枱,食起嚟麵包更柔軟及帶出乾果香甜,實在非常吸引!主菜意大利飯,醬汁唔會太膩,飯身保持咬口唔會太淋,鍾意裡面菇菌夠大塊,仲有鮮甜帶子,令成個飯都好香,難得食意大利飯唔會覺得bad
餐湯一睇就知係南瓜湯,飲落仲有一絲絲南瓜蓉,真材實料又好味
豆腐沙律味道比較淡,不過喺外面較少食到,而且感覺幾健康

2019-02-16 264 views
琴日晚餐既時間,因唔想買餸煮飯,所以就黎左Italian Tomato Café(觀塘apm)依間是我最鐘意既蛋糕店,依間除了蛋糕之外,都有唔同的西餐可供選擇,價錢都比較合理。店舖面積雖然唔算大,但坐位闊落,坐既位都算多環境裝修可有情調,除左有蛋糕同野食之外,都仲有蛋糕既訂購服務。漁夫海鮮天使麵($82)蕃茄味道濃郁,醬汁剛剛好又唔會太酸。叫多左個pizza(因友人熱愛菠蘿)Pizza係餅乾底個種,有少少硬身
店舖面積雖然唔算大,但坐位闊落,坐既位都算多

漁夫海鮮天使麵($82)
蕃茄味道濃郁,醬汁剛剛好又唔會太酸。

叫多左個pizza(因友人熱愛菠蘿)
Pizza係餅乾底個種,有少少硬身
2019-01-24
Type of Meal
Dinner
2019-02-14 189 views
甜品嘅魔力,無論係少女定小朋友都無法抗拒~ 行完街同囡囡搵地方食tea,好想食pasta,但隻囡食左正餐只想食cake,就諗起商場有Italian tomato每次經過個蛋糕櫃好似有股魔力~ 硬係覺得每件睇落都好食唔知點揀!水果控囡囡揀左士多啤梨芒果蛋糕,D生果勁大粒,阿囡見到雙眼發光 我就嗌左個得獎嘅Chef recommend Carbonara,老實講就不過不失啦... 始終鐘意California pizza kitchen 嘅Carbonara多d!我係單嗌pasta再加錢轉 Set C,有湯、自選蛋糕、茶/啡。連加一埋單$13x,食埋環境差唔多,都幾好坐。

2019-01-30 191 views
星期日的下午不用等位即可入座自家製蛋糕之士多啤梨芝士撻,可能太久沒有吃芝士撻了,三兩口就吃完,還不錯。藍莓忌廉芝士釀西多士,脆卜卜的外皮,酸酸甜甜的醬汁,沒有西多士的花生醬香味,總覺得少了什麼似的。
星期日的下午不用等位即可入座

2019-01-08 238 views
又聖誕又新年又生病的,渾渾噩噩過了這兩個星期,沒有任何感想地或者是太多感想但愈說愈鬱悶索性不說地踏入了2019。聖誕期間一直很想食蛋糕,但周遭的人似乎興趣不大,便不了了之。今天無意中經過這家以前曾經迷戀過的日式cafe, 看見裝進玻璃櫃裡的形形色色的精緻蛋糕,款式似乎比以前多了些,便隨意的挑了幾件回家。1. 皇牌士多啤梨蛋糕 $40以前超級喜歡的一款蛋糕,鮮甜帶一點點酸的士多啤梨配上不過份甜膩的幼滑奶油,兩者合襯得很,味道純粹卻不含混,正合我口味。怕是因爲剛好是士多啤梨的季節,士多啤梨比往常還要鮮甜些許。2. 日本栗子蛋糕 $36 栗子蓉不夠多,但味道不錯,能嚐到天然的栗子味道,不會太甜,配搭的原粒栗子很美味。忌廉裡也混和了一些栗子粒,多了一些口感與風味。3. 法國海鹽焦糖純米蛋糕 $36名字有夠拗口的!算是偏大人口味的蛋糕吧。不太甜,就淡淡的有海鹽與焦糖的味道,特別的是其海綿蛋糕吧,以黑糖與日本米粉制成的咖啡海綿蛋糕,口感比一般的軟糯,味道也與其海鹽焦糖味忌廉相襯。總結而言,個人認為1>2>3。這個價錢這個質量,算是性價比挺高的蛋糕,買來當生日蛋糕或是平時買來滿足自己

1. 皇牌士多啤梨蛋糕 $40

2. 日本栗子蛋糕 $36

3. 法國海鹽焦糖純米蛋糕 $36

總結而言,個人認為1>2>3。這個價錢這個質量,算是性價比挺高的蛋糕,買來當生日蛋糕或是平時買來滿足自己的口福之欲,也是一個不錯的選擇。
2018-12-17 389 views
2人行去APM食返個下午茶餐先~一去到有位唔洗等~叫咗兩個Tea Set香芒忌廉汁雞絲意粉~忌廉汁帶有濃濃芒果味~所以D汁睇落有D淺黃色~配以車厘茄、香草、雞絲、蘑菇~食落D意粉軟硬適中唔會乾~另加芝士粉仲正千島煙三文魚薄餅~薄餅底配千島汁、煙三文魚、香草、芝士~可惜餡料有D少~三分一個餅底都冇味嘅~如果D料同醬加多D貼返個餅邊仲野味D㖭跟餐有一杯熱飲~揀咗一杯咖啡、一杯奶茶~咖啡豆都算香~奶茶好水一D味都冇整體都還可以百零蚊有兩個下午茶套餐

香芒忌廉汁雞絲意粉

千島煙三文魚薄餅

整體都還可以百零蚊有兩個下午茶套餐
2018-12-15
香芒忌廉汁雞絲意粉
千島煙三文魚薄餅
2018-12-07 238 views
當晚6點半左右去食,見門口有排隊攞票機咪攞張票等位。其實入面唔係太多人,但都要等位。之後有2個女人攞票等食,有個女服務員就咁叫佢地入去,完全冇睇等位機叫號碼,我果下燥左。之後我同個男經理講乜唔係跟號碼安排坐位?有人就叫佢入坐,咁請問呢部排隊攞票既機器要嚟做咩?佢完全有回應,亦冇道歉,只係是但安排個位俾我坐番,全程黑面,我當下都十分黑面,咩啲服務態度可以咁架?我唔會再去呢間食野。只係旦糕有水準,其他真係好一般,仲要個餐包旦糕,落左單又冇跟,真係好差。
當晚6點半左右去食,見門口有排隊攞票機咪攞張票等位。
2018-12-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2018-12-03 191 views
行完街,食晚飯,行行下經過見到啲蛋糕幾吸引,又唔想食得咁heavy,於是就入左去試。 叫左個巴拿馬火腿pizza個餅底係薄的,啱唒,火腿頗咸,再有啲芝士係上面,中和番,味道剛好。 另外要左個海鮮意粉個汁其實有點稀,個意粉掛唔到個汁,食落去就好似湯意粉咁,有少少失望 黎呢度,點可以唔食埋佢件蛋糕呢?意粉加幾十蚊就可以跟一件蛋糕,餐飲同餐湯。我地揀左士多啤梨芒果蛋糕,生果比較酸,蛋糕質感幾好,軟綿,混埋忌廉,算不錯。埋單二百八十左右。

叫左個巴拿馬火腿pizza

另外要左個海鮮意粉

黎呢度,點可以唔食埋佢件蛋糕呢?
意粉加幾十蚊就可以跟一件蛋糕,餐飲同餐湯。

埋單二百八十左右。
2018-11-25 211 views
唔記得幾多個星期之前同女朋友去咗觀塘APM度行街街同睇戲。搞呢搞路搞完之後發覺,頂!又唔記得食午餐。因為小弟個肚已經餓都打晒鼓,所以就同女朋友講,不如食啲嘢先再繼續啦,頂唔順啦大佬。最後決定咗去食呢間italian tomato cafe. Yeah!!!!!!!我同女朋友都揀咗同一個客茶餐和自家制蛋糕餐加熱咖啡。Kiki

2018-10-25 254 views
之前為左幫朋友慶祝生日我地又睇中左tomato既蛋糕~~所以就索性入埋黎食熱食一於試試佢!我地兩個都係第一次食入到黎覺我坐既環境係舒適既不過枱與枱之間其實都唔係坐得好鬆動個意粉落完order之後好快就送左上黎係煙三文魚蒜香意粉整個份糧其實都幾少只適合雀仔胃的少女如果想食飽d 就要配個蛋糕/小食喇呢個肉醬千職麵~有好多芝士!好滿足啊但係個兜都係偏細食完咸點就到左我最期待既蛋糕時間~三重朱古力真係好好味啊非常之濃味!!!!!朋友食呢個係經典既士多啤梨蛋糕D CREAM雖然多但又唔會覺我好漏兩個蛋糕都好滿意!!不過如果冇食蛋糕就會唔夠飽喇..我地兩個都加左湯同飲品蛋糕湯就好普通了其實都只係為左蛋糕下次應該都係淨係食蛋糕算了~~
之前為左幫朋友慶祝生日
我地又睇中左tomato既蛋糕~~
所以就索性入埋黎食熱食

整個份糧其實都幾少
只適合雀仔胃的少女
如果想食飽d
就要配個蛋糕/小食喇

呢個肉醬千職麵~
有好多芝士!
好滿足啊
但係個兜都係偏細
食完咸點
就到左我最期待既蛋糕時間~
三重朱古力真係好好味啊
非常之濃味!!!!!
朋友食呢個係經典既士多啤梨蛋糕
D CREAM雖然多
但又唔會覺我好漏

兩個蛋糕都好滿意!!
不過如果冇食蛋糕就會唔夠飽喇..
我地兩個都加左湯同飲品蛋糕
湯就好普通了
其實都只係為左蛋糕
下次應該都係淨係食蛋糕算了~~
2018-10-15
Celebration
Birthday
  • 三重朱古力蛋糕
2018-10-25 151 views
一向都好喜歡吃 #Italiantomato 的蛋糕🍰新出的 #秋の味覚 系列 用直送時令水果🇯🇵配合招牌香濃鬆軟奶油🍁 好看又好吃😋也很適合秋涼時分享用🎑🍇日本晴王巨峰葡萄蛋糕外層的巨峰cream令我眼前一亮🤩 巨峰提子跟忌廉意外地搭 微微酸甜又帶點咸✨#晴王 #巨峰 葡萄也是質素保證 甜度滿分💜🍊日本柿橽這個是我光看就覺得會很好吃的☺️ 橽底很香牛油🥧烤得脆脆的🍴 底部柿蓉配上堅果🌰 口感有趣🐿期間限定 快去嘗嘗吧🌟
一向都好喜歡吃 #Italiantomato 的蛋糕🍰
TakeAway
Dining Offer
Tasting Event
2018-10-25 142 views
上個星期五黎咗呢度食,都有一大輪無食。 睇睇餐牌都有嘢揀到,所以就等。。。大約幾個字就有位了,仲要係卡位添。再睇,又唔係好㨂到😅最後。。。一個菠菜南瓜意粉,一個三文魚海鮮焗飯,加$32可變餐,有湯有飲品。 其實都唔係好底🧐 好彩,只係加一個! 個湯是暖的,討厭!最怕啲嘢唔熱,尤其是湯😑😑😑 呢32蚊係主相更加唔底😠😠😠意粉到先,好彩,靚樣,夠香,夠熱。都算好味。跟住焗飯到,都香,一定夠熱,焗飯都唔夠熱就死lu🙄🙄 但好可惜,超唔夠味,個飯又白雪雪,係就係有蛋,但唔似炒底feel,其實即係唔多好味👎🏼👎🏼食到我女友悶哂添。

再睇,又唔係好㨂到😅

意粉到先,好彩,靚樣,夠香,夠熱。都算好味。
日本南瓜菠菜忌廉意粉

芝士煙三文魚海鮮蘑菇忌廉白汁意料
2018-10-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$98.5 (Dinner)
2018-10-17 154 views
同一位茹素嘅fd喺呢個商場食晚飯。辛苦咗成個星期,大家都想靜靜地坐下放鬆食個飯。當然我又唔想個fd無咩選擇之外又叫人走咩走咩咁啦。我地望咗商場個牌一輪,決定嚟呢到。我地大約6點入坐,未坐滿人嘅。餐牌有 lunch set 同下午茶 set,不過晚餐無特別 set。有d幾幾人餐咁。我地望 pasta 部分,見到日本南瓜菠菜意粉,都再問職員確定無肉嘅。咁我再選個四式芝士薄餅,職員都話無肉嘅。咁就太好喇。加$32有餐湯同跟餐飲品,問職員個忌廉湯有煙肉嘅,fd都照要,咁佢俾曬d煙肉我都 ok 啦。等咗一陣個餐湯就上喇。濃就唔係好濃,不過淡淡地都飲得嘅,有幾小塊煙肉。咖啡都係正常嘢,糖同奶都可以自己隨喜加。熱檸檬茶跟 Twinings 茶包上,不過晚餐飲 Breakfast tea 有d特別。粉嘅份量都合理嘅,好濃厚嘅南瓜醬,加埋菠菜好夾 ~ 唔想食太濃味或者食清d嘅人可以食呢個~ Pizza 烘到好香口,邊邊好有咬口呀,想食脆卜卜嘢就啱曬喇!雖然我食唔到有邊幾種芝士,不過芝士加埋蕃茄係必然配搭~ 原來可以加蜜糖食,少少甜甜地又另一滋味~ 咸又得,甜又得~ 加錢要埋餐湯同餐飲,食物質素同服務又o

等咗一陣個餐湯就上喇。
忌廉湯(餐湯)

濃就唔係好濃,不過淡淡地都飲得嘅,有幾小塊煙肉。

熱招牌咖啡

咖啡都係正常嘢,糖同奶都可以自己隨喜加。

熱檸檬茶

日本南瓜菠菜忌廉意粉

四式芝士薄餅

雖然我食唔到有邊幾種芝士,不過芝士加埋蕃茄係必然配搭~
原來可以加蜜糖食,少少甜甜地又另一滋味~
咸又得,甜又得~

加錢要埋餐湯同餐飲,食物質素同服務又ok,仲可以無限時靜靜地坐,星期五晚飯時候加埋1先每人一百多d... 抵呀!
2018-10-05
四式芝士薄餅
2018-09-12 236 views
Italian tomato 好耐都未來過了, 上一次可能已經是讀書時期。 記得每次來重點都不是那個主菜! 係蛋糕,蛋糕同蛋糕🍰 ( 好重要所以要講三次) 今次事關在減肥其間,所以點了健康的烤雞沙律 。烤雞味道不錯, 肉質適中,唔會太硬身。 菜很新鮮, 帶點田園的感覺☺️餐湯比以前進步了不少, 比較濃郁而且帶有鮮味但到底, 主角還是要介紹下❤️❤️❤️好期待的千層蛋糕終於出塲了, 厚厚的吉士加滿滿的水果🍰🍰🍰媽呀, 我戀愛了❤️❤️❤️健身房, 今晚見吧💪🏻
Italian tomato

好耐都未來過了, 上一次可能已經是讀書時期。

記得每次來重點都不是那個主菜!

係蛋糕,蛋糕同蛋糕🍰 ( 好重要所以要講三次)

今次事關在減肥其間,所以點了健康的烤雞沙律 。

餐湯比以前進步了不少, 比較濃郁而且帶有鮮味

但到底, 主角還是要介紹下❤️❤️❤️

好期待的千層蛋糕終於出塲了, 厚厚的吉士加滿滿的水果🍰🍰🍰

媽呀, 我戀愛了❤️❤️❤️

健身房, 今晚見吧💪🏻
水果千層
烤雞沙律
2018-09-12
$90 (Lunch)
水果千層
2018-09-10 141 views
係附近食飽飯, 諗住食件 cake, 嘆返杯靚咖啡, 點知... 少少失望添... ... 可能太夜啩, 明明係門口時仲見到有一件 apple pie ga, 但都我地坐低已經賣左 ...不過最吾開心係杯咖啡, 佢嘅 house blend, 比起其他 coffee shop, 真係幾一般般.吾夠濃, 又吾夠香,  下次都係吾好夜晚去啦. 早D可能好D ...

2018-09-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Last Night Supper)