栗子布朗奶油 @italiantomatohongkong (旺角).一間橫跨我青春到我而家嘅bakery..tbh.. 我以前麻麻蛋糕.. 所以我好似從來都無食過呢間..到今時今日都無.. 因為個人麻麻奶油蛋糕😂感覺佢全部都係主打奶油蛋糕..但有一日 我需要買嗰蛋糕幫兩老衝下喜就買咗佢!!係長輩穩陣鍾意嘅「栗子蛋糕」$190一個.但!其實味道出乎我意料..😳可能本身我expect好差?😂但佢嘅cream雖然多..但唔係我最憎嗰種好似超市買嘅罐裝噴忌廉..味道 & 口感我都覺得算舒服!!.栗子嘅存在感主要集中係面頭🌰雖然比較甜 但我覺得螞蟻人會接受到 & 會覺得係啱嘅甜度!.中下層就主要係 忌廉 & 原味 & 布朗 蛋糕嘅mixed layering..我覺得真係唔差嘅!普通偏上 & 唔會入唔到口!好過好多平時老舖嘅奶油蛋糕咁當然.. 嗰啲價錢平好多!!!🤫.希望資訊幫到大家!!in short:可接受 食一塊就夠😙.
一間橫跨我青春到我而家嘅bakery..
到今時今日都無.. 因為個人麻麻奶油蛋糕😂
感覺佢全部都係主打奶油蛋糕..
但有一日 我需要買嗰蛋糕幫兩老衝下喜
就買咗佢!!
係長輩穩陣鍾意嘅「栗子蛋糕」
$190一個
但!其實味道出乎我意料..😳
可能本身我expect好差?😂但佢嘅cream雖然多..
但唔係我最憎嗰種好似超市買嘅罐裝噴忌廉..
味道 & 口感我都覺得算舒服!!
栗子嘅存在感主要集中係面頭🌰
雖然比較甜 但我覺得螞蟻人會接受到
& 會覺得係啱嘅甜度!
我覺得真係唔差嘅!
普通偏上 & 唔會入唔到口!
好過好多平時老舖嘅奶油蛋糕
咁當然.. 嗰啲價錢平好多!!!🤫
希望資訊幫到大家!!
in short:可接受
食一塊就夠😙
TakeAway
朋友買黎慶祝我生日🥰超可愛,size細細適合4個人分▶️ 檸檬蜂蜜忌廉蛋糕三層海綿蛋糕鬆軟,蛋糕帶微微檸檬香氣🍋中間夾住兩層有檸檬醬嘅cream,外層都有一層厚cream面頭有真蜜糖蜂巢🐝第一次食味道超級超級甜 > <口感痴牙似拖肥軟糖仲有一片蜜糖漬檸檬片,好似果乾咁幾好食,完全唔酸特別在蛋糕底有一層白朱古力脆脆👍🏻整體蛋糕唔錯,不過偏甜,可能因為蜜糖本身已經好夠甜🍯加上糖 (同朋友的愛)就甜上加甜了🫣
朋友買黎慶祝我生日🥰
超可愛,size細細適合4個人分
檸檬蜂蜜忌廉蛋糕

▶️ 檸檬蜂蜜忌廉蛋糕
三層海綿蛋糕鬆軟,蛋糕帶微微檸檬香氣🍋
中間夾住兩層有檸檬醬嘅cream,外層都有一層厚cream
面頭有真蜜糖蜂巢🐝第一次食
味道超級超級甜 > <口感痴牙似拖肥軟糖
仲有一片蜜糖漬檸檬片,好似果乾咁幾好食,完全唔酸

特別在蛋糕底有一層白朱古力脆脆👍🏻
整體蛋糕唔錯,不過偏甜,可能因為蜜糖本身已經好夠甜🍯
加上糖 (同朋友的愛)就甜上加甜了🫣
TakeAway