2020-02-12 44 views
坐低後見到有告示講間餐廳每次使用後都會對廚具、餐具同檯櫈進行消毒,而家呢個時候見到都食得安心啲啦!我叫咗一個三色冷盤、海之幸丼魚生飯同青蘋果梳打,女朋友唔食生嘢都好彩有唔少熟食選擇,佢叫咗個一口牛定食同巨峰梳打。個冷盤好大盤,大食嘅朋友可以叫嚟做前菜開胃。魚生飯都幾新鮮,特別係赤身同油甘魚,可以見到佢上面鋪滿各類刺生,非常豐富。我試咗女朋友個一口牛,肉質算淋同滑。佢個梳打造型好有得特色,打卡一流,味道亦唔錯。由於個冷盤非常大份,最後食得好飽,好滿足。
2020-02-11 118 views
估唔到工廠大廈竟然有臥虎藏龍😲老公帶左我去食呢間「丼瀛」日式餐廳😍日式嚟講,價錢都算ok😌重點係睇質素❗️我地由於未食午餐嘅關係,所以一人叫左一個丼飯,由於太多款,選擇恐懼症又嚟啦😂所以店員就介紹我地食以下兩款😎🔹松葉蟹肉甲羅燒蟹膏爆丼$118 :真係份量十足👍🏻入面有一隻鵪鶉蛋、兩隻蟹腳、蟹肉、蟹籽同埋主角甲羅燒❗️見到啲蟹膏已經心心眼😍簡直係松葉蟹宴🤤蟹膏唔會好咸,再加埋蟹肉蟹籽一淡飯過🤩正呀‼️識食就一定將隻鵪鶉蛋同蟹膏溝埋😎成件事變得好滑溜🤤另外值得一讚嘅係,隻蟹腳已經幫你處理好👍🏻只要一淡放入口就搞掂😎鍾意食蟹嘅朋友必試‼️🔹火炙三文魚親子爆丼$108 :用爆丼嚟形容真係冇錯🤣啲三文魚籽多到嚇死人🤩仲要係好新鮮👍🏻一啲腥味都冇🤤加埋啲蟹籽,撈飯真係一流😍而啲三文魚表層係燒過,啲魚油出晒嚟🤤每淡飯都充滿魚油香味🥰🔹甘栗紫薯餅1件$16 :由於我係紫薯控上身😂見到呢個小食又忍唔住叫左一件🙈外層炸得好脆口,炸粉唔會過厚👍🏻紫薯唔會過甜😍啱啱好呀❗️入面除左有紫薯蓉之外,仲有栗子粒粒,呢個組合簡直係絕配🥰🔹巨峰梳打$32 :呢杯有驚喜❗️出面好多餐廳都整到有藥水味😖我就最怕☹️但呢

松葉蟹肉甲羅燒蟹膏爆丼

甘栗紫薯餅

🔹巨峰梳打$32 :呢杯有驚喜❗️出面好多餐廳都整到有藥水味😖我就最怕☹️但呢杯絕無藥水味👍🏻抵讚!

🔹士多啤梨梳打$32 :士多啤梨🍓飲落有好香濃嘅士多啤梨味😍又唔會過甜☺️仲飲到有果肉添😍

味道:5/5
環境:4/5
服務:4/5
性價比:4/5
回頭率:4.5/5
2020-02-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
松葉蟹肉甲羅燒蟹膏爆丼
2020-02-09 39 views
香港作為一個自由經濟體,決定一個生態圈是否成功並非取決於某些權力人士的看法,應該是由食客的口味自行判斷。今次來到這家日式食肆門口,經已有兩隻可愛的連豬和一個支持醫護的面包超人歡迎我們。雖然是日式餐廳,但是好緊貼生活的。另外,餐廳好貼心,有室內和室外兩個區域,坐得好舒服。我們點了一個丼飯和一個烏冬鍋物。海之幸丼這個丼飯真係好多款不同的刺身,多到見唔到下面的飯。食落口確係新鮮,而且丼飯混合了些紫菜碎,十分惹味。午市鍋物系列好耐無食過牛肉,所以老公專乘點了一個滿滿牛肉的烏冬鍋物給我。把蛋混入鍋裡,連牛肉一齊食係特別滑特別香,而烏冬煮得好腍,食完成身暖笠笠。這個 set 仲附有小食,而我選了 3 隻炸餃子,十分香脆。

雖然是日式餐廳,但是好緊貼生活的。
另外,餐廳好貼心,有室內和室外兩個區域,坐得好舒服。

我們點了一個丼飯和一個烏冬鍋物。

海之幸丼
這個丼飯真係好多款不同的刺身,多到見唔到下面的飯。
食落口確係新鮮,而且丼飯混合了些紫菜碎,十分惹味。

午市鍋物系列

2020-02-02
2020-02-09 39 views
今晚同HONEY行去APM買野,APM鱷魚恤中心出口嘅巧明街,真的 好多不同的食店,是日去左丼瀛日本菜食,店舖內好多不同的POSTER是日同HONEY點左流心芝士漢堡扒,金菇牛肉卷,海之幸丼,天龍卷,碎三文魚松葉蟹肉卷,炸紫薯薯餅流心芝士漢堡扒流心芝士漢堡扒一咬落去,啲芝士爆到流出來,真的一口一芝士,好好食海之幸丼海之幸丼當中有三文魚,TUNA,油甘魚,赤蝦,蟹肉,三文魚子不同的配炓,由其三文魚,油甘魚真的好油份多,魚子真的爽口金菇牛肉卷金菇牛肉卷一舊包埋都好入味,肉汁好juicy天龍卷,天龍卷一起,蝦頭炸得好甘脆,卷物大大舊蝦肉,真的好好食,碎三文魚松葉蟹肉卷碎三文魚松葉蟹肉卷,卷身上堆滿了蟹肉和三文魚,卷入面放滿青瓜絲,食落爽脆碎三文魚松葉蟹肉卷同天龍卷真的唔錯炸紫薯薯餅炸紫薯薯餅真的好好食,甜甜的紫薯,一口唔會太有油的感覺!支持丼瀛!!!黃色經濟圈
是日去左丼瀛日本菜食,

店舖內好多不同的POSTER

流心芝士漢堡扒

海之幸丼
由其三文魚,油甘魚真的好油份多,魚子真的爽口

金菇牛肉卷
金菇牛肉卷一舊包埋都好入味,肉汁好juicy

天龍卷,

天龍卷一起,蝦頭炸得好甘脆,卷物大大舊蝦肉,真的好好食,

碎三文魚松葉蟹肉卷

碎三文魚松葉蟹肉卷同天龍卷真的唔錯

炸紫薯薯餅

炸紫薯薯餅真的好好食,甜甜的紫薯,一口唔會太有油的感覺!
支持丼瀛!!!黃色經濟圈
2020-02-08
Dinner
  • 天龍卷
個日lunchtime去咗一間樓上日式餐廳地點幾方便 就係apm附近於是決定去支持一下小店💛我哋兩個人嗌咗兩個lunch set送兩碗麵豉湯🥣兩杯嘢飲🍸中華沙律🥗吉列豬扒便當 $68🍱吉列豬扒新鮮炸起🐷送埋三隻炸餃子🥟有至愛蛋黃醬點下!正!總括而言十分抵食!🤩另外亦嗌左刺身飯🍣有甜蝦🦐、三文魚🐟、吞拿魚、油甘魚🐠、帶子同八瓜魚🐙款款都咁新鮮👏🏻尤其係甜蝦刺身同油甘魚刺身😻下次一定會再嚟encore sashimi 😋
個日lunchtime去咗一間樓上日式餐廳

地點幾方便 就係apm附近

於是決定去支持一下小店💛

我哋兩個人嗌咗兩個lunch set

送兩碗麵豉湯🥣兩杯嘢飲🍸中華沙律🥗

吉列豬扒便當 $68🍱

吉列豬扒新鮮炸起🐷

送埋三隻炸餃子🥟

有至愛蛋黃醬點下!正!

總括而言十分抵食!🤩

另外亦嗌左刺身飯🍣

有甜蝦🦐、三文魚🐟、吞拿魚、油甘魚🐠、帶子同八瓜魚🐙

款款都咁新鮮👏🏻

尤其係甜蝦刺身同油甘魚刺身😻

下次一定會再嚟encore sashimi 😋
2020-02-07 27 views
觀塘變得太過份了。完全不是舊時。不論工廠大廈內。新樓地舖。或舊樓新舖。令到觀塘更燦盛的美食添上無盡創造空間。今日自己係觀塘開完會後。就係街上無目的地行。不經意睇到一塊展覽板。日本菜在工廠大廈入面。本人充滿好奇的心態去覓食。海膽的特式鮮味入口充斥住海水味。海膽與蟹子的配搭當然是絕配。但再撈埋日本飯食更是相當益張。甜蝦的鮮甜掩蓋不了心中喜悅。入口即化。那種口感充滿。味道更鮮味可口。入口充滿全個口腔的口腹之感。

2020-01-08
2020-02-02 42 views
朋友推介的黃店本來以為會因為肺炎而少左人出街食但點知都坐無虛席餐牌都幾多選擇朝鮮泡菜鍋有烏冬 雞脾排 菜菜做餸朝鮮泡菜煲一黎就已經好香個湯雖然係辣 但就咁飲都仍然好香 好好味 唔係一味得個辣味雞脾肉就算滾耐左都一樣好滑 好嫩 菜菜同菇菇都好新鮮金菇牛肉卷牛肉煎到焦香 亦無過老 牛肉同金菇亦係最佳拍檔牛肉既香口 為哩餐提升左食欲甜蝦角切魚生丼各款刺身都好新鮮 係觀塘區除左勝手丼 我諗哩間係我第二間可以接受到既香港海鮮丼木魚絲吉烈蠔卷吉烈蠔炸得好脆加埋醬醬蟹子同木魚絲基本上哩個卷卷都好難唔好食係無得輸唯一可以數既可能係無咩食緊蠔既感覺不過我都可以理解 因為大部分香港食肆都只能夠用到急凍蠔所以蠔味都會較為欠奉不過整體上都係值得推介軟殼蟹野菜米紙卷相對蠔卷我比較鐘意哩個因為野菜米紙有種小清新既感覺感覺健康D 唔洗食咁多飯亦平衡返哩一餐既澱粉質今餐 大滿足 會再黎加油香港 加油小店!
朋友推介的黃店

感覺健康D 唔洗食咁多飯

亦平衡返哩一餐既澱粉質

今餐 大滿足

會再黎

加油香港 加油小店!
2020-01-30
$200 (Dinner)
農曆新年過後復工,約咗個朋友喺觀塘區食晚飯。新年流流,再加上疫情肆虐😷,好多餐廳都未必如常咁開,所以我哋都預先打定電話去餐廳確定有開同訂枱。我哋六點幾打去留座七點,準時去到,店員即刻為我哋送上熱茶。餐廳裝修真係得一個主題,就係支持香港人的,各式各樣嘅海報、標語無所不在💛。望完環境後,就𥄫下個餐牌同牆上啲店主推介,無論壽司定熱食小食都選擇繁多。丼瀛特選丼($188),食材有三文魚兩片、劍魚腩兩片、牡丹蝦一隻、帆立貝一隻、海膽一格同三文魚籽。估唔到個賣相咁正,以為係一個普通大碗,點知係一個高身玻璃碗😍,啱哂打卡。味道唔錯,刺身新鮮,而個飯落咗飯素有驚喜。天龍卷(4件)($98),個名勁型,而實際就係炸蝦三文魚卷。炸蝦🍤切開咗都知好大隻,卷物上面啲醬有少少辣。金菇牛肉卷($28),🐮切開咗有六嚿,連埋醬汁一齊食,幾惹味。雞軟骨($21),🐔串燒即刻燒起,熱辣辣脆脆的 。忌廉蟹肉薯餅(2件)($36),呢個一咬開就有爆漿嘅效果,啲忌廉湧哂出嚟🤤,同時亦都食得出有蟹肉絲。三文魚腩海膽卷(4件)($98),由於食完個丼飯覺得啲海膽好好食,我哋就追加咗呢個卷。呢個卷嘅海膽同樣好味啊😋!總括嚟講,呢餐

丼瀛特選丼

天龍卷

雞軟骨

雞軟骨($21),🐔串燒即刻燒起,熱辣辣脆脆的 。
忌廉蟹肉薯餅

三文魚腩海膽卷

總括嚟講,呢餐年初六嘅工廈晚餐唔錯,食物味道、餐廳環境同服務都ok。夜少少八點到餐廳直頭坐爆哂場啊!所以我哋食完都即刻走,廢事其他人等咁耐。店員最後仲為我哋送上雪米糍☺️。
2020-01-30
$250 (Dinner)
2020-01-31 25 views
Very nice restaurant! Great food and great service! Everything is good, keep it up! We will visit again, thank you.
2020-01-30
$150 (Dinner)
今日黎觀塘搵黃店幫襯💕比我搵到間好岩心水💕咁我哋嗌左牛油焗雜菌佢哋鋪頭嘅特選丼飯海之幸丼仲有忌廉蟹肉薯餅兩件😀見到佢哋鋪頭做緊推廣平日夜晚嚟食都會有折頭👍😙而且餐牌入邊嘅定價都非常之親民咁首先講下個牛油焗雜菌牛油嘅份量調校得非常好唔會過多🙋金針菇同其他雜菌都焗好香吸收晒牛油嘅香味第一個丼飯入邊有一隻大嘅赤蝦有油甘魚三文魚吞拿魚松葉蟹仲有三文魚子添首先飯嘅份量控制得好好咁多樣嘅刺身都非常新鮮特別吞拿魚係無根而且色水非常好💋😛第二個呢咁外表非常特別咁呢佢有海膽帶子三文魚一隻大嘅赤蝦同埋三文魚子佢成個刺身都鋪滿晒成個飯好吸引💕😛海膽帶子嘅味道非常之正入口即溶而且三文魚非常肥美☺好抵食之後嗰個忌廉蟹肉薯餅 啱啱炸起😍入面好熱 味道勁岩女仔食
今日黎觀塘搵黃店幫襯💕

好抵食

之後嗰個忌廉蟹肉薯餅 啱啱炸起😍
入面好熱 味道勁岩女仔食
2020-01-24 43 views
要吃得安心,就要食前做下功課,係連豬呀!😋😋麵包超人很可愛!丼瀛特選丼,攞盤幾搞笑。有海膽呀!!沒有苦澀或腥臭味!正!帶子都好新鮮三文魚腩海膽卷。三文魚腩好肥美,而且好厚切,一放入口,立即感受到魚油香。相對地,海膽味就被覆蓋。木魚絲吉列炸蠔卷。炸蠔仍保持香脆!加上木魚絲的配搭,既新穎但保留日本特色!🥰南瓜味薯餅,必吃,對這家的炸物很有信心!即叫即炸,香酥脆!而最令驚喜的是薯餅內的南瓜蓉!很creamy!充滿濃濃的南瓜香。

2020-01-20 46 views
***今天決定光顧一下觀塘工商廈裡的餐廳,想不到現在的觀塘工商廈發展還是真頗多元化。今次試了一間做日本菜的小店,一進去就被五顏六色的連儂牆吸引,還有不少可愛的公仔,不知道是餐廳老闆還是客人畫的。點了一個魚生飯的午市套餐,因為想不到吃什麼,選擇實在太多,由老闆幫忙配搭,老闆配搭了一個吞拿魚蓉、劍魚腩、蟹子的丼飯給我。劍魚腩很肥美,吞拿魚蓉和蟹子配飯也實在好吃,用料蠻新鮮的。只外,也點了一個熱食的午市套餐,一個海鮮雜菜鍋+煎餃子,海鮮鍋有蟹腳、蝦、青口、豆腐、冬菇等雜菜,海鮮鍋比較清甜,不會太濃味,適合一個想吃得不太heavy的下午。價錢也不貴,埋單不過200元左右,性價比也算高的。
劍魚腩,蟹子,呑拿魚蓉丼
海鮮雜菜鍋
煎餃子
2020-01-18
劍魚腩,蟹子,呑拿魚蓉丼
2020-01-20 65 views
作為香港人,近幾個月都不斷去尋找一啲好食嘅良心小店懲罰佢哋,記得好耐之前大個媽咪同男朋友嚟食壽司,map到見到之後即刻帶媽咪再黎二刷😚未行到入去已經感受到濃濃既香港本土人情味,唔洗多講,大家去圖!今次店員帶咗我哋去出面嘅座位,嗰度有好多閃閃下嘅紫色吊燈仔,氣氛好浪漫,而且空間比較大,比較適合情侶進餐用!首先我哋叫咗個松葉蟹肉海膽甜蝦丼($158),松葉蟹肉分量十足,一啲都冇偷工減料,味道鮮甜無比。海膽鮮味冇腥味,甜蝦每條都有手指咁大條,食落啖啖肉,十分滿足。三樣食材撈埋一齊食非常匹配。天氣咁凍點可以唔打返個bino ($138)呢!我哋選擇咗黑豚肉,同加左20蚊轉左讚岐烏冬。呢個火鍋嘅黑蒜油湯底,未沸騰之前已經令我同媽媽食指大動,傳出黎既香味令我地迫不及待想快啲食!黑蒜油配豚肉簡直冇嘢可以挑剔,有種食得返喺鹿兒島旅行既時候食既shabushabu既味道!烏冬亦好高質,煮完呈少許透明色,食落好彈牙爽口。最後小食叫左流心芝士漢堡扒,啲流心芝士既份量真係唔係講笑㗎😩😩😩仲有兩條燒得外脆內軟既串燒。就算撇除佢既立場,中立以食物質素同性價比黎睇,依間良心小店都依然係無得輸㗎!

仲有兩條燒得外脆內軟既串燒。

2020-01-20 45 views
觀塘出名多嘢食工廈餐廳直頭出哂名多又正好似掘寶藏咁而且多數嘅質素又真係唔差幾乎係樓下見到banner就可以上去食完你會話有下次😋今次又係樓下廣告牌見到就上去食最好食係海膽三文魚卷用三文魚脯包左個壽司飯入面仲有鮮甜海膽另一個好食係一口腩肉不過佢絶對唔係一口好大舊好厚脂肪同肉係4:6夠香因為佢將豚肉燒到金黃香脆仲有流心芝士漢堡扒真流心香芝士Yummy!金菇肥牛卷都唔錯牛都香同金菇比例適中份量都唔少反而什魚生丼冇乜驚喜以魚生嘅種類同價錢相比性價比係低啲啲但最後嘅醬油漬三文魚皮又有驚喜完全食到三文魚嘅油香加埋醬油完全夠哂味

觀塘出名多嘢食
完全食到三文魚嘅油香
加埋醬油
完全夠哂味
2020-01-19 47 views
今日走左過黎觀塘食午餐,丼瀛係我地既選擇。星期六有午市套餐,我地一個揀左爆丼系列既J 餐,一個揀左便當系列既L9餐。每個套餐都附送味噌湯,沙律同餐飲。北海道刺身爆丼有好多款刺身:三文魚,劍魚腩,針魚,鯛魚,赤身,帆立貝,甜蝦,蟹籽同玉子,件件都厚切,帆立貝同劍魚腩最好食。而白飯加左日本味素,味道豐富左,好食好多。西京燒比目魚便當有沙律,三隻炸餃子,三件比目魚同白飯,好豐富。比目魚個汁幾好食,甜甜地。最後飲埋檸茶,值得一讚既係凍檸茶冇叫少甜都唔會太甜。
今日走左過黎觀塘食午餐,丼瀛係我地既選擇。
每個套餐都附送味噌湯,沙律同餐飲。
北海道刺身爆丼
西京燒比目魚便當
最後飲埋檸茶,值得一讚既係凍檸茶冇叫少甜都唔會太甜。
2020-01-18