每次經過這間人氣餅店🧑‍🍳都有很多人排隊,這天在銅鑼灣忙完點事已經8點幾,見門口只有5、6個人又剛好新鮮出爐,於是就買了3個此店的名物麻糬波波。✨菠蘿皮麻糬波波🍍($10)趁熱吃了一個菠蘿皮,將為人熟悉的菠蘿包與麻糬波波二合為一,保留了菠蘿包面層的脆皮又帶有麻糬的煙韌感,口感特別。✨伯爵茶麻糬波波☕️($10)伯爵茶味不算重,但因為本身對伯爵茶情有獨鍾,都是值得推介的口味。✨朱古力麻糬波波🍫($10)包面的朱古力粒粒不多,朱古力味不太突出,整體比較普通。麻糬波波每人限買6個,不過普通口味都要$10一個,特別口味更要$15-20,定價有點進取,巿面上有不少其他CP值更高的選擇,如果要排隊就更加不會考慮了。

✨菠蘿皮麻糬波波🍍($10)

✨伯爵茶麻糬波波☕️($10)

✨朱古力麻糬波波🍫($10)
包面的朱古力粒粒不多,朱古力味不太突出,整體比較普通。

TakeAway
早前熱度非常高的麻糬波波,一直都有長長的人龍🌶📝很早期有吃過,今天剛好經過附近,又接近關店時間,所以沒有甚麼客人排隊,那就買些當飯後零食吧。-___________🏖店鋪狀況🏖___________ James Bonbon Bakery 店鋪空間比較細,除了櫃子外,當時還有一些麵包車放了出店面,所以五六個客人已經擠滿了空間,不能轉身動來動去。- _____________🍽食物🍽_____________🧀 原味麻糬波波 $10推介指數 ■■■□□麻糬面有些咸香的芝士粉味道,口感是煙韌的,而內裏的空芯的,帶有點甜味,整體不錯。不過認真的跟一般麵包店的芝士麻薯波波分別不大,只是體型大了點點,大約一個bonbon麻糬波波等於外面的兩個吧。(由於這個即場吃了😂所以忘記了拍照-🍍 菠蘿皮麻糬波波 $10推介指數 ■■■■□菠蘿皮好味,意想不到能這樣match,外皮甜甜脆脆的,而內裏跟原味差不多,都是帶有空氣感的甜味內芯,🌶📝推薦這款💓-🍫 朱古力麻糬波波 $10推介指數 ■■■□□有香濃朱古力味道,似是將菠蘿皮加入了朱古力粉,不會很甜很膩,有淡淡朱古力香味,麻糬面有朱古力粒粒,但數量多些會更
___________🏖店鋪狀況🏖___________
🧀 原味麻糬波波 $10
推介指數 ■■■□□
🍍 菠蘿皮麻糬波波 $10
推介指數 ■■■■□

菠蘿皮麻糬波波

🍫 朱古力麻糬波波 $10
推介指數 ■■■□□
有香濃朱古力味道,似是將菠蘿皮加入了朱古力粉,不會很甜很膩,有淡淡朱古力香味,麻糬面有朱古力粒粒,但數量多些會更吸引🤗體積還算可以,不過很容易扁榻,外觀難以保持。

朱古力麻糬波波

________🌶辣椒紙總結📝__________
整體:🌶🌶🌶
環境:🌶🌶🌶
員工:🌶🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
總結,有看過🌶📝食評的朋友就知道,🌶📝很喜歡麻糬類煙煙韌韌的口感,而BONBON的麻糬做得不錯,不是死實的,口感煙韌,價錢大約在10元起左右一個,SIZE比一般麵包連鎖店的芝士麻薯波波大,整體還不錯,但如果要排隊購買就未必會了。(p.s. 如果購買數量不多,只得一個透明小袋裝住,非常容易出倒汗水,整淋外皮。

📍 James Bonbon Bakery
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C1號舖
是次消費:$30

#麻糬 #麻糬波波 #芝士 #菠蘿包 #朱古力 #抹茶 #銅鑼灣美食 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙

菠蘿皮麻糬波波
菠蘿皮麻糬波波+朱古力麻糬波波
有日平日經過呢間店,見到店前排晒隊,幾個女仔👱‍♀️👩🏻👩‍🦰👩‍🦱喺店度行出黎,抽住個袋靚靚地,然後你一句我一句咁,「好開心呀」「終於買到喇」「好靚呀」「好好食㗎」咁~即刻上網望下。原來係麻糬波波麵包,呢間店好似好hit咁喎~上次趕時間又排晒隊咁,今日星期日得閒啲,又去開銅鑼灣,橫掂都順路,又行去望下先。Google search係地鐵站F出口沿渣甸街一路行到街尾就係,照佢嘅指示應該係呢間,但明明記得上次排隊個間好似無咁新㗎🤨再問下話呢度未出爐,叫我地行前多兩間舖~係呢間喇,睇返個名,一間係cafe,一間係bakery。呢間店係有工場即刻新鮮焗製,今日好彩唔太多人,前邊排咗兩三個啫,等一陣就買到喇~因為要四個先有靚靚袋,我就買咗菠蘿皮,伯爵茶,抺茶同朱古力四隻味,承惠$40唔知係咪都出咗爐一陣,啲麻糬包無上次見到個啲咁飽滿同漲卜卜,已經開始塌塌地。🥹🥹隔咗一晚第二朝食,四個包都縮咗水🥲🥲咬落個餡嘅麻糬仲有少少煙韌嘅,啲菠蘿包面層叮完都仲係脆脆地嘅~今次捕捉唔到佢最好嘅狀態,真係唔好擺過夜😅😅下次如果撞正出爐先會買喇,仲要即食先得~~🥲🥲

係呢間喇,睇返個名,一間係cafe,一間係bakery。

TakeAway
剛剛經過見新鮮出爐~排晒長龍~又好香就試吓啦好多口味可以選擇嘅麻糬波波~原味、菠蘿皮、伯爵茶、抹茶、朱古力~依5款各$10~仲有特別版麻糬波波~粒粒朱古力、粒粒芝士、粟米片~依3款各$15~粒粒花生、朱古力脆脆、肉桂蘋果、葵芳籽開心果~依4款各$20我簡咗粒粒芝士麻糬波波~上面有3粒芝士粒~同少許芝士粉碎~新鮮出爐嘅時候都聞到芝士香味~呢個價錢確實係比出邊$5附近買嗰D芝士味麻糬波波大同芝士味濃$15/個我就覺得唔抵~不過試吓無妨
剛剛經過見新鮮出爐~排晒長龍~又好香就試吓啦

粒粒芝士麻糬波波
$15/個我就覺得唔抵~不過試吓無妨
2023-03-17
TakeAway
成日經過都見到好多人排隊買,今日行過見唔係好多人排隊。於是就排隊買黎試下啦,排左10幾分鐘,買齊左佢基本既5隻味$10一個:-原味-抹茶-朱古力-伯爵茶-有個味道唔記得加一個特別版既粒粒朱古力味 $20一個特別版既味未到OK既 有d cream係入面 仲有粒粒麻糬有d咬口,但係性價比低 $20一個 同小朋友拳頭差不多大👊🏻至於基本味,係冇乜特別,中間係空既,佢本身已經扁,買到返屋企更加扁,要落去同食普通麵包皮冇乜分別,又唔煙韌。想食麻薯波波,去其他麵包舖買既都係一樣甚至更加好味🙊奉勸大家唔好曬錢曬時間係呢到買!
-原味
-抹茶
-朱古力
-伯爵茶
-有個味道唔記得
加一個特別版既粒粒朱古力味 $20一個

想食麻薯波波,去其他麵包舖買既都係一樣甚至更加好味🙊

奉勸大家唔好曬錢曬時間係呢到買!
麻薯波波

2023-03-16 334 views
作為一個麻糬控,難得去咗銅鑼灣,當然要去James Bonbon Bakery排隊,好彩我去嗰日冇乜人排,見到告示話有5隻味:原味、菠蘿🍍皮、伯爵茶、朱古力🍫同抺茶,同埋每人最多6個,不過唔知係每味6個定total 6個?剛見到4色喺隔離James Bonbon Cafe新鮮出爐運過嚟,所以就叫咗菠蘿🍍皮、伯爵茶、朱古力🍫同抺茶每味各兩隻,職員👩‍💼冇阻止,可能真係每味最多6隻,收錢只收現金或八達通,每個$10,總共$80。食咗新鮮出爐伯爵茶味🍵,煙煙韌韌,不過入面空心,冇乜質感,但overall係好食😋既。相比近日大熱既梅窩麻糬王,我覺得各有各好👍🏻
2023-03-16
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$80 (Tea)
  • 麻糬波波
  • 伯爵茶麻糬波波
2023-03-13 251 views
人氣麻糬波波,今日特意去銅鑼灣買來試嘅麻糬波波,去到竟然不用排隊,只有3個人在我前面,食完諗住出post讚吓間店先見到原來每日12:30後先有售,所有我去買嘅時候未開始排隊,而且剛好是午飯時間,D人應該係食完午飯先去買回公司下午茶吧!一共買了5隻味來試,試後果然沒有令我失望第一個食原味,一咬落去個口感已經係我鍾意嘅口感,但偏向甜了DD,第二個食菠蘿皮味正常第三個食朱古力味好味第四個食抹茶正常,最後食伯爵茶味好好味有驚喜屋企人都話好味已經推薦給同事我一定會再幫襯
一共買了5隻味來試,試後果然沒有令我失望

• 伯爵茶QQ
  • 原味麻糬波波
1K
2023-03-09 384 views
店名: James Bonbon Bakery地址: 銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C1號舖銅鑼灣站F1出口,行3分鐘環境: 外賣價錢:3.5/5味道: 3.5/5呢間人氣麻糬波波以前好多人排,路過見到得5,6個人排於是就買左,每人限買6個粒粒朱古力🍫 /伯爵茶☕️/抹茶🍵$15/$10/$10食落有朱古力味,入面仲有啲朱古力粒,不過賣成15蚊就略嫌有啲貴了無話好食到值$15🫢😶外面皮有淡淡伯爵茶味,食落唔會太甜🥰抹茶都一樣,表面有綠色,都係微微抹茶味,但就稍為甜過伯爵茶個款少少🙈
店名: James Bonbon Bakery

於是就買左,每人限買6個

粒粒朱古力🍫 /伯爵茶☕️/抹茶🍵
$15/$10/$10
無話好食到值$15🫢😶

外面皮有淡淡伯爵茶味,食落唔會太甜🥰

TakeAway
每次經過銅鑼灣都有人排隊,今日見到人龍唔係好多,就排隊成日買。用焗爐焗返熱先食,個皮會脆啲熱啲,真係好食好多!不過今次買覺得特別味真係唔使買,$20好貴又唔值得,買返$10菠蘿皮就算,同埋如果要排隊就唔好買啦,唔算特別值得同埋偏貴😂🍴葵瓜籽開心果 $20 (0/10)食落去個味道好怪,有就唔好怪嘅瓜子味,好似擺咗好耐咁,個皮好硬,好難食!🍴粒粒花生 $20 (6/10)花生醬正常好多,不過你都係比較偏硬,唔係好煙靭嗰種,花生醬就係普通花生醬嗰種味道,冇咩特別好形容😂🍴青森蘋果 $20 (7.5/10)蘋果味好香濃,個醬汁Creamy,食落都比較煙靭,好過上面嗰兩種。🍴朱古力 $10 (6/10)味冇乜朱古力味,表面係菠蘿脆皮,甜甜地,入邊係好煙韌,好好咬,幾好食。🍴菠蘿皮 $10 (7.5/10)表面係菠蘿脆皮,甜甜地,有啲似菠蘿包嘅煙靭版,入邊係好煙韌,好好咬,幾好食。推薦指數: 7/10好似冇以前咁好食,同埋$10一個都比較偏貴,唔使排隊先買?同埋真係唔好買特別版,又貴又唔抵。

🍴葵瓜籽開心果 $20 (0/10)

🍴粒粒花生 $20 (6/10)

🍴青森蘋果 $20 (7.5/10)

🍴朱古力 $10 (6/10)

🍴菠蘿皮 $10 (7.5/10)

推薦指數: 7/10
2023-03-07 238 views
銅鑼灣人氣麻糬熱點,是一間老式裝修的麵包店,掛住一個英文招牌。之前睇openrice評論其實不算好好,但每次去銅鑼灣,都見有人拿住袋麻糬。星期四的下午見約十人排隊,即管買來試試。當時平日供應的款式只有菠蘿、綠茶和伯爵茶味,咁我就買晒3款黎試啦。麻糬本身是好韌的,比平時食開A1和梅窩麻糬都韌,但我一家幾口都幾喜歡。菠蘿味有個菠蘿脆皮,好像平日菠蘿包咁,只是個包換了麻糬。綠茶味估唔到幾甜,整體唔錯。伯爵茶味沒有什麼茶味,普普通通。當天的特別款式是花生、開心果和玉桂蘋果,我都不喜歡這幾款味道,所以沒有試。加上平日款式是$10一個,特別款式是$15一個,又細個大約1/3,更沒有興趣試了。服務方面,排到入去有個呀姐問你要咩味幫你夾,不能說服務不好,呀姐語氣也不能說是好,就是唔憂做的狀態。
星期四的下午見約十人排隊,即管買來試試。
菠蘿味有個菠蘿脆皮,好像平日菠蘿包咁,只是個包換了麻糬。
綠茶味估唔到幾甜,整體唔錯。
伯爵茶味沒有什麼茶味,普普通通。

2023-02-23
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea
  • 綠茶味麻糬
2023-03-07 188 views
今日3點左右路經James Bonbon Bakery,見到冇咪人排隊,就喺門口裝下,見到麻糬新鮮出爐,仲有好多唔同口味,前邊只有三個人排隊就決定幫襯吓。依家麵包店一路都有好多人排隊,話晒都係有前四季酒店西餅師傅主理, 人氣keep 住都係甘高企。今日買咗抹茶味,朱古力味同埋伯爵茶味,因為佢係新鮮出爐,所以個袋都有陣蒸氣。不過如果要分開袋嘅都要注意啦,佢額外分袋個袋要收你$3。今日就冇即刻趁熱食,攞到返屋企都凍咗啦,個底變咗好似曲奇餅咁樣, 另有一番風味,外皮鬆脆,入面空氣感重。之前買完即刻食就係鬆鬆軟軟,煙煙韌韌嘅感覺。不過如果要排一個鐘先買得到呢,就真係要諗吓啦😂
2023-03-03 265 views
每次經過都見到排晒長龍,有時佢人潮管制要去對面街排隊每次經過都覺得排隊嘅人要去驗下腦袋今日星期五下晝5點幾,居然無人排嘅??居且買幾粒睇下有幾好食!聽聞初初開果時啲人要排成粒鐘想試佢芝士味,但未有。所以只係買左原味、伯爵茶味、朱古力味同埋菠蘿包面味,每粒$10 。買果時仲暖暖地,所以個袋都有啲水氣。麻薯波波一定要趁熱食,咁先食個原味… Erm… 咪麻薯波波要有嘅質素囉,無特別好食或難食。伯爵茶味,齋聞都聞唔到陣茶味,食落口就偏甜,甜到起痰,我有嘗試好努力dap,都dap唔到啲茶味,明明我無covid失去味覺㗎整體來說:要排隊就唔會食;唔洗排隊都唔洗好似我咁好奇去食。Cheers
每次經過都見到排晒長龍,有時佢人潮管制要去對面街排隊
每次經過都覺得排隊嘅人要去驗下腦袋

今日星期五下晝5點幾,居然無人排嘅??
居且買幾粒睇下有幾好食!
聽聞初初開果時啲人要排成粒鐘

想試佢芝士味,但未有。

買果時仲暖暖地,所以個袋都有啲水氣。

平時見都好多人排隊,佢地既麻糬波波好吸引,也是不定時出爐。今日週末下午茶時間經過去碰吓運氣,雖然去到己經有人龍,但好好彩剛巧出爐,我排左唔洗5分鐘就到我🙈門口貼了麻糬波波有5種口味(@$10)但其實店內另外還有一張,是有其他特別的口味(@$15)(下圖)。我第一次試,所以點了主打的5種口味外,另加一個特別口味(粒粒芝士)😍襯著新鮮出爐,熱辣辣香噴噴的時候,我急不及待咁咬左一口粒粒芝士,濃郁的芝士味充斥着成個口腔,抹茶及朱古力都好好正👍 外皮好鬆軟,麻糬好煙韌👏🏻至於其他口味(菠蘿及原味)就比較下味道無咁出

平時見都好多人排隊,佢地既麻糬波波好吸引,也是不定時出爐。

至於其他口味(菠蘿及原味)就比較下味道無咁出

• 抹茶麻糬波波
  • 芝士麻糬波波
之前試過原味同原味菠蘿皮麻糬波波,一直想再試特別口味,經過銅鑼灣見到門口無太多人排隊,大概等咗10分鐘就買到。•ᴗ• 菠蘿皮麻糬波波 $10/粒 ﹝伯爵茶味﹞茶味比較淡☕️﹝抹茶味﹞茶味算濃,但唔係苦澀回甘的抹茶,偏甜🍵﹝朱古力味﹞有可可的苦味,唔會太甜🍫整體麻薯波波唔算非常煙靭,剛買到時脹卜卜,行咗一陣已經扁了(´・_・`)有一半係空氣。建議食之前放入焗爐/氣炸鍋約5-8分鐘,焗到外面少少鬆脆,裡面熱騰騰會更加好味👀👅味道都會更加出

•ᴗ• 菠蘿皮麻糬波波 $10/粒
﹝伯爵茶味﹞茶味比較淡☕️
﹝抹茶味﹞茶味算濃,但唔係苦澀回甘的抹茶,偏甜🍵
﹝朱古力味﹞有可可的苦味,唔會太甜🍫

2023-02-22 251 views
一直都以為呢間麵包店只有菠蘿皮麻薯波波同埋普通的麵包🥯點知原來有泡芙食仲要係有麻薯嘅!咁見到當然要買來試吓啦,菠蘿皮係朱古力而中間有cream同埋藍莓士多啤梨🍓食完覺得不過不失,價錢就偏貴。