2023-11-23 763 views
第一次和朋友在 James Bonbon Cafe 試完 世一菠蘿麻糬泡芙 後一試難忘,決定再來人氣的 James Bonbon bakery 試他們的招牌麻薯波波。😋今日人龍比較短,好快就買到新鮮出爐的麻薯波波。麻糬波波外脆內軟,口感煙韌。😍 職員仲細心提我唔好封實裝麻糬波波的密實袋,以保持麻糬波波香脆的口感。👍🏼 我個人比較喜歡伯爵茶口味,茶香芳香馥郁🌱,又唔會太甜。另外綠茶 🍵及香濃朱古力味亦都值得一試。😋

今日人龍比較短,好快就買到新鮮出爐的麻薯波波。

• 菠蘿皮麻糬波波
以麻糬波波一炮而紅的 James Bonbon Bakery,除了原味之外,還提供了伯爵茶、抹茶、朱古力等特別口味,當中比較特別的菠蘿皮麻糬波波,將港式菠蘿包的甜酥皮放於麻糬波波上,脆皮為煙韌的麻糬波波增添口感,難怪每次出爐都吸引不少人購買。James Bonbon Bakery’s pineapple bun mochi pop is a must-try, featuring the sweet and crispy topping of a Hong Kong-style pineapple bun with the chewy Mochi Pop. No wonder it's always a crowd-pleaser!
菠蘿皮麻糬波波
菠蘿皮麻糬波波
身為麻糬控 一直想試呢間既麻糬 但等成個鐘好令人卻步依家熱潮過後唔使排隊 突登過黎試下買左4款味原來所謂嘅味 只係面頭嗰菠蘿皮有味道下面嘅麻糬全部都係一樣😵 失望 菠蘿皮 (1/5) 最無味既一款 伯爵茶 (2/5)面頭既菠蘿皮有少少伯爵茶味下面嘅麻糬係無味😅😅 $10粒黎講真係好無誠意抹茶 (2.5/5)同樣得面頭有抹茶味 稍為比伯爵茶濃少少但食晒成舊麻糬都係無味朱古力 (1.5/5) 同樣朱古力味薄弱總括嚟講唔會再食 貴 質素唔得去買連鎖麵包舖嘅麻糬仲好食….香港最好食嘅麻糬個人推薦梅xxx王 真係好食太多 唔明點解呢間咁多人吹奏 以後真係唔信網上啲食評🤮🤮
身為麻糬控 一直想試呢間既麻糬 但等成個鐘好令人卻步
依家熱潮過後唔使排隊 突登過黎試下
買左4款味

原來所謂嘅味 只係面頭嗰菠蘿皮有味道
下面嘅麻糬全部都係一樣😵 失望

菠蘿皮 (1/5)
最無味既一款

伯爵茶 (2/5)
面頭既菠蘿皮有少少伯爵茶味
下面嘅麻糬係無味😅😅 $10粒黎講真係好無誠意

抹茶 (2.5/5)
同樣得面頭有抹茶味 稍為比伯爵茶濃少少
但食晒成舊麻糬都係無味

朱古力 (1.5/5)
同樣朱古力味薄弱

總括嚟講唔會再食 貴 質素唔得
去買連鎖麵包舖嘅麻糬仲好食….
香港最好食嘅麻糬個人推薦梅xxx王 真係好食太多
唔明點解呢間咁多人吹奏 以後真係唔信網上啲食評🤮🤮
2023-09-29 653 views
近年每次經過大熱麻糬波波店,都會見到長長嘅人龍。而近期似乎有冷卻跡象,由高峰期要排個幾兩個鐘,到幾十分鐘,再到而家唔使排隊即入即買。既然唔使排隊當然入去買返個試試佢。麵包店環境簡潔,地方唔算大。入到去就見到唔同口味嘅麻糬波波放晒係架上面。選擇困難症嘅我見到咁多口味都花多眼亂,咩味都好想試。- 伯爵茶波波¹⁰大大粒熱辣辣嘅麻糬波波,外脆內軟,煙煙韌韌,但略嫌伯爵茶味偏淡,濃多少少會更好。- 原味波波¹⁰原味波波麻糬味重,隔日翻焗一樣好食,用嚟配咖啡一流。

- 伯爵茶波波¹⁰

- 原味波波¹⁰
原味波波麻糬味重,隔日翻焗一樣好食,用嚟配咖啡一流。
伯爵茶波波
原味波波
伯爵茶波波
原味波波
2023-09-14 541 views
夜晚七點經過無乜人排隊,忍唔住買咗少少試下,仲要咁啱新出爐,買兩個平少少,咁就買咗菠蘿皮同朱古力味嚟試。菠蘿皮驚喜唔大,食落同普通麻薯波波差唔多,個菠蘿皮同菠蘿包皮味道唔太相似,但佢夠熱加咗少少分,不過自己覺得唔係特別到值得要排咁耐隊。朱古力味都係普通,不過佢就唔會過甜,口感煙韌,值都係個句,唔係特別到值得要排咁耐隊。
2023-09-14 551 views
在滷水記吃完晚餐,本來想坐車回家,怎知朋友見到間網紅麵包店,難得來到,就順便看看。📍位置:近銅鑼灣F1出口。🏠環境:普通一間麵包店,毫不起眼,而家室內面積挺細小,大概只可容納五個客人,四處是擺放麵包🥖。🍞:主打招牌麻糬,買了以下四款口味。葵花籽開心果 $20當晚立刻試吃,內外皆有葵花籽,內餡有濃郁的開心果忌廉😍,麻糬口感煙韌😋,味道不錯,但20元一個感到昂貴🥲,試一次就夠了。其他口味給媽媽一個人吃了,一點也沒試過😭紫薯 $10抹茶 $10伯爵茶 $10

📍位置:近銅鑼灣F1出口。

🏠環境:
四處是擺放麵包🥖。

🍞:
主打招牌麻糬,買了以下四款口味。

葵花籽開心果 $20

其他口味給媽媽一個人吃了,一點也沒試過😭

紫薯 $10

抹茶 $10

伯爵茶 $10
2023-09-11
$10 (Dinner)
2023-08-27 506 views
James Bonbon Bakery每次經過銅鑼灣都見到呢間舖頭排長龍,今日六點幾難得冇人排隊,所以小編就入去買幾個麻糬波波試吓,每個麻糬波波價值$10。🔥原味波波 Original 比較普通嘅麻糬波波,相同價錢我會揀其他味😄🔥菠蘿皮 Pineapple Bun菠蘿包味嘅麻糬波波。🔥伯爵茶 Earl Grey伯爵茶味道比較淡,如果濃啲會好食好多!🔥朱占力 Chocolate我覺得係四個之中最好食,朱古力味濃郁,又唔會太甜,外表仍有少少脆,入面亦夠煙韌,大推!總括而言,小編覺得$10個麻糬波波唔算特別抵食,麻糬波波口感煙靭,菠蘿皮同朱古力味係好食,但係唔值得排咁耐隊買,如果大家經過又見到唔使排隊,可以一試!
James Bonbon Bakery

🔥原味波波 Original
比較普通嘅麻糬波波,相同價錢我會揀其他味😄

🔥菠蘿皮 Pineapple Bun
菠蘿包味嘅麻糬波波。

🔥伯爵茶 Earl Grey
伯爵茶味道比較淡,如果濃啲會好食好多!

🔥朱占力 Chocolate

2023-07-30 728 views
終於有次行過係唔洗排隊🥹,次次排隊都要起碼20分鐘以上,夏天自己選擇等唔等,發現今次買減價$10一個基本個5種口味,然後出左新味,買左個青蘋果試下,就係細個少少,同貴d,個人覺得買翻平時d比較好,因為抵d大個d都好食
2023-07-26 627 views
✨麻糬波波門口經常有人排隊全部都係$10 一個唔係特別抵食如果下次唔需要排隊都會買!外皮酥脆可口入口即化甜而不膩滋味無窮🍴James Bonbon Bakery📍銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C1號舖
麻糬波波
✨麻糬波波
門口經常有人排隊
全部都係$10 一個
唔係特別抵食
如果下次唔需要排隊都會買!
外皮酥脆可口
入口即化
甜而不膩
滋味無窮

🍴James Bonbon Bakery
📍銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C1號舖
麻糬波波
依間麻糬波波,就算你唔知依間舖頭嘅店名,但成日都會在街上看到有人拿着他們的麻糬波波,今次咁啱喺附近,終於比我發現到他們在哪,咁難得嘅機會梗係要試吓價錢方面,對比其他舖頭的麻糬波波,他們$10一顆是有一點點貴🤏🏻,不過都係可以接受嘅範圍內今次分別買咗三隻味,朱古力、原味和紫薯;大細比一般的麻糬波波大少少味道方面都不錯,朱古力味會有朱古力粒喺入面,食落都算濃朱古力味,而紫薯味就偏淡身,和原味分別不大個人覺得係附近經過可以一試,不需要特別去買

個人覺得係附近經過可以一試,不需要特別去買
TakeAway
麻糬波波是近年大熱之一,不少的店都爭先恐後的推出。今次分享這間位於銅鑼灣,經常搭巴士經過都看到門口有排隊的人龍。剛好某天平日中午去時見沒人就買來吃吃看。店面超窄,買的時候和店員說想要的口味,然後會直接幫忙裝袋。🍠 紫薯麻糬 ($10/個)口感煙韌,但紫薯味其實沒有很濃。🍵 抹茶 ($10/個)  - 有吃到微微的茶味,但因為沒麻糬的關係,就近乎空心那樣子 (°Д°) 大概特別在"菠蘿皮"外層?暫時來說這間算是我試過幾間中最貴的,不算有什麼驚喜,而且賣相也不討喜。 如果要排隊買可以直接Pass 🥲
麻糬波波是近年大熱之一,不少的店都爭先恐後的推出。

剛好某天平日中午去時見沒人就買來吃吃看。
店面超窄,買的時候和店員說想要的口味,然後會直接幫忙裝袋。

🍠 紫薯麻糬 ($10/個)
口感煙韌,但紫薯味其實沒有很濃。

就近乎空心那樣子 (°Д°) 大概特別在"菠蘿皮"外層?

暫時來說這間算是我試過幾間中最貴的,
2023-07-04
$20 (Tea)
2023-07-07 452 views
James bonbon麻糬波波由舊年開始變成銅鑼灣名物,基本上朋友、同事經過都會買🫡雖然口感夠煙韌、味道選擇亦都夠多,但如果要排超過十分鐘就唔好搞我喇😹完全唔值用咁多時間去排隊今次係閒日大約4點左右去,完全唔洗排隊,直入walkin就買到,味道亦都夠齊。今次買左原味、綠茶、伯爵茶、朱古力、芝士,我覺得綠茶最有記憶點,其他都麻麻地😂 要重申,係好食,係煙韌,只係唔值要排咁耐隊🙈 如果有機會唔洗排/小貓三四隻都可以再訪🫶🏻✌🏻

2023-07-05 250 views
平日經過都沒有機會食到,今日剛巧撞正剛剛出爐,終於有機會可以買來試試看,這間人氣麻糬波波麵包店,位銅鑼灣登龍閣地下,今次我就買了原味、伯爵茶、抹茶味3種口味,熱騰騰嘅麻糬波波,外層脆,內裡軟綿綿,QQ口感
TakeAway
每次去到铜锣湾 总看到很多人人手一袋麻薯波波终于被我找到是哪家宝藏神店了!! 刚到门口就看到大排人龙原来他家不止卖麻薯 还有西式蛋糕和面包 轮到我正好新鲜出炉一下子没忍住 买了超多麻薯和面包全家人三天的早餐有着落了哈哈~ 赶紧趁热乎吃了一个 口感QQ弹弹 有嚼劲馅料也很充实 果然好好吃~ 推荐口味:朱古力味朱古力味香浓 表面都有粒粒朱古力是大人小孩都喜爱的味道 芝士味芝士的咸香和糯呼呼Q弹的口感真的很match 花生味花生酱浓郁 夹带粒粒花生 口感非常丰富 原味散发着香浓牛油和鸡蛋香味~ 菠萝皮也是招牌之一 菠萝皮外层酥脆咬一口还会掉渣 口感一流~ 这家麻薯真的可以推荐我只在香港这边才吃到这种口感的麻薯 味道好价钱又亲民是来香港带手信的又一大好选择~拿回家可以用焗炉150度翻热3到4分钟即可 后来才知道原来是由前四季酒店西饼师傅主理怪不得日卖接近2000个建议大家出炉即食保证赞不绝口! 店员还说隔壁那家咖啡店也是她们家开的同样有售卖麻薯和面包环境超好 可以坐下来喝咖啡下午茶的好去处~ 📍 James Bonbon Bakery地址:铜锣湾边宁顿街9-11号登龙阁地下C1号铺(港铁
每次去到铜锣湾 总看到很多人人手一袋麻薯波波
终于被我找到是哪家宝藏神店了!!

刚到门口就看到大排人龙
原来他家不止卖麻薯 还有西式蛋糕和面包

轮到我正好新鲜出炉
一下子没忍住 买了超多麻薯和面包
全家人三天的早餐有着落了哈哈~

赶紧趁热乎吃了一个 口感QQ弹弹 有嚼劲
馅料也很充实 果然好好吃~

推荐口味:

芝士的咸香和糯呼呼Q弹的口感真的很match

花生味
花生酱浓郁 夹带粒粒花生 口感非常丰富

原味
散发着香浓牛油和鸡蛋香味~

菠萝皮
也是招牌之一 菠萝皮外层酥脆
咬一口还会掉渣 口感一流~

这家麻薯真的可以推荐
我只在香港这边才吃到这种口感的麻薯

味道好价钱又亲民
是来香港带手信的又一大好选择~
拿回家可以用焗炉150度翻热3到4分钟即可

后来才知道原来是由前四季酒店西饼师傅主理
怪不得日卖接近2000个
建议大家出炉即食
保证赞不绝口!

店员还说隔壁那家咖啡店也是她们家开的
同样有售卖麻薯和面包
环境超好 可以坐下来喝咖啡
下午茶的好去处~

📍 James Bonbon Bakery
地址:铜锣湾边宁顿街9-11号登龙阁地下C1号铺
(港铁铜锣湾站F1 出口, 步行约3分钟)
2023-07-01 232 views
特意从中环到铜锣湾给大家买下午茶,就是James Bonbon,超幸运🤩,有好多款麻薯波波😻新鮮🔥出爐的麻薯波波,像圓圓的小胖子🤗,每個都脹啵啵,咬起來Q彈有嚼勁,我已經忍不住,偷偷吃了✌️個🤪牛油🧈肉鬆波波也真是俘虜了我,平時對肉鬆不上頭的人,居然愛❤️啦🤩同事說蘋果🍏波波也好特別呢,真的能吃到蘋果粒,顏色好清新呀~