雖然我之前在「天水圍」港鐵站裡面,因為購買一支,來自日本的樽裝抹茶,而意外得到一張零食連鎖專門店的現金優惠券。但是該零食連鎖專門店原則上不算是食肆,在「開飯喇」的資料網裡面,沒有任何資料紀錄留下來。所以該零食專門店,沒有任何機會可以寫食評。但是,該零食專門店偏偏卻在尖沙咀,剛開設了一間雪糕店,店名叫做「日本雪糕物語」。更出人意料的是,這間「日本雪糕物語」,是跟其他日本甜品店一樣,都有售賣「Cremia」品牌的牛奶軟雪糕。於是,我把那張現金優惠券放到袋裡面,然後坐車前往尖沙咀「金馬倫道」,在這個有不少知名食店的位置,找尋這間「日本零食物語」和它們的「Cremia」軟雪糕。後來,我來到尖沙咀「金馬倫道」之後,就發現「日本雪糕物語」雖然店名名義上是一間雪糕店,但是實際上,「日本雪糕物語」其實只是本店「零食物語」,在店舖業務上加入了一些雪糕概念而已。更有趣的是,「日本零食物語」除了在店舖內同時售賣糖食之外,在「日本雪糕物語」店舖旁邊還有一角落位置,給另一間日本賣炸物的小食店「玖X貴」開設檔位經營。不曉得這樣是不是「日本雪糕物語」,和他們背後的飲食集團的市場策略,讓「日本雪糕物語」售賣的產品多元

不曉得這樣是不是「日本雪糕物語」,和他們背後的飲食集團的市場策略,讓「日本雪糕物語」售賣的產品多元化的同時,又有機會找到其他有興趣發展店舖,去分擔尖沙咀的昂貴店舖舖租。

不過,「玖X貴」對我來說,我連他們在銅鑼灣「崇光香港百貨」的舖位,也未正式幫襯試食過,更加不要貿貿然嘗試其他地方的分店好了。

雖然「日本雪糕物語」所處的舖位,經營的店舖和賣的食品都這樣多元化。但對於一名寫食評的人來說,目標清晰準確,才是當下目前最重要的事。

我望向「日本雪糕物語」店內,有關雪糕產品的餐牌上面,發現「日本零食物語」售賣的雪糕產品,不是單純簡單地,只有一隻品牌,一隻味道的軟雪糕。

當時我在「日本零食物語」裡面,唯一真真正正的發現到,只有我之前在太古日本餐廳「秋X屋」,曾經吃過濃郁牛奶無防腐劑雪糕「Cremia」。

更重要的是,「日本零食物語」不單止有售賣「Cremia」牛奶軟雪糕系列,還有其他口味的軟雪糕,甚至有其他品牌的軟雪糕即場發售。

再加上「Cremia」在其他地方,包括「Cremia」在銅鑼灣崇光百貨公司的地庫美食廣場,也有另外開設的小食店舖,我忽然無意中發現,香港已經到處都有售賣「Cremia」軟雪糕的食店,食店多得快氾濫成災。

我拿着上次在天水圍,因為買飲品而意外得到的「日本零食物語」現金優惠券,在「日本雪糕物語」的售票櫃檯面前排除等候。當時「日本雪糕物語」已經有很多遊客在裡面,排隊人龍更是開始形成。

我以前已經食過不少「Cremia」的軟雪糕,所以今次我今次選擇了,購買日本抹茶口味的「Cremia」牛奶軟雪糕。

看見「日本雪糕物語」店內,四周到處都可以看到的「Cremia」牛奶軟雪糕,我忽然想起電視機內,某電視臺賣的「營業部廣告」:「記住係xxxxxxxx(電話號碼)啊,陳小姐!全部都係陳小姐啊!!!!!」

現在全香港,都已經出現了,很多售賣「Cremia」牛奶軟雪糕的食店。手機好像「六號」跟「Mayanne」一樣,此時此刻已經在不斷呼喚我:

「你現在快點入去付款,買杯Cremia雪糕給我食啊!係Cremia!全部都係Cremia啊!!!!!!」

好了,我已經結了錢,買了票,跟站在「日本雪糕物語」的水吧位置之外,看着「日本雪糕物語」店員,在雪糕機器內擠出一杯完整,又很熟口熟面的「Cremia」牛奶軟雪糕出來。

「日本雪糕物語」的「Cremia」軟雪糕,跟我以往吃過的「Cremia」牛奶軟雪糕有點點的不同,就是「抹茶軟雪糕」,要留待軟雪糕製造出來之後,再交由「日本雪糕物語」的店員在軟雪糕頂上位置不斷灑下抹茶粉末,「抹茶軟雪糕」始告完成到手。

我站在一旁,看着「日本雪糕物語」職員,不斷輕輕地拍下抹茶粉,抹茶粉不斷降落,飄到「Cremia」軟雪糕的上面。

但是「Cremia」牛奶軟雪糕融化速度甚快,所以「日本雪糕物語」的店員手腳也不能過太慢。店員要在短時間內,儘快把抹茶粉灑落軟雪糕,大概數分鐘後,順利拿到「Cremia抹茶軟雪糕」。

由於「日本雪糕物語」的「Cremia抹茶軟雪糕」,抹茶粉灑落過程受到制肘,不能盡情傾灑的關係,所以抹茶粉亦只能依附在,軟雪糕附近的表面位置,抹茶依附的範圍只是水過鴨背,點到即止的微細程度而已。

不過抹茶依附程度有限,都不是沒有它的好處,好處就是抹茶粉有點像「弘」,「Via Txxio」的抹茶,味道實在太苦太澀了,所以「Cremia」抹茶軟雪糕入口的第一啖味道還是偏甘偏苦,要吃多幾啖雪糕才能適應過來。
宇治抹茶味Cremia軟雪糕

不過可能是「日本雪糕物語」的店員未夠經驗吧,所以拍打抹茶粉的過程期間,在不知不覺的情況下忽然重手了,令「Cremia」抹茶軟雪糕最初的味道亦變得較難接受。

排除了味道偏苦的抹茶粉之後,「Cremia」牛奶軟雪糕回復真面目,是我最初吃到的「Cremia」12.9%牛奶軟雪糕,是12.9%的牛奶濃度和甜味。

在「Cremia」底下的雪糕筒,還是跟「秋X屋」一樣,用上很有「白之戀人」濃郁和脆口感覺,口感到現在仍始終如一的曲奇威化筒。

在我習慣了苦澀的抹茶味過後,「Cremia」的「12.9%」牛奶濃厚甜味才慢慢回來,回來到我的味蕾身上。

不過跟之前吃過的「Cremia」牛奶軟雪糕一樣,吃它們的速度可不怠慢,稍為吃慢了一點,「Cremia」抹茶軟雪糕身上,無防腐劑天然牛奶軟雪糕遲早還是會立即融化,我還是多言無益,吃完算數好了。

總結「日本雪糕物語」的「Cremia」軟雪糕,它還是始終不變,無防腐劑兼且容易融化,價錢還是這麽昂貴,想再吃一杯,遲早還是會令荷包受傷。

即使我用上之前在天水圍取得的現金優惠券,「日本雪糕物語」的「Cremia抹茶牛奶軟雪糕」,最後價錢還是要港幣四十元一杯,看在「Cremia」的份上,再昂貴的價錢我也能接受。下次再來「日本雪糕物語」,我可能要嘗試其他口味的軟雪糕了。
2017-12-23
Waiting Time
6 Minutes (TakeAway)
$40 (Tea)
Dining Offer
Coupon
2018-01-05 197 views
某天逛尖沙咀時路過這店門口,勾起老婆想吃雪糕的意欲話說早前在飲食雜誌得知零食物語又跟日本雪糕品牌crossover開了這間雪糕店,就是跟灣仔店Calbee crossover一樣概念其實沒有刻意的想來光顧,剛好經過就試試吧店內有三隻不同品牌的雪糕出售,問問老婆想吃那種,她馬上說當然是Cremia限定的榴槤味話說之前在日本旅行時已經嚐過這雪糕,當時老婆還說很普通現在又喊著要吃,是甚麼logic? 女人就是飄忽的只能解說是日本實在太多好吃的的關係吧當天店外大約有4、5組人排隊買票買完票就能進店內排另一條隊拿雪糕雪糕counter只有一個職員製作雪糕,所以等待時間會比較長經過大約10分鐘的等候,雪糕終於到手榴槤味的Cremia是原味的Cremia加上榴槤味粉其實之前已經知道這個事實,但當看著職員製作時就有點覺得呻笨,人就是矛盾又麻煩的榴槤味粉濃度高,猶如在吃榴槤乾一樣,配上雪糕算是不錯不過榴槤味只有表面那些少粉,所以下面的雪糕就只是原味雪糕奶味算濃,曲奇雪糕筒當然好吃吃著吃著,老婆說感覺好像比在日本時好吃?或許只是她齋戒了好一斷時間所以覺得甚麼雪糕都好吃吧對我來説跟記憶中在日本吃的時候差不多
某天逛尖沙咀時路過這店門口,勾起老婆想吃雪糕的意欲
其實沒有刻意的想來光顧,剛好經過就試試吧
話說之前在日本旅行時已經嚐過這雪糕,當時老婆還說很普通
現在又喊著要吃,是甚麼logic? 女人就是飄忽的
只能解說是日本實在太多好吃的的關係吧

當天店外大約有4、5組人排隊買票
買完票就能進店內排另一條隊拿雪糕

經過大約10分鐘的等候,雪糕終於到手

金枕頭榴槤味Cremia軟雪糕

榴槤味的Cremia是原味的Cremia加上榴槤味粉
榴槤味粉濃度高,猶如在吃榴槤乾一樣,配上雪糕算是不錯
不過榴槤味只有表面那些少粉,所以下面的雪糕就只是原味
雪糕奶味算濃,曲奇雪糕筒當然好吃
對我來説跟記憶中在日本吃的時候差不多吧
價錢方面不記得日本售價,但$38以在香港來說也是差不多吧
2017-12-10
2018-01-02 185 views
雪糕物語都開左差唔多成個禮拜,不過小編都係啱啱先有時間去試😁講到雪糕呢家野梗係要係冬天食啦!小編今次就決定要試咗香港首創嘅金枕頭榴槤味雪糕先,唔知呢度多唔多榴槤控尼?首先就介紹左個CREMIA軟雪糕先,其實之前引入香港嗰陣已經介紹過,不過今次去雪糕物語到食覺得就好似有少少分別咁喎!今次去食小編就覺得個雪糕比以前厚身左實淨左,同埋冇咁容易溶(可能係因為冬天嘅關係?🤔)不過奶味重唔重今次就真係唔係太食得出啦!至於係雪糕表面嘅金枕頭榴槤粉,榴槤味真係好香好濃郁🤤但係同奶味雪糕就有少少唔夾啦,因為除咗榴槤味之外就乜都食唔出,不過小編就幾鍾意隻榴槤味所以覺得都唔差架😍至於過白之戀人雪糕筒就同之前食過嘅一樣,一樣都係咁香咁脆。抺茶嘅味道好香,雖然只有表面嗰部份先食到有抺茶味,但感覺上都好似比上次榴槤味抵食。因為今次呢一個可以食到有三種唔同味道嘅變化,由抹茶味變牛乳味再變白之戀人筒嘅牛油味,今次呢三種味道都好突出,唔會好似榴槤味咁由頭到尾淨係食到有榴槤味。所以小編今次都幾鍾意呢一個🤤
金枕頭榴槤味CREMIA軟雪糕
至於過白之戀人雪糕筒就同之前食過嘅一樣,一樣都係咁香咁脆。
金枕頭榴槤味CREMIA軟雪糕
2017-12-26 245 views
呢個雪糕經網台介紹完就好想試!來自日本嘅雪糕,雖然唔似其他日本產物咁虛張聲勢,但都需要小排隊,不過流動得好快,所以值得一試。無expect過佢係煉奶味!煉奶味好濃郁,不過都溶得比較快,冰感較弱。但雪糕筒係平時食某個日本夾心餅乾嘅口味,並非威化口感,牛油感比較重。總括呢個雪糕有別平時食到嘅牛奶雪糕,雖然睇落好普通,但會有種叮一聲「咁特別嘅!」嘅感覺。不過我建議食返原味就好了,綠茶或朱古力味原來只係on top加綠茶粉或朱古力粉,咁樣就貴成五六蚊,我就覺得唔係幾抵喇。

2017-12-24
2017-12-26 130 views
Cremia軟雪糕 $38又見Cremia係香港出現 當然要捧下場!話說早幾年起已經逢去日本都留意下有無Cremia食 之前都po過文講過 純粹牛奶味既雪糕加上好有特色既cone令我成為佢粉絲 呢一兩年先係香港見到有售 今次係我見既第二間香港雪糕店有賣呢間有好幾款口味 譬如香港首創既榴槤 另外有綠茶同朱古力 所謂唔同口味其實都係牛奶雪糕面灑上唔同味道既粉 我就乞衣啲揀左最平既原味 Simple is the best! 其實除左Cremia呢間仲有賣呢一系列既雪糕 當然我目標明確唔考慮其他唔知係咪外國月光特別圓 定係首次印象特別深刻 始終凝住無係日本食到既咁好食 我諗唯一既解惑方式係搵機會再出埠試下 不過我都覺得呢檔既Cremia都值得推薦俾大家 無記錯好似比香港另一檔賣Cremia既平少少 可以唔使買機票都食到算係咁
Cremia軟雪糕 $38
又見Cremia係香港出現 當然要捧下場!
2017-12-22 162 views
I heard that it is a well known ice cream brand in Japan. Now that they have set shop in Hong Kong. I thought I give it a try since I got off work early. I tried the regular flavor. It's the number 2 recommended. The flavor of the ice cream is decent. But the flavor of the milk isn't that strong, which certainly was a bit of a let down for me. I expected something better given the price. The cone is really crispy and it's different from the ordinary cone we normally eat, which is kind of special

The cone is really crispy and it's different from the ordinary cone we normally eat, which is kind of special. But personally I do find the flavor of the cone a bit too sweet.

2017-12-22
2017-12-18 213 views
尖沙咀都有creamia嚕!!係日本食完念念不忘⋯平時唔俾食雪糕既大佬都批准食🤟🏾今次點左香港限定榴連味⋯但只係拍d粉落原味雪糕度 食既時候都差少少吸到d粉窒息大家食時唔好好似我咁𤠣擒食落好似無日本既creamia咁好食 無咁滑日本食既時候好快溶的 但香港呢個就無⋯$45有少許貴,但得呢度有得食就逼住俾鬼叫我好想好想食咩佢除左creamia 其實仲有好多雪糕🍦 下次可以試下其他味 如果再食creamia 都係食原味好過!!
大家食時唔好好似我咁𤠣擒

食落好似無日本既creamia咁好食 無咁滑
鬼叫我好想好想食咩

2017-12-17 176 views
聽聞在九龍區也可以吃cremia, 作為cremia忠實粉絲, 當然要先睹為快. Happy Friday 晚上九時半到達, 店外已有一條人龍. 等候了二十多分鐘, 終於可以Order 了. 點選了原味cremia軟雪糕(HK$38), 宇治抺茶味cremia 軟雪糕(HK$45). 又等了一會, 從店員手上接過軟雪糕. 試一口, 牛奶味非常重, 口感柔軟, 雪糕較日本的溶得快. 雪糕cone用上香脆餅乾, 但其牛油的香氣始終不及日本的香濃. 筆者有點百思不得其解, 不是說那個cone是真空空運到港的嗎? 真的不明為何cone的味道會有不同. 尖子的宇治抺茶味cremia 軟雪糕, 聽聞是香港區的新口味. 所謂的宇治抺茶味, 原來是在原味cremia軟雪糕上灑上抺茶粉末. 先別說味道, 光是吃著也很容易嗆鼻至咳, 這個食法真的有點危險. 至於味道, 尖子也認為香港的cremia始終不及日本的. 還是日本的好.

還是日本的好.
2017-12-01
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$38 (Last Night Supper)
2017-12-14 194 views
好開心香港終於有Cremia軟雪糕賣,但又好唔開心...因為試完之後,根本係兩回事。如果沒有親身去日本食過當地嘅Cremia軟雪糕,或者就唔會有比較,唔會有失望。日本一個原味買緊500円,香港原味則買38蚊港紙,價錢其實都差唔多,但味道上其實大不同。香港版Cremia質地比較軟身,感覺有啲稀,溶得比較快,口感好滑溜,但奶味唔夠濃比較淡。好彩個類似「白の戀人」嘅曲奇筒,味道同口感都同日本食嘅一樣,好香。除咗個雪糕筒,軟雪糕個味道實屬普通。而香港限定嘅榴連味也只係在原味雪糕上多灑一層榴連味嘅粉末...實屬敷衍,但價錢卻要俾多$7...貴!唔值!鋪頭除咗賣Cremia系列,亦有售其他日本品牌雪糕,其實可以一試其他產品,或者寶物在其中。

原味Cremia軟雪糕
除咗個雪糕筒,軟雪糕個味道實屬普通。

香港限定榴連味Cremia軟雪糕

2017-12-13
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$42 (Tea)
2017-12-12 129 views
食飽飯行過金馬倫道,見fb成日介紹既雪糕物語完來就起呢度,食甜品既心立即蠢蠢欲動😳一直都好想試cremia 既軟雪糕😳雖然有其他新味,但係第一次食,識食一定要食原味。到手已經急不及待立即大口咬,口感好幼滑,好香甜,好濃郁既奶味,但又唔會羶,真係好好食😍😍😍😍。一路知佢係好快溶,今日天氣涼涼地食最啱。未食之前以為口感係一陣風咁食空氣,但原來質感都幾豐盈。佢個曲奇皮,甜甜地超好味,好薄身同鬆化,輕輕一咬就碎,真係覺得好幸福!我好少比5星星, 但cremia 真係超好食超好食超好食😍😍😍😍兩個人share 一杯,點到即止既感覺係令人最回味同難忘。我問男朋友有無呢個感覺,佢話覺得好憤怒😂因為佢話想自己獨食一杯......

雖然有其他新味,但係第一次食,識食一定要食原味。

Cremia  軟雪糕

Cremia  軟雪糕
2017-12-11 181 views
我冇响日本食過,冇得比較,只係抱住食杯軟雪糕嘅心態。本來目標係牛奶味,畢竟飲食網介紹嘅係呢幾款,而且係曲奇脆筒。但見到有隻西洋梨味,比較少有,即時轉軚,不過只可以揀窩夫筒(原味或可可味)。山形縣西洋梨併士多啤梨,淡黃色加粉紅色,好少女。梨味清香,係唔錯嘅,。草莓味,有啲似香口膠果種甜,個人並唔太喜歡,雪糕質地軟滑度OK但未去到wow一聲,而深啡色嘅雪糕筒食唔出朱古力味,結論係一試無妨。下次都係試番牛奶味或者梨味。
山梨縣西洋梨+士多啤梨

TakeAway
2017-12-10 264 views
曾幾何時零食物語是零食界老大哥,專售日本零食,又快又新,當時沒幾家可匹敵,直至數字屋出現,以及價x棧、「劣品」等店相繼冒起,連一眾超市、便利店也愈來愈多商戶加入戰團,零食市場似乎達到飽和,要再突圍也不易。今天零食物語在繁忙的加連威老道開設了日本雪糕店,一個適時的轉型有望可再創新局收銀設在門口位置,買票後走入店內雪糕corner取,可一邊shopping 一邊等。軟雪糕選擇也不少,首四款有日式曲奇脆筒,其餘口味是waffle筒,有原味及可可味選擇。兩款水果味都很驚豔非常清新,奶味不濃,尤以西洋梨(即啤梨)突出,因坊間較少啤梨口味,值得一試waffle脆筒不太甜膩,爽脆好吃很欣賞零食物語引入此款雪糕🍦會再次光顧嚐嚐其他口味!*後記:零食物語會員有九折優惠,更抵食!

士多啤梨軟雪糕
山形縣西洋梨軟雪糕

兩款水果味都很驚豔
waffle脆筒不太甜膩,爽脆好吃
很欣賞零食物語引入此款雪糕🍦會再次光顧嚐嚐其他口味!

*後記:零食物語會員有九折優惠,更抵食!
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$32 (Last Night Supper)
士多啤梨軟雪糕
山形縣西洋梨軟雪糕
2017-12-10 99 views
[ 日本傳說中的Cremia雪糕🍦]••今日去食完正正壽司之後,個肚仲有好多空位☺️當然唔可以放過附近呢間新開既雪糕店🤩諗住短期內都去唔到日本,覺得係尖沙咀都食到Cremia實在太幸福💗-🔹Cremia朱古力味雪糕($45)⭐️3/10 好嬲呀🤬好失望😞完全唔同日本個杯,影左5張相之後就發覺有問題!點解完全無溶架😱食過既都知,影一張相都溶到媽媽都唔認得,影多張更加流哂落隻手度💦得個樣似,但味道唔知似乜,奶味一啲都唔重👎🏻個雪糕超級厚實,朋友🥄一啖食,點知係可以將原個雪糕抽離個雪糕筒😱發生咩事...欺騙左我感情💔💔我仲要貪得意揀左朱古力味🍫只係灑啲朱古力粉上面,我食第一啖吸左d朱古力粉,咳到我死🤢-📌要食都係去日本🇯🇵或者去太古個間食比較好💁🏻‍♀️
[ 日本傳說中的Cremia雪糕🍦]

🔹Cremia朱古力味雪糕($45)⭐️3/10
📌要食都係去日本🇯🇵或者去太古個間食比較好💁🏻‍♀️
終於係香港重遇我一直念念不忘嘅Cremia💖雖然係太古同將軍澳都有,但就好唔就腳🙈依家係尖沙咀新開嘅日本雪糕物語都有得食記得係日本食果時都要500yen,呢到賣$38,其實果係日本食差不多價錢😆仲有期間限定嘅金枕頭榴槤同金箔味,不過只係係原味Cremia上加上味粉/金箔😅沒太大興趣,所以都係試返原味~😛味道依然奶味濃郁並香滑!曲奇筒亦好香脆,但都係快溶,自己一個食晒就覺得有點膩😅最好就同朋友一齊開心share,少食多滋味,又可分擔一下脂肪同罪惡感😂😂😂
終於係香港重遇我一直念念不忘嘅Cremia💖
雖然係太古同將軍澳都有,但就好唔就腳🙈

依家係尖沙咀新開嘅日本雪糕物語都有得食

仲有期間限定嘅金枕頭榴槤同金箔味,
不過只係係原味Cremia上加上味粉/金箔😅
沒太大興趣,所以都係試返原味~😛

味道依然奶味濃郁並香滑!曲奇筒亦好香脆,
但都係快溶,自己一個食晒就覺得有點膩😅
最好就同朋友一齊開心share,少食多滋味,
又可分擔一下脂肪同罪惡感😂😂😂
2017-12-06 79 views
[ 金枕頭Cremia ] $45港女雪糕原來真係幾得 👍🏻榴槤味係原味上加啲榴槤粉,一開頭重榴槤味,食食下就會變翻原味。原味都好出色,用cream做原料的確比milk好,更加細膩。個曲奇脆筒係日本曲奇,白之戀人個種,好食 😭❤️[ 不二家朱古力雪糕泡芙 ] $0全店買夠$50有得送一個,容乜易啦haha 食落有驚喜,雪糕唔劣,又幾好食喎 😋
[ 金枕頭Cremia ] $45
港女雪糕原來真係幾得 👍🏻

[ 不二家朱古力雪糕泡芙 ] $0
全店買夠$50有得送一個,容乜易啦haha
食落有驚喜,雪糕唔劣,又幾好食喎 😋
金枕頭Cremia
不二家朱古力雪糕泡芙
2017-12-02
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
金枕頭Cremia
不二家朱古力雪糕泡芙