Restaurant: Jashan Celebrating Indian Cuisine
Info:

2023-01-31 1280 views
真係無諗過係中環可以以百幾蚊食到buffet餐廳係正大館對面, 大pizza樓上非常方便地鐵之後由中環街市上行人天橋, 全程都唔洗行斜路就到達12點比較早到, 暫時未有客人連食物既蓋都未打開不過一切已經準備就緒, 我地入座之後服務員就問我地想飲咩有mango lassi, lime soda同埋原味既lassi我地叫左mango lassi 同埋 lime sodamango lassi 係用芒果鮮製而成, 唔係甜香精味不過lime soda飲落清新d, 比較適合食印度buffetBuffet有前菜都係可以叫店員幫手無限添加Aloo Chaat 係酸酸甜甜的乳酪加上鷹嘴豆、馬鈴薯、羅望子醬、脆米及辣椒Pani puri好似一個個生根咁😂下面係薄荷水, 可以倒入個波波裡面一啖食左佢女士黎講真係比較難食到一口一個, 就爆到全部都係汁所以建議唔好倒晒所有薄荷水入個波到捲餅 Dosa係一款薄餅, 裡面有印度香料調味既薯泥有dd似pancake咁除左前菜係店員幫手, naan同roti都可以叫店員不停refillroti比較重麥香味naan有原味, garlic同埋butter特別推荐garli
真係無諗過係中環可以以百幾蚊食到buffet
餐廳係正大館對面, 大pizza樓上非常方便
地鐵之後由中環街市上行人天橋, 全程都唔洗行斜路就到達
12點比較早到, 暫時未有客人連食物既蓋都未打開

不過一切已經準備就緒, 我地入座之後服務員就問我地想飲咩
我地叫左mango lassi 同埋 lime soda
mango lassi 係用芒果鮮製而成, 唔係甜香精味
Buffet有前菜都係可以叫店員幫手無限添加

Pani puri
好似一個個生根咁😂
下面係薄荷水, 可以倒入個波波裡面一啖食左佢
女士黎講真係比較難食到一口一個, 就爆到全部都係汁
所以建議唔好倒晒所有薄荷水入個波到
捲餅 Dosa
係一款薄餅, 裡面有印度香料調味既薯泥
有dd似pancake咁
roti比較重麥香味
naan有原味, garlic同埋butter
特別推荐garlic 同 butter naan.

自助方面有6款咖哩
4款炸物, 3款沙津
2款飯, 2款甜品加1款水果
雖然種類唔算十分多, 但加埋前菜同naan, 絕對對得起價錢
咖哩方面綠色既菇咖哩 Kadai methi Palak Panner 好惹味
butter chicken 同埋 Keema Matar 絞肉豌豆咖哩
都係非常岩口味同埋送naan一流
另外有印度米 Biriyani同埋白米任裝

甜品方面
Gulab jamun 玫瑰糖奶球 - 入口有陣練奶香氣, 裡面口感好似糯米飯咁. 好食
Kheer 係印度米布丁 - 奶羶味比較重, 個人唔太接受到
記得入座時只有我地一張台
慢慢食到12點半開始愈黎愈多人, 我地走既時候已經滿座
身邊有唔少都係印度人, 可見餐廳都幾正宗
轉身睇時身後一張大長台, 坐滿一家大細印度人, 更加體驗到印度人鍾意同家人gathering個種歡樂
最後不得不讚, 服務員非常有禮貌同耐性咁解釋食法同食物成份
refill各樣前菜或naan時都唔會有任何不耐煩情緒
呢間性價比極高既餐廳值得更多人知道!!

2023-01-29
2023-01-31 534 views
用咗我最大嘅努力搵返啲菜名出嚟DELHI GOLGAPPA SHOTS下層係mint shots, 甜甜地斟入上層個脆波到食脆波裡面有啲薯仔鍾意食薄荷嘅我個人好鍾意BUTTER CHICKEN OLD DELHI STYLE牛油雞大家應該唔會陌生用蕃茄做base 嘅咖哩食落偏甜 大人細路都啱食Garlic Naan 🫓 呢個好鬆軟 充滿蒜蓉牛油香味值得一讚嘅係店家好細心驚塊餅凍咗會硬會用塊布蓋住保溫Samosa唔知算唔算叫咖哩角外層嘅酥皮好鬆化內層有薯仔同豆蓉一個就夠了 勁飽肚Chicken Tikka鐵板雞係我必點項目最鍾意嗰種焦香味LASSOONI PALAK PANEER菠菜芝士水牛芝士淡淡的沾埋啲菠菜蓉食好夾PINDI CHANA MASALA荳蓉咖哩 呢味相對比較濃味用嚟點naan 食一洗餐廳環境好別緻 空間感足坐窗口位仲可以望住大館添

用咗我最大嘅努力搵返啲菜名出嚟

DELHI GOLGAPPA SHOTS
下層係mint shots, 甜甜地
斟入上層個脆波到食

用嚟點naan 食一洗

餐廳環境好別緻 空間感足
坐窗口位仲可以望住大館添
1K
很久沒有吃buffet了,印度菜餐廳不常吃,buffet更是少見,今天這家印度buffet價格低廉,$148 一位的價格絕無僅有座位之間空間不大,排得比較密,但平日的下午仍是全院滿座,足以證明他的吸引力侍應會主動拿着一盤盤的naan bread跟薯仔薄餅招待客人,笑容可掬,讚啦首先在左邊的位置有一碟碟酸酸甜甜類似印式奶酪的前菜,非常開胃另外還有兩款沙律一款是清新的青瓜沙律🥗,配一些生的紅蘿蔔🥕,口感爽脆另一款是非常甜的椰菜沙律,濕濕的醬汁吃下去別有一番風味中間大盤的是印式脆片,類似中式炸雲吞一樣,為沙律帶來一些口感炸物區Minty veggie roll 有些類似炸茄子跟綠椒的小食在,開胃小品Mixed pakora就是把一些甜甜的洋蔥跟茄子,薯仔跟香料等同炸,同樣是開胃小品Fried fish熱辣辣的炸魚塊完全不鞋,炸粉也不厚,意外地好吃Chicken tikka 這就是大名鼎鼎的印度串燒雞, 紅紅的色彩就是因為加入了薑黃, 紅椒粉,咖喱粉等調味,完全不鞋就是因為加入了希臘乳酪醃製,而且全天不停refill,因為最多人吃非常不錯的一道菜色侍應上來的naan bread- 厚而不韌,

另外還有兩款沙律
一款是清新的青瓜沙律🥗,配一些生的紅蘿蔔🥕,口感爽脆
另一款是非常甜的椰菜沙律,濕濕的醬汁吃下去別有一番風味

炸物區
Minty veggie roll
有些類似炸茄子跟綠椒的小食在,開胃小品

Mixed pakora

Fried fish
熱辣辣的炸魚塊完全不鞋,炸粉也不厚,意外地好吃

Chicken tikka
非常不錯的一道菜色

侍應上來的
naan bread- 厚而不韌, 口感彈牙,麥香濃郁, 配咖喱吃一流
薯仔薄餅 超薄的薄餅pancake 加上少量的咖喱薯仔, 別有一番風味,不用配咖喱已經很正

Khata methay baingain
這個比較像是中式的魚香茄子(不過沒有魚香)最愛茄子的我怎麼吃也覺得好吃

Butter chicken
超creamy勁濃郁,味道相當香甜, 雞肉十分嫩滑,我覺得是這間餐廳最好吃的一道菜,我可是不停的添吃呢

Lasooni palak paneer
也就是菠菜芝士,印式芝士比較淡,口感彈牙,對於素食者來說也是不錯的印菜選擇

Prawn Madras
比較稀身的咖喱,辣度略高一點,配合非常彈牙的蝦仁🍤意外地下飯

印度甜品鐘比較合我口味的是西瓜🍉

其餘的像印度奶球比較甜,就留給媽媽吧
2023-01-26 331 views
自助餐平時食得多,印度菜Buffet試過未? 🇮🇳小編好喜歡食印度菜,網上留意到這間位於中環SOHO區的印度餐廳,靠近大館可飽覽中環的城市景色,一次過品嚐不同特色印度菜式,享受充滿印度風情的豪華盛宴😋🥘。自助區有不同款式的前菜,分別有沙律🥗、蝦片🦐咖喱亦有幾款選擇🥘//最喜歡是Butter Chicken 🍗 比較重口味的一款,雞肉嫩滑多汁配上富有印度香料的咖喱,微辣帶點甜,份外惹味//牛油味之外還有Chicken Tikka🍅充滿蕃茄香味,加入香滑奶油,甜辣口感🔥//另一款Lasooni Palak Paneer都很不錯😌菠菜為主,加上印度乳酪芝士,配有不同印度香料,質感軟綿綿,充滿芝士香氣🧀//喜歡吃辣的朋友可以試試Keema Matar🌶主要材料有辣肉末、碗豆等//‼️這些咖喱都會配即製的Naan🫓沾來吃,外脆內軟,口感煙韌,與咖喱一齊吃很夾👍🏻又可以配傳統印度米,呈長條型狀,食落頗有口感開胃👍🏻。自助午餐另會配以下包括:🌮任點即製Crepe,薄烤餅皮煎得脆卜卜,裏面包着印度洋蔥香料餡料,鹹香鹹香幾好味,鍾意可以再encore🤝🏻。🥤每人跟配有一杯飲品,那就當然會選擇具有印度風情的

自助區有不同款式的前菜,分別有沙律🥗、蝦片🦐
咖喱亦有幾款選擇🥘

自助午餐另會配以下包括:

🥤每人跟配有一杯飲品,那就當然會選擇具有印度風情的Mango Lassi🥭 濃郁的芒果味且不會太甜

🥨德里脆球
印度其中一款著名小食,今次終於可以試到!店員教我們怎樣吃才是正宗:將薄荷汁倒至空心脆球,並立刻放入口,清新的薄荷汁在口中爆發,配上香脆口感,感覺幾新鮮🍃

2023-01-16 177 views
自助午餐性價比極高,而且Waitress耐心有禮!有沙律、小食、即做nann bread、六款咖喱、印度飯及甜品、西瓜。羊咖喱同butter chicken由其出色,其他素食咖喱亦同樣做法正宗、美味。免費飲品已經包一杯汔水、茶、啡或mango lassi。平日lunch只有六成滿,有唔少外國人會一個人嚟食。真心覺得好食、抵食,希望多啲人支持佢係!
自助午餐性價比極高,而且Waitress耐心有禮!

免費飲品已經包一杯汔水、茶、啡或mango lassi。

2023-01-12
2023-01-12 215 views
自助餐食得多,印度菜自助餐你又試過未🇮🇳😏 岩岩嗰weekend去咗soho嘅Jashan食brunch buffet,$168就可以任食多款地道小食同咖喱,仲包一杯飲品,真心超抵!-環境方面,呢度座位闊落舒適,閃令令嘅咕𠱸為地道嘅餐廳增添華麗感,我地去嗰日仲有人喺度搞緊生日party添,絕對係同一班朋友/屋企人聚會嘅好選擇🥳自助區淨係咖哩都已經有6款,個人最推薦Butter Chicken,帶點甜嘅咖喱雞非常嫩滑,咖哩味道香濃,餸飯/naan都一流!順帶一提,呢度嘅naan係即叫即整,口感軟綿綿,如果鍾意重口味,仲可以嗌special garlic naan,廚師會加重蒜油同芫茜,食落更香口🤩而印度小食就有Chicken Tikka、Fried Fish、Mixed Pakora 同Mixed Veggie Roll!平時食Chicken Tikka 好多時都會偏乾身,但餐廳嘅燒雞帶香燒口感同時保留到肉汁,超正🍗除咗自助區,店員亦會送上兩款特色小食!首先有Sunday special Pani Puri,佢係一款印度街道小食,空心嘅炸麵粉球入面有少少洋蔥同薯蓉,食嘅時候將薄荷汁倒入中

除咗自助區,店員亦會送上兩款特色小食!首先有Sunday special Pani Puri,佢係一款印度街道小食,空心嘅炸麵粉球入面有少少洋蔥同薯蓉,食嘅時候將薄荷汁倒入中間,非登特別!而另一款係新鮮即製嘅Indian Pancake,佢皮薄而脆,味道帶少鹹,有啲似中式煎薄撐同crêpe嘅結合!入面包住辣椒、薯蓉、洋蔥,再配上蕃茄醬同椰子醬,味道口感非常有驚喜,鍾意食仲可以隨時叫廚師再整🤪

最後我喺甜品區拎咗印度布甸同Jamun,球體狀嘅Jamun雖然真係好甜,但呢點正正係佢嘅特色,加上chewy口感,絕對值得一試!
Lunch
2023-01-09 219 views
在中環附近,大館對面,搵左一間印度餐廳,嘩,裝修豪華,聚會超有氣氛,靠窗位置可以望住大館享受美食,一個美好晚上降臨到你身邊Delhi Golgappa Shots 德里脆球 (好味指數:10/10)印度菜通常出現這個小食,將綠色帶有少少辣味香菜蔥汁立即倒進空心脆球內,1秒內快速放進口裡,嘩,外脆內爆汁,酸酸辣味,入口涼爽感覺Papadum Sampler 蕃茄洋蔥薄脆餅 (好味指數:9/10)每块薄脆餅鋪滿蕃茄粒和洋蔥粒,視覺引入食慾,配上薄荷乳酪牆,爽香不膩,咬落脆卜卜Samosa咖哩角 (好味指數:9/10)好似三角形,食落外脆內軟,餡料豐富,內含薯蓉,鷹咀豆及其他香料混合而成Chincken Tikka 印度烤雞 (好味指數:8/10)肉汁滿滿,雞肉嫩滑,外皮輕微酥脆,焦香超惹味,食不停Garlic Naan 蒜香薄餅 (好味指數:10/10) 來印度餐廳,不可能不吃薄餅吧,蒜香薄餅,酥軟帶蒜香,配上各款印度醬汁,完美Kashmiri Saffron Pulao 印度米飯 (好味指數:10/10) 如果食不慣薄餅,也可以食尖尖長形印度米飯,口感超爽口彈牙,加埋菠菜芝士醬和鷹咀豆醬

1秒內快速放進口裡,嘩,外脆內爆汁,酸酸辣味,入口涼爽感覺
Delhi Golgappa Shots (德里脆球)

德里脆球

每块薄脆餅鋪滿蕃茄粒和洋蔥粒,
視覺引入食慾,配上薄荷乳酪牆,爽香不膩,咬落脆卜卜

Papadum Sampler (蕃茄洋蔥薄餅)

Samosa咖哩角 (好味指數:9/10)
好似三角形,食落外脆內軟,
餡料豐富,內含薯蓉,鷹咀豆及其他香料混合而成
Samosa (咖哩角)

肉汁滿滿,雞肉嫩滑,外皮輕微酥脆,焦香超惹味,食不停

Chicken Tikka (印度烤雞)

Garlic Naan 蒜香薄餅 (好味指數:10/10)

如果食不慣薄餅,也可以食尖尖長形印度米飯,口感超爽口彈牙,
加埋菠菜芝士醬和鷹咀豆醬,好惹味,食物簡直豐富視野

鷹咀豆醬 (好味指數:9/10)
薄餅配上鷹咀豆醬,好香好好味,豆好綿帶奶香,超惹味,食不停
Lassooni Palak Paner 菠菜芝士醬 (好味指數:8/10)
薄餅配上菠菜芝士醬,墨綠色菠菜蓉真是外觀一般內餡好味,味道適合香港大眾,不太濃厚味
Butter Chicken Old Dellti Style 咖哩雞甜醬 (好味指數:10/10)
這個咖哩雞醬,看落紅卜卜,以為好辣,其實咖哩甜而不辣,好正宗印度咖哩,夾住薄餅或米飯,超好味啊
醬配或薄餅

Manho Lassi 芒果乳酪 (好味指數:10/10)
新鮮芒果配上乳酪,芒果肉軟滑流帶香,甜香適中
Mango Lassi (芒果乳酪)

開心享受美食

坐得舒服,侍應服務態度親切,隨時關註客人需要

2023-01-05
Dinner
Celebration
Birthday
Delhi Golgappa Shots (德里脆球)
德里脆球
Papadum Sampler (蕃茄洋蔥薄餅)
Samosa (咖哩角)
Chicken Tikka (印度烤雞)
醬配或薄餅
Mango Lassi (芒果乳酪)
2023-01-08 135 views
係中環行完街食埋晚餐先,揀左印度菜因為好耐無食過了😝餐廳中午是自助餐形式,夜晚可以單點菜式,好食😋Butter chicken 係餐應Signature 必點🥰雞肉滑一滑仲有淡淡的牛油香~Chicken tikka烤雞調味濃郁,夠厚身可以一啖食哂好滿足Palak paneer朋友介紹菠菜芝士,呢款芝士味道較淡易入口,同菠菜配搭健康有營養第一次食,店員教我地先拎起炸球,將杯內的汁倒進炸球內再一口食哂,帶有微微薄荷味道加上脆脆炸球成為開胃前菜😃Garlic naan蒜蓉薄餅偏乾身蘸咖喱就岩岩好Mango lassi芒果香氣四溢,甜甜地一杯唔夠飲😛
係中環行完街食埋晚餐先,揀左印度菜因為好耐無食過了😝

餐廳中午是自助餐形式,夜晚可以單點菜式,好食😋

Butter chicken

Chicken tikka
烤雞調味濃郁,夠厚身可以一啖食哂好滿足

Palak paneer

Garlic naan
蒜蓉薄餅偏乾身蘸咖喱就岩岩好

Mango lassi
芒果香氣四溢,甜甜地一杯唔夠飲😛
2023-01-05 132 views
今日同朋友去咗香港非常出名嘅印度自助餐廳jashan 餐廳位於大管對面地點方便午餐時間嚟到人已經好多取食物嘅地方唔大 我哋被安排咗錯靚靚卡位打卡一流 可以做一日印度西施啦首先食個沙律菜開胃 非常新鮮嘅生菜 我最愛嘅印度薄脆加上唔同嘅醬汁 夠晒清新印度薄脆好趣卜卜好似薯片咁 一啲油膩感都冇跟住就係唔同種類嘅炸物 當中我最鍾意Lampchapli 入面加咗羊肉同埋豆蓉去做淡淡的羊肉香氣一啲都唔蘇 加埋孜然味就更惹味啦 同埋香脆嘅口感 好食跟住就係咖喱區 勁多唔中同種類嘅咖喱 魚 豬 雞 菠菜等等 我最鍾意就梗係butter Chicken la 香料味十足 唔辣同埋勁香嘅椰奶同蜜糖香氣 雞肉嫩滑入味 用嚟送特色嘅印度長米或者naan bread 都係一流

印度薄脆好趣卜卜好似薯片咁 一啲油膩感都冇

跟住就係唔同種類嘅炸物 當中我最鍾意

2022-12-26 154 views
臨近聖誕特別多約會今次就返朋友仔返工去左中環食lunch..佢帶左我去食印度菜自助餐午餐..👍🏻朋友有預先訂左位..餐廳留左個靚位比我地..放低野就去睇下有咩食先.印度野我最鍾意食既就係薄餅同咖哩尼度竟然有即場係你面前整既薄餅…叫左份有帶蒜香味既真係推介..熱辣辣💗淨係咖喱尼度都有4款唔同既口味..我自己最鍾意食薯仔個隻..d薯仔煮得好淋..好入味😋攞完野食坐返低店員就攞左份細薄餅比我地..想講尼份野又係好好食..野飲朋友話一定要叫mango lassi 果然無介紹錯😋好香芒果味又無死甜..👍🏻食左幾轉之後都已經好飽但朋友重再叫左甜品🤣朋友仔係外國返尼..佢話佢最鍾意食尼度既甜品佢話真係做得好正宗..甜品係佢既必食🤣特別想講佢哋嘅服務態度真係好好幾乎每隔一陣就有店員問我地食物ok 嗎有個應該係經理既係超有禮貌同細心同我地介紹嘢食離開嘅時候..先留意到電梯位有個超大酒櫃..同埋原來佢哋有好多獎..(因為我嚟嘅時候遲到太匆忙..無留意🫢)朋友今次真係好推介😃👍🏻會再返👍🏻👍🏻👍🏻
臨近聖誕特別多約會
今次就返朋友仔返工
去左中環食lunch..
佢帶左我去食印度菜自助餐午餐..👍🏻

朋友有預先訂左位..
餐廳留左個靚位比我地..
放低野就去睇下有咩食先.

印度野我最鍾意食既就係薄餅同咖哩
尼度竟然有即場係你面前整既薄餅…
叫左份有帶蒜香味既真係推介..熱辣辣💗
淨係咖喱尼度都有4款唔同既口味..
我自己最鍾意食薯仔個隻..
d薯仔煮得好淋..好入味😋

野飲朋友話一定要叫mango lassi
果然無介紹錯😋
好香芒果味又無死甜..👍🏻

食左幾轉之後都已經好飽
但朋友重再叫左甜品🤣
朋友仔係外國返尼..
佢話佢最鍾意食尼度既甜品

會再返👍🏻👍🏻👍🏻
Lunch
Celebration
Christmas
印度餐廳食得多,🤓印度自助餐真係唔多見!中環呢一間,✨乾淨又衛生,環境坐得好舒服。而且主廚同埋職員👨🏻‍🍳都係來自印度,味道出品當然更正宗,多款美食:🫓Naan印度烤餅、🥠鷹嘴豆餅,菠菜乳酪豆腐等,配上香濃醬汁,特別滋味。🤓食肉獸更有招牌🐤印度烤雞、🐟香料炸魚塊、🧈牛油雞等,多款肉肉,同樣更加無限供應。繽紛沙律,脆薄餅,淋上酸甜醬汁,盡情開啟一頓特別嘅印度宴吧💗#buffet

#buffet
2022-12-14 166 views
我今晚去了中環影燈飾,影完相之後就去了之前一間好想去試的印度餐廳度食一食。位於中環荷里活道的Jashan Celebrating Indian  Cuisine是一家揉合了多種印度地區菜系的印度餐廳,曾被米芝蓮推介過,因此不容錯過。餐廳佈置漂亮,格調暗柔浪漫,座位舒適,與伴侶來撐檯腳,實在一流。我們隨即點了兩杯芒果乳酪(MANGO LASSI)。乳酪甜度適中,帶有豐富的芒果味道,是印度餐廳必點飲品。首先,我們嘗了一下德里脆球(DELHI GOLGAPPA SHOTS) $68 ,它是一道非常受歡迎的街頭小吃,配上辣味醬料和香菜蔥汁,杯上盛載的醬汁可直接倒在,口感酥脆脆球內,然後一口咬下,味道清新開胃,蔥汁非常香酸。令我想起阿米爾罕主演的電影《拉辛正傳》,他在戲裡吃的相信就是這款小食。作為印度餐廳的經典菜餚,咖哩角(SAMOSA) $58 是一定要嘗試的美食。這道菜將薯蓉及鷹咀豆混合在一起,搭配上香料烹調,口感酥脆可口。與咖哩角形影不離的,就要數到印度烤雞 (CHICKEN TIKKA) $128 了,這道料理烤得香脆可口,肉質鮮嫩,加上各種香料的調味,整體滿分。這道菜非常適合當作宴客菜

作為印度餐廳的經典菜餚,咖哩角(SAMOSA) $58 是一定要嘗試的美食。這道菜將薯蓉及鷹咀豆混合在一起,搭配上香料烹調,口感酥脆可口。與咖哩角形影不離的,就要數到印度烤雞 (CHICKEN TIKKA) $128 了,這道料理烤得香脆可口,肉質鮮嫩,加上各種香料的調味,整體滿分。這道菜非常適合當作宴客菜品或是晚餐拼盤,絕對能讓人回味無窮。

舊德里式咖哩雞  (BUTTER CHICKEN OLD DELHI STYLE ) $138 也是印度餐廳的熱門菜色。雞肉慢火烹調,沾上香濃的咖哩醬,鮮嫩多汁。

咖哩茄子 (HYDERABADI BAGARE BAINGAN) $95 是另一道經典的茄子菜色,以深紅色的咖哩醬沾染,配上香料烹調,口感嫩滑。

波菜芝士 (LASSOONI PALAK PANEER) $98,這是一道著名的印度經典菜式,用新鮮的菠菜蓉和芝士做成,墨綠色賣相,遠處也聞到,真是香噴噴,芝士砌成方粒,奶味濃,配了薄餅後愈食愈滋味。
當然不能少了蒜香薄餅 (GARLIC NAAN) $26,它可以搭配多種菜色,口感酥脆,加上香蒜的味道,非常美味。

除了 薄餅,印度米飯(KASHMIRI SAFFRON PULAO) $48 也好棒!味道香醇,口感滑順,更是讓我們的味蕾受到滿足。
接著我點了一份印度雪糕 (INJEER KULFI) $68,它是一種用新鮮香料和香甜的葡萄乾做成的冰淇淋,口感清
新,非常適合當甜點。
2022-12-14
$250 (Dinner)
  • 德里脆球(DELHI GOLGAPPA SHOTS)
2022-12-13 134 views
Jashan Celebrating Indian Cuisine 中環蘇豪荷李活道23號金珀苑1樓1/F, Amber Lodge, 23 Hollywood Road, SOHO, CentralSofa 位坐得舒服, 位置比較闊落。擺設及裝修華麗, 是走高級印度菜路線。難得是食物不貴, 同普遍的印度餐廳差不多, 一碟是一百多元起跳, 人均消費$250-$300Delhi Golgappa Shots $68 用shooter 杯,倒入個puff 似的中空波球中,甜甜酸酸,辣辣地又有薄荷味很開胃。Chicken Tikka $128 燒雞女朋友最愛吃,醃得非常入味,焦焦地香噴噴。Samosa 最classic 架炸三角餃子,餡是薯仔Butter Chicken Old Delhi Style 個牛油汁好香滑,加入到蕃茄醬所以呈橙紅色。Punjabi Kadai Paneer 是印度芝士加菠菜蓉Hyderabadi Bagare Baingan 茄子是也,很岩素食者,個汁辣中帶點甜很易入口,茄子煮至軟爛。Kashmiri Saffron Pulao 飯配咖哩,妙絕,飯唔會太乾身。去
中環蘇豪荷李活道23號金珀苑1樓

Samosa 最classic 架炸三角餃子,餡是薯仔

去吃印度菜, 一定少不了NANN,各雇種口味都很吸引, Garlic Naan $26簡單鬆滲著麵粉香

Mango lassi 及lime soda 食埋甜點做螞蟻人

窗外望住大館,吃著有情調的印度菜。
2022-12-12 380 views
好幾次行經這家印度餐廳的樓下,也見到他們的廣告牌,寫着自助午餐,只是百多元,一來收費不高,二來也喜歡吃印度菜的,所以,是次就和朋友同來吃一頓印度菜自助餐。 踏出升降機,就是餐廳,佔地全層,地方頗大,裝修較時尚摩登有氣派,掛了不少現代油畫作點綴,又帶點異國風情。近窗的一排卡位故然予人感覺開揚,就算裡面的,也舒適好坐,寬敞而舒適。午市就以自助形式,供應時間為12:00pm-2:30pm,每位收$148。所有食物都集中於一區,選擇不算多,但以一頓午餐而言,已非常足夠,有經常見到的,也有很多是沒多見的,由小食、主食、甜品到生果,都一應俱全,更包含不同口味的咖喱,配搭不同的肉類、魚類、蔬菜,還包一杯餐飲,喜歡印度菜的朋友真是不容錯過。飲品首選就是「芒果乳酪特飲」(Mango Lassi)這一款傳統而經典的飲品,以鮮芒果肉跟乳酪打成,不單口感豐厚綿密,而且,芒果的香味來得天然。餐前侍應更會送上一道「爆漿脆球餅 」(Pani Puri),是一款很地道的街頭小吃,球型的炸米餅很薄很脆,裡面有薯仔、洋蔥,吃法是將綠色的汁液倒進脆球餅同吃,之後再喝下剩餘的汁液,而汁液是加有薄荷、羅望子等元素,入口涼爽。此
芒果乳酪特飲
爆漿脆球餅
此外,還多送一款「薯仔班戟餅」(Masala Dosa),脆脆的薄片裡面有些薯粒,佐以馬莎拉醬及印式椰子醬,極具風味的前菜
薯仔班戟餅
當然,還少不是印度烤餅,這蒜蓉烤餅煙煙韌韌,配各種咖喱或豆蓉也相當好吃,而且,更可以無限添加的,讚呀。
蒜蓉烤餅
前前後後也吃了多碟食物,不單用料不賴,而且烹煮有法,每款咖喱也各有獨特性,不會只得一個味道,再者,印度咖喱本身就是下了不少香料,對比其他國家的咖喱,又是另一種層次
最後,就是吃點生果,以及來一點甜,白色的不太知道是甚麼來,但不太甜,硬硬的,而另一件是以無花果及果仁所做得,非常好吃。
雖然,完全沒有打算到印度這國家旅行,不過,這回味遊印度,就十足滿足
$168 (Lunch)
芒果乳酪特飲
薯仔班戟餅
蒜蓉烤餅
2022-12-11 84 views
🌟今日search開印度嘢食彈咗間位於中環嘅高級印度菜,裝修特別得來好有印度風格,平時見佢仲會有印度自助餐食。咁啱我哋去果晚就冇,但係整個體驗都唔錯——————🐽 Pani Puri,咖喱角作為一款印度嘅特色小食,好特別咁用類似米紙包住入邊用薄荷酸汁醃嘅豆蓉,食落特別開胃;而咖喱角嘅餡料亦都好豐富,有不同嘅豆蓉以及印度香料,令人食到有啲耳目一新嘅感覺🐽 butter chicken set之後我哋叫咗butter chicken以及印度燒雞,值得一讚嘅係呢度既雞件處理得好嫩滑,Better Chicken唔會好滯,同埋naan bread一齊食真係好夾🐽 印度焦糖雪糕印度嘅雪糕介乎普通香港雪糕同埋Gelato嘅質感,食落帶少少煙韌嘅感覺,都幾特別
🌟

——————

🐽 Pani Puri,咖喱角

🐽 butter chicken set

🐽 印度焦糖雪糕