Restaurant: JASMINE (Windsor House)
Info:

Info:

2023-05-19 2931 views
都係朋友話我知用信用卡有優惠帶我嚟試。八月花都開咗好多年亦都有好多分店,不過價位偏高,以中式酒樓亦都有好多選擇,如果想同朋友家人坐得舒服,的確可以嚟試吓。第一次食佢嘅叉燒,真係食完想再返嚟再試,叉燒嘅味道調校得剛剛好,不會太甜,亦都不會烤得太乾,保留叉燒肥瘦一字的口感,肉質偏軟,廣東叉燒一般較爽口。酥香鴨份量很足夠,表皮烤得非常香脆,肉質油味偏重,鴨肉亦非常柔軟。老火湯用料足,去酒樓兩餸一湯,的確是叫餸食飯的基本,香港人始終都鍾意飲碗湯,暖一暖胃。蟹肉伊麵,不過不失,醬汁過多,伊麵與醬汁混合在一起,味道略嫌不足,而蟹肉本身沒有什麼味道,單靠醬汁混合粉漿做出的效果沒有想像中這麼好吃。菜式口感尚算平均,總括價錢銅鑼灣區也可以有更好的選擇。
都係朋友話我知用信用卡有優惠帶我嚟試。
菜式口感尚算平均,總括價錢銅鑼灣區也可以有更好的選擇。
招牌叉燒
老火湯
酥香鴨
蟹肉伊麵
2023-03-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
招牌叉燒
老火湯
酥香鴨
蟹肉伊麵
  • 叉燒
2023-04-20 2309 views
要搵個好地方去聚餐價錢適中同埋合理呢度都係一個唔錯嘅選擇員工服務態度好地方舒適同埋闊落,企理乾淨食物質素方面保持穩定冇乜嘢可以投訴樣樣嘢都中規中矩推介安格斯牛肉沙律同埋雪糕涼粉
要搵個好地方去聚餐
價錢適中同埋合理
呢度都係一個唔錯嘅選擇
員工服務態度好
地方舒適同埋闊落,企理乾淨

食物質素方面
保持穩定
冇乜嘢可以投訴
樣樣嘢都中規中矩

推介安格斯牛肉沙律
同埋雪糕涼粉
2023-04-09 1985 views
今日親戚擺壽宴,揀咗呢間喺皇室堡嘅八月花,今次係我第一次嚟呢度食,交通方便適合唔同親戚響不同地區過嚟。睇到餐牌非常豐富,總共有11個餸包括左:乳豬全體,玉帶珊瑚蚌,百花釀蟹鉗配鮮果沙律,金華火腿拚雙蔬,螺頭花膠土雞燉湯,鮑魚拼冬菇、清蒸花尾班,炸子雞,荷葉飯,蟹籽蟹肉會伊麵,甜品仲有紅豆沙同埋壽桃。呢度嘅餸菜份量都好夠大,珊瑚蚌、百花釀蟹鉗,花膠螺頭燉湯同埋鮑魚拼冬菇都非常之好味!個個親戚都食得好開心!

Dinner
Celebration
Birthday
2023-02-28 3119 views
八月花在皇室堡8樓,店舖裝修非常普通,酒樓格局沒有什麼特色。朋友介紹這間酒樓聚餐吃晚飯,於是大家試一試,晚飯時間人流不多,是傾計的好地方。我們點了一些傳統的餸菜和特色餸菜試試。傳統餸菜有:竹笙羅漢上素花茹紅燒豆腐一口南非鮑魚伴翡不過鮑魚體積實在太少,形狀似罐頭鮑南乳炆粗齋感覺用油多了些,有些肥膩炸生蠔🦪鮮蝦🦐瑤柱炒飯🍚用料足夠,飯🍚身炒得很乾爽翡翠蟹肉🦀瑤柱羹多蟹肉🦀,好味😋特色餸菜:一隻茶燻鴨🦆跟荷葉餅最好食是茶燻鴨🦆,我們叫了一隻,皮脆肉嫩多juicy,而且份量不少,配上荷葉餅、生菜、子薑、鴨醬一起吃不肥膩幾特別香茅炆原條海班🐟海班🐟表面炸得香脆,肉質嫩滑,配上香茅一齊炆,沒有腥味安格斯半熟牛肉🐂沙律安格斯牛肉一般,但配青瓜🥒紅蘿蔔絲🥕沙律都幾清爽龍蝦汁🦞泡鴛鴦岩米飯🍚這個飯🍚幾特別,米飯🍚索曬龍蝦汁🦞的味道
我們點了一些傳統的餸菜和特色餸菜試試。
傳統餸菜有:
竹笙羅漢上素

花茹紅燒豆腐

一口南非鮑魚伴翡
不過鮑魚體積實在太少,形狀似罐頭鮑

南乳炆粗齋
感覺用油多了些,有些肥膩

炸生蠔🦪

鮮蝦🦐瑤柱炒飯🍚
用料足夠,飯🍚身炒得很乾爽

翡翠蟹肉🦀瑤柱羹
多蟹肉🦀,好味😋

特色餸菜:
一隻茶燻鴨🦆跟荷葉餅

香茅炆原條海班🐟

海班🐟表面炸得香脆,肉質嫩滑,配上香茅一齊炆,沒有腥味

安格斯半熟牛肉🐂沙律

安格斯牛肉一般,但配青瓜🥒紅蘿蔔絲🥕沙律都幾清爽

龍蝦汁🦞泡鴛鴦岩米飯🍚

這個飯🍚幾特別,米飯🍚索曬龍蝦汁🦞的味道

2023-02-26
$300 (Dinner)
  • 安格斯半熟牛肉沙律
  • 慢烤脆香茶燻鴨
2023-02-20 1788 views
星期六,我們仨人 到八月花飲茶,門口個知客給位我們時只說了句 「入去直行最入,用餐時間個半鐘」。好啦,我哋搵到位坐低,叫咗好耐先搵到個侍應幫我哋開壺茶,問佢攞張點心紙最後用咗10分鐘。跟住同我講得一張。這個態度真係好難接受。 我夠知用QR code可以點餐啦,但唔識用智能電話電話嘅老人家 係唔係唔應該選擇依間餐廳?淨係點餐唔好在加單?點完餐..啲嘢食好快就不停上黎 ,我哋叫咗好耐都無侍應執枱… 佢咁嘅價錢係可以搵到更加多服務質素好,食物品質好嘅餐廳選囉PS .流沙奶黃飽 - 唔流心 蝦餃 - 細粒 牛雜 - 有舊好大嘅薑墊底 其他一般水平。

佢咁嘅價錢係可以搵到更加多服務質素好,食物品質好嘅餐廳選囉

PS .流沙奶黃飽 - 唔流心
蝦餃 - 細粒
牛雜 - 有舊好大嘅薑墊底
其他一般水平。

2023-01-19 2160 views
好耐冇飲茶,終於解放了,約返舊朋友去皇室堡八月花嘆吓茶先,裝修唔錯,不過啲位有少少迫,自己小心啲啦。🫖嘩,原來茶錢每位要$17 ,銅鑼灣唔算貴掛?🥢柚皮蒸鳳爪:柚皮比我預期差,唔係我知佢係柚皮根本食唔出,無味嘅🥢欖菜豆豉蒸排骨:好大件,廚師唔得閒斬,欖菜可能太少…無味🥢麻蓉包:好扁,都唔多似包嘅🤔🥢鹹水角:呢個新鮮炸,好脆🥢煎馬蹄糕:唔太甜,唔錯,如果煎耐點仲好食🥢鮮蝦瑤柱炒飯:炒飯最好食,蝦都幾多,仲要係爽口喎,不過瑤柱就唔多覺😓環境舒服,待應加水速度快,都算飲茶聊天好地方。

🫖嘩,原來茶錢每位要$17 ,銅鑼灣唔算貴掛?

🥢欖菜豆豉蒸排骨:好大件,廚師唔得閒斬,欖菜可能太少…無味

🥢麻蓉包:好扁,都唔多似包嘅🤔

🥢鹹水角:呢個新鮮炸,好脆

🥢煎馬蹄糕:唔太甜,唔錯,如果煎耐點仲好食

環境舒服,待應加水速度快,都算飲茶聊天好地方。
Tea
2023-01-18 1112 views
每次飲茶送來的腸粉不祇是暖而是十分冰凍,似乎在冰箱取出來給人客食那種感覺,反映給經理後還發脾氣說我們不明白,廚房出點心不是即時奉上給客人,這個我明白,但也不可能放置在廚房等到被冷氣吹到冰凍到腸粉變成硬到僵晒才給客人吧! 另外很多有肉類的點心或蒸飯,無論豬肉還是雞肉的口感都不像肉類,若非你看見還以為自己在食豆腐一樣,像棉花雞、蒸排骨、肉片蒸飯等。這也反映過給經理,但之後一點改善都沒有,難道八月花是專門為牙齒不好的客人服務?

2022-12-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Breakfast)
2023-01-07 1313 views
今日中午兩個人吃午餐,叫 蝦腸、鵝肝春卷、素粉果、雞包仔、柚皮鳳爪。鵝肝春卷先來,咁快到當然炸定,不脆又無鵝肝味道。蝦腸來到大家都諗:腸粉唔好攤凍食,點知一放入口,一丁點暖都無,蝦就彈牙但一丁點味道都沒有,豉油就更加差,只有甜味沒有豉油味道,我又不是叫甜品,點解豉油只有甜味?唔係睇住隻蝦,一定以為食緊像膠。柚皮鳳爪又係只有甜味道,柚皮就更恐,放入口中以為咬著 洗碗的海棉,唔‘淋’唔入味!最正常就是素粉果及雞包仔。原本還想叫個肉絲炒麵,諗吓不如出去食其它食物好過!這家以往都有食開,水準一向好過 美心皇宮、翠園。但今次之後真係唔想再到美心集團食飯。
2023-01-02 1145 views
八月花一向性價比高,食材及味道也不錯。來了很多次,今次飲茶吃點心、吃小菜。年尾時節有特別點心推出:臘腸卷,味道尚可,但臘腸比較肥。酥炸鯪魚球:酒樓有蒸鯪魚球及炸鯪魚球,個人覺得炸比較好味,外邊香口惹味,內裏魚肉香滑。炸沙律香茜餃子:近日才推出的菜式,外皮香脆,內裏帶點芫茜的香味,配上沙律醬, 幾好味。叉燒酥:一貫的味道,但稍嫌油了一點。海參蹄筋炆鵝掌:海參是味道爽脆的一種,蹄筋很有彈牙,但個人較喜歡煮焾一點,鵝掌正常的味道,芡汁香濃。

年尾時節有特別點心推出:臘腸卷,味道尚可,但臘腸比較肥。
臘腸卷

酥炸鯪魚球

炸沙律香茜餃子

叉燒酥:一貫的味道,但稍嫌油了一點。
叉燒酥

海參蹄筋炆鵝掌

酥炸鯪魚球
炸沙律香茜餃子
叉燒酥
海參蹄筋炆鵝掌
2022-12-20 1059 views
晚飯時間人不多, 是傾計的好地方 。點了四個餸, 樟茶鴨, 帶子蒸豆腐, 杏鮑菇四季豆, 蟹肉蟹子伊麵。 最好食是樟茶鴨 ,皮脆肉嫩, 夠juicy, 而且份量不少, 旁邊的配菜就有點多餘。 帶子豆腐都幾好食, 但份量好細 ,豆腐好薄, 帶子好細粒, 畀張相誤導咗。 杏鮑菇四季豆, 煮得好燶好油, 分量又好細, 唔合格。 蟹肉蟹子伊麵 ,蟹肉蟹子都唔少 ,但啲伊麵就好冧 ,好似漿糊咁。 飯後甜品都叫咗三樣, 最好係三色腰豆糕, 樣靚味正。 蛋白杏仁茶, 應該係用粉沖嘅 , 太甜。這裡 服務人手極少, 叫極都冇人理 ,阿姐要負責執台點菜上菜沖茶 一腳踢, 唔怪得晚市食飯嘅人好少。

杏鮑菇四季豆, 煮得好燶好油, 分量又好細, 唔合格。

2022-11-29 1029 views
星期五放工即興晚飯輕鬆下😋諗住銅鑼灣皇室煲八月花自開張之後,一直無幫襯過,即刻打電話check 下有冇枱☎️即晚都有,其實都有少少擔心🙄但以往在其他分店嘅經驗都唔差,所以就試吓。記得十多年前第一次去同系列的尖沙咀八月居,真係驚為天人👍之後去過鰂魚涌八月花,可以接受。但今次真係差、差、差👎👎👎.首先,店舖裝修非常普通,唔似美心集團嘅style.分兩區:近門口🚪的位置,全部枱無枱布,而且枱和椅子🪑都係茶餐廳款式,基本上同在茶檔食飯無分別。入面位置,全部枱有枱布,但也不見得美觀。.可能我即時訂枱,所以坐出面茶餐廳位置,已經有啲沮喪,無乜胃口,點咗:.蝦仁炒滑蛋🥢好油膩,碟蛋真係返光的🙈菜遠炒班球🥢非常之油膩,一塊塊滿是油的魚片🐟底下嘅菜芯🥬充滿光澤,油浸一樣白粥🥢真係好利害,粥面都見到油蛋白杏仁茶🥢算是全晚最正常,不過size 只係大茶杯少少.真係好嚇人的一餐晚飯,好難想像集團會有一間咁差的食店,呢間應該係我暫時食過呢個集團最差的一間食肆,希望佢哋可以檢討一下😤
首先,店舖裝修非常普通,唔似美心集團嘅style.
蝦仁炒滑蛋🥢好油膩,碟蛋真係返光的🙈
白粥🥢真係好利害,粥面都見到油
蛋白杏仁茶🥢算是全晚最正常,不過size 只係大茶杯少少

Dinner
2022-10-08 1859 views
皇室堡啲酒樓一般好多人,但係一早八月花真係冇咩人,可能因為太貴,所以要到11.30am後,先至人多。可惜,美心集團做得太差,點心上枱沒有熱度,點心外面是冷的,粥品只係暖而唔係熱!可能由於唔夠員工,點心要半個鐘先到!一個字形容水準…..差!而且安排每枱用餐時間90分鐘,根本唔係嘆茶,呢個亦都係美心集團嘅失敗!點心嘅水準只不過係一般般,冇咩驚喜!腸粉都係凍㗎,蒸鯪魚球根本就唔熱,粥攞到落嚟只不過係暖嘅!

2022-10-08 1464 views
第一次黎皇室堡呢間八月花,晚上7:00去到,坐左3成客人左右,店內環境裝修屬中檔以上級別。一行3人安排左靠邊坐,地方環境闊落,乾淨整潔;去到7:30已經滿座。打開餐牌價錢亦合理,我地3個人叫左椒麻醬雞甫,味道微辣,開胃。茶燻鴨配荷葉餅-賣相擺設唔錯,半只份量亦足夠,跟左辣醬,鴨醬同埋子薑,夾住荷葉餅食,幾特別。豉汁帶子蒸豆腐-雖然普通,但清清地都唔錯。蟹籽蟹肉燴伊麵-味道適中,略嫌伊麵有點淋。三個人埋單$700左右,以出品環境及服務計,價錢非常合理,一啲都唔貴,可再幫襯。

打開餐牌價錢亦合理,我地3個人叫左

椒麻醬雞甫,味道微辣,開胃。

豉汁帶子蒸豆腐-雖然普通,但清清地都唔錯。

蟹籽蟹肉燴伊麵-味道適中,略嫌伊麵有點淋。

2022-10-05 1075 views
一星期內試晒午市晚市茶介$17/位餐前小菜 $16 4個人食未叫野食都唔見$100先點心比較推介有:脆蝦腸粉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻雪糕楊枝甘露👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻晚市則比較少人叫咗孖寶set $288 有南非鮑魚+ 鮮蝦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻其他價錢都比出門酒樓貴
一星期內試晒午市晚市

雪糕楊枝甘露👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

晚市則比較少人
其他價錢都比出門酒樓
2022-08-08 2229 views
今天晚上,和家人一行六人,在銅鑼灣皇室堡的八月花共享晚餐。 點了的餸菜包括:花雕醉乳鴿(酒味甚輕,差點吃不出有花雕)松子竹笙魚米(好味,但有少許油膩感)蒜子火腩扣大鱔(大鱔很入味,但火腩就少了些,只得兩塊)翡翠炒生班球(西蘭花味道偏鹹,班球還可以)鴛鴦豆腐會加拿大龍蝦肉( 原來鴛鴦豆腐是蒸豆腐及豆腐潤)生菜包乳鴿崧(乳鴿與生菜,味道很夾)安格斯半熟牛肉沙律 (牛肉竟然全熟,沙律汁偏濃)花膠絲瑤柱泡菜苗(是今晚唯一一樣比較清淡的餸)之後再點了以下的甜品: 蛋白杏仁茶,薑汁雙皮奶,龍鬚雞蛋散,蓮蓉西米焗布甸,雪糕楊枝甘露幾款熱食的甜品都不夠熱,蓮蓉西米焗布甸的蓮蓉少得吃了也不覺,蛋白杏仁茶偏甜,薑汁雙皮奶太硬....

花雕醉乳鴿(酒味甚輕,差點吃不出有花雕)
松子竹笙魚米(好味,但有少許油膩感)
蒜子火腩扣大鱔(大鱔很入味,但火腩就少了些,只得兩塊)
翡翠炒生班球(西蘭花味道偏鹹,班球還可以)
鴛鴦豆腐會加拿大龍蝦肉( 原來鴛鴦豆腐是蒸豆腐及豆腐潤)
生菜包乳鴿崧(乳鴿與生菜,味道很夾)
安格斯半熟牛肉沙律 (牛肉竟然全熟,沙律汁偏濃)
花膠絲瑤柱泡菜苗(是今晚唯一一樣比較清淡的餸)

安格斯半熟牛肉沙律
薑汁雙皮奶
蓮蓉西米焗布甸
雪糕楊枝甘露
松子竹笙魚米
Other Info. : 雖然八月花採用了機械人把廚房的菜送到每張枱旁, 但酒樓的侍應明顯不足, 往往是機械人已把菜送到枱旁,然後還要等一會兒侍應才來把菜捧上。 某信用卡有優惠,餸菜75折後, 人均消費港幣250 (折扣前人均消費為港幣330), 感覺性價比不高。
2022-08-07
$250 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers