2024-12-02 215 views
濟州食堂一向都有質素保證,今晚去食烤肉,選了新推出嘅一級五花肉套餐一級五花肉套餐套餐好豐富,又有生菜藍一份 一級五花肉五花肉爽滑,加埋生菜泡菜包起食一流 和牛牛五花安格斯牛外羣肉牛小排~可以嘗試三款不同牛部位,各有特色韓國鰻魚燒香後脆卜卜鰻魚 蘋果梨汁雞肉雞肉用蘋果梨汁醃製,烤肉後好幼滑又美味 薯仔排骨湯大大件排骨加薯仔餚製,好足料美味嘅湯濟州特飲🍹柑橘梳打🍸~兩款特飲各有特色,濟州特飲混合芒果及茶,好香濃茶味,而柑橘梳打好清新

一級五花肉套餐
套餐好豐富,又有生菜藍一份

一級五花肉
五花肉爽滑,加埋生菜泡菜包起食一流

安格斯牛外羣肉
牛小排
~可以嘗試三款不同牛部位,各有特色

韓國鰻魚
燒香後脆卜卜鰻魚

蘋果梨汁雞肉
雞肉用蘋果梨汁醃製,烤肉後好幼滑又美味

薯仔排骨湯
大大件排骨加薯仔餚製,好足料美味嘅湯

濟州特飲🍹
柑橘梳打🍸

2024-11-30 153 views
今日去咗呢間韓國燒肉舖度試吓,係一間位於喺北角匯嘅餐廳,餐廳主打唔同嘅燒肉套餐。今日試咗佢嘅一級五花肉套餐,主角當然係韓國嚟嘅一級五花肉,除咗有脂分布平均之外,仲食到豬肉嘅甘香😘😘一級五花肉這道一級五花肉套餐使用咗1+等級的豬肉,肉質滑嫩,油花分布均勻,味道非常鮮美。搭配適量的醬料燒烤,非常好食😋和牛牛五花油脂豐富,入口即化。搭配簡單的調味,能夠充分展現和牛的天然風味,套餐本身包咗一個蔬菜拼盤,可以用生菜包住一齊食更加清爽🔥安格斯牛外裙肉更加有咬口,但係肉味香濃👍🏻Chuck Tail Flap肉質鮮嫩,燒烤後香氣四溢,口感豐富鰻魚原本應該係鱈魚,但係應該轉咗做鰻魚,非常香,而且冇乜骨非常容易食!蘋果梨汁雞肉用果汁醃製,雞肉鮮嫩多汁,帶有淡淡的果香,味道非常清新。🥒🥒薯仔排骨湯湯底清甜,排骨煮得軟嫩,薯仔的甜味,十分暖心,是一道非常適合寒冷天氣的湯品,令人感到舒適。

一級五花肉

安格斯牛外裙肉

更加有咬口,但係肉味香濃👍🏻

Chuck Tail Flap
肉質鮮嫩,燒烤後香氣四溢,口感豐富

鰻魚

薯仔排骨湯

❤️‍🔥 = 極力推介的單品✌️🔹五花肉套餐 $688 (2人份)五花肉和牛牛五花❤️‍🔥安格斯牛外裙肉❤️‍🔥牛小排一口鱈魚肉 (無貨,轉咗鰻魚仲正)蘋果梨汁雞肉❤️‍🔥薯仔排骨湯❤️‍🔥濟州特飲 $32青檸梳打 $32生菜包飯醬 $38🔸呢間韓燒店算係我東區最愛,最近發現出咗個$688二人餐CP值一流 🤤🔸套餐入面嘅肉類選擇完全係高等級,除咗有兩大條五花肉之外,仲包埋和牛牛五花、安格斯牛外裙肉同埋牛小排,樣樣都係肉食控嘅最愛😋五花肉燒到啱啱好嗰陣肥肉一入口即溶;和牛牛五花油花分佈均勻,燒到微微焦香個陣香氣四溢,入口即化嘅口感真係無得輸!安格斯牛外裙肉嘅肉質夠晒彈牙,配埋店舖特製醬汁,香口度爆燈!🔸最正嘅係,原本嘅一口鱈魚肉雖然賣哂,但而家轉咗鰻魚,個人覺得反而更加吸引!仲有蘋果梨汁醃製嘅雞肉,清新爽口,一啲都唔會覺得太漏!🍎🔸最後仲有一個暖笠笠嘅薯仔排骨湯,食完成餐肉之後飲返啖湯,簡直係perfect ending! 🥘
❤️‍🔥 = 極力推介的單品✌️

🔹五花肉套餐 $688 (2人份)
五花肉
和牛牛五花❤️‍🔥
安格斯牛外裙肉❤️‍🔥
牛小排
一口鱈魚肉 (無貨,轉咗鰻魚仲正)
蘋果梨汁雞肉❤️‍🔥
薯仔排骨湯❤️‍🔥

濟州特飲 $32
青檸梳打 $32
生菜包飯醬 $38

2024-11-14 299 views
餐廳環境闊落, 大部分都係卡座位, 帶復古氣氛, 坐得好舒適, 店員親切友善, 非常加分!𓆹 一級五花肉套餐 $𝟼𝟾𝟾包括一級五花肉, 和牛牛五花, 安格斯牛外裙肉, 牛小排, 鰻魚, 蘋果梨汁雞肉及薯仔排骨湯𓆹 柑橘梳打 $𝟹𝟸𓆹 荔枝梳打 $𝟹𝟸五花肉油脂同肉嘅比例均勻, 食落好 juicy, 建議連同生菜包住食, 可以解油膩感。新鮮鰻魚燒完之後好爽脆, 肉質鮮嫩, 不過有骨, 食嗰陣要小心d。牛小排非常軟腍, 好好食。安格斯牛外裙肉重牛肉香味, 肉質結實。薯仔排骨湯好好飲, 裡面d 肉煮到好軟腍, 如果可以配白飯更開心。𓇊 整體用餐環境, 食物質素都好好, 值得推介!

𓆹 一級五花肉套餐 $𝟼𝟾𝟾

𓆹 柑橘梳打 $𝟹𝟸
𓆹 荔枝梳打 $𝟹𝟸

𓇊 整體用餐環境, 食物質素都好好, 值得推介!

$450 (Dinner)
最近我和朋友一起前往濟州燒肉食堂,這裡推出了一款性價比極高的五花肉套餐,於是我們決定一試。一級五花肉套餐 $688生菜包飯醬 $38用餐伊始,餐廳為我們上了前菜,包括菠菜、芽菜和泡菜等,還有泡菜蛋和粟米芝士,皆可refill。五花肉套餐的主角包括一級五花肉、和牛牛五花、牛小排、安格斯外裙肉、鱈魚肉、蘋果梨汁雞肉,以及薯仔排骨湯。由於今日沒有鱈魚肉,我們改為享用鰻魚。所有食材皆新鮮可口,尤其喜愛牛五花、牛小排和安格斯牛外裙肉,肉質柔嫩,易於咀嚼,幾乎沒有筋腱。一級五花肉和蘋果梨汁雞肉的表現出色,特別是雞肉帶有淡淡的甜味,而一級五花肉在燒烤後充滿炭火香氣,搭配生菜包食用更是恰到好處。不過需留意,生菜包需另加費用。濟州特飲 $32柑橘梳打 $32我們點了兩杯冰飲,分別是濟州特飲和柑橘梳打。濟州特飲味道甜美,而柑橘梳打則清新宜人,散發柑橘香氣,清爽可口。

一級五花肉套餐 $688

• 前菜
  • 薯仔排骨湯
  • 芝士粟米
2024-10-31 382 views
秋風颯爽自然想暖暖身,今日同朋友黎左呢間韓式烤肉店,今次係第二次黎💖 餐廳環境優美,加上大型落地玻璃,望住海景去烤肉心情特別宜人。 ♡ 一級五花肉套餐 ($688) 前菜・韓式前菜(泡菜同醃製海帶超級好味!!) * 燒烤| 一級五花肉|肉質有爽勁 脂肪分佈均勻!而且肉味濃郁 包生菜一流!和牛牛五花|最鐘意嘅部位 唔會太重油膩感 食落好軟腍安格斯牛外邊肉|呢個部位油花緊密均勻 油脂甘甜牛味重 肉質實正牛小排|感覺呢個部位油花最豐滿入口即溶 鰻魚|烤完肉質厚實 而且有友善店員代烤 唔怕烤燶 蘋果梨汁雞肉|頗為特別嘅醃料 食落味道意外地清新 而且唔會覺得油膩 薯仔排骨湯|食完燒肉 飲番啖微辣嘅排骨湯 加一啖暖透心嘅薯仔 暖胃之餘 更令人舒心 濟州特飲 味道香甜特別,值得一試荔枝特飲 豐富荔枝香味 而且味道唔會太甜 飲完冇晒油膩感

♡ 一級五花肉套餐 ($688)

前菜
・韓式前菜(泡菜同醃製海帶超級好味!!)

* 燒烤|
和牛牛五花|最鐘意嘅部位 唔會太重油膩感 食落好軟腍
牛小排|感覺呢個部位油花最豐滿入口即溶

鰻魚|烤完肉質厚實 而且有友善店員代烤 唔怕烤燶

濟州特飲 味道香甜特別,值得一試
荔枝特飲 豐富荔枝香味 而且味道唔會太甜 飲完冇晒油膩感

2024-10-24 334 views
講到食燒肉黎講前排我食左個燒肉好好正今次要為大家介紹既係 - 濟洲燒肉食堂濟洲燒肉食堂係位於北角渣華道123號北角匯2期2樓210號舖餐廳係望住東區既海景而且成個樓底好高 所以入到去好舒適食物個方面 今次分別點左個一級五花肉套餐套餐包左:- 一級五花肉- 和牛牛五花- 安格斯牛外裙肉- 牛小排- 蘋果梨汁雞肉- 一口鱈魚肉- 薯仔排骨湯佢CP值超高六百令已經可以食到飽個人大愛個一級五花肉佢個豬係厚切而且咬落好JuicyLocation : North Point
講到食燒肉黎講
個人大愛個一級五花肉
佢個豬係厚切
而且咬落好Juicy
Location : North Point
係北角匯行完街要搵野醫肚,見個五花燒肉套餐好似幾多野食,就決定食佢啦😆餐廳既座位都好寬敞,一入去就有前菜,爐邊蛋,芝士粟米,全部都可以refill既😍一級五花肉套餐既燒肉有一級五花肉、和牛牛五花、牛小排、安格斯牛外裙肉、蘋果梨汁雞肉、一口鱈魚肉(無貨轉左鰻魚),另外仲有個薯仔排骨湯可以暖暖胃啲肉全部都好有質素,五花肉肥瘦均勻,燒完出黎金黃色,食落又脆又香。和牛牛五花油脂豐富,牛味好重。鰻魚燒完咬落好爽脆,而且食落唔會腥,好食😋薯仔排骨湯上枱時埋辣辣,兒家天氣開始轉涼,飲佢可以暖下身,入面啲薯仔同排骨又多,配埋飯就一流😌

2024-10-21 337 views
開始有啲秋意,食燒肉感覺冇咁熱、熱氣😊一坐低店員就送上幾款前菜,有辣有唔辣,可以任食,其中有南瓜蓉的拼盤係定量的另外爐邊的芝士粟米泡菜粒蛋都係可以添加的👏一級五花肉套餐~一級五花肉,肥瘦相間,口感十足😋和牛牛五花,口感清爽,味道濃郁👍安格斯牛外裙肉,肉質鮮嫩細膩,油花分布均勻😍牛小排,色澤紅潤,牛味濃郁😋蘋果梨汁雞肉,份量多,淡淡的果香,食落清香嫩滑😍今日的海鮮係海鰻,兩面都要燒到金黃色,肥美厚實,入口彈牙❤️仲有熟食薯仔排骨湯,微辣,排骨大大塊好淋😋飲品叫咗濟州特飲和荔枝梳打,清爽口感可以沖走燒肉的油膩感👍

開始有啲秋意,食燒肉感覺冇咁熱、熱氣😊
另外爐邊的芝士粟米泡菜粒蛋都係可以添加的👏

一級五花肉套餐~
一級五花肉,肥瘦相間,口感十足😋
和牛牛五花,口感清爽,味道濃郁👍
安格斯牛外裙肉,肉質鮮嫩細膩,油花分布均勻😍
牛小排,色澤紅潤,牛味濃郁😋
蘋果梨汁雞肉,份量多,淡淡的果香,食落清香嫩滑😍
仲有熟食薯仔排骨湯,微辣,排骨大大塊好淋😋
飲品叫咗濟州特飲和荔枝梳打,清爽口感可以沖走燒肉的油膩感👍

2024-10-17
Type of Meal
Dinner
2024-10-17 416 views
好耐無食韓燒啦😋呢日去左濟州燒肉食堂試下近排個個都叫既一級五花肉套餐,聽個名係咪以為得豬肉呢?其實呢個餐有齊哂豬,牛,雞同海鮮架啦!跟餐仲會送埋一份三色頭盤,而其餘既小菜、爐邊燒泡菜蛋同埋粟米芝士就可以再添加。燒肉包括:🔹一級五花肉🔹和牛牛五花🔹安格斯牛外裙邊🔹牛小排🔹一口鱈魚肉無貨轉左做鰻魚🔹蘋果梨汁雞肉另外仲有一份薯仔排骨湯所有肉類都好有質素,個人最中意食一級五花肉,燒到啲油花出哂黎又有小小焦香,用黎整生菜包食一流。薯仔牛骨湯有驚喜,估唔到咁好飲同埋啲排骨燉得好腍好入味,如果有碗飯就更加不得了😋仲想分享一下因為我食野期間唔小心倒瀉左杯野飲搞到周圍都係,多謝店員即刻過黎幫我手清理現場,同埋佢地個個都面帶笑容勁nice, 服務態度十分之好,再次講聲謝謝同埋唔好意思🙏🏻@jeju_bulgogi 📍北角渣華道123號北角匯2期2樓210號舖#濟州燒肉食堂 #Jeju_bulgogi #韓燒 #燒肉 #韓國菜 #韓國餐廳 #韓國燒烤 #韓牛 #濟州黑毛豬 #吃喝玩樂 #食玩訓 #美食 #hkgirl #hkig #instafood #foodie #hkfoodie #reels #re
燒肉包括:
🔹蘋果梨汁雞肉
另外仲有一份薯仔排骨湯

@jeju_bulgogi
📍北角渣華道123號北角匯2期2樓210號舖
#濟州燒肉食堂 #Jeju_bulgogi #韓燒 #燒肉 #韓國菜 #韓國餐廳 #韓國燒烤 #韓牛 #濟州黑毛豬 #吃喝玩樂 #食玩訓 #美食 #hkgirl #hkig #instafood #foodie #hkfoodie #reels #reelsinstagram
2024-10-15
$440 (Dinner)
  • 一級五花肉套餐
2024-10-16 507 views
從來都無劣評過一間餐廳,但呢一間真係離譜!明白而家飲食業都好難做,諗嚟諗去都覺得要寫出嚟俾其他食客借鑑,亦要俾管理層睇到。仔仔三歲生日,見到呢間咁多好評所以第一次嚟試下,之前都係食其他韓燒餐廳多。結果剩係落單都搞到一肚氣!我哋五大一小,睇menu嘅時候二人餐一張menu,四人餐係另一張menu,睇唔到,職員亦無主動推介過,所以叫咗個二人餐加其他肉仲有熟食,諗住食物到咗食咗一半再叫。職員覆緊order時,我哋先發現到有四人餐,仲要有埋我哋額外叫嘅肉,所以同職員講我哋想由二人餐轉四人餐,點知個職員話要同廚房check吓係咪已經上咗菜?!我從未試過落緊單嘅時候,會同我講已經上咗菜?!跟住2分鐘後上一碟生肉俾我哋,就話上咗就冇得改,所以嬲嬲地,之後只係追加熟食,完全唔再叫生肉,點知家人聽到有職員話我哋剩係叫二人餐?!其實我哋叫二人餐加生肉已經接近四人餐價錢,仲要份量少咗,仲要未計熟食,我食完飯聽返家人講真係幾嬲,慶祝生日搞到咁掃興!呢間餐廳職員仲要唔係好樂意幫手燒大大塊個啲肉,我哋嘅爐加咗三至四次爐邊蛋同芝士,就同我哋講唔會再加俾我哋,乜唔係無限追加嘅咩?我相信都係某部份嘅職員有問題,但如果管
從來都無劣評過一間餐廳,但呢一間真係離譜!

我相信都係某部份嘅職員有問題,但如果管理層重視長遠利潤收入同餐廳reputation,真係有需要好好研究員工訓練。

亦勸喻大家嚟呢間餐廳,唔好對佢哋嘅服務有期望,慶祝晚餐就可免則免,我下次都係會揀返其他高質餐廳慶祝生日,呢一次係因為未齊人慶祝先上網搵一間食個晚飯,真係後悔。

Type of Meal
Dinner
2024-10-12 353 views
再一次食出色又高質嘅韓色燒肉,成價比十足,每份都大大份,食物質素高,味道同韓國一模一樣,有返韓國味道。餐廳入面仲提供唔同嘅配菜可以無限添加,保證可以捧住個肚走一級五花腩套餐 ($688)濟洲五花腩(兩條)原條五花腩,起碼都超過20cm,亦唔會有豬腥味,兩面燒大概1分鐘多啲,就做到入口香脆,更五層分明,口感十足。每日新鮮鰻魚(兩份)原本喺一口鱈魚肉,餐廳因唔新鮮關係轉咗新鮮鰻魚,肥美又厚實,一啲魚腥味都冇,入口好彈牙。記得兩面都要燒到金黃色,又彈又煎香。和牛牛五花油脂較多,油花不均,入口即溶,牛香十足安格斯牛外裙肉肉質細膩,油花分佈均勻,肉味同油味一同享受牛小排牛肉味較濃,食落有口感,燒肉必備。蘋果梨汁雞肉份量大,每塊都好厚肉,加上用蘋果梨汁醃製過,雞肉燒完,伴隨淡淡果香,清甜口感,減輕油膩感薯仔排骨湯韓國必叫之一,味道一樣,帶辣辣甜甜,配上醃製過嘅大排骨,令湯底昇華。濟洲梳打淡香柑橘香,清甜減膩。荔枝梳打荔枝唔算太濃,甜度岩岩好,香味足夠。

一級五花腩套餐 ($688)
濟洲五花腩(兩條)

每日新鮮鰻魚(兩份)

和牛牛五花
油脂較多,油花不均,入口即溶,牛香十足

安格斯牛外裙肉
肉質細膩,油花分佈均勻,肉味同油味一同享受

牛小排
牛肉味較濃,食落有口感,燒肉必備。

濟洲梳打
淡香柑橘香,清甜減膩。

荔枝梳打
荔枝唔算太濃,甜度岩岩好,香味足夠。
Haven’t been to this restaurant for almost a year. Noted they’ve updated their menu and added more varieties to it, such as the stir-fried Korean vermicelli and the unagi rice. Both were very nice. The meat quality for the BBQ meat has been kept, and so are the unlimited refill of the side dishes as well as the kimchi egg and now even the corn with cheese! Really appreciate one of the staff members took initiative to help us with the cooking and offered changing from the cooking mash to the

Really appreciate one of the staff members took initiative to help us with the cooking and offered changing from the cooking mash to the hot plate, which made the cooking of the meat easier.
2024-10-06
$160 (Lunch)
  • 人蔘雞湯
  • 芝士粟米
  • 濟州五花肉套餐
  • 韓式炒粉絲
今日同男朋友去咗北角嘅呢間濟州燒肉食堂度食晚餐餐廳裝修昏暗非常有情調仲可以望到維多利亞港海景 兩個人都被安排咗坐四人卡位好舒服入座已經放低幾碟小菜包括泡菜豆芽海帶番薯蓉等等 最特別係烤芝士粟米同泡菜蒸蛋都係任食 芝士又拉絲嘅效果 非常抌本叫咗個一級五花肉套餐 入面有一級五花肉 五花肉當然係肥瘦分明一層肥一層瘦經過燒烤將油脂迫晒出嚟配埋泡菜燒烤醬一齊食 非常滿足三款唔同嘅牛 和牛牛五花 安格斯牛外裙肉 牛小排 當中 我最鍾意牛小排 肥瘦比例啱啱好牛肉味濃郁可以見到色澤紅潤非常新鮮新鮮鰻魚 燒到外脆內亂一啲泥味都冇 油脂十足 蘋果梨汁雞肉 有醃製過嘅雞肉 非常入味,肉質嫩滑 薯仔排骨湯 微辣排骨都炆得非常軟腍 用嚟送飯一流

今日同男朋友去咗北角嘅呢間濟州燒肉食堂度食晚餐

叫咗個一級五花肉套餐

薯仔排骨湯 微辣排骨都炆得非常軟腍 用嚟送飯一流
一入秋就好想食燒肉🥓 如果唔係要返工 最好就可以再啤一啤佢就更正🍻 不過今日都係飲無酒精算啦😚 今次就咁話叫左個一級五花肉套餐 兩個人份量岩岩好一級五花肉套餐🐷🐷一級五花肉一份🥩 2片脂肪油脂同瘦肉部分相輔相成 融合得非常好 燒到表面脆口就係最佳時間 入口唔會overcook 🐮和牛牛五花 牛小排 安格斯牛外裙肉牛方面就有好幾款唔同部位 牛五花口感較軟 入口溶化 牛小排比較有韌度 牛外裙肉就更有肉味 一次過試哂唔同口味🐔蘋果梨汁雞肉雞肉經過蘋果梨汁醃釀 雞肉非常嫩滑 更帶有甜味 🐟本身跟餐係鱈魚 但係今日轉左做鰻魚鰻魚口感就比較淡口 如果跟醬汁就更加好薯仔🥔排骨湯入口好香濃薯仔味 排骨更係大大塊 煲到好淋身 冇牙都食到🤩 韓國燒肉最開心就係滿枱小食 首先有南瓜蓉 波菜 辣蘿蔔 之後更有泡菜 黃芽白 芽菜同海帶 食完仲可以添加😋飲品方面就叫左青檸梳打同濟洲特飲🍹要讚嘅係青檸梳打係完全冇落糖!食左燒肉可以無負擔咁飲梳打 清爽口感可以沖走燒肉的油膩感🙂‍↕️

一級五花肉套餐🐷
🐷一級五花肉一份🥩 2片