Komeda Coffee好多人都識,但應該冇乜人知原來佢喺青衣地鐵站一個人流不多的舖位開了間茶飲店!我和朋友經過,看見menu上的飲品有很多cream,頗為幾吸睛,就仔細看看。原來可以自選配搭方式,例如我就揀朱古力cream+焙茶牛奶+紅茶啫喱,$36。另外好似仲有其他配料,同埋仲有水果奶昔,之後都會想試試🫐🍓🥥。大大杯,好好味,大滿足,但唔記得影相因為暫時唔見有分店,所以我應該次次去青衣都會飲吓😂

大大杯,好好味,大滿足,但唔記得影相
因為暫時唔見有分店,所以我應該次次去青衣都會飲吓😂
2025-05-01
說JELYCO DO應該不太多人認識,但說起它的姐妹店,你就應該會「哦~」一聲---就是尖沙咀 THE ONE 的KOMEDA COFFEE🤭KOMEDA COFFEE一開始也不太多人,作風頗低調,我和友人食過一次覺得份量慷慨、價錢合理又坐得舒服,可惜一經YOUTUBE報導後便開始要等位了🧍🏻🧍🏻🧍🏻這次去青衣,在OP搜尋青衣美食,看到這間飲品舖的名字後有"KOMEDA",立即感到非常好奇,決定要試一試🥰店舖位處青衣站,但舖位小、不起眼,即使在這人流頗多的地方,竟也有一股隱世小店的氛圍😲飲品選擇琳瑯滿目,但萬變不離其宗,就是啫喱粒粒+奶/茶/咖啡+忌廉的組合🥤啫喱粒粒有咖啡味☕️和紅茶味🫖 飲料的選擇則有咖啡/牛奶咖啡/奶茶/抺茶牛奶/焙茶牛奶/黑蜜牛奶/朱奶/黑蜜香蕉奶/沙冰🥛🍌🍵🍧除了奶/茶/咖啡口味為主的配搭,還有三款是以水果口味為主的----士多啤梨🍓、芒果🥭和藍莓🫐沙冰/果汁等忌廉方面,你可揀原味的,或者免費轉朱古力忌廉/抺茶忌廉🍫🍵你也可加2-5蚊加配料如玄米🌾、蕨餅等看到這裏,我已經急不及待要買了----這些配搭和配料不也很吸引嗎🤩?而且都不太常見呢~定價上我個人認為合理,
忌廉方面,你可揀原味的,或者免費轉朱古力忌廉/抺茶忌廉🍫🍵
你也可加2-5蚊加配料如玄米🌾、蕨餅等
定價上我個人認為合理,約$39-45,已有豐盛感滿滿的一杯。水果系列則定價較高,約55-65 。
(左)紅茶啫喱配黑蜜牛奶加蕨餅; (右)紅茶啫喱配焙茶牛奶

左:紅茶啫喱配黑蜜牛奶加蕨餅、朱古力忌廉($44)
右:紅茶啫喱配焙茶牛奶、朱古力忌廉 ($39)

我選了少甜。問店員可否走冰,他說因為要用冰托起忌廉,所以不能走冰,但可以儘量少俾我,十分細心。及後和友人的一杯比較,我的那杯的而且確少一點冰。
雖然有冰,但飲起來不淡,黑蜜清甜,牛奶味適中,紅茶啫喱香而不苦。我格外喜歡那些朱古力忌廉,因朱古力味濃郁,而且是免費轉呢🆓
友人的焙茶牛奶有應有的茶香,紅茶啫喱加焙茶牛奶竟不會有重覆感。不過要選的話,我們都同意黑蜜牛奶較好飲👍🏻🌟
另外蕨餅也很值得加---一開始見店員倒出一粒粒貌似硬崩崩的蕨餅粒粒時,我還心想"糟了,不是我想像中軟綿綿的甘味處鎌倉式蕨餅",但及後咬下時便知道自己過慮了🤣
話說回來,香港好像很少日式飲品店?!COMEBUYXEA、SHAREXEA、HEYXHA .......大部份都是台式、中式、港式,或者泰式。
日式的話我只想到甘味處鎌倉😜
MATCHA TOKYO、NANA's GREEN TEA等也算日式,但嚴格來說他們是主打抺茶的cafe,不是那種有五花百門配料和配搭的外賣飲品店。
JELYCO DO的茶味和牛奶味也不及上面三間的濃,但同時定價也較相宜,或許可算是上面三間的親民版吧!
雖然味道及不上,但豐盛感和幸福感一點也不輸什至有過之而無不及。MENU不是隨處見到的台式飲品,各種配搭充滿巧思,每款材料也吃得出有俾心機製作,加上店員的細心,整體讓我感覺滿意✨😊或許我以後每次去青衣也會買一杯JELYCO DO了!
那天我和友人就拿著兩杯漂亮的飲品,到青衣海濱長廊,坐下來邊飲JELYCO DO邊看著海景和對岸的荃灣。又是一個寫意的下午⛱️🏝️
不過,我也不禁替它擔心,話說它旁邊就是COMEBUYXEA,那邊廂顧客似乎駱驛不絕。而這邊呢?我買時沒有其他人光顧。中途有對情侶走過,在餐牌前駐足,男的問"要買嗎?",女的想了想,幽幽地說 "不買了"就走了。雖然我很高興它不像KOMEDA一樣變了等位店,但也不希望它太少生意捱不住呢😓希望它多點獲人青睬,不要撤走吧🥹
TakeAway
$42 (Tea)
(左)紅茶啫喱配黑蜜牛奶加蕨餅; (右)紅茶啫喱配焙茶牛奶
KOMEDA 最新外賣店副線JELYCO DO10月中喺青衣開張喇~🎉KOMEDA 嘅Cafe 喺日本有近一千間但今次JELYCO DO連日本嗰邊都未有㗎!所以係世界一號店呢🥳品牌主打Cafe熱賣嘅果凍系列飲品🥤大大杯種類多顏色又靚🥰平時見好多大人小朋友都會點💕青衣店一大清朝早就開門!🕢果凍飲品外佢哋亦有咖啡、奶茶等🍵方便附近扮工一族Grab 個元気早餐返去食🍞畢竟係品牌第一間分店為隆重其事新店推出咗一系列自家商品Logo造型Sharp 醒又活潑🧡唯有乖乖奉上銀両💸好多朋友仔都好猶疑佢哋個名其實點讀JELYCO DO 本身係ジェリコ堂嘅譯音ジェ(姐) リ(Li) コ (Ko)後面Do 發音唔係Do 姐個 Do 堂係讀(多)先啱喔~ 記住記住~🔖 紅豆牛油潛艇堡🫘朝早想食個輕盈早餐☀️可以點個果醬/花生醬/紅豆口味包包私心喜歡佢哋個招牌日本小倉紅豆蓉🇯🇵想食得豐富啲嘅話🥚佢哋仲有蛋沙律同薯仔沙律口味🥔女仔嘅話當午餐食都仲得呢~🔖 士多啤梨沙冰🥤KOMEDA 咖啡平時都有飲☕️今次新店決定試吓靚靚水果口味沙冰飲品用北海道富良野3.7牛奶口感特別滑🥛麻煩大家Zoom近啲張飲品相!啲果
KOMEDA 最新外賣店副線JELYCO DO
10月中喺青衣開張喇~🎉
KOMEDA 嘅Cafe 喺日本有近一千間
但今次JELYCO DO連日本嗰邊都未有㗎!
所以係世界一號店呢🥳

品牌主打Cafe熱賣嘅果凍系列飲品🥤
大大杯種類多顏色又靚🥰
平時見好多大人小朋友都會點💕
青衣店一大清朝早就開門!🕢
果凍飲品外佢哋亦有咖啡、奶茶等🍵
方便附近扮工一族Grab 個元気早餐返去食🍞

畢竟係品牌第一間分店
為隆重其事新店推出咗一系列自家商品
Logo造型Sharp 醒又活潑🧡

唯有乖乖奉上銀両💸

好多朋友仔都好猶疑佢哋個名其實點讀
JELYCO DO 本身係ジェリコ堂嘅譯音
ジェ(姐) リ(Li) コ (Ko)
後面Do 發音唔係Do 姐個 Do
堂係讀(多)先啱喔~ 記住記住~

🔖 紅豆牛油潛艇堡🫘
朝早想食個輕盈早餐☀️
可以點個果醬/花生醬/紅豆口味包包
私心喜歡佢哋個招牌日本小倉紅豆蓉🇯🇵
想食得豐富啲嘅話🥚
佢哋仲有蛋沙律同薯仔沙律口味🥔
女仔嘅話當午餐食都仲得呢~

🔖 士多啤梨沙冰🥤
KOMEDA 咖啡平時都有飲☕️
今次新店決定試吓靚靚水果口味沙冰
飲品用北海道富良野3.7牛奶口感特別滑🥛
麻煩大家Zoom近啲張飲品相!
啲果肉、果凍份量多到呢!😲
而且果味好自然、絕對唔係藥水味~🍓
除咗甜度、頂頂嘅忌廉口味都有得選擇幾好~
(牛奶/抹茶/朱古力)

Type of Meal
Tea