2005-10-20
大食老友剛做過眼手術,變左獨眼龍,依家終於久休復出,就同佢黎食餐好o既補番下。七點半收工後,趕至中環會面,見獨眼龍已經除左個眼罩,不過就要瞇住眼做人,因為瞪大眼個傷口都仲會痛。行去餐廳途中,老友話我知佢因為食得太補,隻眼o既傷口可能生左個肉唇,如果再大D,可能要做多次手術‧‧‧近八點黎到,只得三幾檯客,環境如舊地清靜舒適。由於老友有傷口,我又有少少作感冒,所以兩個人都冇飲酒,只係叫左支有氣礦泉水。老友一打開餐牌,就渾忘肉唇事宜,雙眼放光地叫住要飲oyster chowder、食羊脾云云。由於佢早輪已有膽固醇超標o既紀錄,我唔俾佢叫太多,結果兩個女仔叫左oyster chowder、華多夫沙律、煎魚、燒羊肉同一份board menu o既甜品(almond shortcake w/ strawberries)。落完單,侍應生先serve麵包籃,我地要左意大利洋蔥軟包同蕃茄包。前者好香洋蔥味,雖然未夠鬆軟同冇橄欖油醋,但都幾好味。個蕃茄包反而比較遜色,有色冇味,唔係幾掂。湯到,老友即時「不」起一舊蠔,好大方咁請我食,點知原來果粒係成碗湯碩果僅存o既一粒,我一聽見,梗係「禽禽青」吞左佢啦,哈
落完單,侍應生先serve麵包籃,我地要左意大利洋蔥軟包同蕃茄包。前者好香洋蔥味,雖然未夠鬆軟同冇橄欖油醋,但都幾好味。個蕃茄包反而比較遜色,有色冇味,唔係幾掂。湯到,老友即時「不」起一舊蠔,好大方咁請我食,點知原來果粒係成碗湯碩果僅存o既一粒,我一聽見,梗係「禽禽青」吞左佢啦,哈哈!個湯o既味道其實幾似罐頭貨色,唔係太夠香濃,不過味道亦唔差﹝罐頭湯都唔難飲架!﹞。沙律送到,碟頭細細,作為前菜份量係剛剛好。大食老友對呢D「冇咩肉食」o既野當然完全冇興趣啦!係俾我逼住至食左兩條蘋果同芹菜,真係激死!兩道主菜o既味道都唔錯,魚皮煎得香脆,魚肉亦新鮮冇腥味,不過調味方面就略為鹹左D。個燒羊肉切成薄片,配薄荷喱絕對係對味之極,完全唔羶,不過亦唔係好有羊味,而且我覺得熟左D。食羊都係羊架好!
甜品係落左好多杏仁粒o既脆餅,中間夾左幾片士多啤梨,再淋上好多冇咩味o既吉士醬汁。其實個脆餅真係食倒好多杏仁啦架,不過又食唔倒杏仁味喎,真係好吊詭,而且食落好似D健康纖麥餅,大食老友當然不感興趣啦!
整體而言,呢度o既食物水準只係一般,勝在地方企理好坐,服務亦唔錯咁啦!兩個人一路食一路傾,吐下苦水,講下近況,唔經唔覺都成十點幾。食飽飽,獨眼龍又有新主意─今次係去做腳底按摩,哈哈!見佢悶左咁耐,惟有拾命陪君子,搭遲一班船番坪洲啦!