係呢個疫情下好多食肆暫停開門 好多地方都沒有活動提供好多朋友們都忍吓。終於係今個星期球場重開🏌️‍♀️🏌️‍♀️🏌️‍♀️今日走入去滘西練下坡🏌️‍♀️⛳, 球場真係好熱,都有37度。諗住食完buffet可以再玩下,但係原來無buffet供應,直至另行通知。所以睇吓Menu, 天氣咁熱🥵🥵,所以叫咗Salad食🥢🥢。 牛油果雞絲沙律配意大利黑醋。睇落冇乜新意思,原來裏面坐咗好多生果。有雜椒, 哈密瓜。 係咁熱嘅天時,食到冰涼生果,新鮮嘅牛油果和雞絲。以上配搭另我有清涼感覺。有下次❤❤🏌️‍♀️⛳🏌️‍♂️。
係呢個疫情下好多食肆暫停開門
好多地方都沒有活動提供
好多朋友們都忍吓。
終於係今個星期球場重開🏌️‍♀️🏌️‍♀️🏌️‍♀️

睇落冇乜新意思,原來裏面坐咗好多生果。有雜椒, 哈密瓜

有下次❤❤🏌️‍♀️⛳🏌️‍♂️。

2020-05-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2020-02-03 1858 views
同家人一齊去香港後花園西貢 滘西洲食自助餐 因為屋企人生日就上網搵到呢間餐廳有得食 又有得玩~Lunch buffet 一d都唔貴 但食物唔算多 有沙律、 炒飯、蔬菜、肉類、車仔麵、同甜品~ 雖然選擇唔算多但refill 都算快~ 同埋因為多好人黎打高爾夫球 所以好多人都人係到食埋lunch😊 我覺得佢個車仔麵同甜品係最好食👍🏻👍🏻 車仔麵有牛腩蘿蔔、魚蛋、生菜、墨魚丸、香菇貢丸、豬皮可配油麵、河粉、米粉🍲 當中牛腩蘿蔔非常入味好好食👍🏻 而甜品有 芒果布甸、啫喱、藍妹芝士蛋糕、朱古力慕絲、豆腐花 d甜品做得幾出色款款都好味👍🏻👍🏻 可以食足2個半鐘🤣🤣 以價錢來講係抵食既~ 再加埋佢包埋船票同附近周圍環境都值得黎試下~

2020-01-19
$198 (Lunch)
2019-12-19 1454 views
12月好多人生日,包括我自己😝今日先同人慶祝先,見同事仔未去打過golf,所以book依度就啱晒啦,我提早預訂咗個心太軟當生日蛋糕,呢度個經理好貼心,幫我悉心安排💖其實真係好抵玩,唔使$200包來回船飛、自助晚餐(當然唔好諗有生蠔刺身啦)、仲有兩個鐘頭練習場,所以真係又好玩又抵玩!其實我每次黎打Golf有一半都係為咗依個豆腐花,可以話係依度最出名嘅,又滑又軟又有豆味🥰結果我係食咗三大碗🤣甜品都算唔錯,芒果布甸係我首選👍🏻生果有西瓜🍉西檸雞扒不過不失,都係果句唔太油膩😋意式會豬肉我冇食到,因為已經好飽🤤香煎魚柳都幾滑,其實果汁先係重點🤩最後食埋個心太軟,吹完蠟燭,同事仔非常滿足🥰
12月好多人生日,包括我自己😝

結果我係食咗三大碗🤣

甜品都算唔錯,芒果布甸係我首選👍🏻

生果有西瓜🍉

西擰雞扒

西檸雞扒不過不失,都係果句唔太油膩😋

意式會豬肉我冇食到,因為已經好飽🤤

煎魚柳

香煎魚柳都幾滑,其實果汁先係重點🤩

心太軟

最後食埋個心太軟,吹完蠟燭,同事仔非常滿足🥰
2019-12-01
$195 (Dinner)
Celebration
Birthday
西擰雞扒
煎魚柳
心太軟
2019-07-30 1792 views
今日又去打Golf練下球技,之後就去餐廳嘆份All day breakfast,好豐富,好多野食,有多士,燶左D;黑松露炒蛋好正好香蛋味;仲有我最愛嘅焗豆,真係迅速補充體力
2019-07-18 1468 views
今日去滘西洲打完Golf,天氣太熱所以就去佢地餐廳飲杯野,我order左件Cheese Cake同埋-杯Fruit Punch,價錢都好合理,唔太貴,雜果冰都幾大杯,雜果好多又唔會太甜;Cheese Cake都幾大件,味道唔错有水準
2019-05-26 1851 views
早餐自助餐,65元,不用加一服務費,任飲任食。蒸鮮蝦粉果,皮厚餡少,飽肚。腸仔,又粗又大,肉質粗糙。茄汁豆正常。蕃茄一般。煎蛋不脆。炒蛋偏熟。花生排骨粥,豬肉軟好味道,粥底好味道。牛奶、橙汁、菠蘿汁、奶茶和咖啡任飲。西瓜任食。總結:抵食。
早餐自助餐,65元,不用加一服務費,任飲任食。
蒸鮮蝦粉果,皮厚餡少,飽肚。
腸仔,又粗又大,肉質粗糙。
茄汁豆正常。
蕃茄一般。
煎蛋不脆。
炒蛋偏熟。
花生排骨粥,豬肉軟好味道,粥底好味道。
牛奶、橙汁、菠蘿汁、奶茶和咖啡任飲。
西瓜任食。
總結:抵食。
2019-05-26
$65 (Breakfast)
2018-09-10 4048 views
滘西洲每年都到訪一次,今次同朋友到到訪,感覺仍然冇變 …… 都係抵食抵玩 ,每次去到是選擇晚餐套票 , 包括自助晚餐 +golf +船票 。滘西洲環境優美 , 好似身在海外 ,星期六日及假期,每位只需 $188 (去年只是 $168 ),咁既價錢,有食有玩,真係冇得輸講番食物質素,一定食得飽,不會要求咁高 , 熱食只有 5 至 6 款 , 都係普通野,味道普普通通 , 有 3 至 4 款沙律 , 蒜蓉飽自己焗 , 湯有中及西式各一款 , 甜品有芝士餅,布丁,涼粉,豆腐花 ,生果有一款 。飲品就有咖啡及奶茶,凍飲就有檸檬水 。總括…… 抵玩之選

總括…… 抵玩之選

2018-09-09
$188 (Dinner)
2018-01-07 3628 views
賣相與味道並重 和牛漢堡扒口感一流 厚切薯條絕對好食 配上番茄同生菜 跟酒店餐單有得 Fight! 環境亦十分優雅,對住成個 Golf Course, 明媚既風景,真係一種享受!!!
2018-01-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2017-12-31 3559 views
從未試過打golf ge小弟,今日黎到滘西洲一嚐揮桿既滋味🤗打得好唔好唔係重點,重點係用百幾蚊既價錢可以打個半鐘連自助餐再包船票認真超值🤩🤩時值週末既晚市時段,但都只係坐滿七八成人,咁都幾好,拎野食果陣就唔使迫啦香腸沙律🥗印象中第一次食,味道正常千層麵同炒飯一般般以為係羅宋湯其實係雜菜湯,無左辣味更易入口甜品時間,先試試滘西洲豆腐花,味道清甜又香滑,其實可以唔使落咁多黃糖最後食少少生果同雪糕作結。短短一小時既buffet時間,食物方面雖唔係特別出色,但難得黎呢度感受下都好丫😆有機會一定會再黎!

香腸沙律🥗印象中第一次食,味道正常

千層麵同炒飯一般般

以為係羅宋湯其實係雜菜湯,無左辣味更易入口

最後食少少生果同雪糕作結。

2017-12-09
Type of Meal
Dinner
2017-10-01 3853 views
國慶日,突然想吃自助餐,要有靚景的,便想起西貢好像有船可搭去滘西洲的哥爾夫球場,那裡的餐廳有自助餐供應。去到西貢綠色蓋碼頭,每二十分就有一班雙體船,坐十五分鐘便到達滘西洲碼頭,已經有穿梭小巴在等,再坐五分鐘便到會所。未到預約時間便在附近逛逛,一大片遼闊的草地,望見心曠神怡。影了些相便去吃自助午餐,食物質素普通,不是洒店級水準,但是我們被安排在窗邊,一邊望著靚景,一邊隨心所欲地吃,非常寫意。因為是假日,自助餐$198(已經包括$75船票),小童和滿60歳$158(包括$40船票)。滿足的一個假日,下次再介紹朋友來。
國慶日,突然想吃自助餐,要有靚景的

滿足的一個假日
,下次再介紹朋友來。
2017-08-02 2501 views
KAU SAI CHAU, the only public golf course in Hong Kong, was created with funds donated by The Hong Kong Jockey Club to meet the growing demand for golf in the region.The dinner buffet with 2 hours driving range only cost HKD $168 (including ferry tickets),that's nice experience for me !
2017-04-17 2560 views
13:33要求我們提前結帳,結帳後工作人員第一時間幫忙收搭餐具,沒錯,提前結帳等同提前放棄用餐權利,建議後來者堅持吃完飯再結帳。然後我分別向三個侍應要求提供餐具才被歸還餐具,十分冇癮,食物再好,這樣的服務都不及格,如果可能,我給負一分!

路過西貢碼頭看到廣告牌,假日高爾夫球練習球道(約2小時)+自助晚餐(約1.5小時)$168,價錢吸引,於是去體驗一下。4時在西貢碼頭附近上船,去程不用船票,船程約15分鐘(回程時餐廳會給你船票)。到滘西洲後往餐廳登記,安排球道。我和一位朋友來,因此被安排兩人共用一條球道,另外再付$20租一支球杆就可以玩了。6時正,自助餐時間開始(也可以玩到6時半才去,時間足夠)。對於$168包食包玩的自助餐期望不高,所以也不失望。熱食款式不多,大概六至八款,還有白飯炒米粉、中西餐湯,另有三四款甜品,沙律吧和自己烘的蒜蓉包。飲品選擇也不多,不見果汁汽水。食物整體質素普通,烤鴨同蒜蓉包不錯,但烤麵包的焗爐只有兩個,有時要排長龍,還要擔心烘好後被人誤取。總括而言,雖然價錢便宜,但質素一般,不吃也不可惜;如果下次再來會改吃小菜晚餐,價錢會再便宜一點。假日人多,建議預先訂座,並選定打球時段(自助餐前或後)。
假日人多,建議預先訂座,並選定打球時段(自助餐前或後)。
2017-04-02
$168 (Dinner)
Celebration
Birthday
2017-03-01 2454 views
Monday都給人寧靜感覺,情緒從週末假期迅速冷靜下來。與母親大人及友人夫婦專程來到這偏遠小島,為了綠油油的草地,及沒有大陸人的清淨,非常感恩天朗氣清,藍天白雲。我們都點半自助午餐,一款自選主菜(五選一),餐湯、蒜茸包、沙律、甜品及咖啡/茶都是自助式的。沒有加一,所以百多元一個餐算不錯吧!環境一流,只有綠草及打波的人,工作人員也不少!在碼頭坐專船15mins,上岸再坐車3mins,便到了中心,有餐廳、服裝店、reception。可以說麻煩,但也可以算是避開市區的喧鬧。

肉醬意粉&雞絲炒飯
炸魚薯條
2017-02-27
$170 (Lunch)
肉醬意粉&雞絲炒飯
炸魚薯條
2016-11-23 2030 views
今日想食甜品,暖吓。咪叫下甜品叫了一個 Blueberry Cheese Cake 🍰🍰+ 又滑又熱豆腐花。再加上一杯香噴噴的意大利咖啡☕☕簡直係享受。可惜!今日下雨天😠🌧🌧。。有點兒破壞氣氛。
今日想食甜品,暖吓。咪叫下甜品
叫了一個 Blueberry Cheese Cake 🍰🍰
+ 又滑又熱豆腐花。

2016-11-23
$90 (Tea)