2022-08-19 382 views
今日中午經過見到仲有早鳥優惠便決定一試蟹子炸雞飯 + 飲品 $52算是幾平雖然睇落外賣盒好細其實飯都幾多下仲有好多配料Eg 栗米,青豆,紅蘿蔔粒,蘿蔔粒感覺幾健康仲有滿滿蟹子鋪上面食每啖飯都幾有口感重點來了 炸雞就好一般雖然吾太油淋淋但偏乾 同愈食愈喊😣如果多番啲汁會好啲
今日中午經過見到仲有早鳥優惠便決定一試

蟹子炸雞飯 + 飲品 $52
算是幾平

雖然睇落外賣盒好細
其實飯都幾多下
仲有好多配料
Eg 栗米,青豆,紅蘿蔔粒,蘿蔔粒
感覺幾健康

同愈食愈喊😣
如果多番啲汁會好啲

TakeAway
2021-04-17 1024 views
今個星期公司開始取消WFH既安排,回復正常返工,阿姐就同我哋happy Friday,預先訂左呢間餐廳,我地一行三人12:40黎到即刻可以入座,疫情期間,雖然呢間餐廳既座位唔多,但佢都做得好好,係隔枱坐,所以食客同食客之間既距離做得好足,抵讚👍🏻👍🏻👍🏻❤️因為最近嘗試緊唔食澱粉質既關係,去之前都好擔心冇嘢啱我食,點知去到見到餐牌第一頁已經係好適合我食,我叫左$88燒牛肉沙律,佢可以選擇配黑醋或者千島醬,野飲方面就叫左熱啡,佢個奶係分開上既,而值得一讚既係,個奶佢係會打熱左先上,好少餐廳做到呢點,真係好細心☺️☺️

燒牛肉沙律
2019-12-02 1972 views
好少要食食下餐廳要打開個app寫食評,因為實在係味道同價格太不成正比。我路過鰂魚涌同男朋友食餐lunch,想搵間坐得舒服既餐廳享受午餐時刻,12點鐘倒路過此餐廳,本來餐廳外menu好奇怪,好似好多餐點都無價錢,不過男朋友想一齊試,所以就入左餐廳。店員幾友善既,帶我地入座。至於餐牌同另一位食評家一樣講法,A-F午餐餐牌,AB都係沙律作主菜,C-F餐都無咩好食,但抱著嘗試既心情,我地叫左一平一貴,一個日式汁豬頸肉飯同埋一個和牛漢堡扒配飯。前菜都還可以,蘑菇湯好多雜菇以及有松露香(食得出係松露油雜菇醬加左落忌廉湯),係唔錯既,亦係唯一一道菜我覺得正常。至於沙律係雜菜沙律,唯一不足之處係落吞拿魚肉(罐頭哥隻),同埋無任何沙律汁,我覺得完全好似食緊貓貓狗狗食糧咁無味。主菜方面就真係極度失望,可一不可再。日式汁豬頸肉飯($96,唔記得影個樣,但係性價比極低)日式豬頸肉非常遜色,以我口頭試既味道就係,廚師先將豬頸肉先白灼,然後將類似普通李錦記燒汁之類既汁倒落去炒一炒豬頸肉同雜菇,再配一碗日本米飯,仲要唔熱,係咁多。味道同賣相完全係只值普通$40午餐水準。和牛漢堡扒配飯($148)最嬲就係哩道主菜,和

主菜方面就真係極度失望,可一不可再。

日式汁豬頸肉飯($96,唔記得影個樣,但係性價比極低)

和牛漢堡扒配飯($148)
和牛漢堡排飯

最嬲就係哩道主菜,和牛漢堡排我非常懷疑係低品質和牛肉,因為好難壓成扒之後煎到無曬肉質乾曾曾,仲要無額外汁提供,一直好似食緊擦膠,我甚至去到後來係太乾咬唔爛吐番出黎。
和牛漢堡排啊飯

至於放和牛扒對上既洋蔥同碎雞髀菇,雞髀菇無咩特別但唔夠調味,但係洋蔥仲係生既同埋切絲唔夠透切,界開左一條條但仲係連住做一大舊洋蔥。至於同碟既餃子味道就正常,煎得幾脆,睇下幾牛油粟米都正常。唯獨就係和牛漢堡排最失望。

由於主菜太差,對甜品完全無期望。
甜品棉花糖糯米糍

結果甜品一望我以為係雪糕糯米糍,結果係超級普通裡面係士多啤梨醬棉花糖。

飲料,無特別。

完全唔會再中伏入去食,亦都明白番點解間間餐廳排長龍,哩間一半滿都無。
2019-12-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2019-08-23 1405 views
鰂魚涌返工的朋友仔都知 12至1:30 在呢區食lunch 都係好痛苦,一到12點就要急急腳去攞位,否則等翻枱分分鐘已經冇咗30分鐘,但入到去坐都要快手快腳咁樣食,落order唔好慢慢諗,杯嘢都未飲已經一副想趕你走咁,好有壓力。j's kitchen算係比較休閒,因為佢 一個course有沙律、湯、主菜、甜品、餐飲,基本上你一個個dish咁食都要45分鐘。 如果你想食飯時take a break, 同同事傾下計,建議你來呢間。 中長髮男侍應應該係老闆,都好親切。 食物就有中規中矩,可以改善;價錢約$100~130,可接受。

2019-07-09 1173 views
平時甚少係呢附近食野,咁岩今日公司有training 係附近先會係附近搵野食,呢邊多寫字樓,撞正lunch hour周圍都排晒隊等位食飯,行過呢間餐廳見到咁岩有位唔洗等,而且公司上training一大早就到就係欠缺一杯咖啡,見呢間西餐應該有杯咖啡可以飲下就入左去喇。餐牌set lunch有A-F可以揀,但係其實一d都唔吸引🙈當中有兩個Set已經係Salad,兩個飯Set有一個係日式豆腐肉碎飯,一個係鰻魚飯,一個意粉係香草醬雜菌雞肉意粉,仲有一個係牛肝菌意大利飯。我最後係揀左食意粉,格局係西餐斷估應該西式野會做得正路d⋯⋯個Set係有一杯細嘅田園沙律+一杯所謂嘅野菌忌廉湯+主菜(意粉)+甜品+餐飲。沙律係正常野,個湯呢就淡到好似無落調味咁🤣不過飲得出唔係麵粉水開嘅湯🤭值得欣賞嘅係好夠熱,連裝湯嘅杯仔都保溫嘅,食完個沙律個湯依然係熱到飲唔到,而杯口太細跟本係唔會可以用到湯匙去飲🤭見個湯係咁,個意粉都係預料之中嘅「無味」,淡到呢⋯⋯都係無調味一樣🤷🏻‍♀️但又唔可以叫做難食,因為真係連味都無,又點可以批論碟野食嘅味道呢😅呢個moment 真係唔會對甜品有期望🙈🙈🙈甜品係一件蛋糕,以顏色去估計應
呢個moment 真係唔會對甜品有期望🙈🙈🙈甜品係一件蛋糕,以顏色去估計應該係綠茶海綿蛋糕😅叫做係有味道嘅野,因為好甜😑
最期待嘅餐飲-凍齋啡(iced black coffee)終於出場喇👏🏼👏🏼👏🏼幸好,都係有咖啡味嘅☕️題外話...其實本身想要iced americano,但店員竟然唔知係咩🤷🏻‍♀️咁又順便問埋咖啡嘅糖水係自己落定已經落埋啦,知道係分開上嘅到上,咁就放心啦,可以自己控制甜度。點知最後杯咖啡到嘅時候係無跟到糖水ga🙄真係唔該晒😑
店員服務好唔好就見人見致啦

總結,朋友話「你唔試過無咁好嘅,咁又點會知咩野係好野/正野」🤣🤣🤣真係不能認同更多

2019-07-09
$100 (Lunch)
2019-01-20 1572 views
Coupon細則見到最少早一日book位,但突然想食,唯有朝早Whatsapp book位試試,但到4點都未覆機,就打去confirm先得,打到去佢就講聲牛肝黑野菌汁冇晒,要轉燒汁,冇晒都冇計啦,見佢態度都好好,就冇咩所謂。由鰂魚涌站行過黎沿途就算係星期日夜晚人流都唔多,7點鐘黎到,果然入面客人都唔多,有一枱客食緊。坐低比左張團購coupon , 佢比左杯熱水,唔似出面餐廳咁是但比水喉水你飲,呢樣值得加分,之後就等野食黎。侍應態度全程都好好,臨走仲送咗兩張優惠券比我地。整體其實唔錯,係個位置令人流比較少。
煙鴨胸田園沙律
黑松露野菌忌廉湯、芝士焗蒜蓉法包
吉列拼盤
安格斯肥牛燒汁炒意粉
意式香草什菌炒意大利粉
柚子檸檬
手工蛋糕
2019-01-20
$125 (Dinner)
煙鴨胸田園沙律
黑松露野菌忌廉湯、芝士焗蒜蓉法包
安格斯肥牛燒汁炒意粉
意式香草什菌炒意大利粉
柚子檸檬
手工蛋糕
2018-08-12 1584 views
搬咗過嚟一段日子 今日有機會去試下 一行入去個感覺好暗 但過左一陣就覺得幾舒服 (可能眼球未適應) 仲有啲經典嘅音樂 好好聽好舒服同事今日叫左個墨魚片沙律 比我想像之中大個好多同埋啲嘢好新鮮 正 我就叫左個海鮮湯拉麵 一開始先有餐湯同前菜 個餐湯真係好飲到爆又足料 只係飲個湯就知道無入錯黎 一開始太香同太吸引 食完左先記得無影相到最後仲有甜品同餐飲 餐飲都幾特別我同事叫咗杯咖啡好好飲佢話好得喎,最重要既係連個奶都係熱架加分 我就嗌咗杯荔枝梳打 入面仲有果肉添好靚好好飲試咗咁多間呢間嘅服務唔講以為自己入咗一間酒店入面到食添 值得一提呢度真係好乾淨睇個廁所就知啦(我有個怪癖 就係去參觀廁所,如果乾淨既話,呢間餐廳唔會衰得去邊)最後總結: 環境 音樂 食物 服務 都好滿意 絕對可以再黎食
搬咗過嚟一段日子 今日有機會去試下

加分 我就嗌咗杯荔枝梳打 入面仲有果肉添好靚好好飲
試咗咁多間呢間嘅服務唔講以為自己入咗一間酒店入面到食添

2018-08-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$138 (Lunch)
  • 餐湯 同 海鮮拉麵
2018-04-14 1118 views
Had dinner with my wife twice at J’s Kitchen last month. Impressed with the service, decor, music, mushroom soup, smoked salmon salad, appetisers and dessert. The set dinner, which cost less than $300 for two, was definitely good value for money. To cater for patrons’ preferences, the chef may consider adding variety to the choice of pasta on the set menu.
2018-04-03 931 views
上次散步經過哩邊,見到 set dinner for 2都幾抵今日就決定一試😊復活期假期最後一日,晚上八點幾到,連埋我地有三枱,枱不算多 但坐得幾舒服(哩張相我九點影其他人走哂包塲)Order 左個二人晚餐 $302 +10% 有湯有野飲有甜品有小食兩個main course 湯唔係罐頭湯,好多野菌好足料焗芝士法包上面用一大粒蒜頭,好香啊 (我係蒜同芝士既fans)主菜因爲set 定左係無得簡,我就覺得帶子煎得一般,唔夠香成個飯好普通反而炒意粉就幾好,雖然炒得好乾身,但食落又唔dry 👍🏻最後個甜品係士多啤梨蛋糕即刻焗,岩岩好下次試埋拒d 下午茶先

上次散步經過哩邊,
見到 set dinner for 2都幾抵
今日就決定一試😊

復活期假期最後一日,
晚上八點幾到,連埋我地有三枱,
枱不算多 但坐得幾舒服

(哩張相我九點影其他人走哂
包塲)
Order 左個二人晚餐 $302 +10%
有湯有野飲有甜品有小食兩個main course
湯唔係罐頭湯,好多野菌好足料
焗芝士法包上面用一大粒蒜頭,好香啊
(我係蒜同芝士既fans)

主菜因爲set 定左係無得簡,
我就覺得帶子煎得一般,唔夠香
成個飯好普通

反而炒意粉就幾好,
雖然炒得好乾身,但食落又唔dry 👍🏻

最後個甜品係士多啤梨蛋糕即刻焗,岩岩好
下次試埋拒d 下午茶先
香蒜野菌炒意大利粉
焗士多啤梨蛋糕
柚子檸檬,薑蜜
2018-04-02
$165 (Dinner)
黑松露野菌忌廉湯
芝士焗蒜蓉法包
焗士多啤梨蛋糕
柚子檸檬,薑蜜
2017-10-17 973 views
昨日中午下著大雨, 走過一直都無試過的J's Kitchen, 見到有位, 便入去試試看。餐廳內燈光熏暗, 很有情調, 再配上柔和的音樂, 讓人可以放鬆, 好好進餐。我點了一客Set Lunch芝士黑豚肉飯, 白飯造了一個熊仔頭形狀, 十分有趣; 黑豚肉質地滑溜, 芝士汁適中, 不太濃, 跟豚肉算匹配; 另外, 亦有一些沙律陪碟。跟餐的即磨咖啡亦很不錯, 就算不是咖啡看好者, 也會覺得挺易入口, 因為它的味道不會太苦或太酸, 所以不加奶和糖, 味道也不錯。

芝士黑豚肉飯

即磨咖啡

芝士黑豚肉飯
即磨咖啡
2017-04-13 1897 views
晚上不去睡的原因有很多,有些人總是覺得深夜才是屬於自己的,為爭取多一點自由而不甘心早睡,就算做那堆無聊事也特別安心,因為不用向誰交待什麼。最近因任性追劇而廢枕忘餐,最終打敗仗了,乖乖見過醫師,就隨便在鰂魚涌找間餐廳醫肚後吃藥。這間餐廳裝修比較典雅,主要用啡色做主色,牆紙用了深啡色的印花圖案,再配合鏡子令餐廳感覺跟寬闊;面積也頗大,有八張四人餐枱,用白色的桌子和朱古力色的皮座椅;店舖大門用落地大玻璃,讓陽光微微滲入店內,令客人感覺舒服。最欣賞這間餐廳播着非常經典動聽的英文歌,經典的程度是連我也覺得耳熟能詳,頓然令正在生病的我,也立即精神起來,一邊吃著下午茶,一邊唱歌呢⋯下午茶套餐有14款可供選擇,價錢由$33至$62不等,而餐飲包括有即磨咖啡、特濃咖啡、奶茶、檸檬紅茶、柚子茶、水蜜桃紅茶、荔枝紅茶、柚子檸檬、紅棗蜜、薑蜜、檸檬薑蜜、荔枝梳打、水蜜桃梳打、菠蘿梳打;另外可以加$8有摩卡咖啡、泡沫咖啡、朱古力、菠蘿沙冰、士多啤梨沙冰、荔枝沙冰、水蜜桃沙冰、士多啤梨椰奶、芒果椰奶;還可以加$12有益力多沙冰、益力多荔枝沙冰、士多啤梨益力多沙冰、朱古力沙冰、士多啤梨朱古力沙冰。完全沒有胃口的我,

完全沒有胃口的我,只是想吃熱點後服藥,於是我點了一碗日式叉燒豬骨湯烏冬,和一杯希望可以止鼻水的熱檸檬薑蜜。

這一杯熱檸檬薑蜜非常足料,勁濃的薑味,一口熾熱直入至喉嚨叮,加上三片新鮮檸檬,一點苦澀味也沒有,再配合微甜的蜜糖,簡直是絕配!
濃郁的豬骨湯底香噴噴,味道不只是普通豬骨味精湯底,而是真的用了黑芝麻和紫菜煲過的,黑芝麻和紫菜令豬骨湯更入味吸引;
三片日式叉燒口感比較咬口,但味道還可以;配料粟米爽口香甜;烏冬麵質軟硬適中,雖然不是稻庭烏冬,但味道也不錯。
見到下午茶餐只是三十幾元有交易,還要包餐飲,沒有加一服務費,已經非常經濟實惠,雖然事前店員已經解釋清楚是正常一份烏冬,不是迷你份量,但我仍然覺得份量比較少,不太飽肚。

不過坦白說,以這裏的環境,氣氛和服務,已經是非常物超所值!

特別一提現在餐廳正推出優惠,用其中一張信用卡可享半價二人晚餐優惠套餐,200多元可以享有一餐豐富而浪漫的晚餐,真的值得一試!
2016-12-25 1511 views
團購價錢優惠,職員態度很專業有禮貌,預早要求的服務,都一一滿足客人須要,不另收費,食物很有水準,尤其黑松露野菌忌廉湯很美味,一試難忘,即焗蒜蓉法包鬆脆可口,意粉雖然沒有多汁,比較乾身,但味道剛好,食材新鮮,會再次光顧,值得推薦大家
西餐
2016-12-20
$125 (Dinner)
Celebration
Birthday
西餐
  • 黑松露野菌忌廉湯
2016-11-14 1252 views
今晚Dr. T請吃飯,我説食西餐吧⋯他提議去一間上下班門前經過想去而從未試過的餐廳,大家七點準時到達除了我們只有另外一桌的五位女士。Dr. T點了某信用卡推介的半價二人套餐,原來兩個主菜都是意大利粉所以想再點一份肉食,我提議吃了主菜後再作打算。很快地,田園沙律、磨菇忌廉湯配芝士包、兩碟意大利粉都吃完了,詢問餐牌上要20分鐘預備的指定甜品「芝士蛋糕」原來也已經準備好了。甜品上桌後我說很奇怪「芝士蛋糕」的造型,Dr. T笑著説吃得出是有芝士味道。甜品後還有杯咖啡,咖啡的牛奶是預先加熱的,很好。這餐飯與Dr. T聊天很開心,食物的總結是「很飽!」原來想試餐廳推介的「香煎日本鹿兒島黑豚肉眼卷」也吃不下了。離去時餐廳還有另外一桌的兩位客人;我想補充餐廳服務員態度很好。
今晚Dr. T請吃飯,我説食西餐吧⋯
田園沙律配油醋汁
田園沙律配千島汁
忌廉湯
意大利粉一
意大利粉二
甜品後還有杯咖啡,咖啡的牛奶是預先加熱的,很好。
$155 (Dinner)
2016-10-26 1013 views
今晚再戰團購二人餐原來附近都有多間食店,酒吧、日式菜、越南菜...是次二人餐:1.挪威煙三文魚沙律(黑醋或千島醬) ~份量足,不錯2.蒜蓉包+黑松露蘑菇忌廉湯 ~勁脆蒜包包配合黑松露野菌忌廉湯正3.西日併盤(包括:中華沙律;煎蟹棒肉; 和風翡翠螺;即炸吉列蝦;炸蠔;炸春卷)~職員細心給予醬料可惜炸蠔炸得過燶,整個小併盤不錯4. 輕煎日本帶子配香蒜裙邊炒意大利粉 ~意粉份量足夠,帶子較為雖細,整碟炒炒得太乾身! - 意式香草什菌炒意大利粉 ~意粉份量足夠,雜菌菇加香草,吾乾身,食慾大增!5.焗心型芝士蛋糕 ~外型吸引,熱食芝士蛋糕味道正常,嘆著凍飲或熱即磨咖啡good~今晚餐廳環境寧靜,細心職員主動添水和快速收納餐碟,地鐵站出口步行5分鐘便達到。希望餐廳繼續能保持水準!加油值得美味2人餐好飽丫~
今晚再戰團購二人餐

原來附近都有多間食店,酒吧、日式菜、越南菜...
是次二人餐:
1.挪威煙三文魚沙律(黑醋或千島醬)

~份量足,不錯
2.蒜蓉包+黑松露蘑菇忌廉湯

~勁脆蒜包包配合黑松露野菌忌廉湯正

~職員細心給予醬料
可惜炸蠔炸得過燶,整個小併盤不錯

4. 輕煎日本帶子配香蒜裙邊炒意大利粉
~意粉份量足夠,帶子較為雖細,整碟炒炒得太乾身!
- 意式香草什菌炒意大利粉
~意粉份量足夠,雜菌菇加香草,吾乾身,食慾大增!

5.焗心型芝士蛋糕

值得美味2人餐好飽丫~

2016-10-25
$230 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • 牛奶咖啡
  • 蒜蓉包、蘑菇湯
2015-01-27 1657 views
平日午餐時段,周圍都多人,見呢間唔洗等位就入去一試啦:1. 豬頸肉飯賣相精美, 飯團更加做成熊仔形狀,幾得意。豬頸肉汁咸咸地,配沙津菜幾開胃,好味!2. 荔枝梳打特飲跟餐唔洗加錢,荔枝梳打仲真係有兩粒荔枝,加分。
平日午餐時段,周圍都多人,見呢間唔洗等位就入去一試啦:

1. 豬頸肉飯

2. 荔枝梳打特飲
跟餐唔洗加錢,荔枝梳打仲真係有兩粒荔枝,加分。
2015-01-25
$70 (Lunch)