2018-02-23 1411 views
感覺一個人行書店嘅日子,有型又浪漫,只係不停喺書叢中打轉,有時都幾攰,如果可以坐低飲杯嘢,睇吓書,就更加Pefect!位於灣仔嘅Just Cafe就係喺三聯書店入面,等你行到攰可以休息一下。同樣以木系為主嘅Cafe,微黃燈光,打造屋企感覺,令你可以舒舒服服咁睇書同時間,呢度冇人會趕你走,你想坐到幾時都得,小妹曾經喺度睇晒一本書都冇人趕我走,認真誇張!Cafe有Cake Set選擇,一杯嘢飲加一件Cake都係$75,價錢合理,亦非常適合單身人士。是日嗌咗一杯「玫瑰咖啡」同「藍莓芝士蛋糕」,味道唔差,係睇書良伴。再嚟一杯「野莓檸檬梳打」,坐多兩個鐘都得!

2018-02-21
2018-02-01 1139 views
😀今日出到灣仔約咗人未夠鐘,同呀女諗住搵個地方食嘢, 睇下有邊間cafe坐下食啲嘢,後來我見 openrice 說這間cafe好評😄, 所以就決定行幾條街去呢間cafe,行咗幾條街終於去到咗,👍呢間cafe好得意喺三聯書局入面環境,👍唔錯裝修簡約, 環境都幾幽靜睇下書飲下咖啡係一個不錯嘅地方👌~🙂所以我第一時間, 就喺收銀處選購食物, 當其時兩個店員交談中, 我就望在一陣餐牌, 先至開始叫嘢食, 😊這裏同一般cafe差唔多,先去選購食物, 叫咗食物之後佢會送嚟你檯面, 刀.叉.水是自助式去自取 ,因為這一間店係我第一次幫襯 ,我見佢有有分a b c d e f g😋, 見佢好似有七個餐選擇 ,之後我就諗住叫咗個f.....意粉,諗住餐飲加一杯嘢飲, 之後我就向店員銀先生說 : 意粉可否補錢改為香蕉朱古力奶昔😊店員銀先生首先答 : 如果你要加嗰個奶昔,只可以,以原價減十蚊 ........🤔當其時我心諗補38蚊,我便答,好吧😄 !後來我在選購多一個蜜糖香蕉多士之後,我又問佢 可否配 rose latte?後來店員銀先生說 : 那個意粉不是套餐只是散叫😖 🤔之後我說 : 你剛才不

........🤔當其時我心諗補38蚊,我便答,好吧😄 !
後來店員銀先生說 : 那個意粉不是套餐只是散叫😖 🤔之後我說 : 你剛才不是說以原價扣十蚊
店員銀先生開始不耐煩的態度答😑 : 没有
🤔我心諗他剛剛先說完而家又話沒有......莫名其妙😬 !!
後來我說 : 那麼如果我香蕉多士可以合併朱古力香蕉奶昔變為c套餐的餐飲,他又說😑不可以
😥最後感覺實在太複雜
😀我就答他 : 😞那麼我要 一個意粉,一個奶昔,一杯rosa latte同一個 香蕉多士 😌就這樣吧~
最後終於成功柯打完成總共$15x
😅比錢嗰一刻,我先到佢收銀處有一個宣傳單章, 如果你like佢 cafe facebook,就會有discount?
😊喺這個時候我當然再問他多一次 ,那麼我是否like咗有折? 他還可以只有散叫的東西才有折最後$143.2
就係我畀錢嘅時候見到有尾數$3.2
我就諗住🤗以心為心同佢講不如我畀$3.2你
喺忙中有亂之際 ,我印象自己畀咗$150+$3.2
畀完之後, 諗住佢會畀十蚊我 ,後來佢話你畀咗$140我,我就諗自己搞錯 ,跟手就自己望一望銀包.地下 ,就答咗一句.....係咩?
😝在呢個時候店員銀先生即刻好冇禮貌地話 ,😏使唔使畀閉路電視你睇,☹☹☹我呢個時候真係o曬嘴.........
過咗十分鐘首先女店員把意粉送到,其實嗰刻我個心有啲唔舒服😢😢😢, 後來我問女店員,你個男店員點解咁嘅態度😒, 女店員笑一笑之後.... 走咗
5分鐘後女店員再攞埋香蕉多士來, 😞我便再追問?我係咪得罪咗你個男店員?係咪係度叫嘢食,唔明係咪唔可以問? 問多句佢都咁唔耐煩 😪?
當其時女店員不停😓同我講.....😓唔好意思.....男同事佢個性格係咁😅,講嘢係咁直.....
我說 : 😑其實唔係你唔好意思 ! 😐就算唔好意思, 都係佢~
但係我係想知道,😕我係咪得罪咗佢 ,☹點解會有咁嘅對待 ?
後來男店員送上咖啡, ☹我直接問男店員,我係咪得罪咗你 , 點解你咁樣嘅態度 ,😒之後男店員話我對果十蚊咁執著, 我說 : 😲我淨係答咗句.....係咩?
‎你竟然咁樣諗我😑, 唔怪之得你用咁嘅語氣同態度叫我睇閉路電視啦~ 我也好老實向店員銀先生
‎說十蚊比乞衣都畀咗 ,我唔係執著,而係當其時我冇為意
所以問一句啫 ! 你使唔使咁嘅態度 ?當然好快地店員先生, 對我說 : 咁我唔好意思囉 ~~ 就即刻離開終止與我對話 , 過咗五分鐘一位疑似老闆人物嚟咗店舖, 成件事情就此完結了, 而店員先生 喺呢個時候 就一直招呼個位疑似老細嘅先生

我承認係問嘢多咗,因為第一次幫襯, 原來去一間食店食嘢係唔問得嘅 ~
而且我看餐牌個人感覺好混亂,我見佢a至g咁多個英文字,估唔到佢唔係套餐, 又可能我阻住店員先生同個女店員傾偈掛..... 因為基本上由我到達至到疑似老闆先生到達前, 兩位店員一直都交談中😒
‎😋
講返食物 如果以唔係套餐嚟講個意粉真係頗為分量 細一點,如果男士應該唔夠飽 ,以一個8歲小朋友食份量係啱啱好 ,而味道方面比較淡, 如果不喜歡濃味的人士可能都足夠味, 香蕉多士係大概 一條香蕉加一塊竹炭多士, 如果唔係太肚餓分享都足夠 ,係比較甜咗啲,可能本身香蕉也有甜味加蜜糖可以少啲, 最後香蕉朱古力奶 味道不錯 我適合小朋友飲, 最後連埋杯rose latte 冇乜玫瑰味咖啡,老實講唔夠熱,

後總結未試過用兩個鐘寫咁多字 ,老實講用48蚊食一塊方包+香蕉,我會唔會介意個十蚊呀??
點都好都唔會再嚟幫襯 !

2018-01-25
$72 (Tea)
2017-12-17 699 views
今日約左女友係灣仔三聯睇旅遊書準備去旅行,睇睇下就有啲肚餓,就去左三聯既just cafe度醫肚。 間cafe有幾張枱,見到有d客人一路睇書一路飲咖啡,自己都想試做一陣文青,所以就叫左佢地既tea set。蜜糖香蕉多士配熱朱古力 (HKD 48)同埋芝士巴馬火腿多士配熱綠茶 (HKD 58)。多士係用竹炭做既,所以係黑色同幾脆口。個蜜糖多士,有少少甜,但上面有勁多香蕉(my favorite fruit),加哂分。至於杯chocolate就唔算濃,如果濃味少少都仲好啲個芝士巴馬火腿多士賣相同味道都唔錯。個熱綠茶係另上既,可以飲到3杯。食完之後,有少少覺得自己多左文化氣質。

熱朱古力

芝士巴馬火腿多士

熱綠茶

食完之後,有少少覺得自己多左文化氣質
2017-12-17
$60 (Tea)
芝士巴馬火腿多士
熱綠茶
是日兩個行程中間有2個多小時的空檔,打算找間cafe,開電腦工作,順便坐一坐、喝咖啡用openrice找,發現原來書店內有間cafe,近地鐵站,而且不算貴本來還怕週末會人多,還好cafe座位不算少,而人不多。原先只想點一杯咖啡,但發現多$10便有蜜糖香蕉多士tea set,當然選了這個set,比較划算嘛這𥚃是半自助形式,先到櫃臺點餐,然後店員會把餐點端來等待餐點的同時,我找緊時間開始工作這時cafe還算寧靜,鄰桌的客人在看書、用電腦。蜜糖香蕉多士:味道中規中矩,沒有很好,也沒有很差。就是香蕉夾麵包的味道,可以的話加多點蜜糖會更好Latte:拉花不錯,有聞到少少咖啡香,入口順滑正當我以為自己找到一間不錯的cafe時,書店內小店的職員開始在高聲聊天,破壞了這𥚃本有的寧靜...

這𥚃是半自助形式,先到櫃臺點餐,然後店員會把餐點端來
等待餐點的同時,我找緊時間開始工作
這時cafe還算寧靜,鄰桌的客人在看書、用電腦。

Latte

Latte:拉花不錯,有聞到少少咖啡香,入口順滑

2017-11-18 321 views
今日早左少少收工,但又未想番屋企,就決定係公司附近搵個地方休息下,見到灣仔對出間三聯咁大,望到最頂層有間cafe,於是就決定上去休息一下。上到去,發現冇咩人係到,感覺好舒服,唔似其他大牌子咁成日都好濟擁。望住咁舒服嘅環境,我好快就決定左係度飲杯野先番屋企!Caramel Mocha 嘅水準非常不錯,溫度口感同甜度都好對我嘅口味,同埋個簡單嘅拉花都好靚一路慢慢飲住杯coffee,再處理少少公司嘅文件,真係令人特別寫意呢度除左環境好,仲設有usb叉電,真係非常方便!正當我快要無電嘅時候,見到個usb頭真係好感動總結係,呢間just cafe 是非常不錯的休閒地方!

望住咁舒服嘅環境,我好快就決定左係度飲杯野先番屋企!

總結係,呢間just cafe 是非常不錯的休閒地方!
2017-10-25 347 views
灣仔嘅樓上cafe 猶如沙漠綠洲。 星期一至五午餐想食輕鬆D寫意D,三聯書店3樓嘅Just Cafe 又okay 喎。今日二時多上來,環境非常悠閒。看過set menu,3款意粉中叫左'巴馬火腿卡邦利意粉配湯($88),另叫至愛Rose Latte(+$25)作為今天的午餐。鋪頭旁是一些專櫃那樣的商品、陳列品,文青感倍增。十來分鐘餐湯、main、咖啡分別先後送上。蕃茄湯淡淡入口,脆脆包點湯食,味道不錯。巴馬火腿卡邦利意粉($88)份量剛好。面頭的芝士粉要拌至均衡,味道才更突出。巴馬火腿偏咸,一啖意粉一啖火腿,味道對稱;美中不足是意粉不太彈牙,但卡邦利汁很入呋。Rose Latte (+$25)一如既往,色香味俱全。好嘆的一頓午餐,鬧市寧靜一隅。餐牌如下
今日二時多上來,環境非常悠閒。

蕃茄湯淡淡入口,脆脆包點湯食,味道不錯。

巴馬火腿卡邦利意粉($88)
巴馬火腿卡邦利意粉

Rose Latte (+$25)
一如既往,色香味俱全。
Rose Latte

好嘆的一頓午餐,鬧市寧靜一隅。

餐牌如下
2017-10-25
$110 (Lunch)
2017-09-28 265 views
服務員的服務態度超級超級差,在書店裡的店舖,受書香氣息的薰陶也應該了解一點點最基本的服務禮儀吧?今天去的時候是下午四時左右,當時在吧台裡有2個服務員,一位先生,一位小姐。第一次光顧這家店,吧台處沒有明確的標注:「請到隔壁收銀台買單的字樣。」吧台也並沒有註明哪裡是正在開放的服務台,和男服務人員「唔該」了至少3次,他才很不情願的抬頭,很沒基本禮儀、面無表情的,沒基本服務禮貌的說了:那邊今時今日的服務態度實在讓人覺得心寒。還是很喜歡這家鬧中取靜的一個地方,希望以後能夠改善
2017-09-28
$50 (Tea)
日本媽劇亭阿頭飄洋過海嚟香港巡鋪,又係我識少少(日文)扮代表去做超業餘即時傳譯(傳唔到就)完嘅時候。(?!)行咗灣仔一帶主要店鋪之後,日本媽劇亭阿頭堅持要請我哋兩位(不太)年輕(但仍然)貌美嘅女人去「坐底飲杯嘢」。但佢話佢無Cash喺身囉。之後要唱錢又揾唔到地方唱錢咁唔好煩喇我俾啦不如,呀可以開公數吖咁,傾掂數,去Starbucks啦!但最近嗰間都行好遠。然後我諗起,喂後面間書局頂樓有間 Coffee Shop 吖!未試過不如試下吖!著高跟鞋同迷你裙嘅女同事話:「好吖,行啦!」再跟手同日本媽劇亭阿頭確認一下,三階,大丈夫?大丈夫!好,一切在計劃之中。呵呵,終於我成日行過覺得無咩機會去坐下嘅地方,突如其來有餐屎俾我去呼吸一下本來只屬於文青嘅空氣!行上三樓,少運動嘅港女(s),of coz 有D喘氣,我尼D生咗一件嘅梗係要即刻揾位坐底。喺37度嘅香港巡鋪,真係唔係講少。我成日都諗喺地盤做嘢嗰D點捱呢?回正題。因為我地D汗已經岀到好似啱啱游完水上岸咁,上到去D冷氣都只算係啱啱好,夠舒服。尼間 Coffee Shop 鋪仔細細,灣灣地,好似長條形嘅小河咁,我地就坐喺小河嘅盡頭。因為筆直有限,說
Caramel  Mocha

但佢話佢無Cash喺身囉。

但最近嗰間都行好遠。

著高跟鞋同迷你裙嘅女同事話:「好吖,行啦!」
再跟手同日本媽劇亭阿頭確認一下,三階,大丈夫?大丈夫!

好,一切在計劃之中。

因為筆直有限,說時遲那時快,高跟鞋迷你裙女同事已經拎咗 drink menu 俾高層過目,高層一手推開,black coffee please。
好,我地兩個港女就一人一杯咖啡,我就試穩穩陣陣嘅 Caramel Mocha ,高跟鞋迷你裙女同事就試 Rose Latte。

終於都講到評語喇!

Okay la。我上嚟呼吸文青風之嘛。

完。
2017-08-02
$45 (Tea)
2017-05-20 522 views
最鍾意去打書釘📕 灣仔間三聯書店新開咖啡室,今次去買書隨便試試😋.🍴芒果雞肉三文治🍴$88三文治用竹炭包加上特制既芒果醬,另配上新鮮芒果同炒雞肉😋伴碟既係onion chips 同水耕菜配黑醋油入落口唔油,仲好fresh😍.入面唔少客人好似我,一面睇書同飲咖啡,環境都算係寧靜🤓幸福指數:7.5/10餐廳:Just Cafe 地點:灣仔柯布連道1及1A號東興大廈3樓三聯書店
🍴芒果雞肉三文治🍴$88
三文治用竹炭包加上特制既芒果醬,另配上新鮮芒果同炒雞肉😋
伴碟既係onion chips 同水耕菜配黑醋油
入落口唔油,仲好fresh😍
入面唔少客人好似我,一面睇書同飲咖啡,環境都算係寧靜🤓
幸福指數:7.5/10
餐廳:Just Cafe
地點:
灣仔柯布連道1及1A號東興大廈3樓三聯書店
Other Info. :
2017-02-05
$80 (Lunch)
  • 芒果雞肉三文治
2017-05-17 404 views
收工約了好友嘆咖啡,落雨中唔想行太遠,所以在書局頂層飲,呢個時間無客人,我哋落單之後任坐!只收現金!店員整好就攞去我哋嘅座位Cake set($75)Truffle Chocolate cake:蛋糕賣相幾靚,好喜歡個蛋糕碟,舊金屬嘅碟,好似蛋捲罐嘅蓋!蛋榚面頭好多朱古力粉,每層有好濃嘅朱古力味,雖然無松露味,不過好濃嘅朱古力,好似食緊蛋榚形嘅朱古力!啱晒配咖啡Flat White:夠熱香濃,心形拉花簡單!唔落糖都可以,微甘易入口,咖啡有回甘嘅感覺!好味!香蕉多士:朋友食,賣相靚!插曲係朋友飲嘅咖啡Flat White,點知佢一飲就話好怪,有怪味問我覺唔覺嘅時間,店員剛好在我對面埋數,即刻起身整過杯比我哋!我哋一路傾到收舖,佢會好禮貌咁同我哋講收舖!好舒服嘅咖啡店!吸下啲書卷味

Cake set($75)

香蕉多士:朋友食,賣相靚!

好舒服嘅咖啡店!吸下啲書卷味
2017-05-15
$75 (Dinner)
2017-05-11 304 views
在灣仔區工作,要食餐安樂茶飯都不是一件容易的事。剛好今天出差到灣仔工作,約了灣仔區工作的好友撐檯腳。朋友給了兩個選擇,如果平的,就去附近的粉麵檔食,如果想坐得舒服的,就選擇這間三聯書局樓上的JUST CAFÉ,橫店不是常來灣仔區工作,就選間坐得舒服的食店坐下來慢慢食 灣仔出名食午飯貴,果然這間CAFÉ,一份三文治餐,加一杯湯,不包飲品$88,兩位朋友點了,雞肉扁意粉,加一杯咖啡$125我剛歐遊回來,立即讓我感覺到這裡食品跟意大利一樣是差不多價錢,只是這裡是開水可以免費添飲,意大利就要購買樽裝水。湯的味道香濃,有點點南瓜絲芒果雞肉三文治配沙律,沙律菜完全沒有醬汁,感覺像兔仔食生菜般。 總結,如果不想和其他人在午膳時間迫食飯,這也算是個不錯的選擇,食品質素一般。
在灣仔區工作,要食餐安樂茶飯都不是一件容易的事。

剛好今天出差到灣仔工作,約了灣仔區工作的好友撐檯腳。

橫店不是常來灣仔區工作,就選間坐得舒服的食店坐下來慢慢食

湯的味道香濃,有點點南瓜絲

2017-05-09
$125 (Lunch)
2017-04-14 177 views
今次第二次來,每每來到灣仔都想起這裡,書店內 café 好寧靜,沒有人在高談闊論,只有輕聲細語,叫了一個煙三文魚牛油果三文治連湯加latte,湯好濃郁,三文治有跟沙律,沙律菜夠crispy,煙三文魚夠厚身,麵包亦有烘過,有微溫,咖啡都唔錯。一個慢活的下午,看看書,飲杯咖啡,太舒服了。

一個慢活的下午,看看書,飲杯咖啡,太舒服了。
3K
2017-04-13 142 views
食晏人多擠迫,比較喜歡去某間書店內的咖啡餐廳,每次去都不會太多人,點解咁少人,原因不是食物質素不可,我諗是價錢太進取,有少少另人卻步。論食物質素上盛,絶不馬虎。三文魚牛油果配法國飽三大片三文魚有油香,肥美,配牛油果非常合拍,不過略兼牛油果份量太少,底層的飽亦鬆脆軟熟。整個配搭感覺健康又有營。伴碟沙律菜鮮甜清新。還有數片香脆粟米片增加嚼口。套餐包餐湯,不算太濃稠的湯底,有香濃的忌廉和蔬菜味道,不錯。

論食物質素上盛,絶不馬虎。

三文魚牛油果配法國飽
2017-04-12
$88 (Lunch)
2017-03-22 3468 views
眼見香港陸續有不少大型連鎖店都開設咖啡室,先有麥當勞快餐店和7-11便利店,再有無印良品和馬莎百貨,現在連三聯書局也開設Cafe,可見這會是香港未來的大趨勢。週末於灣仔打書釘,經過3樓的文具部見到新開了咖啡室叫Just Cafe,雖然在書店的一角,但面積也算大,有大約十張小圓枱,Cafe裝修簡單,主要以黑色玻璃枱和木色椅子為主色。讀者可以買書後一邊閱讀,一邊喝咖啡,非常寫意,令客人好好享受書中自有黃金屋的樂趣。今次晚餐餐牌的款式不多,只有一款沙律和一款意粉選擇,店員說午餐款式會多一點選擇,下次再來試試。店舖採用半自助式餐飲服務,客人要先到售票處購買,然後店員會將餐飲送上,這裡的服務員態度非常親切有禮,值得一讚。尾冬入春的日子,綿綿細雨,天氣依然比較冷,我們都點了意粉醫肚保溫,西西里汁蝦肉意粉$95配餐茶或咖啡,熱朱古力亦無需另加錢。等了大約10分鐘,熱朱古力和咖啡先上枱,朋友這杯有心心拉花的咖啡很漂亮,我永遠也享受不到的,因為熱朱古力永遠也沒有拉花圖案的,只有簡單舖上朱古力粉。慶幸這杯熱朱古力味道很濃郁,像吃着著一粒粒朱古力一樣,但如果可以大杯一點就好了,實在太美味了。不久我的西西里汁
,我永遠也享受不到的,因為熱朱古力永遠也沒有拉花圖案的
不久我的西西里汁蝦肉意粉上枱,紅紅綠綠,顏色鮮艷奪目,有六隻蝦肉,肉質鬆軟彈牙,沒有雪藏味道,同樣保留着清鮮甜美的味道,西西里汁調味得宜;
意粉麵質軟硬適中,口感軟彈煙靭,但份量不算太多;還有少量新鮮爽口的蔬菜和蘑菇,但不算飽肚。
一邊吃,一邊望出這道半玻璃幕牆,大家也感嘆著現實生活中的迫不得已,雖然未來的計劃有點複雜,也許我現在只需要一位開心果,也許叮噹出現在我面前就夠了。
  • 熱咖啡和熱朱古力
2017-02-13 2179 views
中午時分,去三聯買卡,先發現書店三樓,竟開了一間「Just Café」。是的,近年興起了「書中自有咖啡香」的知性慢活新態度,社會對咖啡書店的需求愈來愈大,造就了這類型的Cafe 湧現。 Cafe的裝潢,以接近大自然的淺木與盆栽為主調,致力營造文藝氣息濃厚的氛圍,且予人清新自然且舒適的感覺。 且「灣仔大丸」這一懷舊玩意,有否勾起大家共同的集體回憶? 開放式的廚所,一覽無遺,一清兩楚。客人如要飲水,可取行於提定位置取杯,再去倒一杯浸有薄荷葉的水。 午餐選擇不多,只有兩三款沙律、三文治和意粉可供選擇,包餐湯和主菜,約$88-$105不等,飲品須額外加$20-$30,定價頗貴﹗ 是日餐湯有番茄雜菜湯,湯濃稠度恰到好處,酸甜可開胃,配一塊多士。 小妹要了黑芝麻牛油果煙三文魚法國酸種麵包配沙律$88,只有三四薄切煙三文魚,配兩小塊硬身包,再加上極為單調寡味的沙律菜。新鮮健康有餘,食味一般,份量少,性價比也甚低﹗E的香草番茄汁蝦肉意粉$95,苦苦搜尋,只見兩三隻細隻的蝦,以及一條極幼身的露筍﹗混醬意粉,也肯收取接近一百大元,有點兒說不過去了﹗ E另加$20,要了一杯熱咖啡。

且「灣仔大丸」這一懷舊玩意,有否勾起大家共同的集體回憶?

E另加$20,要了一杯熱咖啡

2017-02-13
$100 (Lunch)