2018-02-01
😀今日出到灣仔約咗人未夠鐘,同呀女諗住搵個地方食嘢, 睇下有邊間cafe坐下食啲嘢,後來我見 openrice 說這間cafe好評😄, 所以就決定行幾條街去呢間cafe,行咗幾條街終於去到咗,👍呢間cafe好得意喺三聯書局入面環境,👍唔錯裝修簡約, 環境都幾幽靜睇下書飲下咖啡係一個不錯嘅地方👌~🙂所以我第一時間, 就喺收銀處選購食物, 當其時兩個店員交談中, 我就望在一陣餐牌, 先至開始叫嘢食, 😊這裏同一般cafe差唔多,先去選購食物, 叫咗食物之後佢會送嚟你檯面, 刀.叉.水是自助式去自取 ,因為這一間店係我第一次幫襯 ,我見佢有有分a b c d e f g😋, 見佢好似有七個餐選擇 ,之後我就諗住叫咗個f.....意粉,諗住餐飲加一杯嘢飲, 之後我就向店員銀先生說 : 意粉可否補錢改為香蕉朱古力奶昔😊店員銀先生首先答 : 如果你要加嗰個奶昔,只可以,以原價減十蚊 ........🤔當其時我心諗補38蚊,我便答,好吧😄 !後來我在選購多一個蜜糖香蕉多士之後,我又問佢 可否配 rose latte?後來店員銀先生說 : 那個意粉不是套餐只是散叫😖 🤔之後我說 : 你剛才不
........🤔當其時我心諗補38蚊,我便答,好吧😄 !
後來店員銀先生說 : 那個意粉不是套餐只是散叫😖 🤔之後我說 : 你剛才不是說以原價扣十蚊
店員銀先生開始不耐煩的態度答😑 : 没有
🤔我心諗他剛剛先說完而家又話沒有......莫名其妙😬 !!
後來我說 : 那麼如果我香蕉多士可以合併朱古力香蕉奶昔變為c套餐的餐飲,他又說😑不可以
😥最後感覺實在太複雜
😀我就答他 : 😞那麼我要 一個意粉,一個奶昔,一杯rosa latte同一個 香蕉多士 😌就這樣吧~
最後終於成功柯打完成總共$15x
😅比錢嗰一刻,我先到佢收銀處有一個宣傳單章, 如果你like佢 cafe facebook,就會有discount?
😊喺這個時候我當然再問他多一次 ,那麼我是否like咗有折? 他還可以只有散叫的東西才有折最後$143.2
就係我畀錢嘅時候見到有尾數$3.2
我就諗住🤗以心為心同佢講不如我畀$3.2你
喺忙中有亂之際 ,我印象自己畀咗$150+$3.2
畀完之後, 諗住佢會畀十蚊我 ,後來佢話你畀咗$140我,我就諗自己搞錯 ,跟手就自己望一望銀包.地下 ,就答咗一句.....係咩?
😝在呢個時候店員銀先生即刻好冇禮貌地話 ,😏使唔使畀閉路電視你睇,☹☹☹我呢個時候真係o曬嘴.........
過咗十分鐘首先女店員把意粉送到,其實嗰刻我個心有啲唔舒服😢😢😢, 後來我問女店員,你個男店員點解咁嘅態度😒, 女店員笑一笑之後.... 走咗
5分鐘後女店員再攞埋香蕉多士來, 😞我便再追問?我係咪得罪咗你個男店員?係咪係度叫嘢食,唔明係咪唔可以問? 問多句佢都咁唔耐煩 😪?
當其時女店員不停😓同我講.....😓唔好意思.....男同事佢個性格係咁😅,講嘢係咁直.....
我說 : 😑其實唔係你唔好意思 ! 😐就算唔好意思, 都係佢~
但係我係想知道,😕我係咪得罪咗佢 ,☹點解會有咁嘅對待 ?
後來男店員送上咖啡, ☹我直接問男店員,我係咪得罪咗你 , 點解你咁樣嘅態度 ,😒之後男店員話我對果十蚊咁執著, 我說 : 😲我淨係答咗句.....係咩?
你竟然咁樣諗我😑, 唔怪之得你用咁嘅語氣同態度叫我睇閉路電視啦~ 我也好老實向店員銀先生
說十蚊比乞衣都畀咗 ,我唔係執著,而係當其時我冇為意
所以問一句啫 ! 你使唔使咁嘅態度 ?當然好快地店員先生, 對我說 : 咁我唔好意思囉 ~~ 就即刻離開終止與我對話 , 過咗五分鐘一位疑似老闆人物嚟咗店舖, 成件事情就此完結了, 而店員先生 喺呢個時候 就一直招呼個位疑似老細嘅先生
我承認係問嘢多咗,因為第一次幫襯, 原來去一間食店食嘢係唔問得嘅 ~
而且我看餐牌個人感覺好混亂,我見佢a至g咁多個英文字,估唔到佢唔係套餐, 又可能我阻住店員先生同個女店員傾偈掛..... 因為基本上由我到達至到疑似老闆先生到達前, 兩位店員一直都交談中😒
😋
講返食物 如果以唔係套餐嚟講個意粉真係頗為分量 細一點,如果男士應該唔夠飽 ,以一個8歲小朋友食份量係啱啱好 ,而味道方面比較淡, 如果不喜歡濃味的人士可能都足夠味, 香蕉多士係大概 一條香蕉加一塊竹炭多士, 如果唔係太肚餓分享都足夠 ,係比較甜咗啲,可能本身香蕉也有甜味加蜜糖可以少啲, 最後香蕉朱古力奶 味道不錯 我適合小朋友飲, 最後連埋杯rose latte 冇乜玫瑰味咖啡,老實講唔夠熱,
後總結未試過用兩個鐘寫咁多字 ,老實講用48蚊食一塊方包+香蕉,我會唔會介意個十蚊呀??
點都好都唔會再嚟幫襯 !