2016-03-21 697 views
k bab是一間好似hungry korean既韓國快餐店 好適合自己一個食個餐之後去返工我大約下午3點去食 無咩人 得兩台客有下午茶tea set比人揀set有湯 配菜同飲品一杯我order左個牛肉拌飯set $50 大約5-7分鐘就有得食但佢杯熱檸水沖出黎個陣已經落左糖 勁甜 比客自己控制番落幾多會好啲味道無話特別好食 牛肉都比較少 但個拌飯唔錯既地方係佢有好多配料比你撈埋一齊 其實都幾健康 可以有D菜食下 個飯D豆苗幾好味 炒過黎 都幾香 佢有個拌飯醬可以比你撈埋黎食 辣辣地下午有特價去食會抵啲 同埋佢星期一至五1430-1700去食任何野都會送飲品一杯😂我落完單發現自己蠢左 可以唔洗嗌set想快快食餐韓國野既話可以去下 有kpop聽下 裝修都係有啲韓星poster貼係牆

我大約下午3點去食 無咩人 得兩台客

大約5-7分鐘就有得食

但佢杯熱檸水沖出黎個陣已經落左糖
勁甜 比客自己控制番落幾多會好啲

2015-12-27 580 views
今日在離島行完山, 回來在港島區走走逛逛, 不是很肚餓, 不知吃什麼好, 來到灣仔, 準備搭車時見到K-Bap, 便隨便坐下來吃一點。餐廳老闆是韓國人, 走韓式快餐店路線, 自己在收銀下單, 然後食物會送到座位。這兩罐飲品味道不錯, 特別是梨汁, 有蠻多細碎果肉在內。韓式炒粉絲, 喜歡它有不少蔬菜及冬菇等材料, 可惜的是炒得太水汪汪了, 味道是清淡中帶少少甜醬油味。配上的白蘿蔔湯好清甜, 蘿蔔味濃。炆牛肋骨鍋附送的芽菜及泡菜味道一般, 牛肋骨部分好靭, 未有炆淋, 炆牛肋骨的湯汁稀淡如水, 確實, 這鍋牛肋骨是有點欠誠意。雖然這間店老闆是韓國人, 但表現低於正常水平, 改善的空間很大。
這兩罐飲品味道不錯, 特別是梨汁, 有蠻多細碎果肉在內。
炆牛肋骨鍋

2015-12-20
2015-09-30 597 views
今日係灣仔行到身水身汗,想搞求揾個地方食lunch就算,行過見到呢間韓國野,就入左去啦!入到去要出去買飛叫野,佢俾左個餐牌我地,當時舖頭得兩枱,就諗住坐底睇下食咩之後出去買野食,點知個韓國佬就喝我地用d極難聽既中文叫我地買飛,使唔使咁惡呀,個下都燥燥地嫁啦,但就當我地唔跟你規舉做野啦,到叫野食個陣,我要個辣炒年糕,佢又用d聽唔明既中文問我野,我又聽唔明,之後佢又發脾氣拍枱,指住塊牌,原來佢問我咩辣,我都忍住,指住塊牌話要大辣,之後我再叫第二樣野食,佢又喝我勁惡問我頭先個個咩辣呀,我終於忍唔住,大大力篤住番牌話咪大辣囉!佢又瞄嘴瞄蝕,我一入黎又無得罪你又無做d咩做乜要用d咁既態度喝我!就算我唔係客你咁既態度係人都火啦何況我係俾錢嫁!同埋去其他地方做野你唔識當地既語言,又講得唔好又唔識英文,無理由鬧番當地人聽唔明你講咩嫁,邊有咁野蠻嫁!講番d野食,個辣炒年糕份量唔多,得6,7舊,之後再有d公仔麵墊底,叫大辣但只得微辣,之後叫左個石頭飯,呢個都幾大碗,但個石鍋燒得唔夠熱,所以無乜飯焦,加左好多撈飯既醬,但都無乜味,差!食到成肚氣,野食又唔好食,又要無啦啦俾人鬧,永遠blacklist!見lu
食到成肚氣,野食又唔好食,又要無啦啦俾人鬧,永遠blacklist!見lunch都幾多人食,希望佢改善下啦如果唔係執左佢吧啦!
p.s聽到另一枱又係唔滿意佢d態度,話以後都唔黎,每做一個客都令d客咁唔滿意嬲住咁走,你開黎做乜?
2015-09-15 491 views
去完會展跟爸媽到灣仔附近食飯揀了K-bab ,是一間韓式快餐廳。老闆是韓國人,Cashier 的一定識韓文,樓面的姐姐其實好體貼,平易近人老豆喜歡食牛,叫了牛肉砂鍋俾佢,湯底真的超甜,而且份量很多!我同媽子share 海鮮豆花湯,有蜆肉在裡面,比牛肉的湯更鮮甜好味呀!$85 免加一有埋前菜真的好平!只有這個好像叫錯了,食唔慣覺得太辣,口感都普通
去完會展跟爸媽到灣仔附近食飯

牛肉砂鍋

海鮮豆花湯套餐

只有這個好像叫錯了,食唔慣覺得太辣,口感都普通
辣菜炒年糕

2015-08-28
牛肉砂鍋
海鮮豆花湯套餐
2015-09-05 626 views
先要喺cashier點餐同俾錢,之後會有人同你講坐邊張枱。每樣食物都會跟一個湯,個湯係白蘿蔔牛肉湯,很多韓國餐廳都有,這間的味道較淡。紫菜飯卷($35),紫菜同飯中間包住蘿蔔、青瓜、蛋和火腿,上面有幾粒芝麻,飯卷本身已經有d甜甜哋嘅味,不用額外點醬,清清哋都幾好味。3隻原味/3隻泡菜味蒸餃子($48),泡菜味還可以,原味果隻可以話係無味,就算點咗豉油都係唔好味,下次唔會再叫。韓式炒粉絲($50),呢個整得幾好味,唔會太油,粉絲彈牙,味道偏甜但我覺得ok, 下次會再叫。

紫菜飯卷

原味/泡菜味蒸餃子

韓式炒粉絲

2015-04-08 990 views
每次經過都好想試下這間係灣仔地鐡站附近的韓國食物,今日lunch 終於有時間去食,等位祇係幾分鐘,但要先到收銀買票,先安排位置給我。我選了韓式炸醬麵,一試便知唔係韓國人開,味道很怪又很淡,麵質像煮過龍既感覺,即發漲左,傳統韓國的是濃味的黑醬,而且没有多餘的水係個碗內,總言而之,係好失望。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
跟朋友去會展看節目, 之前經過灣仔地鐵站附近, 看到這間家鄉小店, 所以就想今天來試一下......店內環境不是很大, 幾有韓國阿豬媽的特色小店, menu食物款式也是多以輕食為住, 有少量廚食, 兩個人點得不算太多......店內也有掛著很多K-POP STARS的東西, 年輕追星族應該也會蠻開心的, 也看到有些偶像組合的成員的簽名板......黑輪串(2串)($32)~~~很久沒有吃過的韓國馬車檔的小吃, 黑輪串就是長形片狀的魚蛋, 質感像我們本地的魚蛋, 加上清湯附上, 還有少少楜椒的辣味, 很懷念韓國本地味!!!金槍魚紫菜包飯及炸紫菜包粉絲($38 & $38)~~~前者幾特別, 沒有試過的料, 加上紫菜包飯, 麻油味重幾香口; 後者有粉絲幾包肚, 但略覺得表面炸得比較乾及硬了一點, 一般......辣海鮮湯麵($65)~~~其實大家在家也可以弄的一款, 不過那一剎又幾想食喎, 哈哈!! 不過不失的一款, 個湯汁可以再辣一點就好, 比較稀......
黑輪串(2串)
金槍魚紫菜包飯及炸紫菜包粉絲
辣海鮮湯麵
金槍魚紫菜包飯及炸紫菜包粉絲
2015-02-24 672 views
吃了一顿晚饭,石锅鳗鱼饭,没吃出来是韩国菜,有点不伦不类。倒的茶居然是白开水,不喜欢。饭没有锅巴,比较湿,不好吃,不是我喜欢吃的类型。没有给辣酱,要了才给的。服务态度比较冷淡,晚饭繁忙时段店里也没坐满。
吃了一顿晚饭,石锅鳗鱼饭,没吃出来是韩国菜,有点不伦不类。
倒的茶居然是白开水,不喜欢。
服务态度比较冷淡,晚饭繁忙时段店里也没坐满。
2015-02-17 551 views
收工OT完已經8點多, 路過位於灣仔既K-BAB, 於是入去食晚餐~ 是晚點了炸醬麵同炸紫菜卷包粉絲~ 本來諗炸醬麵應該衰極既味道都唔會太差... 點知又係好失望, 成個麵只有薯仔同啲醬汁, 但唔好味, 似蠔油開水/老抽... 都係港式既炸醬麵好味D, 仲要大拿拿$58蚊, 勁後悔! 成個晚餐只有泡菜係OK... (如果要外加泡菜, 阿姐話要另加$30) 所以冇加到... 其餘點左個炸紫菜卷 (內裡是剩粉絲), 這個就不過不失, 唔算特別, 5件價值$38, OK啦~ 下次都係行遠少少過隔離街食BURGER好過~

是晚點了炸醬麵同炸紫菜卷包粉絲~

下次都係行遠少少過隔離街食BURGER好過~

2015-02-16
  • 炸紫菜卷
1K
2015-01-29 709 views
lunch time,和同事去左呢間韓國店食,好搶眼的綠色門面,試下新野呀,小小的一間店子,入面貼滿韓星的海報。即睇有咩食。每款小食都都附送一碗清湯。芝士紫菜包飯,$38,賣相好靚,色彩繽紛咁,味道不俗。辣菜炒年糕,$48,份量較少,微辣,味道普普通通都乜特別。食物味道普通,試下就算了。
即睇有咩食。
每款小食都都附送一碗清湯。
芝士紫菜包飯,$38,賣相好靚,色彩繽紛咁,味道不俗。
辣菜炒年糕,$48,份量較少,微辣,味道普普通通都乜特別。

食物味道普通,試下就算了。

2015-01-07 648 views
叫左個湯餃子年糕同埋芝士拉面湯餃子年糕個湯味道淡如水求其將水+鹽+紫菜碎+年糕+餃子煮埋就叫係人地韓國正式果D~個湯清得黎好好味的至於芝士拉面~收我$45我EXPECT佢起碼會有D菜點知佢一條菜都無真係就叫幾絲芝士加公仔面同埋辣湯就算$45呢個價錢我去好多其他地方食都已經可以搵到好多好野食另外~D店員HEA到爆廚房門大大開著~仲見到2個阿姨伏起張工作枱度玩手機遊戲其餘幾個店面既員工都禁住手機係就係唔加一~但基本禮貌同埋應有態度都無如果有負分~我會好想比負分!
叫左個湯餃子年糕同埋芝士拉面

另外~D店員HEA到爆
廚房門大大開著~仲見到2個阿姨伏起張工作枱度玩手機遊戲
其餘幾個店面既員工都禁住手機
係就係唔加一~但基本禮貌同埋應有態度都無

如果有負分~我會好想比負分!
2014-12-19 682 views
此店只供應冷飯,你提出不滿,回應是不換,不加熱,不退款!12月16日下午約12時35分左右到達,要在門口排隊,因未到午膳時間,很快會能入座,點了一個蔬菜什錦飯,等了約10分鐘,待應送上餐,一個盆子上有一大碗與餐牌照片相乎的飯,另有一碗湯,一小碟伴菜(泡菜和芽菜),再有一大瓶韓式拌飯醬,將拌飯醬加到飯碗內,拌好後便開始晉餐,入口發現飯是凍的,我要強調飯是凍,但不是冰,上面砌成絲的伴菜係冇溫度,這我可以接受,因為一向食的韓式拌飯,菜都不會太熱,只是用熱飯拌好後令菜稍變暖,我覺得冇問題,但這次不單菜凍,飯也凍就不能接受,於是向侍應提出,侍應一開始話呢款飯只係暖,唔會熱,跟住我話而家唔係暖,係凍,侍應於是棒走我的飯同廚房講,但回來後又講一次相同的說話,加了句下次想熱,食石窩飯啦,(一模一樣,貴10蚊,但石窩上),跟住我再話,我唔駛熱,但唔要凍,D飯係凍,唔信你試下,我不左一小口俾佢試,佢試左,皺一皺眉,應該都覺得唔可以接受,再攞走左我碗飯,無幾耐,老闆(韓國人)出埋黎,用英文同我講話個碗底是暖的,即飯也應該是暖,我讓他試,佢拒絕,跟住又走左去,我已經覺得很不悅,便向侍應表示我不能接受,要求退款
此店只供應冷飯,
你提出不滿,
回應是不換,不加熱,不退款!

12月16日下午約12時35分左右到達,
要在門口排隊,因未到午膳時間,很快會能入座,
點了一個蔬菜什錦飯,
等了約10分鐘,待應送上餐,
一個盆子上有一大碗與餐牌照片相乎的飯,
另有一碗湯,一小碟伴菜(泡菜和芽菜),
再有一大瓶韓式拌飯醬,
將拌飯醬加到飯碗內,拌好後便開始晉餐,
入口發現飯是凍的,
我要強調飯是凍,但不是冰,
上面砌成絲的伴菜係冇溫度,這我可以接受,
因為一向食的韓式拌飯,菜都不會太熱,
只是用熱飯拌好後令菜稍變暖,我覺得冇問題,
但這次不單菜凍,飯也凍就不能接受,
於是向侍應提出,侍應一開始話呢款飯只係暖,唔會熱,
跟住我話而家唔係暖,係凍,侍應於是棒走我的飯同廚房講,
跟住我再話,我唔駛熱,但唔要凍,D飯係凍,唔信你試下,
我讓他試,佢拒絕,跟住又走左去,
我已經覺得很不悅,便向侍應表示我不能接受,要求退款,
侍應走去問老闆,跟住同我講,因為我已經撈左,所以唔可以退錢,
我要求微波爐加熱,侍應表示沒有微波爐,
我憤怒,無助,無奈再坐了十多分鐘,沒有人再理會我的訴求。

此店只供應冷飯,
你提出不滿,
回應是不換,不加熱,不退款!

貼錢買難受的一次遭遇!
2014-12-16
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
2014-11-11 965 views
去灣仔有野做 成5點先搞掂經過呢間野就試下喇下午茶跟一罐野飲價錢偏貴牛肉蓋飯 牛肉同洋蔥爆香左 好多洋蔥好入味小菜有芽菜 冇味好似放太耐泡菜 辣味剛好 好好食湯好似味精加水煲年糕湯麵 大辣 因為平時食開中辣既野突然想食下大辣一黎到份量一般湯吾會太希 但太辣了麵質好硬 年糕同負皮入左味 一流有埋洋蔥
去灣仔有野做 成5點先搞掂

年糕同負皮入左味 一流
有埋洋蔥
2014-11-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2014-10-11 669 views
同朋友灣仔上完堂係附近搵野食,行過見到呢間新開既韓國菜試下,點咗炒年糕,原本想食包飯點知賣哂,惟有改為炒粉絲。炒年糕汁調味還可以,但d汁多到好像變咗湯年糕咁,完全唔似炒,無啦啦加粉絲底,之前食過幾間韓國菜都冇咁做,似乎唔太地道?覺得前北口同紅磡一家韓國人開的店炒得較好食。炒粉絲都係一般般,份量就多,但係搵條肉絲睇下都冇,唔夠熱應該唔係即炒,都係紅磡果間整得好食好多。非常失望,冇下次…

非常失望,冇下次…
炒年糕
炒粉絲
2014-10-09
$48 (Last Night Supper)
2014-09-19 699 views
今日去完遊行去醫醫肚,行左成日真係好攰,好彩一入到去就有位,仲有好強的冷氣,真係好舒服!呢間餐廳係自助形式既,自己簡好就買得。呢間店啲店員好nice,仲有個識講韓文,入面又播住韓文歌,貼滿韓星既海報,好有去左韓國既感覺。食物方面,我叫左個年糕拉麵年糕比一般食店的好咬口,煙煙unun好好食,另外味道都唔錯,拉麵唔會好重味精味,再加埋泡菜同豆牙,整碗麵真係幾正!而朋友就要左牛肋骨湯跟飯泡菜做前菜,食落都幾惹味,不過我覺得味精比較重,同埋我同朋友都食唔到咁辣呀T_T而湯的味道不錯,但係牛肋骨真係好硬呀!最後同朋友食完,坐左一陣,店員都冇立即趕我地走,佢仲好細心添,知道我地想搵牙簽,我地未開口佢就已經遞左比我地喇!

食物方面,我叫左個年糕拉麵

而朋友就要左牛肋骨湯跟飯
而湯的味道不錯,但係牛肋骨真係好硬呀!

2014-09-14