2015-01-01 1130 views
之前跟朋友經過THE ONE看到新開的店, 所以趁這個上堂前的機會便來試一試!!! LUNCH款式SET都算多款~~但價錢可能真的因為地理位置所以都蠻貴的!!前菜~~~正常, 但兩個人SET的份量就好似唔太多, 而且MENU的圖好像多點, 有點不符圖..."冷麵定食"($90)~~~朋友吃的, 麵條煙韌, 夠清涼!! 有韓國的味道, 但料就少了點, 牛肉也只不過是一塊多少少......而且侍應不太主動配上醋及黃芥茉醬給客人, 這個要襯來吃的嘛, 我們叫才有呢......"辣海鮮湯飯定食"($100)~~~辣的程度一般(或許我吃得辣), 但有點水, 唔算太濃味!! 海鮮不多, 就只有幾款, 加上沒有豆腐, 又有點失望的說, 但份量是很足很飽的, 但質素就很一般......吃過一次未必會再試, 如果LUNCH也這個價錢, 其實尖沙咀很多韓食店可以更好, 不過可能真的是地點問題......
前菜-芽菜, 泡菜, 菠菜,甜薯
冷麵定食
辣海鮮湯飯定食

2014-11-17
$100 (Lunch)
2014-12-27 1103 views
今日同男友到呢到食下午茶,點知冇下午茶但照食,冇咩人吾洗等位。首先黎左六小碟,味道一般冇咩特別,個人覺得泡菜偏享辣叫左兩個都有跟個白飯,兩個個汁都可以,但可以再濃味點,個牛肋骨份量睇落幾多但係全部都好大舊骨,臉肉既部分好少,所以有點被騙感覺,因為都要15x,之前響其他韓國店食過都吾會骨同肉既比例差禁遠........至於個鐵板牛肉味道幾好,但同huxgxy koxxxx 其實味道同質素都差吾多,但呢到就要120蚊仲要加一,勝在環境坐得舒服點啦。整體黎講性價比極低,偏貴,如果吾著重環境吾建議黎食,因為同其他韓國小店既質素差吾多而且價錢吾洗禁貴,最後埋單加埋一$32x

首先黎左六小碟,味道一般冇咩特別,個人覺得泡菜偏享辣
前菜

炆牛肋骨
鐵板燒牛肉

2014-10-27 1784 views
偶然逛The One, 路過見到K-Town, 看見餐牌食品頗地道,決定入內一試。點了牛骨湯,等待時,侍者奉上一大盆韓式前菜。六款有辣,有唔辣,芽菜爽口、薯仔香甜、泡菜開胃。平時以為吃燒烤才有這麼多前菜,所以有點喜出望外。牛骨湯熬至奶白色,味道很地道,很有韓式家庭菜的感覺。雖然肉片不多,但精華已全在湯裏。不似有味精,湯非常味美,放入飯連湯喝,窩心又飽肚。見姜杮茶未試過,原來非常甜,似樽裝甜飮品,不覺有柿味。此店似是家庭式運作,有韓籍員工,口味較地道。
見姜杮茶未試過,原來非常甜,似樽裝甜飮品,不覺有柿味。
此店似是家庭式運作,有韓籍員工,口味較地道。
餐前小菜
牛骨湯$115,姜杮茶$20
2014-10-02 1740 views
與兩位女性朋友響TST shopping後已是9PM, 真係好肚餓, 剛巧經過韓登, 又想吃韓國菜, 就試試啊~3 個女仔點左一個石頭鍋飯、粉絲、壽司、豬腩肉, 真的有點over.點菜後, 侍應就拿來6小碟 – 有涼拌菠菜、泡菜、芽菜、海帶絲、火腿薯蓉及醃蘿蔔, 我認為菠菜及泡菜最好味~ 而薯蓉….何解會是韓式菜呢? 感覺奇怪而且不特別.壽司餡料有黃蘿蔔、紅蘿蔔、青瓜、火腿和蛋, 飯粒不會太凍冰冰, 而且黏度也很好. 不過, 韓式壽司對我來說又是一個謎思, 因為它比日本壽司卷貴….但口感、味道是挺好啦, 只是不值這個價.雞肉炒粉絲, 這家做的比較濕, 而且配料較多, 朋友十分喜歡這款, 粉絲炒得剛好, 不會過淋, 一致獲好評啊~牛肉石頭鍋飯, 拌醬後便可吃, 鍋邊及鍋底有些少飯焦粒, 喜歡吃脆卜卜飯焦的朋友岩晒.這碟豬腩肉(燒肉)的賣相不甚討好, 但吃起來就是吃了一口接一口. 肥肉與瘦肉一層一層間隔著, 而且鐵板上, 過多的油份已被逼出來, 咬下去肥膏層只會感到軟綿綿, 但瘦肉那層則燒得很香口.3個女生吃得飽飽, 差點要棒著肚子走.

3個女生吃得飽飽, 差點要棒著肚子走.
2014-09-06
$140 (Dinner)
2014-09-18 1461 views
點咗4款食物:炸雞,炒辣年糕公仔面,炸醬面,豆腐海鮮湯首先,炸雞好好味,原味比有醬的好味,有醬嘅炸雞帶少少甜辣而且醬汁味道較濃,所以有點咸,但原味炸雞味道剛剛好,加上炸雞吃起來不會太乾和很熱氣的感覺,所以十分好。個人十分推介原味炸雞。然後,炒辣年糕公仔面其實味道不錯,不會太辣還帶點小甜,可是份量其少,特別係面,份量完全不合理。炸醬面沒太特別,同普通差不多,喜歡吃的人會喜歡,不喜歡的人不需特別嘗試。最後豆腐海鮮湯配飯,這個湯很咸,咸到吾似湯,喝起來不太舒服因為太咸,要配飯比較好,一邊喝湯一邊喝大量水, 但好處是個店好近廁所,方便顧客食完個咸湯飲大量水然後去小便。還有小菜,小菜沒太特別但款式多,雖每款份量不多,但還可接受,但鐘意食開韓式小菜嘅人未必會好滿意因為味道吾算太好。整體尼講可以接受,只係價錢較貴,我地3個人食咗5xx,其實好貴。最好的是店員都幾友善,大家可以試下。
點咗4款食物:炸雞,炒辣年糕公仔面,炸醬面,豆腐海鮮湯

首先,炸雞好好味,原味比有醬的好味,
有醬嘅炸雞帶少少甜辣而且醬汁味道較濃,所以有點咸,
但原味炸雞味道剛剛好,
加上炸雞吃起來不會太乾和很熱氣的感覺,所以十分好。
個人十分推介原味炸雞

然後,炒辣年糕公仔面其實味道不錯,不會太辣還帶點小甜,
可是份量其少,特別係面,份量完全不合理。

炸醬面沒太特別,同普通差不多,
喜歡吃的人會喜歡,不喜歡的人不需特別嘗試。

最後豆腐海鮮湯配飯,這個湯很咸,咸到吾似湯,

但鐘意食開韓式小菜嘅人未必會好滿意因為味道吾算太好。
整體尼講可以接受,只係價錢較貴,
我地3個人食咗5xx,其實好貴。

最好的是店員都幾友善,大家可以試下。
炸雞,豆腐海鮮湯
韓式小菜
2014-09-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
炸雞,豆腐海鮮湯
2014-08-12 2098 views
今天奇露比工作完畢,本想去DAZZLING CAFE朝聖,奈何平曰2點仍然有勁多人排隊,遊人如鯽。單人匹馬去食,都要等六十幾個位。因為實在太餓,奇露比惟有放棄機會,試下其他美食。因很久無食過韓國菜,故去了韓登試一試。可能因為過左午飯時間,店內唔係好多人。一坐低,就點了今天的LUNCH SPECIAL,由$110減到$80,但就唔記得影MENU。叫餐時,侍應應該唔係本地人,所以唔識聽廣東話,要用英文溝通。奇露比叫左個豬肉石頭鍋飯。另外,奇露比最近不能食生蛋,惟有同侍應講我想要熟蛋。但侍應聽唔明,幸好有另一位韓國侍應聽得明。GOOD!!等左陣,前菜先到,1人都有4個前菜,抵讚!前菜味道不過不失。不久,石鍋飯熱騰騰咁端上,另有辣醬附上。因為太心急,未拌前忘了影相。連忙在拌了後補拍一張,味道非常不錯。豬肉醃得適中,沒有太乾,肉汁仍在。加上夠熱,真係好味。最後。飲一口菜湯,OH!!!有重重的胡椒味,是奇露比最愛,忍不住把湯飲完,但很快就口渴,無疑大有可能是味精湯。下次有機會,會多約幾位朋友再試。

,幸好有另一位韓國侍應聽得明。GOOD!!
等左陣,前菜先到,1人都有4個前菜,抵讚
!
前菜
前菜味道不過不失。

豬肉石頭鍋飯

下次有機會,會多約幾位朋友再試。
2014-08-12
$88 (Lunch)
豬肉石頭鍋飯
2014-08-04 1866 views
期待左呢一晚勁耐!因為係蘿拔妹男神Eric Kwok既演唱會,仲有Eason!開場之前蘿拔妹同兩位友人去左The One食飯,本來想食Suzuki,但實在太多人啦,所以就直接去左對麵食完全唔使排隊既韓國野xd首先來到既泡菜小碟十分豐富!泡菜不是太辣的那款,深得蘿拔妹喜愛。菇菜類味道有點兒不足,可以當是清新蔬菜之選吧。反而薯仔跟魚片卻非常惹味,令人胃口大開!韓式飯卷,味道算是正常(其實這個也很難弄得難吃吧),分量很足!繼星星熱之後,每次食韓菜都必叫炸雞xd 這裡的炸雞調味頗濃,味道酥香,雞肉,但真的很油,吃完罪惡感超大!炸醬飯是一大驚喜~ 炸醬汁香濃而不鹹,最尾食曬d飯仲有超多肉同醬!呢餐係其中一餐蘿拔妹食過最好食既韓餐,食物雖然簡單,但勝在夠足料。位於The One價錢算是合理吧。唯一可以挑剔的是太近等位和行商場的人了,有點嘈吵,坐入d會比較好哦。

2014-07-18
2014-07-31 1669 views
因為正正是Lunch Time... 每一間餐廳都有人等位><不知道這間是不是太開揚(?) 反而有位置~ 之後還要趕去看戲,所以就決定吃這家好了。點好餐後,先來前菜盤@0@有吃過韓國菜的都應該覺得不陌生吧。不過.... 看完這裡的前菜後,就很懷念之前去韓國旅行時吃的 QAQ這裡最好吃的大概只有海苔那款。之後來到主食喇~ 正常我一來到韓國餐廳一定會點炒年糕。但這次我放棄了,那是因為看到這裡有韓式的冷麵!!!日式冷麵就吃得多~韓式的還是第一次 ^^ 整個酸酸的很開胃xd ! 但肉真的太少了~就只有一塊啊,不過冷麵份量算多。另外還點了 - 海鮮香蔥餅。海鮮料沒有很多.... 不過味道還可以的~配的那個醬本身以為是辣的。但其實也是酸酸甜甜的那樣。

點好餐後,先來前菜盤@0@
有吃過韓國菜的都應該覺得不陌生吧。
這裡最好吃的大概只有海苔那款。
之後來到主食喇~ 正常我一來到韓國餐廳一定會點炒年糕。
但這次我放棄了,那是因為看到這裡有韓式的冷麵!!!
日式冷麵就吃得多~韓式的還是第一次 ^^
另外還點了 - 海鮮香蔥餅
但其實也是酸酸甜甜的那樣。
Other Info. : 其實見到下午茶比較吸引,但可惜時間不夾。 另外.... 我覺得梳化位太高了 QAQ 跟桌子的距離很遠,吃得很辛苦。
2014-07-26
2014-07-18 1185 views
如果你考慮黎呢到食, 咁不如考慮多一陣~是日, 同朋友見面聚舊, 附近餐廳等左半個鐘都仲要等10幾張檯, 咁就過左黎the one, 睇下有咩食~之前聽過朋友黎韓登食飯~ 暗以為唔錯~佢有幾張吉台, 叫左我地埋去角落位, 個到唔似比客坐, 因為…. 有員工既袋呀, 手機呀。 坐底點野食~ 點完, 侍應叫我地轉去隔離…放哂員工野既台… 我就問咁係唔係轉左之後一家唔會再轉台? 而且你咁多員工野. 唔見左, 係唔係入我數?佢地就算…但係過多一陣. 又話人地4個人, 要我地轉另一張, 唉~~ 我地最後轉左. 佢地不斷say sorry, 再話請我地食多一碟kimchi… =_=我地點左, 個韓式年糕但有麵既~ 之後叫左個牛肉伴飯~ 台太細, kimchi唔夠位放, 上埋主食,,都真係食得幾辛苦。 個年糕辣辣甜甜咁幾好食, 麵就好似辛未麵咁~ 個伴飯因為唔係石頭件, 所以凍凍地~ 個人覺得d kimchi都算多, 但係大白菜kimchi就太酸~ 唔岩我食。唉~ 食食下, 隔離台又比人迫去轉位… 佢地食得唔開心… 個老板娘係咁say sorry , “我地都唔想架”, well 如果你識一安排d位
如果你考慮黎呢到食, 咁不如考慮多一陣~

唉~ 食食下, 隔離台又比人迫去轉位… 佢地食得唔開心… 個老板娘係咁say sorry , “我地都唔想架”, well 如果你識一安排d位點回台, 會唔會好d, 幾台客都係咁比係地轉黎轉去~

最討厭係, 我地係長台到. 佢想我地快d走. 叫幾個等緊位客企我地旁邊比壓力我地… 咩塞, 你唔好話佢地自己衛入黎, 我明明睇住你地打眼色. 又唔係平, 成晚都轉台, 你話好好食? 又唔係~

算啦~可一不可再~ 唔會番黎~ 走個時仲比張name card 我~ 比我做咩? 你唔係覺得咁既service 會再番黎牙?
2014-05-22 1597 views
琴日同男朋友係the one搵地方食飯,揀左食韓國野就試下啦,我地叫左個豆腐海鮮湯,同牛骨湯,本來想叫個韓式炸雞,但係要$170。下,咩雞咁貴@@放棄左叫雞食。等左陣佢搬左6碟小食,芽菜泡菜之類,普通啦無咩特別咁。先黎既係牛骨湯,一大碗有少少面,仲有好薄既三小塊牛骨仔,係咪要咁可憐得3塊,喂,唔平嫁wo大佬,都要$11x wo!湯就一大碗,食湯飯都有送丫,3塊……到我既豆腐海鮮湯,所謂既海鮮係幾粒蝦毛同蜆仔,仲有魷魚,成煲都係豆腐同豆腐,d蝦毛要尋寶咁先搵到出黎,一路玩一路食@@食極都係豆腐同豆腐,so sad!埋單要~$255,但我覺得好似食左一陣風,只怪自己信左門面既餐牌,去food court食都無咁嬲,個豆腐湯有大蝦,有青口仲有牛添,仲要平過呢度又唔洗加一,好傷心
6小碟
湯就一大碗,食湯飯都有送丫,3塊……
豆腐海鮮湯
埋單要~$255,
2014-05-21
$130 (Dinner)
2014-04-15 1506 views
韓國餐廳開到一街都係~~去過唔少由韓國人主理的餐廳~~好幾間都令我經常回味!今次黎the one行街,順便食個飯~~餐廳好明顯係迎合潮流而開~有” 來自星星的炸雞餐”…但我地無興趣~~2個女孩子,點左2種食物~辣牛肉絲湯炒辣尤魚配白飯先來6小碟~味道一般,賣相抄到足,味道就抄唔到~炒辣尤魚配白飯微辣~~醬汁味濃~~尤魚無鮮味~ 亦無雪藏味~~送飯唔錯~~辣牛肉絲湯賣相一般…味道更加麻麻~湯底又無味….我地每人食左少少就收手~~因潮流而開的餐廳~唔用心經營食物~潮流過左,好快講再見…
韓國餐廳開到一街都係~~
去過唔少由韓國人主理的餐廳~~
好幾間都令我經常回味!

今次黎the one行街,順便食個飯~~
餐廳好明顯係迎合潮流而開~
有” 來自星星的炸雞餐”…
但我地無興趣~~

2個女孩子,點左2種食物~
辣牛肉絲湯
炒辣尤魚配白飯
先來6小碟~
味道一般,賣相抄到足,味道就抄唔到~
炒辣尤魚配白飯
微辣~~醬汁味濃~~
尤魚無鮮味~ 亦無雪藏味~~
送飯唔錯~~
辣牛肉絲湯
賣相一般…味道更加麻麻~
湯底又無味….
我地每人食左少少就收手~~

因潮流而開的餐廳~
唔用心經營食物~
潮流過左,好快講再見…
2014-04-12
2014-01-19 1864 views
一大伙兒來到The One,pick咗這間半開放式的韓國餐廳。。雖然唔係好大,但勝在舒適乾淨,仲有好多韓國waiter serve你,未食個feel已經好正宗!^_^  食咗幾樣正野,下次一定要再叫:首先來啲前菜小食~ 最愛kimchi!本人真係好仲意呢種韓式壽司,雖然冇魚生又冇肉,但係好醒胃!(點解嘅?umm..係唔係因為加多咗醋呢^ω^ )蛋卷~ 好清甜,正!韓國菜比較濃味,食番啲清清哋嘅野真係好refresh~~呢個牛肋骨係必食!肉質鮮甜軟熟,配上韓式燒汁燒到半生熟,真係正!正!正!(溫馨提示:怕生的朋友最好事先先揚聲,等佢燒耐些少)炒年糕 - 偏食的我唔食呢個,但朋友們都話好!以下呢個要預訂。。好有驚喜,食落去比看上去惹味得多!刀功菜--中間是麵+秘製醬汁,放上不同的配菜 (有雪梨、青瓜等青菜),mix埋之後好match好有層次!好飽好幸福呀!都係人多好辦事,可以一次過試曬咁多樣野~~ ≧∇≦

^_^  食咗幾樣正野,下次一定要再叫:

首先來啲前菜小食~ 最愛kimchi!

炒年糕 - 偏食的我唔食呢個,但朋友們都話好!

Celebration
Birthday
2014-01-19 1368 views
又貴又唔好食!odder佐3樣嘢, total 加一 480hkd. 量小。食材普通。3片牛仔骨要155呅。冷麵無味,好似浸泡白水中。都要俾95呅。一張普通泡菜麵餅竟然要125呅。 唔會再來!the worst korean restaurant i. have been!
2014-01-17
$480 (Dinner)
2013-12-11 1158 views
上一次經過已被它們的裝修吸引,可惜朋友不太喜歡韓食,所以這次專程來拜訪一下,我們這次試了午餐,服務員也熱情介紹,這個餐有4碟前菜,1個飯1碗湯還有餐飲,在尖沙咀大商場來說,$80這個價錢算是合理,坐得也算舒服,又不是假期環境一定清靜,先講前菜只有泡菜是值得推介,來了飯後發現所有前菜也在飯中找到,喜歡多菜的我當然喜歡,因為飯裡真的菜多於肉,牛肉只有3-4少件....相比友人的豬雖也不多但也算是有點到肉...飯的份量很足夠,值得一提那些飯是我愛吃的一種,軟硬適中....好味啊!!! 湯鮮甜也不錯內裡有入口即融的紅蘿蔔!餐飲有兩款選擇:抽子茶或咖啡 (因為他們提早送了上枱...飲的時候已凍了...)
上一次經過已被它們的裝修吸引,可惜朋友不太喜歡韓食,
這個餐有4碟前菜,1個飯1碗湯還有餐飲,
在尖沙咀大商場來說,$80這個價錢算是合理,
坐得也算舒服,又不是假期環境一定清靜,
先講前菜只有泡菜是值得推介,
來了飯後發現所有前菜也在飯中找到,
喜歡多菜的我當然喜歡,因為飯裡真的菜多於肉,
飯的份量很足夠,值得一提那些飯是我愛吃的一種,

牛肉石頭煱飯
4碟前菜2人份量
2013-12-10
$90 (Lunch)
Celebration
Anniversary
牛肉石頭煱飯
2013-11-30 850 views
是咁的,今晚與許久的好友k小姐晚餐,k小姐一直醉心於韓國菜,還記得我們路過甚多食店都會嚷著下次吃,每次都是下次,下次的下次不知是何時,今次真的不是下次先來前菜六小碟,很開心可以吃到不同款色的前菜,因為我最喜歡菜的蛋奶素食者,所以見到已經忍不住吃啖泡菜。點了海鮮豆腐海跟飯,飯的黏度十足,很好吃,豆腐足料,有小蝦小章魚跟蠔仔,味道偏辣有點咸,與飯混吃不錯。再來泡菜粉絲,很多時候多數沒泡菜粉絲點的,今次的很多蔬菜,味道有點酸有點甜,可能因為用了鮮泡菜炒,亦加了洋蔥跟辣椒,可惜粉絲有點林身,有點偏濕及油,不太喜歡,若是炒得爽身跟煙勒就完美。