2023-06-05 77 views
今日去咗西貢玩,lunch去咗「Kachimushi」食,我哋叫咗幾樣嘢,松露蟹肉沾醬配吐司,蟹肉薯仔沙律加蘑菇,和牛吐司,黃豆粉年糕班戟加豆腐雪芭,Dirty. 松露蟹肉沾醬配吐司好好味!松露味唔會太濃,啱啱好,同蟹肉混合起黎更加好食!蟹肉薯仔沙律幾清新,個蟹肉鮮甜,加埋薯仔就好飽肚啦!🦀🥔 追加嘅蘑菇呢個配搭好岩啊!蘑菇嘅口感好好🍄和牛吐司牛肉好嫩,加埋啲新鮮嘅火箭菜,再加啲芝士同埋醬汁,真係好食!🥪🧀最後就係黃豆粉年糕班戟加豆腐雪芭,呢個甜品真係唔錯!年糕好彈牙,加埋豆腐雪芭,清爽好味!🍡🍦杯Dirty真係好香濃,仲有啲微微甜,幾好飲!☕「Kachimushi」嘅食物唔錯,可以一試👍

杯Dirty真係好香濃,仲有啲微微甜,幾好飲!☕

「Kachimushi」嘅食物唔錯,可以一試👍
2023-05-25 88 views
我地揀左去西貢既呢間cafe ,佢地仲有間分店係位於錦田,佢地食物CP值幾高😆,價錢同普通cafe差唔多,但佢地野食真係有驚喜,成餐飯食得好開心。我地都去完西貢去埋錦田分店見識下🤩如果想靚靚地打卡,錦田分店會更適合,裝備設計會更日式,有塌塌米地台座位同石春園景打卡,下次有機會會再到錦田分店再戰🙈。💁🏼‍♀️人均$100-200不等整體食物評價:★ ★ ★ ★ ★整體黎講主打輕食,每樣食物都有特色😝服務態度:★ ★ ★ ★ ☆服務員既態度都好nice好體貼。有靚仔服務員😎環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆環境裝修好舒服,以日系風格為主調。入去坐底飲杯野chill下都唔錯☺️🥯食物方面和牛吐司個牛真係不得了,真係冇誇大,佢一d都唔韌,然後再配埋吐司口感唔錯,吐司都唔會係好硬身,中間面包芯好軟熟。蟹肉薯仔沙律依個沙律有驚喜🤭,以為佢係普通出面食既沙律咁,點知一黎係好似雪糕球咁樣,賣相已經好得意,最特別佢個醬用左章魚小丸子果隻醬汁,成個味道都好正😂,酸酸甜甜再配埋蟹肉有少少咸,會令人想不斷食個薯蓉既感覺,唔會覺得食幾啖就好滯。烤比爾芝士烤吐司店主推介增肥之選🤣佢個芝士整得超靚,👩🏼有少少唔捨得食,我地係

💁🏼‍♀️人均$100-200不等
整體食物評價:★ ★ ★ ★ ★
整體黎講主打輕食,每樣食物都有特色😝

服務態度:★ ★ ★ ★ ☆
服務員既態度都好nice好體貼。有靚仔服務員😎

環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆

🥯食物方面

烤比爾芝士烤吐司
店主推介增肥之選🤣佢個芝士整得超靚,👩🏼有少少唔捨得食,我地係兩個人係食唔哂成個芝士既,因為真係太邪惡😂。個芝士一d都唔咸,好易入口,淡淡既芝士味就咁食都唔會覺得膩。同埋芝士整得好軟熟,一擦落吐司已經變左cream狀🤤。

雜莓pancake
甜度係屬於少甜,加埋d紅桑子藍莓就酸酸地,冇咁甜膩,食哂成個都冇問題!

☕️飲品方面,我地點左兩杯涷既飲品因為真係好熱🫠,兩杯野飲外觀都有幾層不規則漸層,打卡都好靚,佢地熱飲拉花都好靚好適合打卡😆
5.ice mocha coffee
佢地既mocha相對朱古力味比較重,但又唔會蓋過左咖啡味道balance得幾好,甜度上係岩岩好,偏唔甜😬

6.ice matcha latte
至於matcha latte要值得讚既位係佢地唔會飲到有一粒粒抹茶粉,出面有好多都會飲到🫠。而甜度上如果佢可以甜番少少🤏🏼,會更加好飲😆。
2023-05-13 127 views
上一次已想食呢間極簡日系咖啡店,因為人太多要等位食唔到,這一次,見時間尚早,有位坐。我坐喺吧枱,白色牆、木枱木凳,望出窗外的小巷,聽到旁邊棵樹有雀仔聲,整體環境令我感覺好chill呀😌🥞 Mixed Berries Dutch Baby Pancake (HK$68).見係 #西貢限定 就點來食.熱辣辣的班戟與小鐵鍋一齊上枱,看得見也聽得到鍋底的嘶嘶聲😍.班戟滿滿蛋香,邊邊位有少許脆口,中間就有少許煙韌,少許鬆軟,有啲似濕版嘅梳乎厘班戟.配有很多藍莓和紅桑莓,被班戟嘅熱情暖化,變得酸酸甜甜的,好醒胃☕️ Dirty (HK$48).熱espresso shot與凍鮮奶,形成2個層次,然後慢慢融為一體,整個過程好吸睛㗎😍.味道方面,先品嘗到濃厚的熱咖啡,之後是冰凍的鮮奶,温度的差距,好過癮😄📌提提你:此店有加一服務費喔!

.見係 #西貢限定 就點來食

☕️ Dirty (HK$48)

Dirty

📌提提你:此店有加一服務費喔!
2022-06-25
$128 (Lunch)
Dirty
西貢市場街一間日系咖啡小店第一眼俾門口白色的日式裝橫吸引入黎店內既日式簡約風格配合日光, 適合享受慢活嘅下午。食物主打多士,麵包類。亦都有甜品!咖啡亦都有不少嘅選擇!1. 黑松鲜蟹肉沾香配吐司 $108- 黑松露愛好者一定鍾意既菜式, 濃厚既黑松露蟹肉醬, 配合麵包點黎食,麵包外脆內軟, 驚喜十足👍2. 和牛吐司$124- 和牛,埃文速芝士,火箭菜,焦糖洋菜。 和牛肉質鮮嫩,搭配埃文速芝士和火箭菜口感豐富,焦糖洋菜帶來獨特風味,令人垂涎欲滴。🤪3. 抹茶及紅豆 DUTCH BABY PANCAKE 加雲呢拿雪糕$68+$22- 呢個係最推介嘅菜式!雖然係Baby pancake但份量一啲都唔少。熱熱嘅pancake外脆內軟上面有不少嘅紅豆、抹茶粉。必加嘅雲呢拿雪糕,令到這個甜品昇華一個級數! 冰火嘅感覺,亦適合打卡😌店員亦細心提示,小心鍋邊很熱。 4. DIRTY $48非常好既的牛奶和咖啡比例,口感豐富,順滑不苦澀!5. ESPRESSO TONIC $68- 如果您喜歡咖啡和氣泡水,不妨一試Espresso Tonic! 十分清爽, 飲完後有回甘感🧡 醒腦提神
西貢市場街一間日系咖啡小店
第一眼俾門口白色的日式裝橫吸引入黎
店內既日式簡約風格配合日光, 適合享受慢活嘅下午。

食物主打多士,麵包類。亦都有甜品!咖啡亦都有不少嘅選擇!
黑松鲜蟹肉沾香配吐司

4. DIRTY $48
非常好既的牛奶和咖啡比例,口感豐富,順滑不苦澀!

ESPRESSO TONIC
黑松鲜蟹肉沾香配吐司
ESPRESSO TONIC
  • 抹茶及紅豆 DUTCH BABY PANCAKE
2023-05-11 41 views
閑日見唔係好多人就入西貢行吓👀一直都知西貢有好多出名嘅Cafe,但見假日比較多人就趁今日試吓👍🏻✨松露蟹肉沾醬配吐司 $108吐司熱辣辣🔥外脆內軟,配上由蟹肉、手工芝士同黑松露整嘅醬❄️一冷一熱有少少冰火交融嘅感覺,個醬口感好creamy,啖啖蟹肉好足料💯👍🏻✨是日餐湯配麵包 $78今日有南瓜濃湯同Clam chowder,揀咗clam chowder😋好足料,有煙肉碎、西芹、紅蘿蔔粒同埋薯仔粒✨最重要嘅就係clams🍽煙肉碎增加咗口感,另外薯仔粒令個湯更加’融’🤤但佢同美式clam chowder有啲唔一樣,相對之下冇咁厚身💦✨和牛open toast $124表面有淋上黑醋汁嘅火箭菜,配上和牛、用醬汁炒香咗嘅洋蔥絲、拉絲芝士同埋好鬆軟嘅toast🥹👍🏻和牛肉味好香濃,火箭菜同洋蔥🧅中和到肉味嘅膩,配搭得而,驚喜嘅係熱辣辣即食一咬落去會有芝士拉絲嘅效果✨👀推薦大家試下💯✨抹茶紅豆dutch baby pancake $68試過各式各樣厚身薄身嘅pancake,dutch真係第一次試🤪厚度上比較薄身,新鮮整起外邊有少少脆,乾身嘅抹茶粉好香同微苦,加上較甜嘅紅豆蓉,呢個配搭濕度同味道都啱啱

松露蟹肉沾醬配吐司 $108

是日餐湯配麵包 $78

和牛open toast $124

抹茶紅豆dutch baby pancake $68
試過各式各樣厚身薄身嘅pancake,dutch真係第一次試🤪厚度上比較薄身,新鮮整起外邊有少少脆,乾身嘅抹茶粉好香同微苦,加上較甜嘅紅豆蓉,呢個配搭濕度同味道都啱啱好👀而且唔會油同埋冇麵粉味😋呢個份量兩個人share啱啱好👍🏻

Dirty $48
Genmaicha Latte $38
出邊好少Cafe有玄米茶鮮奶🥹帆船拉花好靚🤣味道方面茶味好香濃,同奶味融為一體👍🏻真心性價比好高

#西貢特色pancake #西貢舒適cafe
2023-05-01 48 views
入到西貢落大雨,改一改行程行下main street,難得見到呢度冇長長的人龍,我哋就決定入去邊chill 邊等停雨.Cafe以日系簡約風為主題,入到去有好舒服好chill的感覺.Long Black感覺係選用咗比較balance的豆,飲落唔會太苦太酸,口感不錯。.Flat white朋友的flat white,望落奶泡好細緻好滑.Dutch Pancake日系的感覺,應該一定要有matcha的elements 於是我地選咗matcha & red bean ~~ 平底鍋直上風味十足,waitress重再三提醒我哋要小心鑄鐵鍋燙手👍🏻口味同梳乎厘pancake 截然不同,但蛋香味好出。下次應該要加埋雪糕,有冷熱交融的感覺。

Long Black

Flat white
朋友的flat white,望落奶泡好細緻好滑

Dutch Pancake
日系的感覺,應該一定要有matcha的elements

2023-04-20 64 views
📍西貢特色必去Cafe Kachimushi 📍去開西貢,一定要搵間Cafe坐低Chill吓。留意咗呢一間Kachimushi好耐,終於有機會試吓。🤤Portobello Mushroom 波特蘑菇 Open toast $98好鍾意呢一個Open Toast! 原粒蘑菇好足料,煎得非常香,但同時有啖啖蘑菇汁。仲有黑松露醬、滿滿嘅火箭菜、同埋芝士碎,成個Package好夾!好食到連啲醬&芝士碎都要食埋😆😆。🤤黑松露蟹肉沾醬吐司 $108黑松露控表示呢間Cafe嘅黑松露都好高質,呢個沾醬既有滿滿嘅黑松露香味,亦都有啖啖蟹肉🥺🥺,用嚟揸麵包食,真係一流。呢個都係必叫嘅!🤤Fig 無花果 dutch baby pancake $68甜食就揀咗Dutch baby pancake,係好有特色嘅Pancake,原Pan上,有蛋香嘅Pancake,同一般嘅Pancake唔同。無花果夠清新,唔會太漏,配埋蜜糖,整個感覺好Refreshing! 仲有一球豆腐雪葩👍🏻👍🏻!🤤Dirty $48🤤碧螺春 $42 (Ice)整體嚟講,食物質素高之餘,飲品不錯,環境都舒服,果然係高質Cafe。
📍西貢特色必去Cafe Kachimushi 📍

🤤黑松露蟹肉沾醬吐司 $108

🤤Dirty $48

🤤碧螺春 $42 (Ice)

2023-04-16 48 views
約咗朋友郊遊,搵個地方chill下再出發。舖頭位於西貢街靜中帶旺,如身處外國一樣。當天是星期一,不會有假期的人多車多擠迫感覺。店內面積雖然不大,但大概都有三張枱,若果不是太繁忙的時候三五知己,這裏吃吃喝喝說說笑笑也是一個很好的選擇。和牛多士:肉質非常嫩,多士外脆內軟。但一定要趁熱食烏龍Latte: 滿滿烏龍味道,十分清新。Baked cheese W/ toast : 芝士不得了,煙煙銀銀,配上麵包不會太濟,一口接一口吃過不停無花果pancake 配豆腐雪芭: 冰火交融的感覺,熱辣辣的pancake配雪芭,淋上蜜糖。又是一個吃不停的選擇
約咗朋友郊遊,搵個地方chill下再出發。
舖頭位於西貢街靜中帶旺,如身處外國一樣。
當天是星期一,不會有假期的人多車多擠迫感覺。

和牛多士:肉質非常嫩,多士外脆內軟。但一定要趁熱食
Wugyu  Beef

烏龍Latte: 滿滿烏龍味道,十分清新。
Oolong  tea  latte

Baked  Brie  Cheese  w/toast

無花果pancakes配豆腐雪芭

2023-03-13
$150 (Lunch)
Wugyu  Beef
Oolong  tea  latte
Baked  Brie  Cheese  w/toast
無花果pancakes配豆腐雪芭
  • Fig Dutch Baby Pancake
2023-04-13 25 views
蕃茶 $52好有手感的茶具,很有質感。拿起小小的一杯茶,慢慢細味茶香。而且有一個熱水壺給你添熱水,每一口茶都是熱乎乎的!松露蟹肉沾醬配酸包 $108酸包口感好好,外脆內q彈,沾醬好香奶味,蟹肉份量都唔少,咁多塊包都夠分到啖啖蟹肉,而松露就係畫龍點睛,味道更上一層樓無花果班戟 $68打卡必點,無花果清甜,班戟配蜜糖食,不敗味道推薦度4/5有加一服務費Kachimushi (西貢)西貢市場街35號

蕃茶 $52

松露蟹肉沾醬配酸包 $108

無花果班戟 $68
打卡必點,無花果清甜,班戟配蜜糖食,不敗味道

推薦度4/5

有加一服務費

Kachimushi (西貢)
西貢市場街35號
2023-04-07 905 views
見復活節假期,同朋友入左西貢,諗住揾間餐廳chill下,朋友介紹左去Kachimushi,之前已經聞說係元朗出名既,身為過江龍既佢,我緊係要試啦!餐廳以白色小屋子嘅裝修,格調份外舒適,令人有度假,放鬆嘅感覺🥰📍松露蟹肉沾醬配吐司($108)🍞多士外脆內軟,沾上厚厚既松露蟹肉醬,口感豐富,松露蟹醬好出色啊!有8片包,醬係好足夠沾滿8片包,真係唔駛慳住食架!超正啊!📍火箭菜沙律($56)🥗新鮮的火箭菜搭配上唔少既芝士,配以陳醋,橄欖油,清爽開胃,令人食慾大開! 以沙律菜黎講,個人覺得性價比高架!📍波特蘑菇吐司($98)🍞2隻大大既蘑菇,搭配上新鮮既火箭菜,口感豐富,每一口都充滿住蘑菇既香味📍抹茶紅豆班戟($68)追加一球雪糕($22)🥞🍨薄薄的班戟上有着豐富的紅豆和濃郁的抹茶味道,絕對係甜品愛好者既最愛!雪糕方面,可選一球雲尼拿/豆腐味道既雪糕,我㨂左豆腐,加左雪糕令成個口感都提升不少!完全正中我既味蕾,而班戟更係熱辣辣上碟既,用鐵鍋上可保存温度,加上凍冰冰既雪糕,口感一絕呀!我極度推介呢個甜品,超好食!📍Iced dirty($48)Dirty調較得好好,唔會過甜,而且做到Dirty既樣

📍松露蟹肉沾醬配吐司($108)🍞

📍火箭菜沙律($56)🥗

📍波特蘑菇吐司($98)🍞

📍抹茶紅豆班戟($68)追加一球雪糕($22)🥞🍨

📍Iced dirty($48)

Dirty調較得好好,唔會過甜,而且做到Dirty既樣子呢,讚啊

📍UME soda($48)

UME soda則是完美結合梅子味和Speakling Water 既口感,有12%果汁,有汽之如仲有淡淡既梅子味!

餐廳環境清靜,能夠為䌓忙既都市隔絕,可以簡單chill下真心唔錯,難怪係元朗最強cafe,簡直係西貢必去cafe!
#西貢過江龍 #人氣cafe #高質cafe #必去cafe #人氣pancake #元朗名店 #生日餐廳推薦 #打卡餐廳 #打卡 #相機食先 #美食推薦 #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #foodstagram #foodblogger #ilovefood #foodie_features #西貢美食推介 #西貢 #西貢美食 #飲食地圖 #美食推介
2023-04-06
Type of Meal
Lunch
  • 黑松露蟹肉沾醬配吐司
2023-04-03 50 views
去過錦田嘅Kachimushi,今日難得平日中午放假入黎西貢見到唔洗排隊,假日黎full到癲咗仲要企門口等位,有啲想食佢哋個Baby Dutch Pancake就揀咗食佢啦🥞非常肚餓,先黎個蟹肉薯仔沙律🥗有3大球薯仔蓉,淋上應該係日式酸汁,面頭鋪滿蟹肉,仲食到少少嘅蟹軟殼,驗證咗係真蟹肉,再加上黑胡椒碎,滿足加飽肚🥖黑松露蟹肉沾醬配吐司有成8件,夠4個人share😳蟹肉沾醬非常creamy,食落有好香嘅奶味,應該用咗忌廉溝黑松露蟹肉🐄和牛OPEN TOAST有6,7片和牛,煎到中間粉嫩,面頭嘅火箭菜多到滿瀉,難怪咁多人叫🥞黃豆粉年糕PANCAKE加VANILLA雪糕重點推薦,絕對好味,用煎PAN上枱熱辣辣,配埋雪糕超級好味黃豆粉年糕嘅煙韌口感加埋一絕☕️FLAT WHITE & DIRTY中意濃啲啡味嘅朋友建議FLAT WHITE加EXTRA SHOT ($6)DIRTY幾特別,用闊口杯,比起窄口杯可以易啲飲到下層嘅牛奶

非常肚餓,先黎個蟹肉薯仔沙律

🥖黑松露蟹肉沾醬配吐司
有成8件,夠4個人share😳

🐄和牛OPEN TOAST

🥞黃豆粉年糕PANCAKE加VANILLA雪糕
重點推薦,絕對好味,用煎PAN上枱熱辣辣,配埋雪糕超級好味
黃豆粉年糕嘅煙韌口感加埋一絕

☕️FLAT WHITE & DIRTY
2023-03-31
$250 (Lunch)
《 👅 吃爆·西貢😋 》——————————————📍𝕂𝕒𝕔𝕙𝕚𝕞𝕦𝕤𝕙𝕚---🫶🏻純白風打卡cafe🤍好有日系風格,環境好文青feel---💖西貢限定雜莓pancake 👅一大個pan上面有熱辣辣pancake 👍🏻非常特別又好食既甜品之選---🥪超好食的open toast 👻個sauce 好香好creamy 🤤非常足料大份兼高質
《 👅 吃爆·西貢😋 》
——————————————
📍𝕂𝕒𝕔𝕙𝕚𝕞𝕦𝕤𝕙𝕚
🫶🏻純白風打卡cafe
🤍好有日系風格,環境好文青feel
💖西貢限定雜莓pancake
2023-01-29
Type of Meal
Lunch
2023-03-17 1270 views
最近都忙於處理生活瑣事 決定放一日假比自己好好抖一抖 同姊妹走入西貢嘆一嘆 -近呢幾年西貢真係開咗唔少cafe 呢間cafe 更加係人氣高企 趁住平日下午無咁多客嘅時候 入去試下呢度嘅 dutch baby pancake 🥞 🦀黑松露蟹肉沾醬配吐司 $108用上酸種麵包質感帶有嚼口 入面有芝麻果仁 口感豐富 外皮經烘焗後更香脆🤩配搭自家製嘅醬汁 更突出黑松露嘅味道🤤 醬汁內蟹肉份量十足 啖啖都食到蟹肉👍🏻🐮和牛吐司🍞 $128呢款吐司質感較軟熟 ☺️☺️ 吐司上面鋪咗半溶嘅芝士、熟透嘅洋蔥絲、五成熟嘅和牛粒及大量經橄欖油調味嘅火箭菜 賣相滿分💯 和牛粒大小適中 肉質軟腍 加埋洋蔥及芝士 味道夾得唔錯😋😋🥗蟹肉薯仔沙律 $62好鍾意呢個薯蓉😍 一食就知係手工製🤓 食到粒粒嘅薯仔肉 口感綿滑得來有啲咬口 賣相整到好似啲章魚燒咁🤣 表面加上蟹肉及黑醋 食落酸酸地 好開胃😛😛 如果唔夠 仲可以加配無花果/和牛/巴馬火腿 自由搭配😝🥞雜莓班戟 $68(加$22豆腐雪芭)呢度班戟其實係荷蘭鍋烤鬆餅🧇 以重蛋香味為招徠 係傳統德國家庭都會diy 餐廳用熱辣辣嘅鐵鍋上枱 蛋餅食落好香蛋味😋 甜度剛好 配
近呢幾年西貢真係開咗唔少cafe

賣相整到好似啲章魚燒咁🤣
表面加上蟹肉及黑醋 食落酸酸地 好開胃😛😛
如果唔夠 仲可以加配無花果/和牛/巴馬火腿 自由搭配😝
蟹肉薯仔沙律

🥞雜莓班戟 $68(加$22豆腐雪芭)
呢度班戟其實係荷蘭鍋烤鬆餅🧇

味道適中 可以再濃郁會更好😋
Mocha

🍽🍴總結 🍽🍴
餐廳環境佈置以日式木系設計 好有小店風格 環境舒適
食物質素高質😋 特別推介Dutch baby pancake 😛 ✨西貢過江龍✨

2023-03-15
$200 (Lunch)
2023-03-13 53 views
繼續遊客mode 西貢一日遊食完Brunch行到攰攰地 搵間café hea下先🤭雖然店舖比錦田細 無咁多位同闊落但依舊keep住日系文青風👓打卡位一樣有 門面已經好日本feel今次冇叫野食 純叫飲品chill一chill✨ Long Black齋啡控嘅我除咗AmericanoLong Black亦係一個好選擇😉濃濃咖啡味帶點點甘香 口感細膩而且佢非酸性咖啡 本人好愛🤎✨ Latte朋友幾鍾意個Latte🫣香濃咖啡味加上細滑奶味 比例恰到好處 朋友話如果奶味可以再濃厚啲會更鍾意🤣題外話💁🏻‍♀️眼見其他枱點嘅食物甜品賣相都好吸引幾靚 可惜太飽食唔落😢而且有好~多人 想打卡最好一早去穩陣起見亦建議book定枱🙆🏻‍♀️#港女為食記
繼續遊客mode 西貢一日遊

穩陣起見亦建議book定枱🙆🏻‍♀️

#港女為食記
  • Long Black
2023-03-13 46 views
今個週末入咗西貢行山,決定下山之前去附近醫下肚,搵間靚靚cafe食飽肚先出發!入到去都好好彩直接有位,唔使喺度等舖頭係行日系風格,以白色同木系為主。店內空間感亦都唔細,令食客有一種渡假放鬆既心情其中值得推介嘅係黑松露蟹肉沾醬配吐司,吐司喂先用焗爐焗,唔會凍冰冰 黑松露配以蟹肉呢個配搭相當高級蟹肉分量都唔少,非常充足酸酸地既配搭非常非常出色,食件一件又一件蟹肉薯蓉就不過不失,份量有3大球,絕對唔手軟!再加上一杯iced black, 大滿足!
入到去都好好彩直接有位,唔使喺度等

黑松露配以蟹肉呢個配搭相當高級
蟹肉分量都唔少,非常充足
酸酸地既配搭非常非常出色,食件一件又一件