2016-08-03 331 views
中午落八號風球(改掛3號風球),睇戲前,附近茶餐廳,食下午茶,(打風……無下午茶餐),叫左常餐(瑞士汁雞翼撈公仔麵)雞翼煮得足夠時間,瑞士汁特出(而且有3隻雞翼,夠餸撈:公仔麵不會煮過時(唔糊口):瑞士汁多(夠撈全份公仔麵)餐包,脆口(但少牛油),蛋(淡口,需另加鹽,胡椒粉)火腿ok:熱奶茶(有驚喜)好香滑,有濃茶味,奶好滑(無加糖飲,都好好飲):::另外魚柳包(無餐飲)包好香脆,魚炸得好脆(炸粉薄)魚肉嫩(魚::::::唔乾身P.S.下次再飲多杯奶:
雞翼煮得足夠時間,瑞士汁特出(而且有3隻雞翼
,夠餸撈
:公仔麵不會煮過時(唔糊口)
:瑞士汁多(夠撈全份公仔麵)

:熱奶茶(有驚喜)
好香滑,有濃茶味,奶好滑(無加糖飲,都好好飲)
:love
::::
熱奶茶
另外魚柳包(無餐飲)
包好香脆,魚炸得好脆(炸粉薄)
魚肉嫩(魚
Type of Meal
Tea
熱奶茶
2016-07-12 294 views
在朗豪坊行完街想食平野又唔想食大X樂, 大X活, 就搵下間茶記食下進來時剛好6點, 店員重可以俾我選下午茶餐, 點了一個焗鮮茄豬排飯 加一杯 熱奶茶焗鮮茄豬排飯, 上枱時有香濃芝士味, 醬汁也夠多, 豬扒厚度挺大的, 肉質鬆化不會太硬, 太"un", 沒有過多脂肪, 豬扒大小剛鋪路整碟飯, 飯是蛋炒飯底, 蛋香味濃, 蕃茄一般不是最新鮮, 大小也不是很大, 也不是原隻大蕃茄, 有點點乾的, 但有一點甜酸的醬汁加上 香濃芝士可以補足, 份量也是足夠的, 整體不比連鎖的差, 是快餐以外之選熱奶茶, 用上黑白淡奶, 香濃紅茶味, 不加糖也可以, 質素保證的黑白淡奶令奶茶更香滑, 也是其中一個黑白淡奶奶茶的好地方

2016-06-28
$45 (Tea)
2016-07-03 260 views
2/7/2016晚上約十時,係旺角工作平時都成日會去堂食,咁岩今日比較忙行唔開想叫個外賣,外賣紙上註明夠$60先會送外賣,於是打去叫外賣我: 唔該要份乾炒牛河加凍飲(都已經差唔多$70)佳記阿姐: 送去邊?我: 地址係潮流特區附近 (由佳記行過去唔駛5分鐘)佳記阿姐: 好遠,我地唔送,一係你叫夠$100我咪送俾你囉 (好寸既語氣)我: 你地外賣紙又寫住夠$60就送既?佳記阿姐: 唔通你叫我送去尖沙咀我又送吖 (keep住寸嘴語氣)我: 收線即係咁,咁唔想送直情寫明唔送外賣吖嘛!咩叫近咩叫好遠呀!5分鐘內到你同我講好遠唔送,仲要叫幾多錢外賣好似海鮮價咁任由你up先送,你無野下嘛,叫個外賣仲要受埋你氣,堂食既樓面侍應態度係無問題,唯獨是聽電話果位收銀態度簡直衰到無人有食物方面: 蕃茄牛肉通配炒旦朱仔包仲有楊州炒飯味道唔差既,不過有次叫左份肉醬意粉中左伏,跟本唔係肉醬,係成碟蕃茄水連白烚意粉黎!

我: 唔該要份乾炒牛河加凍飲(都已經差唔多$70)
佳記阿姐: 送去邊?
我: 地址係潮流特區附近 (由佳記行過去唔駛5分鐘)
我: 你地外賣紙又寫住夠$60就送既?
我: 收線

即係咁,咁唔想送直情寫明唔送外賣吖嘛!

食物方面: 蕃茄牛肉通配炒旦朱仔包仲有楊州炒飯味道唔差既
2016-07-02
Type of Meal
Dinner
2015-09-24 477 views
今晚晚餐想叫佳記外賣,叫了兩個餐大約$150。地址在大約300米外,Google地圖顯示步行約6-7分鐘,點完餐後聽電話阿姐問外賣部送唔送,得到的回應係 "太遠唔送!"。唔做生意係可以的,但外賣速遞覆蓋範圍實在細得匪夷所思。(亦可能金額太細)算,以後唔去,包括堂食。

算,以後唔去,包括堂食。
2015-09-24
Delivery
2015-05-09 492 views
第一次黎呢間佳記,見到佢下午茶有個菠蘿油餐就試下,點知個包黎到係唔熱既,塊牛油就凍冰冰咁夾係中間,過左一陣見塊牛油完全無融既跡象,我就問阿姐可唔可以叮一叮,佢攞左入廚房,個包番黎之後我就再見唔到塊牛油,$24買個菠蘿包餐真係抵!
2015-05-09 455 views
個人來說其實我一年都不會去旺角一次,除非有非到旺角不可的原因。今晚來旺角宵夜的原因是在中環看戲後,朋友提議到旺角宵夜。對茶餐廳不抗拒的我,其實間中都會吃茶餐廳。但這個鮑絲火腿通真的難食到不行,湯底咸得厲害,咸得我最後吃不下。沒想到這麼簡單的一個粉,可以俾佢地整到咁難食呀。還要是翠華價,旺角的餐廳真的嚇人。

今晚來旺角宵夜的原因是在中環看戲後,朋友提議到旺角宵夜。

對茶餐廳不抗拒的我,其實間中都會吃茶餐廳。

2015-04-28
$50 (Last Night Supper)
2014-09-09 444 views
星期六下午茶兩點半開始,首先啲人既態度唔太好,我地兩點二十五分左右入去,諗住叫佢地比個下午茶menu睇下,佢話:未夠鍾,然後走左之後有八位黎食,要我地讓枱,好的,讓完後,又有人黎,又要兩個坐埋一邊。其實個位好迫,好彩係男朋友姐,如果係異性朋友都幾尷尬。叫左個海南雞飯同常餐(叉燒意+炒蛋+牛油豬) 兩樣都普通,但令人失望既係牛油豬真係得牛油冇練奶叉燒就都有五六件,瘦瘦地,都淋。
星期六下午茶兩點半開始,
首先啲人既態度唔太好,

其實個位好迫,好彩係男朋友姐,如果係異性朋友都幾尷尬。

叉燒就都有五六件,瘦瘦地,都淋。
炒蛋,牛油豬
叉燒意粉
海南雞飯
2014-09-06
$40 (Tea)
2013-10-12 164 views
去LANGHAM PLACE SHOPPING過后, 突然好想食米線~ 近近地, 起砵蘭街隨意搵間食米線~食完米線出黎, 聞到好香~ 哇, 原來有菠蘿包岩岩出爐~ 明明岩岩食完晚餐, 過左都無5分鍾又想食野喇~ 脆皮菠蘿包 $5 / 脆皮菠蘿油 $8 講到明, 岩岩先食完碗米線~ 哈哈~ 菠蘿油吃不下喇, 口痕食個菠蘿包算啦~真係開心, 夜晚8點幾仲有新鮮出爐菠蘿包食~ ^^新鮮出爐, 梗係好熱好熱, 等左一陣無咁熱先食~ 咬一口, 外層的確好脆, 真係無改錯名 "脆皮菠蘿包" XDSO FAR 幾好食既~ 係有D奇怪, 菠蘿包外層似合桃酥既味道~用紙袋裝麵包比膠袋環保, 我地日常生活要要多多支持環保丫, 少D用膠袋, 因為好難分解喔~ ^^

近近地, 起砵蘭街隨意搵間食米線~

食完米線出黎, 聞到好香~

脆皮菠蘿包 $5 / 脆皮菠蘿油 $8

真係開心, 夜晚8點幾仲有新鮮出爐菠蘿包食~ ^^
脆皮菠蘿包
脆皮菠蘿包
脆皮菠蘿包 $5
2013-08-10
TakeAway
$5 (Other)
2013-10-03 124 views
呢日收工同媽咪老公路過,入左黎呢間茶餐廳。 環境方面:以茶記黎講是整潔,環境坐得舒服的。但好多位置冷氣機滴水。我地點了個燒味,好咸,勁咸另外叫左碟超級唔合理的油菜。起初碟菜上台時,我地都以為係拼盤送的。之後我問個staff confirm.佢話呢碟係$45蚊嗰碟菜,佢仲話default係咁少菜的。我去雲呑麪店的$15蚊油菜都大碟過佢喇!!!我地決定以後唔會再黎呢間佳記餐廳度食野

呢日收工同媽咪老公路過,入左黎呢間茶餐廳。
我地點了個燒味,好咸,勁咸

我去雲呑麪店的$15蚊油菜都大碟過佢喇!!!

我地決定以後唔會再黎呢間佳記餐廳度食野
2013-09-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
2013-09-09 102 views
是夜跟食友有點事聊天,半夜三更係旺角,呢度仲係有七八成滿,都算多人,卡位對於肥人黎講,都算可以啦!朋友好笑,叫野食左右配搭竟然變左個餐,但就貴好多,又唔準改,攪笑!自已又要海南雞飯,又係出事野,明明係雞餐,總係好難搵到雞什湯,求其比碗例湯就算;雞件用微波爐叮過,乾巴巴的,半夜都食,睇怕都係自已攞黎,醬汁就更加無黑醬油,個飯完全無雞油味,咁我同食切雞飯有分別咩?
2013-05-24 102 views
桌子夠大,又淨潔,餐牌又多,令人感覺有好多選擇又係我喜歡的凍O水,檸檬不會太厚,又不會太甜叫左個咖哩牛利烤餅加個白反,烤餅兩塊好底食,不過切兩大塊烤餅真需要力,切到我死死下之後又切埋牛利我先肯食,如果唔係全部都係大大塊,叫我點食姐個反同烤餅好好味無問題,but.............................我好想知道佢地D牛利到底幾成熟淋淋地係幾好味的,但會唔會離泡左D呢,明顯得三成熟4塊牛利都係錦,我諗下次要同埋佢講幾成熟先得不過D咖哩真係好正,茨仔都好得,D咖哩very good 不過牛利就太過..............................
桌子夠大,又淨潔,餐牌又多,令人感覺有好多選擇
又係我喜歡的凍O水,檸檬不會太厚,又不會太甜

之後又切埋牛利我先肯食,如果唔係全部都係大大塊,叫我點食姐
淋淋地係幾好味的,但會唔會離泡左D呢,明顯得三成熟
4塊牛利都係錦,我諗下次要同埋佢講幾成熟先得
不過D咖哩真係好正,茨仔都好得,D咖哩very good
2013-05-22
$80 (Dinner)
2013-01-23 76 views
21-1-2013(一)是日與友人在「澳門翠苑餐廳」吃過晚飯後,欲前往乘車回家之際,行經「佳記餐廳」,看見門外的麵包櫃。好奇然問收銀員還有沒有菠籮油售賣。近九時,還有菠籮油售賣,真好,於是便買了一個作宵夜。當我把紙袋打開,看到賣相,僅屬一般,因包面上的酥皮已鬆散了不少,並跌入紙袋的底部,頓時感到有點失望!但當我吃下一口後,卻又驚喜萬分,因為包身夠香、夠鬆軟、夠熱:牛油香滑且冰凍......包身香味夠香,應是雞蛋充足和加入適量豬油的效果,也要包粉筋性夠,才能鬆軟。咬下去蛋漿四溢,甜味適中。很喜歡這個菠籮油!
21-1-2013(一)

2013-01-21
TakeAway
$8 (Last Night Supper)
  • 菠籮油
2012-10-22 66 views
工作都夜了, 我同一班同事去起旺角食宵夜. 經過呢度見到都幾多人食, 所以就黎試下.我叫左一個餐: 魚蛋湯配肉醬撈米線. 個魚蛋湯清清地幾好味, 而撈米線係滑滑地幾濃味. 整體感覺好match!朋友1號叫左豬排公仔麵配豬仔包同火腿蛋. 豬排公仔麵係普通左d, 但係豬仔包夠熱仲脆地, 都唔錯.朋友2號食焗豬排飯加蛋. 我地見到個炒飯底係一粒粒, 都覺得呢間餐廳幾有水準. 朋友食落都話真係唔錯.叫瑞士汁雞亦撈公仔麵既時候, 我估計佢會係最好味既. 但係朋友3號就話佢過份重口味, 反而覺得愈食愈口乾.整體都係好食既, 不過我個人會提議佢可以出多d可搭配既餐, 可以賣貴dd之餘, 又可以俾我地食多幾樣野. 開心!

2012-10-19
2012-09-20 77 views
佳記是我經常開飯的茶餐廳因為在旺角$40以下及味道ok是買少見少佳記便是其一佳記出名是燒味,大大碟;所以好多男人食....砵蘭街出入客人都比較平民, 有d都好粗魯, 真是唔好望坐得舒服,更唔好望乾淨.待應仲幾惡, 落錯單送錯食物, 中話你錯佳記在砵蘭街有2間舖, 177-181舖是新舖, 約開了一年. 這間是沒有燒味的.但我喜愛新店多d, 因為新店比較新, 坐得舒服及乾淨. 待應都比舊舖正常另外旁邊有麵包部, 供應出爐麵包**至抵午餐我最愛的午餐有加厘牛腩飯午餐 $41牛腩夠淋, 薯仔大大舊, 加厘唔太辣, 唔錯 . 有例湯送. 但不是經常有...so far 食過一次今日同同事E,I,M去食, 今天都沒有加厘牛腩飯午餐....所以叫另外魚蛋魚片頭餐河都是我至愛 $32湯底有魚湯味, 比舊舖濃味. 河粉爽, 但份量時多時少魚蛋&魚片頭 -> 好似正宗潮州麵店食果d, 但魚片頭 略細片常餐-番茄牛肉通+滑蛋配豬仔包 $40番茄牛肉通好濃的番茄味. 而且是有好好多番茄粒. 牛肉柔嫩鮮香,跟濃濃的番茄汁特別匹配多滑蛋配豬仔包豬仔包暖的, 焗到表面少燶, 表面塗上薄薄的牛油, 香脆可
佳記是我經常開飯的茶餐廳
因為在旺角$40以下及味道ok是買少見少
佳記便是其一

有d都好粗魯, 真是唔好望坐得舒服,更唔好望乾淨.
待應仲幾惡, 落錯單送錯食物, 中話你錯

另外旁邊有麵包部, 供應出爐麵包
旁邊有麵包部
**至抵午餐

我最愛的午餐有加厘牛腩飯午餐 $41
牛腩夠淋, 薯仔大大舊, 加厘唔太辣, 唔錯 .
有例湯送. 但不是經常有...so far 食過一次

所以叫
另外魚蛋魚片頭餐河都是我至愛 $32
魚蛋魚片頭餐河 $32
湯底有魚湯味, 比舊舖濃味. 河粉爽, 但份量時多時少

常餐-番茄牛肉通+滑蛋配豬仔包 $40
常餐-番茄牛肉通
番茄牛肉通
滑蛋配豬仔包
豬仔包暖的, 焗到表面少燶, 表面塗上薄薄的牛油, 香脆可口.
滑蛋加入牛奶炒, 真係好滑, 有蛋味,

餐飲- 港式凍奶茶 -茶味濃再配上黑白淡奶冲- 正
**至抵早餐

平時買d麵包..空心的. 食完不久便肚餓. 最近到佳記買早餐, 因為呢度d麵包自己做, 新鮮出爐.
大大個, 比其他美心, 東海堂, market place等連鎖店大個, 而且實心及熱騰騰. 價錢實惠, 真是平靚正.
新鮮出爐.
麻煩同事E常常幫我們買早餐, 今天買了
大大個..好抵
提子麥包 $5
芝麻咸豬仔包 $5
脆皮菠蘿包 $5
沙嗲鮮牛包 $9 -> 我最愛. 大大個. 形狀似磨菇 . 麵包鬆化, 牛肉 鮮而且多, 沙嗲好味.
其他包都大大個, 一定飽
沙嗲鮮牛包- 麵包鬆化,牛肉 鮮
Other Info. : 題外話-呢間新舖的話事人經常大大声罵待應而且滿口粗口... 雖然不是跟我說, 但真是看不過眼
$35 (Lunch)
旁邊有麵包部
魚蛋魚片頭餐河 $32