2019-12-08 2600 views
傳說中嘅隱世食堂金潮小廚果然名不虛傳 一開始等位老闆娘話要等半個鐘以上我都打過凸 不過既然行到咁遠等就等啦, 當老闆娘一叫三位我即刻飛奔過去因為門口實在太多人好驚畀人搶咗個位🏃‍♂️🏃‍♂️🏃‍♂️入到去坐位好逼佢仲話限食個半小時😓所以我急忙點咗三個餸沙拉芝麻蝦豉汁蒸鱔同埋西蘭花炒牛肉最基本嘅餸菜就顯出廚師嘅功架先講個沙拉芝麻蝦 蝦夠大隻好彈牙食出好爽口新鮮嘅感覺唔似雪藏蝦嘅感覺之後再講豉汁蒸鱔,豉汁剛好入味亦唔會太鹹亦都唔會太淡鱔亦都好新鮮最後就係西蘭花炒牛肉 因為有小朋友所以要叫一個基本嘅餸 想不到商場入面嘅間基本餐廳 會咁有鑊氣 牛肉唔會漿住個口亦唔太鹹西蘭花好夠熱牛肉好夠鑊氣好香口整體評語 一定有下次嘅餐廳
傳說中嘅隱世食堂金潮小廚果然名不虛傳

同埋西蘭花炒牛肉
最基本嘅餸菜就顯出廚師嘅功架

整體評語 一定有下次嘅餐廳

2019-11-27 1765 views
去金潮預左要排隊先有得食!。冰梅骨$98酸酸甜甜的開胃菜,加入冰梅醬制作的菜淆😋鮑汁雞腳$45每次來都必叫😆不過佢未係最出色,必叫都係個人喜好鎮店鯇魚皮$50爽滑彈口,加上新鮮芫荽蔥💓爆燈瑤柱扒豆苗$100+(忘記了🤪)比較油,一般紅燒乳鴿$70/隻我無食,同行友人讚不絕口蒜蓉粉絲蒸扇貝(4隻/時價)超讚🥰🤤諗起都想再食
去金潮預左要排隊先有得食!

冰梅骨$98
酸酸甜甜的開胃菜,加入冰梅醬制作的菜淆😋
鮑汁雞腳$45
每次來都必叫😆不過佢未係最出色,必叫都係個人喜好
鎮店鯇魚皮$50
爽滑彈口,加上新鮮芫荽蔥💓爆燈
瑤柱扒豆苗$100+(忘記了🤪)
比較油,一般
紅燒乳鴿$70/隻
我無食,同行友人讚不絕口
蒜蓉粉絲蒸扇貝(4隻/時價)
超讚🥰🤤諗起都想再食
2019-02-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 黃金蝦
  • 胡椒蜆湯
  • 冰梅骨
  • 魚皮
  • 脆皮冰梅骨
  • 薑葱魚皮
  • 鮑汁雞腳
  • 爽滑魚皮
好嬲 丫叔做左十幾年廚師!!第一次見金銀蛋白菜 冇咸蛋黃!用雞蛋黃黎頂替! 唔知係咁岩賣丫定留起晒d咸蛋黃黎做黃金虾果d!!ed行為直情係破壞晒傳統粵菜架做法!!成個飲食業就係比d咁架食店搞到烏煙瘴氣!!魚目混珠!黑椒牛仔骨!!黑椒夠香!!但比較咸!! 食完要像飲反杯水先可以再食到其他野係咩味!!豉油王炒面就比較干同無咩味!!又冇咩豉油香!一個豉油王炒面可以睇出個間食店架質數!!!冰梅骨就幾好!!酸酸甜甜!!再帶d脆口! 環境擠迫同嘈吵!!不太適合有老人家同小朋友一齊黎食!!
好嬲
丫叔做左十幾年廚師!!

黑椒牛仔骨

豉油王炒面就比較干同無咩味!!又冇咩豉油香!
一個豉油王炒面可以睇出個間食店架質數!!!

冰梅骨就幾好!!酸酸甜甜!!再帶d脆口!
環境擠迫同嘈吵!!不太適合有老人家同小朋友一齊黎食!!
2019-09-27 2046 views
每次一大班人叫餸食飯,都是每人隨口叫想吃的餸菜。.鎮店鯇魚皮($55)平時我不太吃魚及覺得魚皮可怕,經朋友們一致說服,我鼓起勇氣試了,點了辣豉油放入口,口感非常爽口,沒有一點兒腥味,喜歡送酒的,值得一試。.啫嘟通菜煲 ($100)份量大,煲夠熱,十分香口。.椒鹽炸鮮魷 ($110)炸皮十分酥脆,而鮮魷肉很厚身而且軟,不會很硬咬不開。.吵爹金菇肥牛煲($98)很多餐廳也不會有很多粉絲,這間粉絲份量多,夠每個人吃,粉絲吸了沙爹汁,美味。.魚香茄子煲 ($95)份量十分大,熱度很足夠,夠香。.豉油皇墨魚咀 ($90)香口彈牙,送酒一流。.啫啫雞煲($98)上菜時,香味辣味很大,弄我們都要打噴涕了haha. 辣度控制好,醬汁不多但夠味,雞肉不老,挺滑。.金潮一口牛($175)非常好吃,鹹鹹甜甜的,肉質稔,一定要試!這個牛真的很好吃。
每次一大班人叫餸食飯,都是每人隨口叫想吃的餸菜。
鎮店鯇魚皮($55)
啫嘟通菜煲 ($100)
份量大,煲夠熱,十分香口。
啫啫通菜煲

椒鹽炸鮮魷 ($110)
炸皮十分酥脆,而鮮魷肉很厚身而且軟,不會很硬咬不開。
椒鹽炸鮮魷

吵爹金菇肥牛煲($98)
吵爹金菇肥牛煲

魚香茄子煲 ($95)
份量十分大,熱度很足夠,夠香。
魚香茄子煲

豉油皇墨魚咀 ($90)
香口彈牙,送酒一流。
豉油皇墨魚咀

啫啫雞煲($98)
啫啫雞煲

金潮一口牛($175)

非常好吃,鹹鹹甜甜的,肉質稔,一定要試!
金潮一口牛

這個牛真的很好吃。
2019-09-25
$120 (Last Night Supper)
啫啫通菜煲
魚香茄子煲
豉油皇墨魚咀
啫啫雞煲
金潮一口牛
2019-09-04 1083 views
難得出道葵芳梗係叫啲住呢頭嘅朋友帶我地食下啲好嘢啦驚朋友介紹嚟到呢間有冷氣嘅大排檔食飯環境唔算好不過好勝在有冷氣同埋嗰張凳都坐得舒服我哋人唔係好多所以只叫了三個餸首先嚟咗個辣子雞丁夠香,夠脆,肉都夠多不過可惜唔夠辣總括來講算不錯都值4.5分(5分滿)再嚟係魚湯竹笙靈菇浸皇帝菜皇帝菜夠香,魚湯都夠味竹笙洗得唔係好乾淨扣左少少分都有3.5分最後係豉汁蒸大鱔豉汁味好濃大鱔蒸得夠入味又夠滑呢個真係好味推介各位一試總括嚟講人頭$100左右食咁嘅質素都真係唔錯場內亦有啤酒可以比大家坐低傾吓計如果喺葵芳唔知想食乜嘅朋友可以試吓
難得出道葵芳

同埋嗰張凳都坐得舒服

我哋人唔係好多
所以只叫了三個餸

首先嚟咗個辣子雞丁
夠香,夠脆,肉都夠多
不過可惜唔夠辣
總括來講算不錯
都值4.5分(5分滿)

再嚟係魚湯竹笙靈菇浸皇帝菜
皇帝菜夠香,魚湯都夠味
竹笙洗得唔係好乾淨

食咁嘅質素都真係唔錯
場內亦有啤酒可以比大家坐低傾吓計
如果喺葵芳唔知想食乜嘅朋友可以試吓
2019-09-03 1235 views
來葵芳,怎可以唔來這間小廚打咭,雖然訂在位,但每少最少等三十分鐘以上。一次又一次埋怨,但一次又一次嚟打卡。有愛有恨!😉原本一間好細間嘅餐廳飯店,後來現變成一間小廚。無論是平日或假期,用客似雲來是最適合。有幾款小菜可以講是鎮山之寶,白灼魚皮,簡直爽到無朋友,南乳豬手!那種南乳香味,一想就已經垂涎三尺。另一個燃手小菜胡椒蜆煲,那種黑胡椒,完全慢慢滲入我的味雷。蜆肉又肥大,又無沙。湯底絕對適合嚐試食辣朋友。啫啫蠔仔煲。用肥嘟嘟來形容,絕到合適。啫啫通菜豬頸肉.......等等!令我選擇困難症更加嚴重了!😅😅
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2019-09-03 1318 views
據說這間是葵芳必吃的小菜館,平時是做茶記,一到晚上就會變成大排檔形式,充料鑊氣的港式地道味道,但價錢超昂貴啊。。。媽啊🤧🤧🤧🤧🤧🤧3碟餸,沒叫額外飲品沒叫白雙就已經420蚊啦,其價錢足以拍得住酒店價錢了很足了的糯米雞,夠巨型夠大隻,都夠3人享用,肉汁完全鎖在飯裡,吃時建議先拌勻一下。海皇豆腐用的只是雪藏料,但價錢要百多元,其實真係好貴。。。黃金炸蝦,據說是這裡的招牌好吧。。。吃過後,小薯覺得新都會的餐廳原來不算貴。。。Pizza hut反而抵食啊🤖

糯米雞

很足了的糯米雞,
夠巨型夠大隻,
都夠3人享用,
肉汁完全鎖在飯裡,
吃時建議先拌勻一下。

海皇豆腐

海皇豆腐
用的只是雪藏料,
但價錢要百多元,
其實真係好貴。。。

黃金蝦

黃金炸蝦,據說是這裡的招牌

2019-08-24
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
  • 黃金蝦
2019-08-25 966 views
位於葵芳的金潮小廚,是家常便飯小菜的餐廳,這只是朋友的介紹,於是我們一同四人前往進食晚餐。食物質素非常的高,用心的製作。菠蘿咕嚕肉,我很喜歡這個菜式,這個才是技術的表現,咕嚕肉內裡鬆化,外面炸得10分可口脆皮。蝦醬炒通菜, 十分惹味, 而且蝦醬的份量也非常足夠,每一條菜都有龍龍的蝦醬味道。黃金蝦 -必點之選 其實有走殼版本,不過炸過的蝦殻也十分有口感, 而且不會影響肉質, 因為走殻炸的蝦肉會縮水的。整體來說,這個餐廳可以再次光顧,性價比非常高的餐廳。

整體來說,這個餐廳可以再次光顧,性價比非常高的餐廳。
2019-08-06
有時經過葵芳都想搵下出名小菜店去試下而呢個人流超多🚶‍♂️想必大家對呢間餐廳已經讚不絕口就算我哋早咗打電話嚟預訂座位☎️都要等一陣先可以入到去真係好好生意呀‼️------------------------------黃金蝦🦐蝦身超大隻,殼已經剝咗所以可以大大啖咁食用咗好多咸蛋醬嚟炸🥚超香口又脆蝦身反而又唔係好乾厚厚嘅咸蛋炸粉應該出餐前隔咗層油食落唔肥膩,好食😋------------------------------黑椒牛仔骨煲🍖黑淑味濃郁牛仔骨配上黑椒汁係最好食經過煲仔焗住肉汁又香又多汁肉質唔硬易入口😮------------------------------海螺片扒生菜🥬上碟份量覺得好大但最後都係食哂生菜浸淋啲又方便食客進食海螺片大大件,口感豐富👀海螺片嘅鮑汁夾埋生菜好食雙重鮮味✨------------------------------炆伊麵🍝香菇全部都大大件另外配上辣醬自行調味🌶️伊麵份量足夠3人一齊食麵身唔乾,油油地值得試一試👄
有時經過葵芳都想搵下出名小菜店去試下
而呢個人流超多🚶‍♂️
想必大家對呢間餐廳已經讚不絕口
就算我哋早咗打電話嚟預訂座位☎️
都要等一陣先可以入到去
真係好好生意呀‼️

黃金蝦🦐

蝦身超大隻,殼已經剝咗
所以可以大大啖咁食

海螺片扒生菜🥬

上碟份量覺得好大
但最後都係食哂
生菜浸淋啲又方便食客進食
海螺片大大件,口感豐富👀
海螺片嘅鮑汁夾埋生菜好食

麵身唔乾,油油地
值得試一試👄
2019-07-13
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
黑椒牛仔骨煲
2019-08-04 3258 views
回想返好耐好耐之前,  朋友都會吹雞黎呢度食飯, 個時吹到好勁, 話咩周慧敏都黎開生日會家咁.個時食都真係好有風味.事隔多年, 轉左公司後同呢度既同事提起, 就促成左今次既再戰金潮喇~鎮店鯇魚皮. $55當年朋友們叫呢碟魚皮時..我內心係好震驚.心諗.喂.生GA WOR?! 同埋平時我除左食炸魚皮外, 係唔會食魚皮家.上次鼓起好大勇氣食左塊, 呀!又真係好好味WOR! 由抗拒到接受到今日介紹畀人食.今次食就覺得冇咁爽脆!胡椒豬肚湯 好味呀!. 見食評話必叫.. 當然唔好錯過. 好味,夠辣.入味.唔會有SO 味.黃金蝦. 必嗌, 不過睇完食評先知可以叫走殼版...豬左..下次試下先.啫啫通菜煲, 又係一款必嗌, 好有鑊氣咁上台, 不過食落就個底會愈食愈咸.拔絲骨, 脆卜卜, 外脆內軟!XO 醬墨魚咀, 好惹味.脆皮南乳豬手. 呢個正呀!!! 不過我就冇點醬都夠味.薑蔥屈蠔. 朋友點名要食呢味菜, 我先提議黎呢度家...因為E家少見呢味野.同埋整得好食既唔多..試過整得唔好既話, 再食返呢個就知道咩叫好食...好豐富!!!
個時食都真係好有風味.

鎮店鯇魚皮. $55
今次食就覺得冇咁爽脆!

拔絲骨, 脆卜卜, 外脆內軟!

XO 醬墨魚咀, 好惹味.

脆皮南乳豬手. 呢個正呀!!! 不過我就冇點醬都夠味.
試過整得唔好既話, 再食返呢個就知道咩叫好食...

好豐富!!!
2019-07-26 667 views
同一班同事去食小炒,呢間係幾惹味,所以都一食再食黃金蝦係好好味,每次去都會叫來食,唔會太咸又炸得岩岩好!今次仲叫左個一口牛,都係好好味,好有嚼勁~我地係好後先叫,因為唔夠食,但一試過之後就會想再食,下次應該都係唔少得佢!口水雞係第一次叫,我唔算好食得辣,平閃食譚仔都係食十小⋯👉🏿👈🏿食完第一舊,真係頂唔順,不過都食得出佢呢隻辣並不是死命的辣,食麻辣來的,我諗中意辣既朋友應該都會好中意食~服務質素都唔錯的,老板好好人,有時佢連尾數都會廢事收,推介!
同一班同事去食小炒,呢間係幾惹味,所以都一食再食

2019-07-15 911 views
每次來到葵芳總想到金潮吃小菜,由舊店支持到現在,味道員工統統沒變,實是難得。令次由爸爸發辦,先來口水雞半隻。醬汁做得出色惹味,微辣加少少麻香,的確令人食指大動。炎炎夏日吃麻辣冷盤真是過癮再來馬拉盞通菜,咸淡剛好,夠惹味壓軸是期待已久的脆炸南乳豬手,眼見附近的客人也點,我們當然也不「執輸」。一試的確是招牌菜,炸得香脆仍保留豬皮的QQ彈感,配上特製的南乳醬,好味。豬手的膠質仍保留著,吃著吃著整碟都吃光光。如人數多分著吃就更好,現在三個人吃,吃光卻有點膩。但仍推推推

口水雞(半隻)

再來馬拉盞通菜,咸淡剛好,夠惹味
馬拉盞通菜

南乳脆豬手

2019-07-13
$110 (Dinner)
口水雞(半隻)
南乳脆豬手
  • 南乳炸豬手
2019-07-15 738 views
星期六嘅晚上,下班已經九點幾,即刻諗起金潮。胡椒蜆湯,好多蜆,不過胡椒味重,我自己就飲唔到。鹹蛋肉碎苦瓜鹹蛋同苦瓜,簡直係天作之合,苦瓜一啲都唔苦,食到停唔到口。燒汁牛柳,我個人就麻麻哋,牛肉冇乜牛味,係急凍貨。薑蔥桶蠔上枱仲好滾,望到個樣已經想食。黃金蝦碌主角嚟啦!你今朝一定要食黃金蝦碌,冇一個地方可以同佢比,最正係,又大隻,又武學,仲要彈牙嘅咁多年都冇變四個人埋單7xx,晚餐黎講真係好實惠推介
星期六嘅晚上,下班已經九點幾,即刻諗起金潮。

胡椒蜆湯,好多蜆,不過胡椒味重,我自己就飲唔到。

鹹蛋肉碎苦瓜

鹹蛋同苦瓜,簡直係天作之合,苦瓜一啲都唔苦,食到停唔到口。

燒汁牛柳,我個人就麻麻哋,牛肉冇乜牛味,係急凍貨。

薑蔥桶蠔
上枱仲好滾,望到個樣已經想食。

黃金蝦碌

咁多年都冇變

四個人埋單7xx,晚餐黎講真係好實惠

推介
2019-07-07 516 views
隨著物價上漲質素成反比十年前這樣是值得食,但最近幾次食真的碼及其他炒餸食飯的地方。價錢跟其他同類一樣但真的一言難盡⋯⋯招牌一口牛,太甜了,甜到膩,配飯也不好黃金蝦,蝦肉新鮮但是味道而不如從前蝦漿脆腩片已經不是這個時代的人愛吃了,一大口一大口的肥肉另外,服務質素你也不會期待的,愛理不理老實講同類型大把好過佢
隨著物價上漲質素成反比

招牌一口牛,太甜了,甜到膩,配飯也不好
黃金蝦,蝦肉新鮮但是味道而不如從前
蝦漿脆腩片已經不是這個時代的人愛吃了,一大口一大口的肥肉
另外,服務質素你也不會期待的,愛理不理
老實講同類型大把好過佢
2019-07-01 749 views
朋友係附近返工佢推介呢間中菜館好彩BOOK 左位..我地去到係全院滿坐我地叫左黃金大蝦球 – 好邪惡但d 咸蛋黃黃油包住成隻蝦..手工菜..唔係度度整得咁好拔絲黑豚肉 – 豚肉多汁加上外面鬆脆再配甜酸汁..好夾 南乳脆炸豬手 – 唔洗講!必食!杞子豬潤浸時蔬 – 豬潤處理得好好..無酥味!
朋友係附近返工
佢推介呢間中菜館
好彩BOOK 左位..
我地去到係全院滿坐

我地叫左
拔絲黑豚肉 – 豚肉多汁加上外面鬆脆再配甜酸汁..好夾
南乳脆炸豬手 – 唔洗講!必食!
杞子豬潤浸時蔬 – 豬潤處理得好好..無酥味!
2019-05-19
$150 (Dinner)
  • 黃金大蝦球
  • 南乳脆炸豬手