2024-07-07 76 views
🐔沙薑雞飯💰$49😈今日黎到新蒲崗就介紹下金利茶餐廳😀呢到啲午市都幾抵食🫣都係49蚊仲要包碗例湯🤭凍飲都係加兩三蚊💛我就揀左沙薑雞飯😬我多數會叫佢俾多少少沙薑汁我可以送飯🤣今日個雞我就稍嫌有啲鞋口同埋會攝牙罅🥹之前食過一次都好滑但今日就有啲乾身🤭不過呢個價錢佢個餐牌都有成六七款揀🫣都算唔話得
🐔沙薑雞飯
💰$49
2024-04-06 128 views
星期六下午經過 想買碗外賣 點左個墨丸雲吞河粉。買完返去食 非常差的體驗 買咗碗河粉,連湯都冇俾 墨丸佢就俾咗魚蛋,難食到一個點 服務差之餘 以後唔會再買同埋食 外賣同堂食都唔駛了
星期六下午經過 想買碗外賣 點左個墨丸雲吞河粉。

2023-12-14 212 views
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈牛坑腩香濃有肉味, 肥瘦均稱完全唔韌, 配上淡淡既腩汁湯, 份量足夠普遍女仔. 估唔到$37有高水準既牛腩米, 果然係其貌不揚.┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈金利茶餐廳❰原汁牛腩米❱ $37┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈性價比: ①②③④⑤⑥⑦⑧⑨好味: ①②③④⑤⑥⑦⑧回頭: ✓┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈地址: 新蒲崗康強街用餐時段: 午餐用餐方便: 外賣┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

金利茶餐廳

地址: 新蒲崗康強街
用餐時段: 午餐
用餐方便: 外賣

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

Other Info. : (to openrice: 唔記得upload相所以re-post, sorry)
2022-08-30 747 views
想平平地簡單食個潮式粉麵,於是就嚟咗金利茶餐廳😀,有常餐($46有飲品),亦都有唔同潮式粉麵!我叫咗碗雲吞麵($32 冇飲品),佢嘅雲吞有大隻蝦肉,皮薄餡靚,好正。湯麵就正正常常,都唔錯的。朋友就嗌咗碗牛腩麵($35冇飲品),佢嘅牛腩整得好好食,有肉香,唔會「鞋」,好軟熟,正!加咗腩汁嘅湯麵🍜加添咗牛肉香味,比清湯出色!另外常餐有十幾款,朋友就嗌咗”久黃”蝦仁蛋炒飯,鑊氣十足,而且勁足料勁飽,又係貼地良心之作。推薦!

2022-08-17 344 views
原味牛腩河:牛坑腩夠香濃,唔會太鹹,份量好足夠。招牌手打墨魚丸河:墨魚丸爽口彈牙夠鮮味鮮蝦雲吞河:蝦與豬肉比例啱啱好,夠鮮味,爽口彈牙。湯有香蔥味(本人好鍾意),唔鹹唔油膩,而店中嘅辣椒油都好味。補充:店老闆/店員好友善。
原味牛腩河:牛坑腩夠香濃,唔會太鹹,份量好足夠。
招牌手打墨魚丸河:墨魚丸爽口彈牙夠鮮味
鮮蝦雲吞河:蝦與豬肉比例啱啱好,夠鮮味,爽口彈牙。
補充:店老闆/店員好友善。

2022-05-14 358 views
作為街坊茶記,金利茶餐廳除咗一般茶餐廳食物外,仲提供中式粉麵,兩者比較,後者尤為吸引。例如我食嘅呢碗墨魚丸魚片頭麵,墨丸同魚片頭都頗出色,彈牙之餘唔會一嚿粉,應該係自家打製;湯底就行清新路線,少油唔太鹹,我幾 like。

2022-01-07 374 views
第一次嚟新蒲崗食早餐,行咗幾條街見呢間最平就入嚟試吓。門面裝修係少少殘舊,不過都算乾淨。本身我都冇乜expectation,諗住求其填飽個肚,點知有驚喜!沙爹牛肉麵個湯底夠濃,牛肉嫩口。腸仔煎到外面有少少脆,好味。蛋就係細蛋,不過連埋餐飲都係$30,仲平過隔離街邊大排檔,真係算抵食。

沙爹牛肉麵
2022-01-07
$30 (Breakfast)
沙爹牛肉麵
2021-06-08 490 views
新蒲崗茶餐廳真係非常多,經濟、抵食嘅都唔少,呢間係其中之一,本人耐唔耐都會嚟幫襯,今日就叫咗一碗牛雜墨魚丸河粉同熱奶茶,牛雜入味而且又唔會太淋本人比較鍾意有咬口湯底濃手打墨魚丸夠爽口奶茶都ok
本人比較鍾意有咬口
湯底濃
手打墨魚丸夠爽口
奶茶都ok
2021-04-02
2021-04-09 757 views
位於「新蒲崗」「康強街」裡面的港式茶餐廳食店「金利茶餐廳」,雖然店名的而且確被稱呼叫做「茶餐廳」,但是實際上店名後面還另外依附着另一部分的店名,叫做「粉麵世家」。因為實際上「金利茶餐廳」的實際食店性質其實是潮州粉麵店,多過港式茶餐廳,但是「金利茶餐廳」水吧店員的確是有製作港式茶餐廳飲品,廚房有製作西式晚餐,所以食店既是潮州粉麵店,也可以被稱呼為港式茶餐廳。不過「金利茶餐廳」於我而言,最重要的始終還是需要同時在晚餐裡面,有提供「牛腩」、「雞肉」跟「白飯」三種食材的食品給我,才能夠得到我的肯定。「金利茶餐廳」實際上,始終還是主打潮州粉麵食品,所以我二話不說,想也不想就立刻跟「金利茶餐廳」侍應,點了一碟潮州「原汁牛腩飯」食品。我發現原來「金利茶餐廳」裡面的港式茶餐廳飯類食品方面,相對比較隱蔽,單靠觀看放在餐檯表面上的「金利茶餐廳」主餐牌,還未找到我需要的雞肉食品。最後我還是發現,需要望向「金利茶餐廳」牆壁上面,才發現有「金利茶餐廳」張貼了一張價目表,「金利茶餐廳」原來還有提供碟頭飯西式晚餐。我一看見「金利茶餐廳」的西式晚餐價目表裡面,有一款名稱叫做「雞扒香腸飯」食品的時候,我才意識到自己好不

我一看見「金利茶餐廳」的西式晚餐價目表裡面,有一款名稱叫做「雞扒香腸飯」食品的時候,我才意識到自己好不容易,終於望到家鄉了。

對於一間潮州粉麵食店來說,很少聽聞有潮州粉麵店能夠同時製作,和提供雞肉碟頭飯食品給食客,所以「金利茶餐廳」這方面給我非常深刻的印象。

至於「金利茶餐廳」「雞扒香腸飯」表面上的醬汁,「金利茶餐廳」告訴我有屬於自己的醬汁,我本來就比較想享用偏向有少許辣味的「黑椒汁」。

原汁牛腩飯

「金利茶餐廳」廚房最後製作出來的「雞扒香腸飯」,「雞扒香腸飯」實際製成品表面上淋了一層有點像「蒜蓉汁」,味道偏甜和鹹味,比較重香味的濃味醬汁。

至於「雞扒香腸飯」表面的「香腸」,「香腸」沒有被明顯地被烤過,所以「香腸」的實際口感偏向比較平凡,味道只是依靠濃厚甜味「蒜蓉汁」調味搭救。

雞扒香腸飯

「雞扒」相對「香腸」來說,就明顯曾經被輕輕烤過,所以表面上有一層被燒烤過的痕跡,不過味道還是跟「香腸」十分相似,底層有被鹽調味過的跡象,後期味道就靠「蒜蓉汁」調味了。

至於「金利茶餐廳」中式潮州粉麵食品方面,餐廳廚房看似使用口感相對比較爽脆的「爽腩」,作為「原汁牛腩飯」裡面的「牛腩」部位,所以我比一般「牛腩」來得更加容易撕開和咬爛牛肉和咀嚼。

至於「牛腩」的口感方面,「牛腩」口感類似「爽腩」,「牛腩」肉之間夾雜了口感軟腍的脂肪,加上「牛腩」肉本身口感不算韌,估計食店廚房以近似慢煮方式,將牛腩肉煮到接近熟透的階段。

所以「金利茶餐廳」製造的「原汁牛腩飯」,實際口感才變得偏軟,牙齒也變得容易撕咬「牛腩」裡面的牛肉跟脂肪。至於「原汁牛腩」的味道沒有我預期那麼鹹,因為「牛腩」下面還有一大片新鮮「生菜」墊底。

所以「金利茶餐廳」「原汁牛腩」的實際製成品味道,被底層鹹味程度不算濃烈的鹹味影響,而且「原汁牛腩」隱約還食到少許來自牛肉的甜味,可能是「牛腩」碎屑從「牛腩」身上脫落的關係吧?

至於餐湯跟飲品方面,飲品需要另外加錢,食客就算只享用熱飲飲品,也需要另外加錢,西式晚餐熱飲加三元,潮州食品熱飲則需要加五元。結果我點「雞扒香腸飯」時另外選擇了「凍奶茶」。

另一方面,「金利茶餐廳」所有晚飯套餐食品,還有另外附送例湯一碗,但是我已經為「雞扒香腸飯」選擇了「凍奶茶」,所以最後只享用一碗例湯就足夠了。

「金利茶餐廳」例湯跟「凍奶茶」的整體味道感覺都算是很甜,「凍奶茶」裡面除了有很多淡奶之外,感覺也加入了很多甜味糖漿,加深「凍奶茶」的甜味,即使冰塊融化進入飲品裡面也不成問題。

結果我在「金利茶餐廳」享用晚餐,包括食了一中一西碟頭飯,一碗甜味例湯加一杯「凍奶茶」飲品,最後結賬知道總價錢只需要港幣八十三元而已,感覺性價比不低。

至於「金利茶餐廳」實際環境雖然也有裝置電視機,但是電視實際上聲浪不太大,遠遠不及食客之間談天而產生的聲浪,將來有機會的話可以考慮再光顧。
2021-03-16
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
$83 (Dinner)
原汁牛腩飯
雞扒香腸飯
2020-05-16 1259 views
新蒲崗這一兩條街也有好幾間🟡黃店,有的門口很多人等,有的不太多人知,這間正是沒有人等候的不出名黃小店,是要撐的。這店外觀是舊店舊裝,但環境食物餐具絕對是乾乾淨淨。人到門口,很快有靚哥仔(真的,戴着口罩也看到他是靚仔,而且體型很好)出來招呼,安排坐在近門口的位置,過了一陣子哥仔關心地前來問一句,這裏會否熱,不如坐在裏面會較涼。其實位置並不會熱,但暖男問一問變得很warm.這張餐牌已經是比較貴價錢的,現在這些物價指數仍然有30多元的麵飯,點做!?因為遲收工,食自己,只本着填肚的心態,簡單叫了麵,又打算分散幫襯另一些黃店的飲品🍹,所以選了🌿紫菜湯,無叫飲品。🥟水餃非常大隻,入面很多料很豐富,木耳很多很爽口,比很多茶餐廳做得出色。而河粉是很水晶通透滑滑的質地,真的不是盲撐,的確是很有質素。29蚊很痴線。紫菜湯🍵~坦白人人也知道就是味精水,間中也會想毒一下自己,紫菜很充足,滿足。很想提一提的是,除了靚仔暖男殷勤外,這裏各同事的招呼都恰到好處,積極補位。煮麵的阿哥見靚仔暖男不在附近便會立即主動遞麵,態度亦非常有禮,不是常見茶餐廳,啪一聲放在你枱面的那一種。合作無間,沒有計較,工作氣氛很融洽,整間店
是要撐的。
這店外觀是舊店舊裝,
但環境食物餐具絕對是乾乾淨淨。人到門口,很快有靚哥仔(
真的,戴着口罩也看到他是靚仔,而且體型很好
其實位置並不會熱,但暖男問一問變得很warm.

🥟水餃非常大隻,
入面很多料很豐富,
木耳很多很爽口,比很多茶餐廳做得出色
。而河粉是很水晶通透滑滑的質地
,真的不是盲撐,的確是很有質素。

29蚊很痴線。

水餃河紫菜湯

煮麵的阿哥見靚仔暖男不在附近便會立即主動遞麵,
態度亦非常有禮,不是常見茶餐廳,啪一聲放在你枱面的那一種。

合作無間,沒有計較,工作氣氛很融洽,整間店子也很warm,
很喜歡這裏。

會再來,會再來,會再來。
2020-05-05
$40 (Dinner)
水餃河紫菜湯
2019-08-06 1493 views
肚餓行經竟然發現一間隱世食店不單止粉麵彈牙有勁飯類仲清香撲鼻食物餘香繞樑三日食到對食物用心製作既味道驚訝地發現只係平民香港人食店又平又好食以後可以天天食香港人既食店
肚餓行經

$2019
良心食品  入心之作
$ 2019
2018-06-07 889 views
好抵呀!HKD29有麵又有菜,炸醬稀杰程度啱啱好,又唔會太鹹,湯又冇味精。生菜幾新鮮又大碟,good good good呀!美咪指數:7.5/10抵食指數:7/10

美咪指數:7.5/10
抵食指數:7/10
炸醬麵下午茶
2018-06-02
$29 (Tea)
炸醬麵下午茶
  • 炸醬麵
  • 炸金磚
2017-11-10 683 views
新蒲崗地道港式粉麵茶餐廳,味道不錯之餘,價錢仲係街坊價錢,同區難以比美。果日叫左碗魚片河,湯底唔太濃,對於我來講啱啱好。原本我叫左碗係走青嘅,但離錯左,老闆好好人,即刻換過一碗俾我。
果日叫左碗魚片河,湯底唔太濃,對於我來講啱啱好。

2017-11-09
Type of Meal
Tea
2016-03-16 836 views
步進店內的第一個感覺是良好的, 因為環境不太喧鬧, 侍應生的態度也頗有禮 ~ 是下午茶時段, 餐牌上的都是大路貨色, 沒有什麼驚喜, OK 這樣 .... 我點了 乾炒牛河 ~乾炒牛河鑊氣夠, 可借炒得不夠均勻, 河粉炒成碎爛, 牛肉夠腍當然也帶點梳打粉味, 整碟炒河是比一般坊間的炒河更加油膩, 而且味道偏鹹 ~ 感覺 .... 就是吃了一餐, 填飽了肚而已 ~本篇完 ~

乾炒牛河

感覺 .... 就是吃了一餐, 填飽了肚而已 ~

本篇完 ~
$40 (Tea)