2019-04-22 46 views
今日,我來到「金田家」品嚐美味日本拉麵,店內裝潢富日本特色,餐廳地方寛敞,乾淨衞生,今晚可以大吃大喝一番!黑豚拉麵黑豚肉軟腍適中,以肥、瘦肉均衡為上佳,店主將這豚肉發揮到極致。拉麵有紫菜,口感更豐富。麵條是較粗身的一類,麵質彈牙,掛湯力強。來自日本的葱切得夠幼細,渾入香甜濃郁的豬骨湯中,令豬骨湯的味道昇華, 實在出色!餃子色澤鮮明,經過煎香,香味四溢,肉質富脆口感,又有焦香味,「金田家」果然能帶來一等一享受!
2019-04-09 44 views
今日同朋友喺荃灣行街,見到呢間食拉麵嘅,我哋就入咗去試吓啦!今次我哋叫咗兩款拉麵,一款係豬骨湯底,令一款係蝦拉麵。先講下佢嘅湯底,豬骨湯底好濃郁,但係亦都唔會過鹹, 亦都唔會太油。但係,呢度嘅蝦拉麵湯底味道相對淡口,不過都有好重嘅蝦味。另外,呢度嘅面有軟硬度嘅選擇,今次我所揀嘅係普通,唔軟唔硬,口感適中。另外我哋亦都叫咗一杯清酒,不過真係好難飲,主要原因係味道過甜!不過呢一度嘅服務態度非常之好,相信之後有機會亦都會再來!

今次我哋叫咗兩款拉麵,一款係豬骨湯底,令一款係蝦拉麵。
不過呢一度嘅服務態度非常之好,相信之後有機會亦都會再來!
2019-04-06 66 views
今日突然想食拉麵,於是近近地放工與老公去荃灣逛逛,順便四周圍覓食。行到荃新天地發現有間拉麵店,一於就試試它啦。餐廳裝潢簡㓗舒服,木系感覺特別溫馨。餐牌除了拉麵之外還有飯類,小食等等可以選擇。士多啤梨乳酸梳打果香味濃郁,人口香甜。薑汁柚子梳打薑汁味不算太濃,柚子味清新,不太甜。黑豚拉麵第一次食黑豚拉麵,黑豚肉比較深色濃味,入口鮮甜,豚骨湯底香濃滋味。溏心蛋蛋白充滿醬油香味,味道鮮美可口,蛋黃呈流心狀態,十分美味。辛子黑蒜拉麵黑蒜味濃厚,叉燒爽嫩軟滑,非常喜愛。大將餃子外皮煎到金黃酥脆,餡料菜肉比例適中,內裏充滿肉汁。唐揚雞塊雞塊新鮮即叫即炸,外皮酥脆熱辣,內裏雞肉juicy嫩滑,沾上少少沙律醬更添滋味。

餐廳裝潢簡㓗舒服,木系感覺特別溫馨。

餐牌除了拉麵之外還有飯類,小食等等可以選擇。

士多啤梨乳酸梳打
果香味濃郁,人口香甜。

薑汁柚子梳打
薑汁味不算太濃,柚子味清新,不太甜。

溏心蛋
蛋白充滿醬油香味,味道鮮美可口,蛋黃呈流心狀態,十分美味。

辛子黑蒜拉麵
黑蒜味濃厚,叉燒爽嫩軟滑,非常喜愛。

大將餃子
外皮煎到金黃酥脆,餡料菜肉比例適中,內裏充滿肉汁。

2019-03-27
  • 黑豚拉麵
  • 溏心蛋
2019-04-05 51 views
無限加班之後簡單啲同媽媽食過飯 㨂左 city walk嘅金田家 望落好似坐得幾舒服咁見到佢個餐牌個新嘅海老鹽麴拉麵好正咁叫返碗試下先 果然好大隻蝦喎 上面有啲粟米 蕃茄粒等等 蝦肉好彈牙湯底好濃 有少少似龍蝦湯 係會令人忍唔住飲嘅麵質軟硬度岩岩好 配埋塊叉燒 唔錯媽媽㨂左黑豚拉麵 勁足料囉 4大塊黑豚肉重有大量木耳絲 口感一流 相對下呢個湯底比較淡食拉麵又點少得餃子呢 外層煎得少少脆中間啖啖肉 重有少少肉汁重有男爵薯餅 一塊係牛肉餅 一塊係紫薯加栗子即叫即炸 好脆口 紫薯加栗子個個好好食配埋兩杯特飲岩岩好飽晒
無限加班之後簡單啲同媽媽食過飯

重有男爵薯餅 一塊係牛肉餅 一塊係紫薯加栗子
即叫即炸 好脆口 紫薯加栗子個個好好食

配埋兩杯特飲岩岩好飽晒

2019-03-28 64 views
黎到荃灣,第一次去呢間"金田家"覺得餐廳環境都唔錯,光線都很充足,而且地方都企理!裝修佈置方面都花了不少心思!另外,食物方面,價錢唔貴,我地叫咗兩個拉麵🍜拉麵非常爽口彈牙,而且豬骨湯未湯,有一大塊紫菜,好大碗,非常飽肚😋黑豚肉一啲都唔肥,而且加上蔥粒,味道十分香濃!炒雜菜,非常新鮮,即叫即炒龍蝦🦞湯味道香濃,而且仲係最新推介,有很多食客都喜歡食!紫薯餅,味道香脆可口,大大塊滲透出紫薯嘅香味餐前仲有小食

另外,食物方面,價錢唔貴,我地叫咗兩個拉麵🍜

黑豚肉一啲都唔肥,而且加上蔥粒,味道十分香濃!

炒雜菜,非常新鮮,即叫即炒

龍蝦🦞湯味道香濃,而且仲係最新推介,有很多食客都喜歡食!

紫薯餅,味道香脆可口,大大塊

滲透出紫薯嘅香味

餐前仲有小食

2019-03-07
2019-03-27 48 views
位於荃灣荃新天地一期1樓的金田家 終於可以過來嚐試一下咯環境:門面非常大氣 食堂環境開揚 衛生環境非常乾淨而且又舒適還有落地玻璃 景觀非常舒服 可以慢慢聊天吃拉麵我們選了黑豚拉麵$98.柚子辛口拉麵$98再加2個小食 吉列蠔$58 鹽燒鯖魚$46最後還加了2杯凍飲湯底濃郁不油膩拉麵彈牙而且軟度適中豚肉和拉麵份量都算多整體都十分滿意黑豚肉很出色 拉麵也十分彈牙湯底唔會太鹹 剛剛好吉列蠔非常美味 炸得剛剛好非常鬆脆 咬下去「渣渣」聲沙拉菜很新鮮老公說鯖魚很新鮮而去鮮甜最後來2杯凍飲 完美的回家了
位於荃灣荃新天地一期1樓

沙拉菜很新鮮

老公說鯖魚很新鮮而去鮮甜

最後來2杯凍飲 完美的回家了
2019-03-24 1629 views
行街行到有點攰,隨心去了荃灣荃新天地的金田家坐一坐,食一食。行到門口見到餐廳都幾大間,而且裝飾擺設都幾靚,眼看下去光線充足而舒適,而且餐廳的內部設施都乾淨,於是我們就去了金田家聊天一番。聊天之前當然要叫一叫拉麵來食。我們每人叫了一碗海老燒鹽麴拉麵,這是荃灣點期間限定,所以我們第一眼已經看上它,哈哈。當然亦都有叫吉列蠔和芝士年糕這些小食。輕鬆暢談,又食得飽飽,滿足尼。海老燒鹽麴拉麵,$128,上面有一大隻海老燒,海老燒是切半的,上面佈滿沙律,酸甜醒胃。沙律主要是有粟米和紅蘿蔔粒。切半的流心蛋相當吸引,因為蛋黃是滿滿流心的,濃烈的蛋黃流心味,加上蛋白又有彈性,又鹹鹹的,好好味。至於叉燒本來以為上面部分是肥膏,怎知,原來整片叉燒都是肉,燒香過的叉燒,風味十足,豚肉味濃。拉麵的麵條較粗身,好有彈性,烹調時間剛好,咬口十足。芝士年糕,$38。這個我最喜歡。一碟有三件。每一件都外皮好薄而香脆。裡面就有軟綿綿的芝士年糕。至於吉列蠔,$58。外邊炸得又大件又脆口。旁邊又有沙律醬可以加配沾吉列蠔。酸酸甜甜,幾開胃,剛好平衡炸過的肥膩感。一碟4件,每人二件,yeah!賣單$442,又有期間限定拉麵,又有小

拉麵的麵條較粗身,好有彈性,烹調時間剛好,咬口十足。

賣單$442,又有期間限定拉麵,又有小食,又有波子汽水,平均每人$221。食到飽一飽,捧着肚子走。
2019-03-11
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$221 (Lunch)
  • 吉列蠔
  • 芝士年糕
  • 海老燒鹽麴拉麵
  • 波子汽水
2019-03-21 49 views
今日出荃灣買電器,順便睇下荃新天地有咩好食先,經過間日本設計嘅鋪頭唔知食乜已經吸引咗我呢個日本控啦睇真啲,原來日式拉麵店,未食過就食下啦入到去,環境又幾靚又舒服睇睇餐牌先一點完餐,職員就拎咗個小食比我哋左手邊類似係黑木耳咁,有小量豆干中間係海帶,有好好好輕微辣去帶出味道右手邊係豆,甜甜地等拉麵期間有啲開胃小食都唔錯士多啤梨乳酸梳打 同 巨峰乳酸梳打推介士多啤梨味黑豚拉麵超大碗,黑豚肉超大塊又好味食拉麵最最最重點其實係個湯同麵麵落單時有得選擇咩口感嘅,我選擇咗中間普通嘅,唔太硬又唔太淋,除咗口感,味道也一流講下個湯先,真係超香濃豬骨湯味,重點係骨膠原超多,好味到成碗湯飲哂其實最想提及嘅係可以一邊食都不需要飲品,呢點可以證明絕無味精,講到有點誇張賣廣告咁,係因為我真係好耐好耐冇食過咁高質嘅拉麵海老燒鹽麴拉麵呢個麵,職員話因爲係麴麵,所以冇得選擇麵嘅口感道,雖然我唔知咩係麴麵,但勇於嘗試新嘢嘅我當然會食下啦,我食落彈牙過拉麵少少湯底係超香濃嘅龍蝦湯味,呢個湯都係好好飲,但我始終都係覺得豬骨湯好飲啲至於隻蝦係超巨大,我哋開頭都研究咗一輪,夠竟點食好🤣隻蝦大到夠2個人食,面頭有芝士醬,都幾惹味,

睇真啲,原來日式拉麵店,未食過就食下啦

入到去,環境又幾靚又舒服

睇睇餐牌先

一點完餐,職員就拎咗個小食比我哋
左手邊類似係黑木耳咁,有小量豆干
中間係海帶,有好好好輕微辣去帶出味道
右手邊係豆,甜甜地
等拉麵期間有啲開胃小食都唔錯

士多啤梨乳酸梳打 同 巨峰乳酸梳打
推介士多啤梨味

黑豚拉麵
超大碗,黑豚肉超大塊又好味
食拉麵最最最重點其實係個湯同麵

海老燒鹽麴拉麵
至於隻蝦係超巨大,我哋開頭都研究咗一輪,夠竟點食好🤣
隻蝦大到夠2個人食,面頭有芝士醬,都幾惹味,除咗大蝦外,仲有蛋同豚肉,呢個麵都係冇得輸

吉列蠔
呢個真係好正,佢用好大隻嘅蠔,我哋研究佢似係自家制,實情係咪就唔知啦,點解咁講,因為食得出,佢啲粉漿似係人手去整,唔似加工,因為佢嘅粉撲得好,所以食落啲蠔汁係包住哂,冇流失走,所以食到原汁原味嘅蠔

炸軟殼蟹
原隻蟹又係好大隻,除咗檸檬仲有3款味粉去點嚟食,其實啲粉唔錯,但我鍾意原汁原味多啲

總括嚟講,呢度嘅拉麵真係堅好食嘅
相比起日本過江龍開過嚟嗰間,我會選擇食金田家,打篇食評就係要比自己記錄一下呢間係再可以幫襯嘅食店之一🤣
2019-03-18 118 views
之前新開的時候無論咩時間經過都有人排隊👫👭👬熱潮終於過左喇Weekend 都無人排隊可以立刻入去選完食物後 會有一碟前菜蘿蔔絲 中華沙律 豆之類的前菜🥕🍲黑豚拉麵可以選拉麵軟硬度 走蔥與否拉麵軟硬度適中叉燒偏瘦 湯底可以更濃郁🍲柚子辛口拉麵從來未試過柚子味湯底拉麵都是一個幾有趣的配搭個辣醬可以放係個spoon 上面自己調校辣味柚子湯底有少少柚子的甜味 都幾清新同拉麵都幾夾整體不錯 但性價比不算高環境都幾舒服 燈光鮮明但二人枱會偏逼
之前新開的時候

同拉麵都幾夾

整體不錯 但性價比不算高
環境都幾舒服 燈光鮮明
但二人枱會偏逼

$100 (Lunch)
2019-03-18 1105 views
終於黎到呢間拉麵食啦,次次行經門口都好想食,今晚終於約到朋友黎試啦餐廳好光猛,座位數目都不少,今晚都不用等位便可入座了跟朋友一人點了一款拉麵、小食和飲品,之後靜待食物送上未有正餐吃前,店員為我們送上前菜,很特別是三種不同的前菜食物款款口味都不同,很開胃送餐速度都很快。吃過前菜後,食物都一一送上了朋友所點選的柚子辛口拉麵呢個拉麵湯底好清新,有清新的柚子味,雖然說是辛口,但不會好辣,所以可以放心但呢個味道好特別,清清的又滿滿柚子香,不會令人覺得油膩叉燒大大片滿滿肉感拉麵麵條是這樣的,配埋湯汁來吃,美味極了另外,這是我點的海老燒鹽麴拉麵,有大大隻蝦,啖啖肉,而且又好好味。仲有好多粟米,十分清甜。呢配麵既湯底是濃郁蝦味,好鮮甜好惹味。呢款叉燒是這樣的,有別有一番風味了大大隻蝦,真是超喜歡呢款是配以曲麵,麵身較為粗身的小食餃子,皮薄肉多,又多肉汁,好滋味,記得要趁熱食,口感跟味道會更佳炸雞件,外皮金黃香脆、中間鮮嫩多汁,好正,係會令人吃完再想吃的炸雞飲品:汽水跟蘋果汁滋味的日本拉麵小食店

餐廳好光猛,座位數目都不少,今晚都不用等位便可入座了
跟朋友一人點了一款拉麵、小食和飲品,之後靜待食物送上
前菜

款款口味都不同,很開胃
送餐速度都很快。吃過前菜後,食物都一一送上了

朋友所點選的柚子辛口拉麵
但呢個味道好特別,清清的又滿滿柚子香,不會令人覺得油膩

叉燒大大片滿滿肉感
拉麵麵條是這樣的,配埋湯汁來吃,美味極了

另外,這是我點的海老燒鹽麴拉麵,
海老燒鹽麴拉麵

呢款叉燒是這樣的,有別有一番風味了
大大隻蝦,真是超喜歡
呢款是配以曲麵,麵身較為粗身的

飲品:汽水跟蘋果汁

滋味的日本拉麵小食店
2019-03-12
$150 (Dinner)
2019-03-16 52 views
諗左好耐情人節去邊慶祝好,最後決定我地要特別啲,一於黎荃新天地食拉麵!一係唔食,一食緊係要食最好,海老燒鹽麴拉麵!淨係聽個名都好豐富,好大隻蝦呀!我地咁岩坐bar枱,可以睇住open kitchen用火槍燒海老!海蝦咬落蝦肉好實好新鮮,仲有芝士粟米紅蘿蔔,好好味!湯底係鹽麴帶咸味,唔會太濃!我地一人一碗!唐揚雞塊,炸雞香脆,雞肉嫩滑,幾正!炸軟殼蟹都唔細隻!叫左一杯特飲,士多啤梨乳酸梳打,仲有一杯可爾必思。

湯底係鹽麴帶咸味,唔會太濃!

我地一人一碗!

唐揚雞塊,炸雞香脆,雞肉嫩滑,幾正!

炸軟殼蟹都唔細隻!

叫左一杯特飲,士多啤梨乳酸梳打,仲有一杯可爾必思。
2019-02-14
2019-03-12 40 views
經過荃新天地,之前見到新開張了一排都已經想試試。今晚終於有機會放工約老公一齊食。餐廳主打拉麵,見到黑豚肉拉麵係廚師推介我就即刻落單叫啦。老公就選擇咗海老鹽麴拉麵,係期間限定㗎有時外面啲拉麵過份油膩,食兩啖就會好滯咁。呢度都唔算,因為叉燒冇乜肥肉,湯底都係比較清嘅豬骨湯㡳。面底係比較幼生的,可以夾埋啲湯一齊食會入味啲海老鹽麴拉麵,一放落枱我聞到好香。條蝦有成隻碗咁大條,餸嘅份量好多呢個拉麵面底就係用比較粗嘅曲面,食落比較有咬口炸雞嫩滑,雞肉入味,啱晒最鍾意煎炸野嘅老公鹽燒鯖魚好大條同好厚肉,抵食,唔會過鹹調味剛剛好
呢個拉麵面底就係用比較粗嘅曲面,食落比較有咬口
炸雞嫩滑,雞肉入味,啱晒最鍾意煎炸野嘅老公
鹽燒鯖魚好大條同好厚肉,抵食,唔會過鹹調味剛剛好
2019-03-09 878 views
朋友住荃灣,佢話荃新天地開咗金田家, 呢間喺九州福岡起家,榮獲日本拉麵大獎, 有九州第一拉麵之美譽的拉麵店,梗係要試下啦餐廳光猛寬敞,我哋仲坐喺窗邊卡位,對住荃灣大會堂,好舒服而家期間限定海老鹽燒麴拉麵,大大隻虎蝦 開邊兼彈牙,鋪滿雜菜粒同蛋黃醬,好香好味,仲有粟米,溏心蛋,腩肉,碗湯鮮甜到呀朋友叫咗辛子黑蒜拉麵,用豚骨同蒜子淆成湯,好香濃,豚肉油層分明,油香美味仲可以揀走蔥,正常或者多蔥,麵都可以揀軟硬度,十分貼心,朋友忍唔住再追多加一客腩肉另外揀咗兩個小食,築前煮有菇,蓮藕,甜豆,魔芋,索曬啲湯,清甜可口。吉列蠔,一口咬落去,外層香脆,裏面又嫩又多汁。飲品叫咗士多啤梨乳酸梳打,同薑汁柚子梳打,酸酸甜甜。真係估唔到喺荃灣都食到九州第一拉麵

餐廳光猛寬敞,我哋仲坐喺窗邊卡位,對住荃灣大會堂,好舒服

而家期間限定海老鹽燒麴拉麵

築前煮

吉列蠔,一口咬落去,外層香脆,裏面又嫩又多汁。

吉列蠔

飲品叫咗士多啤梨乳酸梳打,同薑汁柚子梳打,酸酸甜甜。

真係估唔到喺荃灣都食到九州第一拉麵

2019-02-25
$211 (Lunch)
築前煮
2019-03-07 116 views
之前經過荃灣荃新天地看到”九州第一拉麵”這個招牌, 被吸引著。終於這天找到機會來到金田家一試喇!位於荃新天地一樓的分店,座位闊落,我們到的時候時間尚早, 店員很快便安排我們入座。主打九州拉麵的餐牌,咁當然其實店家不止拉麵可選啦。還有不同小食及飯類等!主食方面我們選擇了 - 辛子黑蒜拉麵, 店員會詢問食客要否走蔥, 拉面軟硬度等, 我就喜歡較硬的拉麵, 可以有這樣人性化的選擇很好哦!拉麵上枱一刻已經嗅到濃濃的豬骨湯底味喇! 鰻魚飯– 大大片的鰻魚, 啖啖肉, 邊位燒得微濃香口, 鰻魚汁不過咸男爵薯餅( 牛肉薯餅及紫薯甘粟薯餅)牛肉薯餅帶少少甜, 軟滑口感, 外面炸得脆口不油膩大愛紫薯甘粟薯餅, 香濃紫薯味道, 甜甜的, 鬆軟的, 作為甜品亦可哦!炸軟殼蟹軟穀蟹炸得香口, 軟穀蟹本身帶羔, 甘香可口, 最愛伴以沙律醬同吃!薑汁柚子梳打, 有點像薑啤的味道, 配以柚子味, 味道清新不過甜!巨峰乳酸梳打, 好重的提子味, 亂酸味不多, 但香甜可口!滿意的一餐
終於這天找到機會來到金田家一試喇!

拉麵上枱一刻已經嗅到濃濃的豬骨湯底味喇!
鰻魚飯
男爵薯餅( 牛肉薯餅及紫薯甘粟薯餅)
牛肉薯餅帶少少甜, 軟滑口感, 外面炸得脆口不油膩
炸軟殼蟹
巨峰乳酸梳打, 好重的提子味, 亂酸味不多, 但香甜可口!

滿意的一餐
2019-03-06 29 views
之前經過見到荃新天地開左間新既拉麵店,今日終於黎試下,店鋪好大好新,坐得幾舒服。一早上網睇過好多人推介抽子辛口拉麵,就試下呢個。抽子味好香好濃郁,辣味就唔覺有,但都好好味。拉麵的硬度可按個人喜好選擇,我揀了適中。朋友喜歡吃辣,所以試左個激辛拉麵。辣度唔會太辣,剛剛好,而湯底濃味也剛剛好,唔太油,味道十足。叉燒燒得好入味,十分香口。小食點了餃子及炒野菜。餃子外面炸的好炸,內面卻很juicy,值得一試。而炒野菜炒得好香,有菇,菜,紅蘿蔔等等。