2019-03-21
今日出荃灣買電器,順便睇下荃新天地有咩好食先,經過間日本設計嘅鋪頭唔知食乜已經吸引咗我呢個日本控啦睇真啲,原來日式拉麵店,未食過就食下啦入到去,環境又幾靚又舒服睇睇餐牌先一點完餐,職員就拎咗個小食比我哋左手邊類似係黑木耳咁,有小量豆干中間係海帶,有好好好輕微辣去帶出味道右手邊係豆,甜甜地等拉麵期間有啲開胃小食都唔錯士多啤梨乳酸梳打 同 巨峰乳酸梳打推介士多啤梨味黑豚拉麵超大碗,黑豚肉超大塊又好味食拉麵最最最重點其實係個湯同麵麵落單時有得選擇咩口感嘅,我選擇咗中間普通嘅,唔太硬又唔太淋,除咗口感,味道也一流講下個湯先,真係超香濃豬骨湯味,重點係骨膠原超多,好味到成碗湯飲哂其實最想提及嘅係可以一邊食都不需要飲品,呢點可以證明絕無味精,講到有點誇張賣廣告咁,係因為我真係好耐好耐冇食過咁高質嘅拉麵海老燒鹽麴拉麵呢個麵,職員話因爲係麴麵,所以冇得選擇麵嘅口感道,雖然我唔知咩係麴麵,但勇於嘗試新嘢嘅我當然會食下啦,我食落彈牙過拉麵少少湯底係超香濃嘅龍蝦湯味,呢個湯都係好好飲,但我始終都係覺得豬骨湯好飲啲至於隻蝦係超巨大,我哋開頭都研究咗一輪,夠竟點食好🤣隻蝦大到夠2個人食,面頭有芝士醬,都幾惹味,
睇真啲,原來日式拉麵店,未食過就食下啦
入到去,環境又幾靚又舒服
睇睇餐牌先
一點完餐,職員就拎咗個小食比我哋
左手邊類似係黑木耳咁,有小量豆干
中間係海帶,有好好好輕微辣去帶出味道
右手邊係豆,甜甜地
等拉麵期間有啲開胃小食都唔錯
士多啤梨乳酸梳打 同 巨峰乳酸梳打
推介士多啤梨味
黑豚拉麵
超大碗,黑豚肉超大塊又好味
食拉麵最最最重點其實係個湯同麵
海老燒鹽麴拉麵
至於隻蝦係超巨大,我哋開頭都研究咗一輪,夠竟點食好🤣
隻蝦大到夠2個人食,面頭有芝士醬,都幾惹味,除咗大蝦外,仲有蛋同豚肉,呢個麵都係冇得輸
吉列蠔
呢個真係好正,佢用好大隻嘅蠔,我哋研究佢似係自家制,實情係咪就唔知啦,點解咁講,因為食得出,佢啲粉漿似係人手去整,唔似加工,因為佢嘅粉撲得好,所以食落啲蠔汁係包住哂,冇流失走,所以食到原汁原味嘅蠔
炸軟殼蟹
原隻蟹又係好大隻,除咗檸檬仲有3款味粉去點嚟食,其實啲粉唔錯,但我鍾意原汁原味多啲
總括嚟講,呢度嘅拉麵真係堅好食嘅
相比起日本過江龍開過嚟嗰間,我會選擇食金田家,打篇食評就係要比自己記錄一下呢間係再可以幫襯嘅食店之一🤣