2010-11-08 16 views
接完女朋友放學,之後,去完SARA睇衫,行下CITYSUPER,愛現左新開左一檔賣日本食品的小商店,主打全日本入口的抺茶同雪糕, 日本的抺茶一向都出名夠味道,於是就試一試,有3種選擇,淨云呢/抺茶/雙溝,揀左第3者,1)雪糕份量夠足,唔似一般商店,捲一圈就算2)云呢食上口好滑流,軟綿綿,上級之選.跟住,個抺茶都值回票價,茶味濃,同平時食開的綠茶完全唔同味,原因就唔清楚,日本食品真係好價錢合理,二十幾蚊,可以試下

有3種選擇,淨云呢/抺茶/雙溝,揀左第3者,

1)雪糕份量夠足,唔似一般商店,捲一圈就算

價錢合理,二十幾蚊,可以試下
2010-10-19 3 views
一心為綠茶味雪糕而來, 但去到單綠茶味己賣晒, 唯有要雙色.一向不喜歡吃雪糕筒, 但雪糕杯的話有期他配料但雪糕份量相對較少, 加上對配料也不什喜愛, 最後都系要返筒裝.質感輕盈, 充滿牛奶味~ 而綠茶味像真度亦高, 綠茶迷必吃單綠味會好滿足, 包括小妹在內, 下次一定要試返!是近期吃啲雪糕當中, 就滿意啲~

是近期吃啲雪糕當中, 就滿意啲~

2010-10-10
  • 綠茶雪糕
2010-10-15 18 views
首先.呢間店在city super門口環境一定唔錯,店員都用心介紹產品.鼓勵人客試食....37元一杯雪榚.雪榚的成份配料全部係日本做的.絕不過份...牛奶同抹茶的濃度等如飲真正牛奶同抹茶.而且質感勁滑.....配角十勝紅豆,不是太甜...有咬口...抹茶啫喱.同様味濃堅韌...而白玉麵粉味重..口感佳....最重要成杯雪榚唔算凍,一的都唔冰,好味到難以形容...第一次做食評講呢句...各位末試的食家...支持大家去試.試完一定俾笑臉.仲回味緊杯雪榚
價值37元
講明雪榚的成份

配角十勝紅豆,不是太甜...有咬口...
最重要成杯雪榚唔算凍,一的都唔冰,好味到難以形容...
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
講明雪榚的成份
價值37元
2010-10-07 12 views
我和老婆到沙田除了打算到UCC試自助沙律吧外, 還有另外一個任務, 就是要食近期在Openrice排名上升得很快, 打進了近30日十大升幅榜的菓匠茶屋內之綠茶牛乳軟雪糕.菓匠茶屋的產品, 我們之前已經試過, 當時是買了它的綠茶紅豆mochi, 老婆一試就讚不絕口, 對這兒的食品非常之有信心, 所以今次見到它的軟雪糕能夠受到大家的好評, 我們絕不感到意外. 亦相信它不會令我們失望. 雖然已有一段時間沒有來過, 但店子仍一如以前, 位於City'Super內收銀處的旁邊, 離遠已經看見大大個綠茶雪糕的牌子掛在店子的上方, 所以很容易找. 去到時已經有6-7個人在排隊購買,雪糕味道有三種, 分別是宇治抺茶, 北海道牛奶和包含兩種味道的扭紋款式. 淨抺茶味賣26元, 北海道牛奶味賣22元, 扭紋味則賣24元, 可以連脆cone或不連脆cone. 如果想豐富些, 亦可以選擇加其他的配料, 共有三種配搭, 分別是十勝紅豆+日本白玉(mochi) : 加8元 日本白玉(mochi)+抺茶啫喱 : 加10元十勝紅豆+日本白玉(mochi)+抺茶啫喱 : 加13元 商議一輪後, 我們選了扭紋味+十勝紅豆

淨抺茶味賣26元,
北海道牛奶味賣22元,
扭紋味則賣24元,

十勝紅豆+日本白玉(mochi) : 加8元
日本白玉(mochi)+抺茶啫喱 : 加10元
十勝紅豆+日本白玉(mochi)+抺茶啫喱 : 加13元

商議一輪後, 我們選了扭紋味+十勝紅豆+日本白玉這個組合, 成本是32元

這兒的北海道牛奶雪糕, 當然是用今夏紅到發紫的3.6牛乳所做, 之前已經試過用這牛乳做的甜品, 今次轉為軟雪糕, 一食入口, 嘩! 好味到不得了
! 牛乳味極度濃烈, 簡直充滿了每個味蕾
, 明顯用料充足, 牛奶落得很重手, 跟老麥或7記的相比完全是天上和地下的分別, 原來用北海道3.6牛乳做的軟雪糕可以好食到這個地步. 抺茶味道剛剛好, 有豐富綠茶味之餘又不會太過苦
, 一食就知是用了上等的綠茶粉而製成. 最難得的是軟雪糕真的做如絲般軟滑
, 滑溜的程度絕對是頂級的水準, 即使雪糕吞下後, 濃濃的牛奶和抺茶味還會殘留在口中, 這杯絕對是我食過有史以來最香濃和軟滑的一次軟雪糕

不單只軟雪糕好味, 連另加的十勝紅豆和日本白玉也異常出色. 紅豆味道很濃
, 甜度啱啱好, 吃了不會有過漏之感; 日本白玉雖然沒有任何餡料在內, 但咬落去細啐之下可以感覺到陣陣的麵粉香味, 而且這兒的mochi非常煙韌
, 和帶甜味的紅豆一起吃簡直是絕配之組合.

總之, 這裏的軟雪糕由於在用料方面一絲不茍, 所以味道上一定是滿分了. 雖然和坊間很多賣軟雪糕的地方相比, 價錢上是貴了一大截, 但仍然是貴得有道理, 難怪我們在City'Super品嚐雪糕時, 不斷有人幫趁, 拿著一個cone邊行邊食. 所以有質素的食物幾時都是有市場的. 鍾意抺茶或牛乳味雪糕的你一定要試, 絕對值得推介

下次會試純宇治抺茶味連脆cone, 大大杯一路行一路食好開心呢
!
大大個雪糕公仔, 好易認
三款味道加三種額外配料
極品軟雪糕, oiishi呢!!
2010-10-03
大大個雪糕公仔, 好易認
三款味道加三種額外配料
極品軟雪糕, oiishi呢!!
  • 抺茶北海道牛奶軟雪糕
2010-09-27 129 views
從openrice中得知這間「菓匠茶屋」的軟雪糕十分香滑美味,既然這天一場來到沙田,又怎能不試呢?在「宜家咖啡室」吃過經典的「瑞典肉丸」後,往新城市廣場閒逛了一會,然後便來到這位於新城市廣場一期2樓 City' Super內的「菓匠茶屋」,一試它的美味軟雪糕。這裡的軟雪糕基本上其實只得兩種,分別是「牛奶味」和「綠茶味」,這兩種基本味道可以兩溝成為「綠茶牛奶扭紋軟雪糕」。除了最基本的雪糕筒外,還有杯裝。而可加的配料就有「北海道十勝產紅豆」、「日本湯丸白玉 」和「宇治綠茶啫喱」等,只要加錢,便可任由客人配搭。因為怕純綠茶味會太過苦澀,又想試試北海道3.6牛奶的滋味,所以要了一個「綠茶牛奶扭紋軟雪糕筒」。這軟雪糕原來真的名不虛傳,非常好味,牛奶味香甜幼滑,綠茶味就茶味濃郁。難怪它的宣傳牌介紹它的軟雪糕是由北海道的特選3.6牛乳製成雪糕漿,而綠茶味則是以日本進口的宇治抹茶粉混和雪糕漿製成,所以奶味特別純滑濃郁,而綠茶味特別清新香濃了。這次吃的「綠茶牛奶扭紋軟雪糕筒」正好把這兩種不同的味道一次過試齊,既不太甜,也不太苦,味道剛剛好,實在忍不住要說一句 Oishi 呢!雖然這裡的主打是甜得膩人的軟

,牛奶味香甜幼滑,綠茶味就茶味濃郁。

雖然這裡的主打是甜得膩人的軟雪糕,不過這裡都有其他的食品賣,好像「日式大福餅」和 「Mochi x Chocolate」等,看那賣相都頗為吸引,要是下次再來幫襯,真的要試試呢!
其實這個是兩溝的扭紋軟雪糕
有關這軟雪糕用料的介紹牌
這裡各款雪糕款式配搭的樣辦
店舖門面
其實這裡還有其他食品賣
$24 (Other)
其實這個是兩溝的扭紋軟雪糕
有關這軟雪糕用料的介紹牌
這裡各款雪糕款式配搭的樣辦
店舖門面
其實這裡還有其他食品賣
  • 綠茶牛奶扭紋軟雪糕筒
2010-09-12 3 views
red bean 大福 (39/ 4 pieces after discount): 很多紅豆, 不甜,薄薄的皮很煙韌,好味! good for sharing in teatime. as there is no preservative in the 大福, it can only be kept for 3 days. I kept it in the fridge and enjoyed it after it returned to room temperature on the 3rd day of purchase, it was still very soft and delicious. there is also a set of four kinds of 大福, including white bean, red bean, sesame and green tea. I will try next time!

2010-09-09
TakeAway
$10 (Tea)
2010-09-07 15 views
$24一支雪糕??咁貴你都買?!係~為左試一次綠荼雪糕!!綠荼+牛奶扭紋雪糕 $24原本想買淨綠荼..但會唔會太濃呢?!試一試先...綠荼味好出..食到荼味..牛奶味都唔錯~相比起出面既雪糕...你試完呢個你絕對會覺得呢d先係雪糕喔~值得一試架!!
$24一支雪糕??咁貴你都買?!
係~為左試一次綠荼雪糕!!
綠荼+牛奶扭紋雪糕 $24
原本想買淨綠荼..但會唔會太濃呢?!
試一試先...綠荼味好出..食到荼味..

牛奶味都唔錯~

值得一試架!!
綠荼牛奶扭紋雪糕
2010-09-05
綠荼牛奶扭紋雪糕
  • 綠荼+牛奶扭紋雪糕
2010-09-01 2 views
在新城市的citysuper行街街 發現了一條小人龍, 原來大家都係為了一杯扭絞綠茶雪糕而排隊 (條隊唔係好長, 不過都有五六人)我都好想知點解咁好人食, 所以就排埋一份 支軟雪糕雪糕的部份都幾多, 所以我要用匙更食 味道真係好正, 哈哈 牛奶有股酥香, 綠茶的味道偏柔, 組合成一枝日本味十足的軟雪糕, 真係好正, 所以下次會再買的, 一定一定
在新城市的citysuper行街街

我都好想知點解咁好人食, 所以就排埋一份
支軟雪糕雪糕的部份都幾多, 所以我要用匙更食
味道真係好正, 哈哈
2010-08-29
Waiting Time
7 Minutes (TakeAway)
雖然我唔係周遊列國食過好多地方既雪糕不過呢一個真係算我食過最好味既軟雪糕本來見到$24一個甜筒真係不太想買不過個店員好有誠意地邀請試食試左一啖之後發覺真係好好咪就買左一個食喇叫左扭紋(即係牛奶溝綠茶)雪糕牛奶果邊,真係食到北海道牛奶果隻味綠茶果邊,有些少甘苦味,可能因為綠茶味太重關係不過整體都叫好味道而口感方面,唔會好稀,入口變水,又唔會好稠,溶都唔識溶佢係入口之後,浪兩浪,味道散發之餘亦融化於口中簡直係至高境界而個甜筒亦好好味,唔同普通果D乾憎憎又脆到硬佢係有D似食薯片既口感唯一缺點係太大份,兩個人拍拖食就GOOD但係一個人食一個的話食到最尾會膩如果佢可以整一個$15 既細筒就好去沙田的話絕對值得一試!!
雖然我唔係周遊列國
食過好多地方既雪糕
不過呢一個真係算我食過最好味既軟雪糕

本來見到$24一個甜筒真係不太想買
不過個店員好有誠意地邀請試食
試左一啖之後發覺真係好好咪
就買左一個食喇

叫左扭紋(即係牛奶溝綠茶)雪糕
牛奶果邊,真係食到北海道牛奶果隻味
綠茶果邊,有些少甘苦味,可能因為綠茶味太重關係
不過整體都叫好味道
而口感方面,唔會好稀,入口變水,又唔會好稠,溶都唔識溶
佢係入口之後,浪兩浪,味道散發之餘亦融化於口中
簡直係至高境界

而個甜筒亦好好味,唔同普通果D乾憎憎又脆到硬
佢係有D似食薯片既口感

唯一缺點係太大份,兩個人拍拖食就GOOD
但係一個人食一個的話食到最尾會膩
如果佢可以整一個$15 既細筒就好

去沙田的話絕對值得一試!!
介紹
太美味了 :) 扭紋(牛奶溝綠茶)雪糕
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
介紹
太美味了 :) 扭紋(牛奶溝綠茶)雪糕
  • 扭紋(牛奶溝綠茶)雪糕
2010-07-15 5 views
今天經過這裡,看見綠茶軟雪糕.....嘩~~好似好好食咁!因為睇見點食物張圖杯綠茶雪糕D色好深呀~心想....一定好濃既綠茶味啦!決定買來品嚐一下~~~一杯綠茶軟雪糕$26到手啦~~~賣相頗美~~吃第一口時~~~OH綠茶味淡,奶味重,不是想像一回事(H字頭牌子綠茶味還是最好)唯一可取,個雪糕筒夠脆..哈哈!!!$26...太貴了吧!!!!!
今天經過這裡,看見綠茶軟雪糕.....
嘩~~好似好好食咁!
決定買來品嚐一下~~~
一杯綠茶軟雪糕$26

到手啦~~~賣相頗美~~
吃第一口時~~~OH

唯一可取,個雪糕筒夠脆..哈哈!!!

$26...太貴了吧!!!!!
2010-07-14
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$26 (Tea)
2010-04-20 4 views
成日經過都冇試過 今次終於試左啦未食過所以問下有冇得試食啦個店員都好nice用"匙羮整左一啖黎 都好大啖架好滑呀又好濃tim嗌左杯買綠茶牛奶軟雪糕有紅豆加白玉一粒粒果d係咪白玉!?唔知呢紅豆又唔係好甜 岩岩好白玉!?好QQ呀!!下次再試埋其他味先. ..不過又d貴
成日經過都冇試過 今次終於試左啦
未食過所以問下有冇得試食啦
個店員都好nice用"匙羮整左一啖黎 都好大啖架

好滑呀又好濃tim
嗌左杯買綠茶牛奶軟雪糕有紅豆加白玉
一粒粒果d係咪白玉!?唔知呢
紅豆又唔係好甜 岩岩好
白玉!?好QQ呀!!
下次再試埋其他味先. ..不過又d貴
2010-04-14
$15 (Tea)
2010-04-15 12 views
之前试过一田卖的蕨饼,就是用蕨菜根提取的淀粉做的麻薯,类似糯米团的口感不过是透明的,蘸黄豆粉黑豆粉芝麻粉朱古力粉黑糖或者绿茶粉来吃很喜欢吃这种QQ的东西,一田里面立食区旁边卖的那种,16.8一小盒,看着不多,其实超级饱肚正好看到果匠茶屋也有卖的,原味配黄豆粉的是20元一盒,抹茶味配绿茶粉(或者绿茶味配抹茶粉?)的是4元一盒,好贵,前者售罄,但还是图个新奇试了一下后者打开盒子,说实话卖相很不好,那层绿色让我想起了发霉的食物……用小叉子挑起一块来,发现切得过于粗犷,让人无法下口,而且蕨饼挤满了盒子,本该用来蘸的绿色粉末全部撒在上层,一下子弄得到处都是,令人十分狼狈切得过大的另外一个缺点是由于蕨饼的表面才能蘸取到粉末,所以就蘸不到足够的粉相比之下,一田出品的蕨饼切成经营剔透的小小块,即使是小朋友都可以很轻易地一口一块,黄豆粉则分开装一小袋,而且盒子够大,方便蘸取,这样的设计虽然是细节,但让人感觉才贴心味道方面更加失败,全无清香的感觉,只有一个字就是甜,甜到既没有抹茶味又没有绿茶味,腻得让人吃完一块就反胃虽然很心痛那些钱,但我仍然不得不将整盒蕨饼送入垃圾箱原味的,估计也离不开一个甜字,我是不敢

虽然很心痛那些钱,但我仍然不得不将整盒蕨饼送入垃圾箱
原味的,估计也离不开一个甜字,我是不敢再试了

后来者,要慎重!
2010-04-13 5 views
自上次飲完Godiva好好味綠茶白朱古力後, 好似鍾意左綠茶味嘅野, 見呢樹有綠茶同北海道牛奶味軟雪糕,兩樣都好想試bor, 就試"扭紋"啦, 牛奶味都夠奶味, 仲有少少好似牛油咁味, 感覺都幾rich, 而綠茶除左應有嘅茶味外, 仲有少少奶味, 都相當唔錯, $24一杯軟雪糕好似幾貴咁, 但其實都幾大杯下, 食完都幾飽!
食到半路先記得影相
食到半路先記得影相
北海道牛奶雪糕 ($20) - 有甜筒有杯裝. 我CHOSE了杯裝我就覺得好CREAMY, 好奶, 原本覺得好好味, 點知朋友的一句:" 乜北海道咩?唔覺既?同M記有乜分別????"哈哈! 吃落又係喎, 不過其實都有既, 都食到北海道牛奶味, 不過唔重, 但我都好BUY~有機會試埋佢個抹茶牛奶雪糕先~

有機會試埋佢個抹茶牛奶雪糕先~
北海道牛奶雪糕
北海道牛奶雪糕
2010-01-15 17 views
食左好耐, 但一直都唔得閒寫~圖左係期間限定既草莓大福 $15@入面係成粒士多啤梨~不過粒士多啤梨就有少少酸~但其實成粒個配搭好好因為一般大福皮係略甜, 但今次就配搭得好好, 唔會cover左粒士多啤梨既味~圖右係綠茶+栗子蓉草餅 $12@綠茶蓉味比較濃, 如果同埋栗子蓉一齊食就會食唔到栗子味~不過我係分開黎食既, 先食栗子蓉, 再食綠茶蓉咁就會好食好多啦~
食左好耐, 但一直都唔得閒寫~

圖左係期間限定既草莓大福 $15@
入面係成粒士多啤梨~不過粒士多啤梨就有少少酸~
但其實成粒個配搭好好

圖右係綠茶+栗子蓉草餅 $12@
綠茶蓉味比較濃, 如果同埋栗子蓉一齊食就會食唔到栗子味~
不過我係分開黎食既, 先食栗子蓉, 再食綠茶蓉
咁就會好食好多啦~
2009-12-05