2022-02-20 494 views
形 地址:旺角砵蘭街240 - 244號文華商場(MPM)3樓收工想約朋友chii下又唔想去到尖咀咁遠🧐?「形」絕對係你選擇,仲要9點前都係屬於HappyHour,酒鬼🍻之選!飲酒點會唔叫下串燒🍢 $35 - $80/串 送下酒呢,樣樣串燒都好好食呀,好重炭燒味仲要係即叫即整,好食到對絕會encore😆!當中牛舌芯絕對係我最愛,牛舌🥩非常厚肉,帶有少少油香爽口感,好惹味,正!當然唔夠飽嘅你,絕對可以叫日式櫻花蝦炒飯🍚,雖然材料簡單,但炒飯炒得粒粒分明,超夠鑊氣,仲要櫻花蝦夠鹹香,真係功夫十足,不錯。#nicefoodie旺角
形
地址:旺角砵蘭街240 - 244號文華商場(MPM)3樓

#nicefoodie旺角

2021-12-27 232 views
收工想約朋友chii下又好懶唔想去到尖咀咁遠呢度都係一個選擇不過我地入座果陣,待應話調酒師未返工,想飲cocktail既話,要等等了入座會比兩兜仔漬物呢日係牛蒡同蒜頭串燒不過不失啦有d想要既都無貨🤷‍♀️🤷‍♀️唔緊要啦,點其他野沙律本身想要海葡萄點知又無🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣點解成日咩都無架,希望店方可以注意下入貨問題啦飲品點左兩杯cocktail 唔知點解滿成咁仲咁多冰,係咪特色黎?因為d冰溶果陣,滴到成檯都係水
收工想約朋友chii下

有d想要既都無貨🤷‍♀️🤷‍♀️
唔緊要啦,點其他野

沙律本身想要海葡萄
點知又無🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
點解成日咩都無架,希望店方可以注意下入貨問題啦

飲品點左兩杯cocktail
唔知點解滿成咁仲咁多冰,係咪特色黎?
因為d冰溶果陣,滴到成檯都係水
2021-10-16 1020 views
🍻Katachi Bar & Kushiyaki 形 @katachihkHappy Friday應該要有什麼節目??當然是找個地方喝酒😂TGIF!!「Thank God It's Friday」終於又到休息日。這家居然9點前都屬於HappyHour,絕對是酒鬼之選!大約9點後燈光會調成比較昏暗,音樂也會換成是強烈節奏感,在酒吧桌旁邊還有飛標跟桌球,是嗨起來的節奏🎯🍺生啤1664支裝就已經很不錯,生啤更順口,微微帶果香,一個人就喝了3杯🍢串燒居然有雞心~~沒得飛台灣之後都好久沒吃到,台灣朋友聽到也應該會嚇一跳,一串3顆就$40港,但因為太久沒吃到,所以還是要點啦。牛舌芯跟豚肉蘆筍卷都是可以encore(下面那個爐是裝飾而已,不會熱🥲)🍜和牛炒烏冬味道很清爽,適合喝到一大半時點來暖暖胃,可是就一人份來說還是偏少。最後加點了牛仔骨跟安格斯牛排🔸總結:地點方便,HH喝酒很便宜,但食物味道重口味但畢竟是下酒菜也是很正常~份量來說偏少,男生的話可能炒飯麵要點個2份才會夠飽💲hkd300 – 500 @人🏡旺角砵蘭街240 - 244號文華商場(MPM)3樓#hkiger #hongkong #h

這家居然9點前都屬於HappyHour,絕對是酒鬼之選!

🍺生啤

🍢串燒

🍜和牛炒烏冬

💲hkd300 – 500 @人
🏡旺角砵蘭街240 - 244號文華商場(MPM)3樓

#hkiger #hongkong #hkgirl #hkinfluencer #hkkol #kolhk #foodie #foodiehk #hkfoodie #foodies #cocktail #香港女生 #香港美食 #旺角 #旺角美食 #香港酒吧 #旺角酒吧 #美食日記 #美食推薦 #美食地圖 #美食分享 #餐酒館 #新派菜 #調酒 #串燒 #約會地點 #形katachi #KATACHI #poyeefoodie
2021-10-11 691 views
結婚之後好耐冇去過拍拖,今日去完朗豪坊行街之後,就上網睇吓有咩好嘢食。見到好似開咗間新嘅舖頭,就膽粗粗去試吓。呢間野環境唔錯,係光咗少少,串燒係真係幾好食嘅,唯一少少失望就係冇但爐😂 問咗啲員工,佢哋話個爐唔係真嘅,都係俾人影相用😂😂 啲cocktail 真係溝得幾好飲。我哋叫sex on the beach, 幾甜國好鮮果味,好易入口。Mojito 就係我老公鍾意,我一般,我覺得薄荷,不過我老公都話好好味好fresh👍🏻Overall 來講係幾好嘅選擇😙

Overall 來講係幾好嘅選擇😙
2021-10-09
$300 (Dinner)
2021-10-07 581 views
所有食物都好咸,全店只有三枱客,都食左差唔多兩個鐘,仲要唔飽,等既時間長,酒吧嘅bar tender因為無返,所以唔可以叫雞尾酒,只能order beer and wine,總之性價比超低,唯一讚係服務員態度有禮和藹。共點了6串串燒,雞皮、雞肝、雞腎、雞翼、鵝肝、白鱔,和一碟黑毛豬炒烏冬,連加一$459,其實真係感覺有點中伏,我在Openrice找到這間新店,今次給評語只係希望形店能因此改善下,越做越好。
2021-10-05 478 views
旺角朗豪坊對面MPM 小商場,唔好以為無咩店鋪進駐無好野,相反 識食肯定過去對面食,新進駐的日式串燒mix 酒吧 <Katachi形>有日式串燒,又有高質而飽肚的日式粉麵當然最重要仲有BarTender 駐場放工黎飲番杯食少少野,可以想食飽肚都有得選擇,去過以後你實識再去。Katachi形 晚上餐單除了散叫外,也有不同配搭的晚市套餐,串燒/沙律/炸雞/ 日式炒飯炒烏冬 ,百多元起就有交易, 最重要是可以優惠價28元配搭 啤酒或是cocktail,有酒也有小食, 實有款啱你。先叫了一款沙律炸雞配主食的配搭蟹子沙律 蟹子粒粒晶瑩通透, 青瓜絲即叫即刨, 下面還有大量羅馬生菜新鮮又爽脆。唐揚炸雞即叫即炸, 炸得金黃, 最重要入面勁juicy, 雞肉超嫩滑。日式櫻花蝦炒飯,材料簡單卻是功夫十足 ,炒飯炒得粒粒分明,櫻花蝦夠鹹香, 而且仲炒得超夠鑊氣,一食就知師傅超有功力。另外一款套餐是串燒配主食,和牛炒烏冬, 烏冬炒得煙韌,和牛 一食就知道高質,牛肉的油香加上入口即化, 再配搭娃娃菜的清甜,大推。串燒以小鍋送上, 超有質感日本雞中翼燒得香口 不會過柴豚肉露筍卷露筍 甜甜的,豚肉

旺角朗豪坊對面MPM 小商場,
唔好以為無咩店鋪進駐無好野,
相反 識食肯定過去對面食,

新進駐的日式串燒mix 酒吧 <Katachi形>
有日式串燒,又有高質而飽肚的日式粉麵
當然最重要仲有BarTender 駐場

放工黎飲番杯食少少野,可以想食飽肚都有得選擇,
去過以後你實識再去。

先叫了一款沙律炸雞配主食的配搭

蟹子沙律
蟹子粒粒晶瑩通透,
青瓜絲即叫即刨, 下面還有大量羅馬生菜新鮮又爽脆。

唐揚炸雞

日式櫻花蝦炒飯,

另外一款套餐是串燒配主食,

串燒以小鍋送上, 超有質感

日本雞中翼

燒得香口 不會過柴

豚肉露筍卷

露筍 甜甜的,豚肉薄而香口。

牛舌心

爽又 彈牙,超好食

海蝦

微微鹹香帶海水味,yummy

另外跟餐叫了一杯Mojito, 未飲 外貌已經超吸引人

另外不得不提mocktail買一送一, Cranberry Sangria 甜甜地又帶點微酸, 適合不能飲酒的女士呢。
地點方面:地鐵站E1出口轉過彎就到,所地點方面係冇得輸🤙🏻乾淨度:裝修係好新淨,廁所好乾淨😎點解慢活或者蝸牛一族必到呢?首先你必須抱着一個食法國餐嘅概念!唔可以急,啲嘢食係會慢慢(好似蝸牛咁)送到你張枱。眼見今晚有六張枱,少於20人,眼見三個侍應加一個水吧。我哋兩個人七點前到,食咗一個串燒+炒烏冬餐,同埋加咗3x串燒,支豆,食咗兩個幾鐘頭!嘆……..氣!落咗單15分鐘先至慢慢為你送上一支嘉士伯,再等多10分鐘佢先記得原來有杯紅酒味送上嚟😅然後可能因為驚我哋食嘢食得急,所以大概每15至20分鐘先送上其他嘅嘢食,非常之貼心!如果唔係晚餐時間我又唔肚餓嘅話😂😂😂服務方面:侍應2個生手,係有禮貌嘅,追佢哋嘢食嘅時候就好清楚邊一個係新手邊一個係manager,10分鐘前manager 話5分鐘到,10分鐘後追新手就話等多10分鐘就到!食物方面:份量亦都係適合食飽飯先去嘅你😜
地點方面:地鐵站E1出口轉過彎就到,所地點方面係冇得輸🤙🏻
乾淨度:裝修係好新淨,廁所好乾淨😎

點解慢活或者蝸牛一族必到呢?

食物方面:份量亦都係適合食飽飯先去嘅你😜
2021-09-28
Type of Meal
Dinner
2021-09-24 260 views
巴黎鐵塔雞尾酒🍸Special birthday gathering.同朋友慶祝生日想特別啲?呢叫旺角新開嘅日式串燒店🍢真係好有驚喜!款款滋味串燒同埋特色雞尾酒,🍷食完仲可以篤下桌球挑戰下,滋味出品同輕鬆嘅氣氛,有特色更難以抗拒🥰推薦dinner set,有小食串燒更有飽肚主食,🍘食少少再飲,真係好唔錯。串燒日本雞中亦,日本雞頸肉,🐷豚肉蘆筍卷,牛舌芯同海蝦各有特色。最推薦豚肉蘆筍卷!少見加特別,薄薄嘅豚肉片包住香嫩蘆筍,🥓肉汁鮮嫩之餘,更可食到蘆筍鮮甜味。牛舌芯燒得嫩滑夠juicy,同樣好正~mocktail唔止整得靚,特色signature伴著荔枝香,同自己釀製梅酒🥃都酸酸味味好入口。飲完酒覺得仲想試其他?鵝肝多士🍞同燒蠔都值得一試!鵝肝整得出色,油脂甘香,入口即融,夾埋香口多士超級滿足!🦪燒蠔肥美鮮味,串燒一定係佐酒佳餚😉因為係生日正日,所以有驚喜❣️店舖悉心送上雞尾酒巴黎鐵塔,唔止igable,紅色杯西瓜味香甜,甜甜哋女仔表示好鍾意!有得食,有得玩,服務超warm又會不時同你傾下計,鬧市放鬆好去處😘@katachihk 📍旺角

@katachihk
📍旺角
2021-08-18 660 views
旺角朗豪坊附近開了一間日式串燒酒吧主題的餐廳,他們的串燒和飲品都好正!餐廳環境都好大,還有桌球枱供客人玩樂!餐牌上有多款日式食物可以選擇,而且飲品亦有多款可以選擇!漬物拼盤,漬物拼盤有淮山、牛蒡、明太子沙律和蒜頭,幾款都是爽口的漬物,淮山帶有少許芥末味,而我特別喜歡吃日式的蒜頭漬,食落不會有好濃的蒜味,食完覺得特別開胃!雞泡魚乾,不會燒到好乾身,食落亦不會好硬,甜甜地,好岩送酒!日本銀鱈魚乾,望上去顏色似魷魚絲,口感脆口,又係一款送酒的小食!海葡萄沙律,這裡的海葡萄沙律好抵食,有大量海葡萄,沙律菜拌上了日式柚子醋,酸酸味味,非常開胃!法國鵝肝 ,鵝肝即叫即整,厚身而且好香口,夾上多士一齊食更美味!喜之次,剛剛燒出來的喜之次,魚尾位置燒到脆卜卜,魚肉嫩滑juicy,再配上酸汁一齊食,特別美味!豚肉蘆筍卷 ,蘆筍用上豚肉薄片包著,外層脆卜卜,內裡爽口而且有種好fresh的感覺!日本雞全心 ,雞心用上全心,所以比平時出面食到的大少少,味道惹味!日本腎、雞軟骨,兩者口感都好爽口,鹽份都好夠,口感豐富!鮮白鱔 ,白鱔口感爽身,魚肉彈牙,用上鹽燒,更能突出鮮味!牛舌芯 ,非常厚肉,口感爽口,味道惹
餐廳環境都好大,還有桌球枱供客人玩樂!
餐牌上有多款日式食物可以選擇,而且飲品亦有多款可以選擇!
日本腎、雞軟骨,兩者口感都好爽口,鹽份都好夠,口感豐富!
鮮白鱔 ,白鱔口感爽身,魚肉彈牙,用上鹽燒,更能突出鮮味!
牛舌芯 ,非常厚肉,口感爽口,味道惹味!
海虎蝦 ,海蝦好大隻,而且已經去殻,爽口彈牙!
KATACHI Delight,這杯cocktail只係賣相已經好靚,用上冰底鎮住,冰底仲加入花粒特別靚!飲品上面加入氮氣整成個波波,影相打卡一流!飲品是檸檬味再加上酒味,酸味味咁幾好飲!
Passion Fizz,這杯mocktail其實是熱情果紅茶,好香熱情果味,酸酸甜甜,加上紅茶的澀味,味道都唔錯!
另外凡生日惠顧餐廳,餐廳會送一個巴黎鐵塔酒set給客人,還會播生日歌,氣氛非常正!
2021-08-11
Type of Meal