Restaurant: Katsudo
Info:

2024-04-23 373 views
呢間係位於上環禧利街。在上環地鐵站A2出口,行兩分鐘就到。好容易搵到。食店牆身掛咗一啲貓貓嘅畫,好得意!我見呢度主打係食滑蛋,所以我都叫咗一碟叉燒滑蛋飯。果然係唔錯👍⭐️ 自家製叉燒日本滑蛋飯 $62叉燒份量多。佢哋選用日本雞蛋,所以D蛋特別滑。滑蛋舖滿飯上面,賣相好吸引。加上自家製的叉燒,和自家製豉油,味道好好👍飲品我叫了凍柚子蜜,套餐加$2便可。食店最後落單時間係五點半。六點鐘關門。所以如果要去光顧的話,記得要五點半前去到。店舖員工都有禮貌和友善。
食店牆身掛咗一啲貓貓嘅畫,好得意!

⭐️ 自家製叉燒日本滑蛋飯 $62

飲品我叫了凍柚子蜜,套餐加$2便可。

店舖員工都有禮貌和友善。
2024-04-16
$70 (Tea)
  • 自家製叉燒日本滑蛋飯
2024-04-19 365 views
經開上環入咗去間茶記食Tea,朋友大大力推介,話性價比高喎🤣 先要咗個自家製蟹籽醬三文治,配料方面除咗有雞蛋、蟹子醬同生菜之外,主菜可以選擇要蟹柳、豚肉腸、叉燒或五香肉丁。份量好大,超級厚身,蛋唔乾,味道出,麵包微微烘過,咬落脆身,搭配蟹子醬好好味。另外要咗個招牌嘅印尼雙撈麵,配炒日本滑蛋同肉眼豬扒。好有驚喜,撈麵軟硬度適中,唔鹹,感覺健康、滑蛋真係好滑,豬扒厚身,入口超嫩,啖啖肉。飲品要咗熱鮮薑汁奶茶同檸樂煲薑,出面比較少見,飲落順滑,值得一試。

呢間以為又日本餐廳,原來為茶餐廳以為有好多茶餐廳嘅菜式,又原來主打豬肉! 真係好特別呀! 自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉人氣推介套餐,意粉配4.3 牛奶炒日本滑蛋及鮮牛油多士! 叉燒是自家製,肥瘦適中,入口軟腍,湯底呈奶白色,非常濃郁! 用咗日本雞蛋嘅炒蛋,色彩鮮艷,半熟流心嫩滑,又有蛋香! 叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯份量都幾多,炒蛋覆蓋成碟飯,夾雜好多叉燒及蝦仁,蝦仁幾大隻又爽甜,雞蛋保持滑溜,加上自家製甜豉油,特別惹味!呢度仲有薑汁奶茶,順滑香濃,有陣陣薑味,微辣溫厚至於椰汁冰冰紅豆冰,上面加上厚厚的cream,紅豆沙沙,與椰汁比較剛好,夏日炎炎最好嘆一杯!
呢間以為又日本餐廳,原來為茶餐廳
以為有好多茶餐廳嘅菜式,又原來主打豬肉! 真係好特別呀!

自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉

叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯

呢度仲有薑汁奶茶,順滑香濃,有陣陣薑味,微辣溫厚

2024-04-13 171 views
上星期六約左朋友去中環行街,行到咁上下唸住搵間茶記食下野,就揀左呢間特色香港小店,支持下本地人🫶🏻我地每人都叫左招牌-自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉常餐😜🩵主食:自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉$63常餐配4.3牛奶炒日本滑蛋+鮮牛油多士,我就加左$5轉奶油大脆豬,炒蛋用日本蛋炒出非常鬆軟嫩滑,仲有蛋香,奶油豬咬落脆口,叉燒食落吾會好韌,意粉配埋忌廉豬骨湯,令意粉好入味同昇華左☺️🩵飲品:凍奶茶叫左凍奶茶小甜小冰,飲落香滑可口,好有水準👍🏻

我地每人都叫左招牌-自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉常餐😜

🩵主食:自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉$63

🩵飲品:凍奶茶
叫左凍奶茶小甜小冰,飲落香滑可口,好有水準👍🏻
2024-04-13 182 views
去澳門玩之前系上環食個靚早餐先,搵左間高質茶記食咗個常餐,食飽飽先再過大海再搏殺自家製蟹子醬三文治$42自家製蟹籽上三文治有四款簡,揀咗蟹柳、生菜、雞蛋同埋蟹籽醬三文治起碼用咗三隻蛋,超級厚身蟹柳同埋個蟹籽醬好夾,蟹籽醬有少少似沙律醬,好和味另外叫咗杯熱朱古力,朱古力味非常之濃郁蟹柳豚肉腸出前一丁$51蟹柳豚肉腸湯意粉轉咗做出前一丁,湯底照跟自家製濃厚雞湯出前一丁煮得啱啱好夠爽身,配雞湯個味都好match記得要加$5轉奶油豬,甜甜地個包又脆身好好味

自家製蟹子醬三文治$42
自家製蟹籽上三文治有四款簡,揀咗蟹柳、生菜、雞蛋同埋蟹籽醬
三文治起碼用咗三隻蛋,超級厚身
蟹柳同埋個蟹籽醬好夾,蟹籽醬有少少似沙律醬,好和味

另外叫咗杯熱朱古力,朱古力味非常之濃郁
蟹柳豚肉腸出前一丁$51
蟹柳豚肉腸湯意粉轉咗做出前一丁,湯底照跟自家製濃厚雞湯
出前一丁煮得啱啱好夠爽身,配雞湯個味都好match

記得要加$5轉奶油豬,甜甜地個包又脆身好好味

聽講上環呢一間茶餐廳出品唔錯,今日喺附近見工順手過嚟食個早餐🙂 希望一個美好嘅早餐為我帶黎滿滿嘅能量😂 早餐款式唔少,當中「自家製蟹籽醬三文治」幾特別,有四個口味,一於試吓啲特色嘢📍自家製蟹子醬三文治 🥪 $42(豚肉腸▪️雞蛋▪️蟹子醬▪️生菜)三文治好大份,餡料好豐富。兩邊包面有烘底🐷豚肉腸切粒同雞蛋煎埋一齊,蛋香味重。而自家製蟹子醬應該係沙律醬底的,配三文治本身就冇得輸~ 我欣賞店家加埋生菜營養均勻👍🏻 出面好少早餐配搭到纖維類㗎嘛😌為咗見工醒一醒神,餐飲我揀咗奶茶☕️ 呢杯奶茶係近期飲過最出色嘅❤️❤️❤️ 入口順滑,茶與奶比例均勻!如果大杯啲會更加開心🤣

📍自家製蟹子醬三文治 🥪 $42

(豚肉腸▪️雞蛋▪️蟹子醬▪️生菜)

2024-04-11 74 views
呢間係好多上環返工既朋友既早餐店,咁啱經過,終於去試下。門口有人龍,不過好快有位入得。環境光鮮企理, 牆上仲掛滿好多香港特色貓貓畫,絕對有別一般既古舊茶餐廳。上菜都好快!朋友大推呢度既滑蛋,用日本雞蛋,果然蛋味濃香,炒得又滑,果然係正!無論個自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉,定鮮薑汁豬潤豬骨湯通粉都好食。特別要讚佢個豬潤乾淨唔腥,厚切得黎口感又好, 下次會encore佢個豬潤通👍唔覺意淋到少少雨,飲埋佢個薑汁奶茶,微微薑味,飲左好舒服🥰難怪叫諸勝堂,又真係樣樣嘢都不錯喎😆👍
呢間係好多上環返工既朋友既早餐店,
咁啱經過,終於去試下。

門口有人龍,不過好快有位入得。
上菜都好快!

朋友大推呢度既滑蛋,
用日本雞蛋,
果然蛋味濃香,炒得又滑,果然係正!

無論個自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉,
定鮮薑汁豬潤豬骨湯通粉都好食。

唔覺意淋到少少雨,
飲埋佢個薑汁奶茶,
微微薑味,飲左好舒服🥰

難怪叫諸勝堂,
又真係樣樣嘢都不錯喎😆👍

2024-04-11 125 views
打開搜尋附近舖頭,睇呢间野食评唔错,又最近,差評也比較少,諗住應該唔會踩雷,刚好路过打算入去就呢度食个早餐,但係就冇評論中甘好食囉,食左個叉烧滑蛋加杯冻檸檬茶,見食评都唔少人點,上餐前仲抱住希望,但最后冇食完就走了,整D野味道怪怪地,唔知系咪放錯左調料,見D人态度都唔系好好,好似好忙,又冇見做甘野,本来想叫换一份嘅,左望右望見D人冇反應,随便食几啖就走了,埋单时D伙記就很快,但係下次都唔会翻黎再食囉。
2024-04-06 153 views
跟朋友到上環禧利街的諸勝堂吃午餐。聽聞這間茶餐廳的叉燒滑蛋非常出名,那當然要試一試了。去到果然是人山人海,我們也要等了一會兒。門外招牌有大大隻豬仔,很易認。內裏裝修簡單,座位也算多。叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯叉燒和蝦仁份量算多。叉燒很入味,肥瘦適中,蝦仁亦算大隻。米飯軟糯,上面一層日本滑蛋非常滑,蛋加蛋汁再配上自家製甜豉油,真是絕配!很好味!諸勝堂招牌印尼雙撈麵配炒日本滑蛋及肉眼豬扒豬扒煎得很香,肉質十分鬆軟入味,微微的辣和日本蛋做的滑蛋非常配合。還有新鮮的沙律做配菜,再加上印尼撈麵,十分惹味。簡簡單單的一餐,滑滑的蛋配上美味的叉燒,還有煎香鬆軟的豬扒,完勝!

叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯

諸勝堂招牌印尼雙撈麵配炒日本滑蛋及肉眼豬扒

• 叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯
  • 諸勝堂招牌雙撈麵
2024-04-05 90 views
【中西區】【諸勝堂】我同皮蛋哥都係小型茶記嘅忠實 fans,最中意嗰啲平平哋又乜都有得食嘅地道茶餐廳。搵到呢間喺上環叫「諸勝堂」嘅,初時睇到佢個名,仲以為係啲好高級嘅日本餐廳。上網睇資料先知,原來佢居然係一間以性價比高而喺附近都有啲名氣嘅地道港式茶餐廳。皮蛋哥坐低就好欣賞佢哋個下午茶 menu,首先個名「下午茶鬆一鬆」好有意境,充分發揮到下晝食個 tea 嘅精神。佢就試個 $66 嘅「諸勝堂招牌印尼雙撈麵」,個麵真係勁大個,加埋「日本滑蛋」同「肉眼豬扒」,佢話好正,跟餐飲「零度可樂」唔使加錢。我就試 $56 嘅午餐「自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉」,仲配「4.3牛奶炒日本滑蛋」同「鮮牛油多士」,隻蛋炒得勁正,原來係用日本蛋,唔怪之得。餐飲我就飲「熱奶茶」,都係中上茶記水準。呢餐兩個人價錢 $122,呢個價又真係幾佛心,唔怪得受歡迎。。。(地址:上環禧利街15號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #dessert #foodpics #followforfollowback

(地址:上環禧利街15號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am中西區 #上環 #諸勝堂 #下午茶鬆一鬆 #下午茶 #諸勝堂招牌印尼雙撈麵 #零度可樂 #自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉 #牛奶炒日本滑蛋 #鮮牛油多士 #熱奶茶 #1am1339 #1ambackup

2024-03-28
2024-04-05 78 views
周日寧靜的上環與平日繁榮熱鬧成強烈對比。我和阿女一起到上環禧利街的諸勝堂,享用下午茶餐。餐廳以其自家製的叉燒聞名。店員服務殷勤,我們點了兩份價格為每份56元的下午茶餐,其中包括自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉配炒蛋多士。這是一道非常經典的組合,讓我得到舌尖上的滿足。特別值得一提的是炒蛋的做法,他們使用牛奶炒日本滑蛋,這種獨特的做法使得蛋的質地非常滑嫩,口感十分順滑。配上酥脆的多士,這道菜成為了我們的最愛之一。另外,他們用鮮忌廉豬骨做意粉的湯底,這種湯底的味道非常濃郁,為整道菜增添了豐富的層次感。每一口湯都充滿了叉燒的香味,令人難以忘懷。餐飲方面,我們選每杯加$2元的凍檸茶。

• 自家製叉燒日本滑蛋飯
  • 4.3牛奶炒日本滑蛋
2024-04-05 51 views
周日,我和乖女去上環逛街,午餐時段找了一家叫做諸勝堂餐廳的地方享用午餐。我們點了兩份不同的午餐,我選了「無敵蔥油滑蛋叉燒雙撈麵」~$60。這道菜的名字聽起來就很吸引人,蔥油滑蛋和叉燒的組合讓我們垂涎欲滴。乖女選了「自家製叉燒日本滑蛋飯」~$62。至於餐飲方面,我們各加$2選凍朱古力及凍鴛鴦。店員殷切招待,無敵蔥油滑蛋叉燒雙撈麵,麵身爽配上滑蛋及蔥油的香氣,加上軟滑叉燒讓整碟麵更加美味。阿女選對自己的選擇讚不絕口,自家製叉燒日本滑蛋飯則將叉燒的香甜和日本滑蛋的柔軟結合得恰到好處,每一口都讓我們感到滿足。

2024-04-04 46 views
之前行過幾次都好多人排隊,今次1:45去到終於有位啦。之前見咁多人,以為間餐廳D服務一定好差,點知D伙記好好,十分友善!繁忙時間限40分鐘,其實茶餐廳食物,20分鐘都食完。今次叫咗一般茶餐廳都有嘅义燒湯意、炒蛋、多士。炒蛋好滑,用4.3牛奶炒,真係滑好多。义燒意粉個湯底,用咗忌廉豬骨湯,令到個意粉好好味,如果轉通粉加埋D湯一齊食,可能更好味。义燒係瘦义燒正是我喜愛的,一D都唔“鞋口“,不過我無食開半肥瘦,所以可能同其他人感覺不一樣。
2024-04-03 187 views
復活節假期嚟到港島, 見到一間小店嘅名好特別,諸勝堂, 餐廳logo仲有隻豬喺上面,好可愛, 於是就去睇下呢間餐廳係食咩嘅。一望餐牌發現原來係茶餐廳, 食物價錢抵食唔貴, 一於入去幫襯。我叫咗個$57自家製叉燒日本滑蛋飯, 味道同賣相都唔錯, 仲要包埋餐飲,真係好抵!

自家製叉燒日本滑蛋飯
2024-03-31
$60 (Tea)
自家製叉燒日本滑蛋飯
2024-03-30 74 views
✨鮮忌廉豬骨湯五香肉丁通粉~好鍾意呢度嘅鮮忌廉豬骨湯,湯色白雪雪,湯頭甘甜濃郁,通粉好掛汁,搭配湯汁入口鮮甜。✨招牌沙嗲牛肉鮮豬骨湯岀前一丁~沙嗲牛肉份量唔多,勝在夠滑溜,沙嗲湯頭濃郁,同吸湯嘅出前一丁好夾😍兩個早餐set都配搭了✨4.3牛奶炒日本滑蛋,食到牛油🧇香,牛奶炒蛋保留咗少少蛋液,入口柔滑又細膩。另外我哋加$5,✨多士轉奶油大脆豬🥯,份量勁大個,入口外脆內嫩,好surprise!😄🤩
✨鮮忌廉豬骨湯五香肉丁通粉

✨招牌沙嗲牛肉鮮豬骨湯岀前一丁