2023-05-21 204 views
平時嚟到元朗食完晚餐都會去食下甜品😋,元朗咁耐以嚟佳記都幾出名嫁,今次同屋企人嚟到附近,一於入去食下先🤩🍯花奶凉粉 $22嚟到既時候原來份量都唔細🙈,雖然凉粉切到大大舊,但唔會影響左食甜品既樂趣👍🏻,糖水預先加入涼粉,味道夠哂甜🫶🏻,加埋花奶食味道更加正,食落質地都幾有咬口,值得一食😋🍯燒賣配腸粉 $20呢一間既腸粉都幾滑又有咬口🤩,加埋麻醬同醬油,味道一流👍🏻,燒賣又夠哂咬口,唔中意太淋既燒賣🥰,加埋醬料啱啱好食物既質素都保持到👍🏻,而且款式都真係唔少,經過既話都幾推薦大家嚟試下先🫶🏻好 食:⭐️⭐️⭐️⭐️抵 食:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️📍佳記甜品 (元朗)元朗教育路大坑渠側

🍯花奶凉粉 $22

🍯燒賣配腸粉 $20

好 食:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵 食:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️

📍佳記甜品 (元朗)
元朗教育路大坑渠側
  • 腸粉
2023-05-13 258 views
創立於1985年到現在,店鋪已經有接近40年歷史~每次説起「元朗」,大家都會問「你有沒有吃過B仔涼粉」 似乎大家對它的評價較兩極化,有些人會認爲它不是香港的特色甜品店,另一方面也是一些人的童年回憶 上一次拜訪大概有5年前,當時覺得其最大的優點是便宜,也十分好奇爲何甜品店會有雞翼尖😆5年後再一次拜訪,感覺周圍的食客為游客偏多,亦有特意入元朗的香港人,食物選擇比以前更多了,當然價格有少許調動,雞翼尖的味道一如既往地好吃!我會稱之為B仔 No.1  ᐅ 蒜茸香辣雞翼尖 $23 最成功的是其秘製醬汁,蒜香十足但很辣 (不能選擇辣度)!雖然沒甚麼吃頭,但非常有滋味,越吃越上癮,就算辣到痛也會欲罷不能地一隻接一隻;B仔涼粉可以不吃甜品,但要吃雞翼尖 ᐅ 蜜瓜涼粉 $34 B仔涼粉之所以有涼粉,應該是招牌;在餐單上蜜瓜涼粉排第一位,我們猜是根據受歡迎程度,所以也點了一份;涼粉沒有想象中苦,爽口彈牙;蜜瓜呈球狀,味道香甜,配上涼粉味道一流!店鋪亦有家庭版巨大涼粉,人多的話會推薦試試招牌B仔涼粉  ᐅ 鮮榴蓮布丁 $33 吃的第一口感覺不錯,越吃越感覺不對勁,外層布丁有少許榴蓮加水被融化了的味道 = 淡

[推薦菜品]
ᐅ 蒜茸香辣雞翼尖 $23
蒜茸香辣雞翼尖 $23

ᐅ 蜜瓜涼粉 $34
蜜瓜涼粉

[Others]
ᐅ 鮮榴蓮布丁 $33
吃的第一口感覺不錯,越吃越感覺不對勁,外層布丁有少許榴蓮加水被融化了的味道 = 淡味+在解凍的榴蓮水,勝在内餡有頗多榴蓮肉
2023-04-01
$45 (Tea)
蒜茸香辣雞翼尖 $23
蜜瓜涼粉
  • 蒜茸香辣雞翼尖
2023-05-08 169 views
突然好想食甜品,咁就造就第一次朝聖▶️元朗必食✅B仔涼粉,見到好多人叫腸粉,當然唔執輸🌈腸粉,燒賣,魚蛋魚蛋係我最鍾意的陳皮魚蛋,口感好彈牙腸粉軟滑,配上混醬好好味,芝麻醬係相當香口不過名物雞翼尖,我竟然冇ORDER,有機會再試下啦!一人一個甜品🌈芒果西米露份量好足料,芒果好甜唔會有渣,西米露好香椰汁味,食落又唔會太甜,唔會食到好膩🌈鮮雜果西米露鮮雜果份量同樣好足料,有西瓜,哈密瓜,芒果西米煮得岩岩好,口感好清爽
突然好想食甜品,咁就造就第一次朝聖▶️元朗必食✅B仔涼粉,
見到好多人叫腸粉,當然唔執輸

🌈腸粉,燒賣,魚蛋
魚蛋係我最鍾意的陳皮魚蛋,口感好彈牙
腸粉軟滑,配上混醬好好味,芝麻醬係相當香口
不過名物雞翼尖,我竟然冇ORDER,有機會再試下啦!

一人一個甜品

見到好多人叫腸粉,當然唔執輸

🌈腸粉,燒賣,魚蛋
魚蛋係我最鍾意的陳皮魚蛋,口感好彈牙
腸粉軟滑,配上混醬好好味,芝麻醬係相當香口
不過名物雞翼尖,我竟然冇ORDER,有機會再試下啦!

一人一個甜品
🌈芒果西米露

🌈鮮雜果西米露

2023-05-03 174 views
🍧🍧🍡記得細細個既時候有食過,今次黎到元朗,雖然周圍都好多著名餐廳食肆,但都係心思思想食佢地既甜品同小食蒜蓉香辣雞翼尖($23)配美味魚蛋8粒($10)好大碟好多蒜同辣椒,好同埋好多油浸住,賣相已經相當邪惡,雞翼尖好入味,比想像中辣,但愈食愈滋味👍🏻👍🏻👍🏻魚蛋就普普通通蜜瓜西米露($31)+ 哈蜜瓜西米露($31)兩款蜜瓜都試哂,好大粒,哈蜜瓜比蜜瓜甜,西米露本身唔算甜,一邊食住小食,其實西米露感覺更似飲品多於甜品芒果糯米卷($44)質地好煙韌,皮好薄,餡料足料,芒果肉同醬做成既餡料有少少過甜,但係都好好食👍🏻👍🏻
🍧🍧🍡

蒜蓉香辣雞翼尖($23)配美味魚蛋8粒($10)

蜜瓜西米露($31)+ 哈蜜瓜西米露($31)

芒果糯米卷($44)
  • 蒜蓉香辣雞翼尖
❤️❤️身為住九龍的我,每次都會因為想食B仔雞翼尖走入元朗的佳記甜品。每次佳記甜品門口都會聚集很多外賣或者堂食的人,生意超級好。今日一坐低就點咗B仔雞翼、大菜糕、芒果黑珍珠、仲有好少餐廳有嘅麥米粥。❤️首先見到想食好耐嘅雞翼尖😍煮到好林好入味,蒜頭味好重,辣度對我嚟講啱啱好,如果唔食得辣嘅朋友仔就要留意。跟住就點咗大菜糕、芒果黑珍珠大菜糕同埋黑珍珠都係減肥良物,食完雞翼尖就要食啲健康既食物平衡一下🤣🤣黑珍珠即係奇亞籽,味道唔錯,芒果都算大舊👍🏻👍🏻👍🏻我最後我哋再嗌多一碟雞翼尖作結❤️下次一定再過嚟幫襯。

B仔雞翼尖

跟住就點咗大菜糕、芒果黑珍珠
大菜糕

黑珍珠即係奇亞籽,味道唔錯,芒果都算大舊👍🏻👍🏻👍🏻
我最後我哋再嗌多一碟雞翼尖作結❤️下次一定再過嚟幫襯。
B仔雞翼尖
大菜糕
2023-04-08 145 views
腸粉非常軟嫩,而且醬汁的味道非常好,讓人垂涎三尺。燒賣也非常美味,馅料新鮮且口感細膩,是我之前嚐過的最好吃的燒賣之一。最讓我驚艷的是魚蛋,它們的口感非常有彈性,而且味道鮮美,完全沒有那種人工味。整體來說,這個餐點的味道非常好,而且分量十足,價格也很實惠。如果你喜歡中式點心,那麼這個腸粉燒賣魚蛋絕對是一個值得嚐試的美食!
細細個就已經成日食B仔!小朋友嗰陣同阿爸阿媽食,出嚟讀書同同學食,出嚟做嘢就同同事食! 唔經唔覺都由細食到大!招牌雞翼尖,大家都知道㗎喇!唔知點解呢種味道,剩係得B仔先整到出嚟,香辣嘢未有多蒜又甜甜地,啲雞翼尖淋到無牙都食到😂另外我自己本人覺得B仔名物,其中一樣係腸粉!唔知點解佢就係特別滑,加埋醬料一啲都唔小氣另外仲叫咗芒果西米撈同埋西瓜西米撈!份量依然都係要兩個人一齊食先食得晒😂一路食雞翼尖,一路食吓呢啲透心涼嘅,同時懷緬下自己嘅童年😂
唔經唔覺都由細食到大!

招牌雞翼尖,大家都知道㗎喇!

另外仲叫咗芒果西米撈同埋西瓜西米撈!
份量依然都係要兩個人一齊食先食得晒😂

一路食雞翼尖,一路食吓呢啲透心涼嘅,同時懷緬下自己嘅童年😂

2023-03-04 183 views
到元朗食飯以後梗係要去B仔買糖水返屋企啦😘份量十足👍🏻唔係呃你一盒足夠4⃣️人份量😅 ~B仔西米露😋 🔺生果新鮮又多品種食過包保你回味無窮❤️ ~B仔涼粉🤩 🔺招牌糖水款式🤪
到元朗食飯以後梗係要去B仔買糖水返屋企啦😘
🔺招牌糖水款式🤪
2023-02-27
  • B仔涼粉
2023-02-26 221 views
2.25晚上係到買左兩個紅毛丹西米露,夜晚翻到灣仔打開先發現係椰果西米露,但屋企人完全唔食椰果,打店鋪電話冇人聽,今日個fri中途話去元朗食烤魚,之後路過b仔鋪,我就比相個阿姐講:琴日夜麻麻買左兩個西米露,走個時再三問係埋岩架啦?之後攞到屋企都係錯嘅!(個阿姐服務態度極差,話要見屍骸)仲要話我要琴晚攞返嚟。對我一個顧客黎講,你地比錯野,仲要鬧埋個客,對於你比錯嘅椰果西米露,唔係我需要嘅野,你覺得我會接受嗎?我夜晚再去元朗嘅時間唔係時間?甘我食飽飯,我唔係挽你地退錢,唔通我攞住個西米露周圍走咩?
2023-02-25
TakeAway
2023-02-21 130 views
元朗名物B仔涼粉真係細細個就聽過佢個名對上一次食都七八年前嘅事今日去開元朗經過 朋友話未食過想試下所以就入去整返碗⭐️B仔涼粉份量十足 足夠三至四人分享上層有大量生果 下層涼粉底生果多達十款 包括有 椰果 蘆薈菠蘿大樹菠蘿 海底椰香蕉 哈蜜瓜 西瓜 木瓜 奇異果涼粉清香爽彈 加啲花奶食 味道可以 但冇乜特別⭐️蒜茸香辣雞翼尖濃濃蒜味 帶少少辣 感覺冇以前咁辣雞翼尖 夠入味 但略嫌太腍總結:食物可以 份量十足環境正常 服務唔錯 價錢可以 都算幾抵食
元朗名物B仔涼粉

總結:食物可以 份量十足
環境正常 服務唔錯
價錢可以 都算幾抵食
2023-02-09 152 views
同朋友食完飯仲想食宵夜,就黎呢間元朗最出名既B仔涼粉! 招牌B仔涼粉勁大碗都係90幾蚊!用黎打卡 一大班人食一流!!! 勁多生果又新鮮又甜!其他糖水都唔貴大概22蚊左右!我就叫左蛋白燉奶夠滑都好好食
2022-12-17 251 views
今日入元朗,食最出名既B仔涼粉,今次唔食涼粉食小食~爽滑腸粉一份➕美味辣魚蛋腸粉要混醬,除咗吾要辣椒醬之外,將甜醬同花生醬混合 腸粉有又香又滑非常好味魚蛋夠辣又彈牙 正!

魚蛋夠辣又彈牙 正!
2022-12-14 178 views
一講到B仔,我諗冇乜人會唔認識佢😂實在太出名了⋯簡直係元朗嘅signature 但好多時第一時間諗起嘅係B仔涼粉,雖則佢嘅涼粉都好出色,因為有好多好多不同類型嘅生果,而且價錢超級抵食👍🏻但其實佢仲有好多食物都好出色,例如榴槤pancake,好足料之餘又好香,大大件又唔會太甜。❤️雞翼尖另外,仲有就係呢個蒜辣雞翼尖🤤每次去親元朗一定要打包2-3份番屋企🤭辣得嚟食得好過癮,個蒜味都好出好香,雞翼尖煮得好林,又好入味😋簡直食到唔停口😛

❤️雞翼尖
  • B仔涼粉
  • 雞翼尖
  • 榴槤班戟
2022-11-19 168 views
抵食巨型的B仔涼粉馳名。主打一系列涼粉、大菜糕、西米露等,亦有部分小食牛肉燒賣每次都要必食,另外雞翼尖係靈魂伴侶每晚經過都必食,糖水生果超級多,滿滿的生果和涼粉幾乎滿瀉

牛肉燒賣每次都要必食,另外雞翼尖係靈魂伴侶
每晚經過都必食,糖水生果超級多,滿滿的生果和涼粉幾乎滿瀉