2021-10-30 331 views
唔知食乜好,又好耐冇食燒鵝咪試下,燒鵝皮脆👍🏻有荔枝柴香味(個人麻麻地呢個味),唔會死咸,肉質同湯底都OK,但啲肉個人覺得好蘇😂,$3x包熱飲好抵👍🏻但食完係唔飽嘅😂啲職員態度幾好👍🏻

燒鵝瀨
2021-10-10
燒鵝瀨
2021-07-25 634 views
我係第一次幫襯,買燒腩仔半份,但返到屋企打開食⋯肥膏佔大部份....以我個人角度黎講價錢真係唔算平⋯食得既肉唔係好多,可能我見識少啦,燒腩仔係有咁多肥膏,但係咁多肥膏真係唔知點食⋯評分以燒腩仔作準

評分以燒腩仔作準
2021-06-28 347 views
食物質素 ok。不過,職員留返 d 空枱, 其實我同朋友2人,佢都要我地答枱,想隔多少少都無。 果塊卡版只系做樣,食客sofa坐位貼埋根本防唔到疫,防疫形同虛設。為左你隻鵝無左條命,我下次唔會食囉。
食物質素 ok。
為左你隻鵝無左條命,我下次唔會食囉。
2021-04-05 559 views
第一次同老公去食叉燒燒鵝瀨同飯,幾好食,一入去就有職員比定例湯我哋飲,咪道都幾好飲,有老火湯感覺,之後試個燒鵝有煙薰味道,皮夠脆入味好食😋但叉燒就比較普通,唔夠燶同香口,似質就軟嘅,唔會太煙韌!燒鵝可以再食...但叉燒就一般!未必會再試😆不過第一次試食都覺得唔錯,可以接受!老公話對比佐敦個間榕哥,都係榕哥嘅叉鵝飯出色好味好多,大家有機會都可以試吓兩間對比🆚我哋都有介紹朋友試過榕哥真係唔錯幾好食😋
2021-02-13 583 views
長沙灣開左棋哥燒鵝的分店,次次經過都大排長龍,勁誇張!聽d街坊講話d燒味都幾好味,而且份量好多,所以今日都特登去試下。去到果然都係大排長龍,原先諗住有排等,點知又幾快手喎,等左10分鐘就ok,睇見入面d師傅做嘢勁快手。我買左兩盒番屋企食,一盒燒腩仔油雞飯,一盒燒鵝叉燒飯,兩盒飯都勁大盒好足料,D飯勁多,有小小菜,有薑蔥蓉,仲有兩碗菜湯送。燒味都幾好味,特別係燒鵝,好香口,呢個價錢真心唔錯,簡唔中買黎食都ok。

2021-02-08
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch
2021-01-29 1307 views
廣東燒味,最矜貴是燒鵝,源自台山。台山燒鵝,源自南宋末,御厨被元兵追殺,流落台山。另一源頭是香港的深井,炭燒燒鵝名揚中外,結合了台山的燒味技藝,和潮州人的煮鵝心得。 台山燒鵝是用茘枝柴煙燻,令燒鵝有陣陣香味,如塗了香水。近年台山派漸壓低了深并派,如湖南湘粉奪了廣東雲吞麵寶座。店內大字大書源自1976年老店。其實,據悉店主黎生在1974年才來港,並不是燒味業出身。1976年開始做燒味店,但並非專門做燒鵝。,2000年後做川雞煲得第一桶金,2016年才正式做燒鵝。他的燒烤技藝受中環燒鵝影響不少,但貴在光大了台山煙燻派。在港島企穩,平均每年開一店,勢不可擋。 此店剛開,不再似燒味茶餐廳,回歸傳統燒味店風格,堂食環境尚算明淨,但坐得較擠迫。傳統燒味店,主力中午做飯盒,黃昏做斬料外賣,此店走老路。53元的燒鵝飯,價格合理,在55元以下,不高。瘦多膏少,有8件鵝,令平民區食客都覺得有所值。因一般燒味店,鵝份量少,多是皮連肥肉而已。煙燻味和瘦嫩鵝肉令人覺得與衆不同,像看到化靚妝的高挑女子。開店首星期,鵝肉微熱,香味濃郁,濕度適中。雖皮不脆,味略淡,仍覺叫好。 如今,熱烘烘不再,仍比附近燒味店出色。論

53元的燒鵝飯,價格合理,在55元以下,不高。

燒鵝伴棋哥腩义飯

如今,熱烘烘不再,仍比附近燒味店出色。
論脆皮,中環鏞記較高,論醬汁,中環一樂較濃,論酸梅汁,深井陳記有誠意。
此店的汁液平平無奇,不惹味,不解肥膩不開胃。出賣只提供行貨酸汁。

較驚喜是棋哥腩义燒。很聰明把义燒分兩級,普通义燒飯只售40元,棋哥腩义燒飯賣52元,以保證用肥胖腩肉製。

煙燻燒鵝伴棋哥腩义燒是招牌組合,男人的浪漫。

64元不貴,對比太興燒味行貨,是物超所值。去太興燒味茶餐廳,識食者多不食燒味。如此店轉以中檔茶餐廳經營,我必定贊成。

义燒稔滑,表面不見肥豬肉,嚼下有吃肥义燒感覺。此义燒適合較年青一代,為肥义帶來革命。味道和燒烤都和傳統有分別,不是蜜味,不是燶邊,為义燒帶來革命。

此店外表傳統,其實是新派燒味。黎生不是正式燒味佬出身,故反而能燒出新奇燒味。他在港島商業區打出名堂,與港島中產能接受新食物有關。

乳豬伴腩义飯

最貴是乳豬伴腩义飯,雙豬無敵價是77元,大啖酥軟味腴,少肥膏多肉感,令我饞涎欲滴。

此店象徵他再回歸平民區。普通燒味如义燒飯只售40元,送中湯或汽水,有一定的競爭力。

凡光顧都送中湯,依老傳統。

推薦食燒腩仔飯,肥瘦參半,有14件。抵!

真是有棋父必有棋子,連棋子燒味,會擴張成第2個燒味集團。

餐牌中兩父子照片有歷史感,燒味店格局無變,食物風格已改朝換代。

TakeAway
燒鵝伴棋哥腩义飯