2018-09-05
中式素食就食得多,西式素食好多時都只係salad / vegie soup 相對熟食嘅西式素食就比較少食, 所以今日就試下以多國菜素食為主題嘅 - Kind Kitchen. menu都有好多選擇(全部都係素食):牛扒、豬肉餃子, 豬肉擔擔麵、意粉、意大利飯。而最後我就選擇左BURGER,SET LUNCH: soup /Salad + main + drink. 餐湯: Tong Yum Favour,素湯離講好夠味,酸辣適中Main Course重點: Beyond Burger,我對Burger最有興趣,係因為塊漢堡係採用Beyond Meat( Beyond Meat係是一種以100%植物製造的新素食食材,網上稱Beyond Meat不含動物成份和膽固醇,亦沒有添加任何激素或添加劑),聽就聽得多所以今日決定一試。Burger跟配有薯條同沙律菜,塊漢堡好厚整體賣相好好,當然味道同口感先係重點! 咬落口塊Beyond Meat其實唔講真係唔知係素食,口感同漢堡肉好似,加上塊Beyond Meat煎得岩岩好,唔會好乾好硬身,口感唔錯。味道overall係一個正常嘅 Burger味(
Burger跟配有薯條同沙律菜,塊漢堡好厚整體賣相好好,當然味道同口感先係重點! 咬落口塊Beyond Meat其實唔講真係唔知係素食,口感同漢堡肉好似,加上塊Beyond Meat煎得岩岩好,唔會好乾好硬身,口感唔錯。味道overall係一個正常嘅 Burger味( cheese with red source),當然唔可以同真牛肉Burger去比較,唔好expect會好juicy 同好有肉味. 份量方面個Burger份量唔細,但食完一個都完全唔覺得heavy.
唯一樣我自己最唔鐘意嘅係 Beyond Meat聞落去嘅氣味. 聞落有種貓糧嘅氣味(yes...i think It smells like cat food),我用手食拎住個burger食,食完之後對手成個下午都係果陣味...........
餐廳環境同服務都幾好, 至於塊Beyond Meat其實餐廳煮得幾好,但我個人真係唔太鐘意個氣味, 當然Beyond Meat本身嘅氣味都唔關餐廳事。 想食light d 又唔想次次都係salad, Kind Kitchen 都係個好option