2008-01-20 55 views
今日買咗碗及第粥外賣,索價三十八大洋!等外賣時順手拿起餐牌紙,嚇一跳,補腦魚雲粥賣四十八蚊一碗;這價錢足夠我食兩餐午飯!莫非租貴?還是粥裏面加入大量成人用DHA?再講返碗及第粥,料唔夠新鮮,豬潤有點老唔夠爽兼雪得大耐,食到第二件見碗底有血水滲出,肉丸不夠彈牙跟豬心各三件,一條長度為兩寸二分的粉腸,肚腰各一片,好在粥底唔算差,夠棉又有米香。幾年前帶老父往旺角店,記得叫咗豬潤鷄粥,當時已經要四十一蚊碗,誰知筆起竟發覺有頸位同翼尖!事隔數年,估不到它依然令我覺得有點物非所值。
2007-11-16 50 views
李景的粥屬水準之作, 但店員的服務態度才令我大開眼界.吃完粥後, 朋友再叫了一碗外賣粥,一位高瘦的女店員替我們落單, 見我們吃完, 她馬上拿起單, 無禮貌地話: 埋單先! 之後冷冷地再話: 出面等! 佢服務態度之差, 唔客氣的態度係服務業之最. 其實我地仲等緊碗粥, 店員的態度係:"食完好快d出去" 店員客氣一點的話我們也樂意到外面等. 食粥要受氣, 呢碗粥我地以後唔會再食. 李景請著呢位店員真係趕客.
李景的粥屬水準之作, 但店員的服務態度才令我大開眼界.

2007-11-04 26 views
上個月同老婆路經灣仔,見佢咁多報章雜誌訪問佢,諗住實冇死錯人,點知果個咁Q貴o既咸雞粥,仲以為好正啦!點知粥底似白粥,再加幾舊冇咩肉o既雞!!頂!!我不如自己去"海皇粥店"外賣碗白粥,然後再去大家樂買d白切雞自己加落去!!!!!???又話招牌o野!???都唔明點解咁多報章雜誌訪問佢!!!同其他網友意見一樣,喱間o野超搵笨,大家咪上當!!
2007-10-09 19 views
見佢門口貼晒報紙介紹, 就同男友黎試下:鮮咸雞粥$38- 本來諗住出名咸雞粥就試下, 點知雞係咸, 但D粥好淡. 好似白粥, 都無味既XO醬牛肉炒米粉$32- 味道唔錯, 不過份量太少啦~都唔抵食
見佢門口貼晒報紙介紹, 就同男友黎試下:
2007-08-02 8 views
1 August 2007 (Wed) - 晚飯游完水後唔敢食太多嘢,否則前功盡廢,哈哈!朋友叫咗碗生菜火鴨粥,我第一次黎,都唔知乜嘢好食,但叫咗豬潤粥,都有啲後悔,因為朋友話呢度既艇仔粥馳名,早知聽佢講叫艇粥...再叫多碟油菜share食,不過呢度既火鴨粥真係一流,我最後幾乎係食咗朋友碗粥咁滯,因為個潤粥真係差好遠~~~~最攪笑係佢將外賣紙個公仔同廚房既老板絕對係一樣樣,生招牌!原來有咁好粥舖我都唔知....
1 August 2007 (Wed) - 晚飯

游完水後唔敢食太多嘢,否則前功盡廢,哈哈!

最攪笑係佢將外賣紙個公仔同廚房既老板絕對係一樣樣,生招牌!

原來有咁好粥舖我都唔知....
2007-04-06 17 views
終於試左呢間粥店,見到menu個價錢嚇左跳,仲貴過靠得住,應該有返咁上下掛?!叫左咸雞粉腸粥,xo炒米,油炸鬼先講個粥底,好似白粥!冇乜味...如果同咸雞一齊煲,應該會幾鮮甜至係,但果碗真係似白粥多d,粥同d料唔配合至於d咸雞同粉腸係幾新鮮好味,但鼓油反而冇乜味咁既價錢我會揀去靠得住,食完李景...覺得靠得住好抵食,淨係粥底已經冇得彈
叫左咸雞粉腸粥,xo炒米,油炸鬼
至於d咸雞同粉腸係幾新鮮好味,但鼓油反而冇乜味
2007-03-30 10 views
昨晚因為牙痛, 去左依間粥店試試(小弟成日經過不過無試過)一坐低有張紙連價錢鋪"木台", 一睇, "賴"野! 最平碗粥廿幾, 最貴成舊水一碗粥(雖然佢寫兩人份量)叫左一碗肉丸粥, 一碟生菜全走, 一隻糭走色碗肉丸粥3分鐘內到, so fast? 一食, d 粥幾綿, 不過, 明火白粥味, 一d肉味都冇, 廿幾蚊食碗明火白粥?生菜全走, 唔知點解有咸味law ...隻糭ok淋埋單$52, 明火肉丸粥+菜+糭 ....冇下次~
昨晚因為牙痛, 去左依間粥店試試(小弟成日經過不過無試過)

叫左一碗肉丸粥, 一碟生菜全走, 一隻糭走色

生菜全走, 唔知點解有咸味law ...

隻糭ok淋

埋單$52, 明火肉丸粥+菜+糭 ....
冇下次~
2007-03-05 17 views
腸胃唔多舒服, 想清清, 自然去搵景叔. 都不知第幾次去了, 只知道這裡的粥很對自己的口味.一點多, 都有不少人, 還好有個面牆位, 可以照舊聽聽歌, 寫意地食粥. 不用看餐牌, 都係叫個兩樣.鹹雞粥: 9分, 粥係綿綿的, 加上搶味的鹹雞, 仍然安份地爆出米香. 當然唔會食到滿口味精. 單計粥加上鹹雞係不能挑剔. 但始終鹹雞係比較老, 雞肉唔多嫩滑.明知油條唔脆, 都要了一碟, 塞進粥內, 淋淋的, 其實真係幾鍾意.自小總愛在平臺踏單車, 吃了一口粥, 又再踏一圈. 練得一身好武功, 滿口食物還可以再塞, 只為了再踏一圈單車. 這樣吃的粥當然係不太熱, 油條亦唔脆.如今再吃唔脆的油條, 就像重溫當天跟祖母一起的時光. 單車對於我, 除了係聖提夢尼卡的懷念, 就係油條加上粥.蒸腸粉: 8分, 總愛另加一碟蒸腸粉填肚, 熱辣辣, 加上甜麻醬, 係好好吃的.貴就係貴, 但真係好食, 依然間中會過來吃.

貴就係貴, 但真係好食, 依然間中會過來吃.
2007-03-02 20 views
第二次o黎不遠靠得住o既李景粥品專家聽聞景叔以前係o係上環生記到做,o甘水準應該o吾低...就要碗及第粥o拉碗粥一擺上臺,已見到材料十足,有豬肝﹑豬腰﹑豬肚﹑鲮魚球等...(補到暈,o岩晒抽完血無耐o既我)豬肝真係好大片,咬落好爽口,味道亦好香濃;最正係d豬肚,o吾會韌到完全咬o吾開,重原汁原味!粥底用鯪魚及魚骨、豬骨、腐竹、瑤柱、果皮煮成,o吾怪得o甘鮮甜...至於d粥似乎無靠得住o既o甘大粒,但好綿
第二次o黎不遠靠得住o既李景粥品專家

2006-11-26 7 views
Tasty. A bit expensive but worth the money considering the ingredients that were used.
2006-11-21 9 views
睇到食評,特登黎呢度食.講真,個門面吾特出,幾乎行過左都吾知.十二點半左右,店內已幾乎滿座,點左豬心魚片粥,加肉崧炒米.個粥底真係吾錯,夠綿又吾搶口,吾多覺有味精,魚片新鮮,反而係豬心無咩鮮味,似雪貨.Anyway,我鍾意呢度粥多過"靠得住".對女士黎講,碗粥好大,炒米都吾細,一如所料,魚崧好少,不過個米粉炒得吾錯,唯一係店內冷氣太凍,好快就吹凍個米粉.
睇到食評,特登黎呢度食.
講真,個門面吾特出,幾乎行過左都吾知.
十二點半左右,店內已幾乎滿座,
點左豬心魚片粥,加肉崧炒米.
個粥底真係吾錯,夠綿又吾搶口,吾多覺有味精,
魚片新鮮,反而係豬心無咩鮮味,似雪貨.
Anyway,我鍾意呢度粥多過"靠得住".
對女士黎講,碗粥好大,炒米都吾細,
一如所料,魚崧好少,不過個米粉炒得吾錯,
唯一係店內冷氣太凍,好快就吹凍個米粉.
2006-11-08 13 views
食完冇勁搵水飲.. 就知佢用料唔係呃人今日因為病左, 又咁岩過海就見到呢間野啦!入到去感覺間野好細, 但係d服務都幾nice呀...叫左個咩八寶咩粥68$ 二人食既一個xo炒米炒米真係幾好食, 唔似平時街外食個d又白又冇味! 但係唔多feel到有xo炒過咁... d色似囉.. 但係好食個粥好大... 兩個人食就剛剛好, 好飽個隻!食完埋單8x$感覺良好但係食粥來講好似貴左少少咁.. 但係都算好食!
食完冇勁搵水飲.. 就知佢用料唔係呃人
今日因為病左, 又咁岩過海就見到呢間野啦!

入到去感覺間野好細, 但係d服務都幾nice呀...

叫左個咩八寶咩粥68$ 二人食既
一個xo炒米

個粥好大... 兩個人食就剛剛好, 好飽個隻!

食完埋單8x$感覺良好
但係食粥來講好似貴左少少咁.. 但係都算好食!
2006-10-30 11 views
好味! 粥底好! 出面d粥鋪好少有靚粥底, 多數用粉開, 糊仔o禁! 價錢比外面貴, 但水準高, 連我阿公食慣靚粥的老人家都讚, 真的不錯. 我最鐘意食咸雞比+鮮牛, 正!
2006-09-26 12 views
點解有人食到咪精有人食唔到?唔通味精都有分時段?我食果個係鹹雞加鯪魚球粥,雞同魚球都好滑好味,但粥就好重味精。我係屋企有時會食得好鹹,所以我絕對能夠分別鹽同味精。食完行一陣後我竟然一口氣飲左成支中型水。43蚊味精粥,一定無回頭!

2006-09-25 26 views
從前在上環生記粥店,有個叫師傅叫李景,以煲出一手靚粥打出個名堂,揚名海外,連遠至日本,也有其擁躉.後來被高薪挖角到去景記粥王,一眾名人如楊貫一,眾練馬師如告達理等力撐.多年來流浪後,年前終於自立門戶,在灣仔道打正自己名字作招牌,繼續用靚粥去饗客.景記粥王年代,因為地理環境問題(近廣華醫院),所以粥底不會下味精.好多人會在此買粥去探病的.病人要吃得清淡,仲要MSG?自立之後,斥資十幾萬買個專用來煲粥的壓力煲,務求煲出個靚粥來.粥底稀杰,任君選擇,每一次來,大多吃咸雞粥.粥底充滿米香,味道清甜,全無師傅效應.咸雞夠咸,其咸香味已同軟綿綿的粥底,化成一體.如果要挑惕,就係用價值十幾萬個煲出來的粥,比較機械化,沒有當年吃到的人情味.其他小食,魚鬆炒米粉值得一試.三十幾銀吃碗雞粥,點睇都係A級價錢,但當你知道背後的二三事後,就會覺得物有所值.睇野流於表面,往往會錯失很多.

其他小食,魚鬆炒米粉值得一試.

睇野流於表面,往往會錯失很多.